Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :bye:

Jak w temacie - jaki projekt wybrać? Zadanie nie jest łatwe a im dłużej i dalej się zagłębiam - mętlik coraz większy.

Działka jak widać. Wjazd od południa, kolorem czerwonym obrys całej działki, zielonym teren pod zabudowę (31mx26m).

Obostrzenia: Kąt nach. dachu min 38 stopni

Rodzina 2+1 ale należny zakładać dołączenie następnego szkodnika w ciągu 2-3 lat

Marzenia zakładają, ze domek będzie miał: przestronny salon z kominkiem i przyzwoitych rozmiarów kuchnie, garaż i pom. gospodarcze z piecem węglowym, ubikacja możne być malutka nawet wciśnięta pod schody. No właśnie z racji wymagań co do dachu raczej będą schody i użytkowe poddasze z trzema pokojami i łazienka. Założenia są bardzo standardowe i wydawało mi się ze nie będzie większych problemów z wyborem - a jednak!!

Ważna sprawa - KOSZTA! Jak najtaniej oczywiście :wiggle: , ale bez przesady. Wszelkie balkoniki, wykusze out. jak najmniej okien dachowych, szklanej ściany w salonie tez nie potrzebujemy.

Na chwile obecna mam takie typy:

http://extradom.pl/projekt-domu-ewa-wersja-a-WRD1149

Do 'obcięcia' balkonik, i okna dachowe (w zależności jak ustawiony będzie dom)

http://projektydomow.ladnydom.pl/projekt-domu-marysia-SLL1003

Tutaj tak samo plus ta łazienka na dole :mad: - ale za to tylko jeden komin

http://extradom.pl/projekt-domu-dariusz-WRP1511

wykusz, zewnętrzny kominek/grill i dodatkowa łazienka na górze do likwidacji, ale za to front zdecydowanie ładniejszy

Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane.

1. Ewa

- przy wjeździe od południa, salon i okna tarasowe będziesz miał od północy. Możesz przenieść okna tarasowe na zachód, drzwi przesuwne przy stole, takie coś mi wyszło :)

(może będziecie mieli lepsze pomysły, tak na szybko mi wyszło):

oryginał:

resize$860-860-1,f$bw.jpg

po zmianach:

EWA rzuty.jpg

- okna tarasowe od północy zamieniłam na zwykłe, zadaszenie nad nimi trzeba by zlikwidować, bo to i tak północ

- dodałam okno tarasowe - przesuwne drzwi od zachodu pod balkonem

- balkon bym zostawiła - będą ładne widoki z niego, będzie gdzie suszyć pranie - nie masz na górze pralni, więc się przyda, można pościel przewietrzyć itd., no i zadaszyłbyś nim taras od zachodu

- otworzyłam wejście do kuchni z sieni, żeby nie wchodzić do kuchni przez salon, wywaliłam spiżarnię - przy kuchence i ścianie południowej domu byłaby bez sensu,,

- przeniosłam spiżarkę pod schody, ściana północna, możesz tam obniżyć pod schodami podłogę,

- w kuchni zabrałam okno od zachodu, aby tam wstawić wysoką zabudowę meblową (okno od południa w kuchni wystarczy, by było jasno i ciepło)

- zabrałam okno w salonie od zachodu, aby słońce nie waliło prosto w telewizor do późna - okno od północy i tarasowe przy stole od zachodu wystarczą

- góra prawie bez zmian, wyrzucone okna połaciowe (oprócz łazienki), poszerzone szczytowe w dużej sypialni:

EWA poddasze.jpg

- zmieniłam sposób otwierania drzwi garażowych do domu - przy takim jak są obecnie, prędzej czy później uderzyłbyś w karoserię

na rysunkach elewacji naniosłam zmiany

oryginał:

resize$400-196-2.jpg

- likwidację zadaszenia tarasu

- od północy okno zwykłe zamiast tarasowego

- od zachodu dodane tarasowe pod balkonem i taras

EWA elewacje.JPG

Jeszcze bym przemyślała to małe okno od południa, bo gdyby go zlikwidować, weszłaby tam wysoka szafa, a przydałaby się w sieni , a z oknem wejdzie tylko komoda/szafka na buty

2. Marysię dyskwalifikują schody w sypialni. Porażka.

3. Dariusza zostawiłabym bez zmian, z wykuszem :) Bez niego byłoby ciasno i ciemno. Tylko że to nie jest projekt na dom z wjazdem od południa.

