Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

No jestem już :)

Kemot_p, no cóż zrobić.... zgadzam się z tym co napisała malwusia :)

Pralnia i suszarnia/prasolwalnia to ważna rzecz w domu jednorodzinnym, tak samo jak wszelkie garderoby i inne pomieszczenia pomocnicze. Plus pomieszczenie na składowanie rzeczy ogrodowych (narzędzia, kosiarka, meble ogrodowe)

Spiżarka też by się przydała, ale większa niż ta w projekcie.

Sypialnia 12m2 nie jest zła, lecz tak jak zauważyła malwusia, jest dosyć nieustwna, chociaż jeśli ma być tylko dla gości to będzie w porządku. Gości równie dobrze można też wrzucić na poddasze.

Jeśli ten pokoik ma służyć także jako gabinet/biblioteka/itp. - trzeba by wkomponować na rysunku w skali jakieś "mebelki" i sprawdzić gdzie się to wszystko zmieści (i czy się zmieści): łóżko lub kanapa rozkładana, szafa, regały, półki, biurko itp. Warto też pomyśleć, czy nie przystosować tego pokoiku z łazienką dla potrzeb osoby mniej sprawnej ruchowo.

Mikro łazienka przy pokoju...może lepiej zostawić tam tylko prysznic typu walki-in oraz umywalkę i otworzyć to pomieszczenie? Kibelka by tam nie było, więc nic by nie smrodziło, do tego o jeden stelaż i jedną wc-miskę mniej do kupienia i czyszczenia ;) Sama tak planuję: łazienka kąpielowa otwarta na sypialnię a kibelek w ogólnodostępnym wucecie tuż obok.

I napiszę raz jeszcze - bardzo ładnie ten domek wygląda na wizualizacjach, ale ja bym tam sporo zmian musiała wprowadzić aby go dostosować ;)

A jeszcze z takich drobiazgów...

Przeszklenie w sypialni na paterze jest baaardzo wielkie jak na gabaryt tego pokoju.

Małe okienko w kuchni do wyrzucenia, tak jak i spizarka do zmiany na wysoką zabudowę w tym miejscu.

Poustawiajcie sobie meble na wydruku tego projektu bo czasami warto zacząć tak właśnei od końca :)

Ciężka sprawa z tym wyborem projektu. Początkowe założenia zakładały nieduży, niedrogi dom (120mkw, ssz za 200-220k), ale za to z niestandardowym wykończeniem - WM, klimatyzacja na poddaszu, trochę rozwiązań domów inteligentnych. Teraz z kolei jak tak przeglądamy projekty i słuchamy uwag zastanawiamy się czy te 120 to nie za mało...

na szczęście z budową się nam nie spieszy więc może uda się coś dobrego wymyślić.

Heh, skąd ja to znam :)

Kilka lat temu byłam przekonana, że dom 130-140m2 powierzchni mieszkalnej (czyli bez garażu) w zupełności nam wystarczy. Ale przeważnie bardziej mi się podobały projekty domów o pow. ok.160m2 i większe

W końcu zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, gdzie powierzchni mieszkalnej jest jakieś 180m2 + garaż + piwnica + strych nieużytkowy, który ma być suszarnią (jest przy pralni) i ...jak to strych...graciarnią ;)

Trzeba jednak pamiętać o tym, że więcej metrów, to też więcej kasy na budowę i wykończenie.

Edytowane przez moniss

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Heh, skąd ja to znam :)

Kilka lat temu byłam przekonana, że dom 130-140m2 powierzchni mieszkalnej (czyli bez garażu) w zupełności nam wystarczy. Ale przeważnie bardziej mi się podobały projekty domów o pow. ok.160m2 i większe(...)

:)

Czyli mamy z żoną typowe dylematy typowych inwestorów :)

No coż, szukamy nadal, większy przedział powierzchni użytkowej to również większy wybór projektów. Pierwotny zakładany budżet ok. 350k musimy powiększyć o jakieś 20-25% - na szczęście mamy taką możliwość.

Na pewno jeszcze nie raz odezwę się w tym wątku o prośbą o opinię.

Pozdrawiam.

Bardziej realistyczne koszty budowy (w trzech wariantach cenowych) można w prosty sposób obliczyć na naszym kalkulatorze - http://kb.pl/budowa/

Chociaż przyznaję, że wycena po "niskich" cenach w praktyce jest prawie niemożliwa do realizacji - po prostu wszystkie produkty są tam założone po minimalnych kosztach na dobrej promocji :)

A ja przekornie. U nas sypialnia ma ok 12m2 - jest łóżko, dwie szafki nocne, komoda i szafka, miejsce na toaletkę w przyszłości, do tego śpimy pod skosem bo to poddasze. I cieszę się, że nie posłuchałem rad wszystkich, co mówili że sypialnia powinna mieć te 14-18m2. Zmarnowałbym tyle przestrzeni. Obok mamy garderobę ok 4m2 i jest OK.

kemot - może jednak projekt indywidualny, zamiast wprowadzanie tylu zmian do gotowca?