Chyba że zlikwidujesz zadaszenie nad tarasem i że lubicie taras w cieniu.

Przyglądając się szczegółom - słup na tarasie z rynną visa vis okna... ech ..

ale dom ładny.

Poszukałabym typowych projektów z wjazdem od południa, np.

http://extradom.pl/projekt-domu-bw-25-z-frontem-poludniowym-JGC1044

(balkonik nad wejściem można zlikwidować, w kuchni zamiast ciasnej spiżarni zrobić wysoką zabudowę ), okna tarasowe od frontu fixy

projekt w wersji lustro - taras byłby od zachodu

Misiek

w użytkowym poddaszu licz 100% od każdego m2 PU plus 50% od każdego metra pod skosami(metrażu nie wliczanego do PU). Licz normalnie powierzchnię pomieszczenia gospodarczego, które nie jest wliczane do PU.

W Janusie nie zrobisz sypialni, nie ma szans. Musiałbyś wybrać inny projekt, gdzie się wykroi sypialnię kosztem zmniejszenia powierzchni na pom.gosp., spiżarnię, klatkę schodową, np. Z 101

http://z500.pl/projekt/94/Z101,maly-dom-z-pokojem-na-parterze-duzym-pg-i-wykuszem-w-jadalni/dane-ogolne.html

dom w poziomkach :

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-poziomkach-6/m52fb828ef01f7

(garaż dokleić później)

Albo od razu większy dom.

Edytowane przez malwusia

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki za rady!

Malwusia, kawal roboty dobrej roboty!

"2. Marysię dyskwalifikują schody w sypialni. Porażka." - nie rozumiem w jakiej sypialni??

Jeśli chodzi o pozostałe projekty - wjazd na działkę jest od południa w samym wschodnim rogu - ale : ponieważ działka jest spora i od zachodu i północy graniczy z nasza działka rolna (nie obowiązują nas wymagania odległości od granicy) to jest spora dowolność w ustawieniu budynku. Fakt przestawiając wejście w stronę wschodu musimy wygospodarować miejsce na wjazd do garażu itp. ale jest to możliwe i bierzemy pod uwagę. Taki Dariusz wyglądałby mniej więcej tak:

Fakt, można to 'załatwić' wybierając projekt z frontem południowym.

Jak ktos juz wspominal wczesniej 'w miare jedzenia apetyt rosnie' - na tapecie jest sprawa dodatkowego pokoju na parterze, i powiekszenia garazu (ew. projekt z podwojnym) :bash:

Pozdrawiam

MAPKA-zdarkiem.jpg

Edytowane przez uhoodsledzia

Witaj :) To takie raczej szkice do przemyśleń :)

Mnie się nawet ten domek spodobał po tych zmianach, wyjście na taras pod balkonem od strony jadalni i blisko kuchni jest fajne, teraz widzę, że wyrzuciłabym ten kawałek ścianki przy lodówce, by było tam szersze wejście.

Dobrze jest mieć kominek z widokiem ze stołu i wypoczynku. Dobrze jest nie mieć go bardzo blisko TV, a tutaj po zmianach tak właśnie jest.

Szkoda by mi było odwracać dom i tracić miejsce na komunikację. To zawsze jest więcej kostki brukowej zamiast zielonego.