Code - też mam ok. 12 m2 sypialnię, ale jak wejdzie łóżko i komórki po obu stronach, to wielkiej przestrzeni nie ma (tez mam osobną garderobę). Te 14 m2 pozwoliłoby na bardziej swobodne poruszanie się po pokoju.

Nasze wątpliwości dotyczą oczywiście kosztów... czy podane wyceny są realne?

Zwykle są to kwoty netto (czyli doliczcie VAT), nie uwzględniające kosztów dokumentacji, adaptacji, projektów przyłącza, wykonania przyłączy.

O wadach kosztorysów w projektach gotowych jest gdzieś wątek na forum, gdzie kosztorysant wskazywał jak wiele pozycji nie zostało ujętych.

Liczcie bezpiecznie te 2000-2500 zł/m2 domu - jak zaoszczędzicie, będziecie mieli na wybrukowanie ścieżki czy zrobienie płotu.

Edytowane przez Elfir

moniss

"Sama tak planuję: łazienka kąpielowa otwarta na sypialnię a kibelek w ogólnodostępnym wucecie tuż obok"

Kiedyś tak mi się marzyło- duża sypialnia i wolnostojąca wanna. Po przemyśleniach stwierdziłam, że byłoby to bardzo niefunkcjonalne. Po prostu czasem byśmy sobie nawzajem przeszkadzali, zwłaszcza gdy jedno jest chore i drugie chodzi na paluszkach, by nie zbudzić albo gdy się wstaje o różnych porach.

Oczywiście jeśli ma się dwie łazienki, można skorzystać wtedy z tej drugiej, ale po co sobie utrudniać? A plusów to rozwiązanie nie ma żadnych.

CodeSnipper

Masz obok garderobę, więc te 12 m2 to nie jest mało :)

Ja mam teraz 14,5 m2 z szafą garderobianą i jest w sam raz, ale kiedy musiałam tam na jakiś czas wstawić biurko, było ciasno. Co innego gdybym miała gabinet, ale go brak. Dużo też zależy od tego, czy pokój jest ustawny. Projekt Lille mi od tym względem pasuje.

Byłoby jeszcze lepiej, gdyby duża sypialnia sąsiadowała ze ścianą kominkową, zrobiłabym zapiecek.

kemot_p

"mój" projekt się rozciągnął z 80m2 do 96m2 i teraz tylko kombinuję z ogrzewaniem, aby jak najmniej z tej powierzchni stracić (na kotłownię, przejście do niej itd). Nie chciałabym więcej na stare lata, bo każdy m2 to koszt wybudowania, a potem ogrzania, odświeżenia co jakiś czas, wysprzątania, zaś każde nie wydane 1000 zł można zainwestować.

Napisałam, że nie wypowiem się na temat antresoli, bo jej nie mam, a przecież moje biuro jest w ogromnej antresoli i powiem Ci, że wyleczyłbyś się z tego pomysłu w jeden dzień, gdybyś musiał tak jak ja dogrzewać się do wiosny piecykiem.

Druga sprawa - tutaj jest tak duża kubatura, że pewno zmieściłby się w niej cały domek. Nie wiem, czy tak ładnie będzie wyglądało to w małym salonie, czy nie stworzy się trochę efekt studni.

Na pewno byłoby pięknie z belkami pod sufitem, ogromnym żyrandolem, pięknymi barierkami, ale to koszty, koszty, koszty...

Trudniej też potem taki salon odmalować, odświeżyć. Umyć okna, które są wysoko ( u nas to robi oczywiście ekipa). Nawet głupia wymiana żarówek jest problematyczna. I wszystko pasuje większe - lustra, obrazy, dekoracje.

Ja bym wolała przeznaczyć te fundusze na większą wygodę - nowoczesne rozwiązania, które stają się powoli standardem, szersze i wygodne schody, jeśli sypialnia ma być na górze, solidniejsze meble itd. No ale jeśli marzycie o tym, to nie ma tematu :)

Na pewno byłoby pięknie z belkami pod sufitem, ogromnym żyrandolem, pięknymi barierkami, ale to koszty, koszty, koszty...

Trudniej też potem taki salon odmalować, odświeżyć. Umyć okna, które są wysoko ( u nas to robi oczywiście ekipa). Nawet głupia wymiana żarówek jest problematyczna. I wszystko pasuje większe - lustra, obrazy, dekoracje.