Poza tym Ewa ma wysoką ściankę kolankową i skosy powinny być w miarę OK jak na poddasze. I schody ma dosyć wygodne, ze spoczynkiem. Zadaszenie nad wejściem można zrobić tak:

http://img.extradom.pl/spolecznosc/foto/404276/render/foto/crop%24auto%2cresize%24300-300-2%2ctext%24ewajurek

ale ja bym pociągnęła zadaszenie nad oknem kuchennym od frontu, tak jak tutaj :

http://img.extradom.pl/spolecznosc/foto/57384/render/foto/crop%24auto%2cresize%24300-300-2%2ctext%24gordon

Widzę, że także zrezygnowali z okienka w spiżarni :)

Dużo także zależy od układu u sąsiadów, a tego to ja ze zdjęć i rzutów nie wyczytam :)

Można też zostawić taras od północy, bo najprzyjemniej siedzi się i tak w cieniu, a na słoneczko z leżakiem zrobicie sobie wtedy osobny zakątek :)

Wtedy to rozrysowałam tak:

EWA RZUTY .jpg

Podwójny garaż ? Moim zdaniem nie :no: Tj. nie przy ograniczonym budżecie. Policz sobie, ile by wtedy przypadało m2 na auto, a ile na dziecko.

Dariusz a Ewa?

Wolałabym Ewę. W Ewie także możesz zrobić wykusz na stół w jadalni, identyczny albo taki mały jak w 101 :

http://z500.pl/thumb/res/wizualizacje/Z101/Z101_view1_1634_919_tl_normal.jpg

i wtedy balkonik na górze jak w Z 101

albo mini wykusz jak w Janusie :

http://www.dobredomy.pl/projekt/janus/

i na górze bez balkonu, tylko porte fenetre.

W Dariuszu nie bardzo jest gdzie zrobić kominek, chyba że koło TV

Dariusz .jpg

Ewa ma o połowę większe sypialnie dla dzieci na górze. I ma łazienkę od południa.

Wersja z zamykaną kuchnią :

EWA RZUTY .jpg

Projekt Marysia ma schody w sypialni małżeńskiej :sick: Zauważ, że garaż jest w tym domku na poziomie gruntu, więc sypialnia nad garażem została podniesiona poprzez schody. Ja sobie czegoś takiego nie wyobrażam. Człowiek nieraz zaspany, pędzi do pokoju dziecka i łup.. Albo odwrotnie - małe dziecko przychodzi w nocy do pokoju rodziców i bęc, płacz w środku nocy .. Albo w nocy do wc.. Jak można w ogóle coś takiego wymyśleć to ja nie wiem !!!

Edytowane przez malwusia

Poszukuje jakiegos projektu parterowego domku bez piwnic z metrazem do 100-110m2. Mozecie sie pochwalic co w tym rodzaju pobudowaliscie z projektow Muratora i w jakiej cenie wyszedl Wam stan surowy zamkniety?

Obejrzyj projekty Muratora w tym przedziale wielkościowym a potem odszukaj wątek budujących dany projekt, to będziesz miał wrażenia i zdjęcia z pierwszej ręki.

• 2 weeks później...

Witam,

Zwracam się z prośbą o poradę w kwestii budowy domu. Z żoną zastanawiamy się od chwili nad rozpoczęciem budowy. Mamy 200 tyś w gotówce i wątpliwości, czy budować wymarzony dom 160m2 dom (http://z500.pl/projekt/288/Zx101,komfortowy-dom-parterowy-o-nowoczesnym-wygladzie-z-linii-modern/dane-ogolne.html), czy na początek jakiś mały domek np http://z500.pl/projekt/89/Z93,parterowy-dom-z-nowoczesnym-wykuszem-3-sypialniami-takze-na-mala-dzialke/dane-ogolne.html? Kwestię działki pomińmy... chodzi tylko i wyłącznie o budowę i wykończenie.

Nasze wątpliwości dotyczą oczywiście kosztów... czy podane wyceny są realne? Jeśli tak to może jednak wybudowanie większego domu wcale nie będzie o wiele droższe? Podobno średnie ceny dla małych domków są większe niż dla dużych. Większy dom nie musiał by być wykończony od razu w całości.. wystarczy salon, kuchnia, łazienka i jeden pokój. Zewnętrzne tynki też mogą poczekać.

Część prac wykonalibyśmy sami lub z pomocą rodziny. Czy mając takie pieniądze jest szansa na wybudowanie (nie wykończenie) do stanu deweloperskiego większego domu?

Dziękujemy za pomoc...

Pozdrawiamy

Ten pierwszy to mi na pół bańki wygląda i to minimum. Szacunkowy kosztorys na same materiały to 260 tys netto.

Same instalacje będą bardzo drogie, na 160 m2 są aż 4 łazienki, to już luksus, plus pralnia z umywalką. Ile tam jest drzwi wewnętrznych, jakie okna - i to te najdroższe, narożne, przesuwne, nie wiem czasem, czy nie alu.

Rozkład wnętrz jest taki sobie. Duży salon, kominek w przejściu jak zawalidroga, malutka ścianka na TV, stół mały i przyklejony do ściany.

Kominek tuż przy TV, dwa kominy, szafy wnękowe płytkie, nie wiem czy dość miejsca na ościeżnice w drzwiach. Beznadziejne narożne kabiny prysznicowe i brak miejsca na walk in. Długo by wymieniać, choć pewno dałoby się nad tym popracować.

Zaraz zerknę na drugi..

drugi ma podobne wymiary, jak domek który mnie się podoba ... http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-mekintoszach-2/m52d94b1e0aa1e

Jakby odliczyć garaż, koszty wychodzą podobne. Ja liczę na niego min. 300 tys stan deweloperski plus ze 200 na wykończenie ( na te drugie koszty nie patrz, bo wiadomo, że można dać płytki za 20 zł i za 200 zł).

A Z 93 może wyjść taniej, ale raczej będzie też mniej wygodny. Na 100 m2 tylko jedna łazienka, bez osobnego wc to słaby pomysł. Brak jest tu pralni, małe jest pom. gospodarcze, bez garażu ciężko. Na plus duże sypialnie i jeden komin.

Wow rozrzut w domach niezły. Do tego mniejszego brakuje wam jeszcze mniej więcej stówki. Do tego większego w tej formie min 300. I nie o m2 tu chodzi a o całość samych wc w tym większym od groma.

Porównujesz budynki które bryłą i funkcją nie dają porównać.

Co do pytania to tak im większy dom w m2 tym średnia cena m2 wyjdzie taniej, ale to sprawdzi się powiedzmy w domu o porównywalnej ilości łazianek, kuchni a różnica powierzchni wynika z m2 pokoi. W każdym domu masz stałe elementy generujące spore koszty -łazienki, kuchnie, i jakby nie było rozwiązane to CO- CWU (kotłownia lub pom gosp.). Do tego masz stałe koszty w postaci przyłączy, i papierów.

Dziękuję za odpowiedzi.

Może nie sprecyzowałem... projekty są do przerobienia zwłaszcza zx101. 2 łazienki tylko ta duża i w sypialni, bez pralni, wyście na taras na pewno nie takie jak na wizualizacji (zwykłe okna i drzwi).

Myślimy też oczywiście o jakimś kredycie.

Nie chodzi tu o samo porównanie domów, tylko czy jest sens budować mały domek czy lepiej (pewnie dłużej ale) od razu większy. Czy mając takie pieniądze jest w ogóle sens myśleć o budowie domu. Nie ukrywam, że ten większy bardo nam się podoba, tylko boimy się, żeby nie popłynąć z taką inwestycją

Według wyceny na stronie

Stan surowy zamknięty 127 800 zł

Instalacje 28 700 zł

Prace wykończeniowe 62 500 zł

Razem: 219 000 zł

.

stan deweloperski wychodzi nieco ponad 200 tys...metodą gospodarczą jeszcze taniej. Jeśli za to co mamy jest realne wybudować dom do stanu deweloperskiego (bez ociepleń i tynków) to wykończenie spokojnie moglibyśmy załatwić kredytem.

Zgadzam się z malwusią i jajmarem. Większy dom nie wyjdzie taniej za m2, bo ma dużo podrażaczy. Spójrz ile ścian nośnych - to będą też metry bieżące fundamentów. Z93 nośne ma tylko ściany zewnętrzne. Znacznie kosztowniejsza stolarka okienna w większym, znacznie droższe instalacje. Strop żelbetowy i płaski dach kontra wiązary prosty dwuspad.

Ten większy dom, poza wadami wymienianymi przez malwusię, może być dość ciemny w środku - korytarze są długie, z zakrętami, bez bezpośredniego dostępu światła. Wiatrołap to same drzwi - gdzie tu można zmienić buty albo odwiesić kurtkę?

Prostych parterówek z trzema sypialniami jest jakiś tam wybór. Jeżeli będzie trochę wkładu własnych roboczogodzin, to 200k powinno starczyć na domek o prostej bryle i około 100 m2 po podłogach.

Nie polecam budowania "na zapas", "na przyszłość" - taki dom do wykańczania przez ileś tam lat to niezła pijawka finansowa. :)

Jeżeli wiesz, że nie zadowoli Cię 100 m2, to faktycznie nie ma co iść w budowę domu, który z założenia nie będzie odpowiedni dla przyszłych mieszkańców. Druga kwestia to to, czy chcesz wziąć dość duży kredyt, bo Zx101 to kosztowny dom. 300k na stan deweloperski raczej nie wystarczy (bezpieczne byłoby coś około 400k) a i do wykończenia jest spora powierzchnia.

Kosztorysy umieszczane na stronach, to są różne kruczki rachunkowe i netta. Wersję po cenach minimalnych należy między bajki włożyć - nie znam nikogo, komu by się udało wszystkie materiały i robociznę zdobyć po cenie minimalnej. Takie rzeczy to tylko w reklamie jednej. :)

Za prawdopodobne możesz uznawać kalkulacje z cenami średnimi. Po doliczeniu podatku.

Edytowane przez bowess

Ten pierwszy dom to minimum 600 tys. Drugi 350-40 tys. Trzeba się dokładnie przyjrzeć projektowi - jakie tam dokładnie są materiały. Np. co jest na elewacji. To ważne , żeby dom wyglądał jak na wizualizacji. często ludzie porywają się na drogie projekty i poźniej rezygnując z drogich materiałów tworzą koszmarki.

Dziękuję za odpowiedzi.

Może nie sprecyzowałem... projekty są do przerobienia zwłaszcza zx101. 2 łazienki tylko ta duża i w sypialni, bez pralni, wyście na taras na pewno nie takie jak na wizualizacji (zwykłe okna i drzwi).

Zwykłe okna i drzwi w takiej bryle i wybudujesz potwora. Sprawdź czy można tam zamienić okna na jak to określasz zwykłe- bo może być zakaz.

Witam ponownie w tym wątku. Po kilku miesiącach przeglądania projektów i kilku telefonach w sprawie kosztu projektu indywidualnego dość poważnie rozważamy z żoną projekt Racjonalny c221a muratora w wersji lustrzanej (http://projekty.muratordom.pl/projekt_racjonalny-wariant-i,2888,0,0.htm?q=c221&mirror=yes&t=&v=1). O ile układ parteru jest dla nas ok, o tyle chcielibyśmy wprowadzić kilka zmian na poddaszu:

1. podniesienie ściany kolanowej

2. likwidacja logii 21 i 22 w celu zwiększenia powierzchni sypialni

3. zamiana sypialni nr 17 na pustkę nad salonem z antresolą.

Co sądzicie o tej zmianie nr 3? Będzie to dobrze wyglądać? Czy dać nad pustką okna połaciowe i jakieś trójkątne w ścianie szczytowej? Czy zdecydować się na antresolę tylko przy jednej ścianie, czy przy obydwu (dla ułatwienia zrozumienia o co mi chodzi załączam rysunek. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Przed zmianami:

murator-c221a_oryginal.jpg

Po zmianach:

murator-c221a_zmiany.jpg

kemot_p , jesteś pewien, że chcesz właśnie ten a nie inny projekt?

Przyznaję, że z zewnątrz wygląda bardzo zgrabnie, nawet poddasze ma ładnie rozplanowany układ pomieszczeń.

To co najbardziej w tym projekcie rzuca się w oczy:

- 3 wielkie kominy, każdy w innym miejscu, a przecież dom nie jest wcale tak duży. Na poddaszu kominy te psują ustawność w pokojach tworząc jakieś dziwne zakamarki. Zmieniają wentylację grawitacyjną na WM i montując kocioł gazowy z zamkniętą komorą ( "komin" poziomo w ścianie) można pozbyć się dwóch i zmniejszyć ten przy kominku.

- dość niewygodne schody na poddasze

- mikroskopijna łazienka (2,6m2) przy sypialni na parterze

- jeśli w pokoju na parterze miałoby stać takie łóżko jak na obrazku + szafa, to będzie równie ciasno jak...na obrazku :D

- raczej mało ustawna kuchnia, no chyba że zlikwidować spiżarkę i wstawić tam wysoką zabudowę z lodówką, oraz likwidacja małego okienka od strony tarasu.

- czy w garażu poza smochodami zmieszczą się jeszcze inne sprzęty np. kosiarka?

Co do antresoli, to moi znajomi posiadają takową od kilku lat i przymierzają się właśnie do jej likwidacji. Powody to:

- trudności w ogrzaniu salonu (nawet pomimo podłogówki, co mnie zdziwiło),

- przenoszenie się hałasów z dołu na poddasze (sypialnie dzieci) i hałasy dziecięcych zabaw na poddaaszu (wiadomo - gonitwy pomiędzy pokojami i wrzaski) przenoszące się do części dziennej

- bonusem z likwidacji antresoli ma być dodatkowy pokój rekreacyjny lub bawialnia dzieci :)

Edytowane przez moniss

moniss, dziękuję za odpowiedź.

- kominy - planuję wentylację mechaniczną więc kominy pójdą do likwidacji, zostanie tylko ten od kominka (również komin od kotła gazowego zostanie zlikwidowany

- atresola ma niezaprzeczalny efekt wizualny więc dlatego chciałbym ją wprowadzić, zanim zbuduję dom i się wprowadzimy dzieci już będą nastolatkami więc rozchodzenie się hałasu nie będzie problemem - a przy dwójce osób, które docelowo mają zostać w tym domu 3 pokoje na poddaszu wystarczy

- pokój ma parterze 12mkw to raczej standard przy małych domach (w przeglądanych projektach dodatkowy pokój na parterze jest w granicach 9-13 mkw)

- rzeczywiście łazienka na dole nie jest za duża, ale jako, że ma być dla gości używana kilka razy w roku myślę że "da radę" - uważasz, że nie?

- fakt, że pomieszczenia nie są za wielkie (szukaliśmy dotychczas projektu domu do ok. 130mkw). Być może po zastanowieniu przerzucimy się z żoną na poszukiwania projektów 150-160 mkw.

kemot_p

Na pierwszy rzut oka ładny projekt, ale jak się mu dobrze przyjrzeć, to widać minusy, które wypunktowała już moniss.

Łazienka na dole może być całkiem niezła, ze sporym walk-in, o ile się ją połączy z WC ( likwidacja wejścia od sypialni).

Sypialnia na dole nie jest aż taka mała, ale niestety nie ustawna. Problemem jest brak miejsca na szafy, jeszcze gorzej jest w sieni, bo tam praktycznie wejdzie tylko szafka na buty i będzie to bardzo uciążliwe.

Jeśli dzieci już takie duże, to raczej widziałabym sypialnię rodziców na dole, tym bardziej że schody są niezbyt wygodne.

Ciasne, mało funkcjonalne wejście do domu , a dalej salon z antresolą to trochę źle rozłożone proporcje. Byłoby lepiej po zlikwidowaniu mikroskopijnej spiżarki na rzecz szafy w sieni. Wtedy zaś trzeba by zlikwidować to małe okno w kuchni, aby była bardziej ustawna - tak jak pisze moniss - wysoka zabudowa.

Co do antresoli to się nie wypowiem, bo nie mam. I nawet mnie nie kusi w kolejnym domu - o urodę postaram się zadbać innymi środkami :)

Zaś co do podniesienia ścianki kolankowej, to jestem zdecydowanie na NIE.

Chcesz zlikwidować jeden pokój kosztem antresoli i zarazem powiększać metraż kosztem zewnętrznych proporcji i urody domu?

malwusia, dziękuję za uwagi.

- rzeczywiście likwidacja spiżarki i okna w kuchni to dobry pomysł

- połączenie wc i łazienki nie wchodzi w grę - szukamy właśnie projektu z oddzielnym wc i łazienką dla gości na parterze

- pokój na parterze będzie używany dla gości kilkanaście dni w roku - jest za mały żeby być "stałą" sypialnią

- podniesienie ściany kolanowej - tą zmianę robili wszyscy inwestorzy, z którymi udało mi się skontaktować. Obecna ściana 86 zm jest za niska - sam mam skosy w mieszkaniu i ścianę kolanową na 110 cm więc wiem jak to w praktyce wygląda. Autor projektu wymaga, żeby podniesieniu ściany towarzyszyło wydłużenie okapów - wtedy proporcje bryły są zachowane.

Szukamy dalej...

Kemot

Jeśli ta łazienka i pokój mają być używane sporadycznie, to są OK!

W sieni zrobisz szafę, likwidując spiżarkę i też będzie dobrze, choć bez rewelacji (ja mam teraz szer. w sieni 2,2 m i jest idealnie).

A gdzie pralnia i suszarnia? Gdzie postawicie deskę do prasowania, mopy, wiadra, miski i wszelkie graty ?

Czy nie lepiej zrobić takie pomieszczenie w niepotrzebnej sypialni na górze zamiast antresoli ?

Wiesz, jak Cię rozumiem z tą antresolą, koszty kosztami, ale dom musi się podobać, mieć to COŚ, tylko że praktycznie także musi być. A może przede wszystkim :)

Mnie także martwi mała sypialnia. Po zmianach i dołączeniu garderoby wyjdzie tylko 14,5 m2 :( Ale już więcej nie wyduszę z tego projektu, musiałabym iść w poddasze, tylko że jak się tak rozhulam, to mi z kolei 300 k na deweloperski nie starczy.

Lille  rzuty.jpg

Pocieszam się tylko, że te dwie małe, gościnne sypialnie w zasadzie także będę mogła na co dzień używać. Zawsze są jakieś kompromisy :)

Ciężka sprawa z tym wyborem projektu. Początkowe założenia zakładały nieduży, niedrogi dom (120mkw, ssz za 200-220k), ale za to z niestandardowym wykończeniem - WM, klimatyzacja na poddaszu, trochę rozwiązań domów inteligentnych. Teraz z kolei jak tak przeglądamy projekty i słuchamy uwag zastanawiamy się czy te 120 to nie za mało...

na szczęście z budową się nam nie spieszy więc może uda się coś dobrego wymyślić.