Ja bym wolała przeznaczyć te fundusze na większą wygodę - nowoczesne rozwiązania, które stają się powoli standardem, szersze i wygodne schody, jeśli sypialnia ma być na górze, solidniejsze meble itd. No ale jeśli marzycie o tym, to nie ma tematu :)

Na razie są to wolne przemyślenia, pomysły - co z tego zostanie zrealizowane zobaczymy. Pytanie o antresolę poszło do architekta - być może on stwierdzi, że w takim małym domu ona nie będzie pasować - ja osobiście aż takiego zmysłu przestrzennego i wyobraźni nie mam.

Na chwilę obecną planowana wielkość domu urosła do ok. 140mkw - tylko to jest pewne :) Wszystko inne jest dopiero "w głowie".

Edytowane przez kemot_p

Co do antresoli, to moi znajomi posiadają takową od kilku lat i przymierzają się właśnie do jej likwidacji. Powody to:

- trudności w ogrzaniu salonu (nawet pomimo podłogówki, co mnie zdziwiło),

- przenoszenie się hałasów z dołu na poddasze (sypialnie dzieci) i hałasy dziecięcych zabaw na poddaaszu (wiadomo - gonitwy pomiędzy pokojami i wrzaski) przenoszące się do części dziennej

- bonusem z likwidacji antresoli ma być dodatkowy pokój rekreacyjny lub bawialnia dzieci :)

ale też ANTRESOLA ma swoje atuty :

- pokój dzienny zazwyczaj jest "sercem" domu, a jego otwarcie w górę akcentuje jego rangę ... i odróżnia też DOM od mieszkania, w którym o takiej przestrzeni można jedynie pomarzyć.

- " trudności w ogrzaniu salonu " - to tylko przy błędach projektowych

- " przenoszenie się hałasów " - z drugiej strony możemy mieć świetną komunikację ( dźwiękową - wzrokową ) wewnątrz budynku pomiędzy jego użytkownikami

- " bonus " dodatkowego metrażu - fakt - ale to jest na zasadzie " coś kosztem czegoś " ( m2 / przestrzeń )

... nie skazywałbym antresoli na wymarcie ;)

- " trudności w ogrzaniu salonu " - to tylko przy błędach projektowych

czy mógłby Pan rozwinąć trochę te myśl. Rozumiem że przy antresoli ogrzewanie podłogowe?

I drugie pytanie, żeby uniknąć efektu komina jaki powinien być stosunek powierzchni salonu do antresoli? Przy jakiej minimalnej powierzchni salonu antrelosa będzie dobrze wyglądać?

Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.

Wątek został przeniesiony do innego tematu... dylematy pozostały. Znaleźliśmy inny projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-bezpieczny,2569,0%2C0.htm?wk_0=&kdg=1&kdg=3&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=160000&k_0=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&knd_1=&wsk_0=&p_0=90&p_1=&a=&c=&wk_1=&od=desc&o=usable_area_sum&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=&sd=

bardziej tradycyjny. Pytanie natomiast jest to samo, czy udało by się postawić ten dom do stanu deweloperskiego (bez wykończenia zewnętrznego) za ok 200 tys? Jeśli macie inne ciekawe i sprawdzone projekty prosił bym o jakieś przykłady

czy mógłby Pan rozwinąć trochę te myśl. Rozumiem że przy antresoli ogrzewanie podłogowe?

- antresola lub jej brak nie ma większego wpływu na dobór systemu / typu ogrzewania dla całości budynku, ale jak najbardziej projektant instalacji powinien uwzględniać Architekturę budynku, w tym otworowanie stropu, rodzaj i lokalizację przegród budowlanych, lokalizację pomieszczeń wraz z zakładaną temperaturą obliczeniową, możliwą naturalną migrację ciepłego powietrza przy zastosowanej antresoli / otworem nad pokojem dziennym, itd., itd.

- projektantem instalacji nie jestem, tak więc troszeczkę inaczej patrzę na możliwość zastosowanie antresoli :) bardziej pod kątem przestrzeni i tego, co tworzy charakter danego miejsca w budynku i jego otoczeniu.

I drugie pytanie, żeby uniknąć efektu komina jaki powinien być stosunek powierzchni salonu do antresoli?

- „ efekt komina ” – wyczuwalny może dotyczyć wg mnie zamkniętych pionów, w tym np. wydzielonych klatek schodowych w wysokich budynkach. Dla domów o wys. ok. 6m – 8m i temperaturze PIĘTRA analogicznej jak PARTERU nie ma różnicy gęstości powietrza ( ciepłe / zimne ) tym samym „ efekt ” jest nieodczuwalny lub słabo odczuwalny.

Przy jakiej minimalnej powierzchni salonu antrelosa będzie dobrze wyglądać?

- to wszystko zależy od proporcji pomieszczeń.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

- „ efekt komina ” – wyczuwalny może dotyczyć wg mnie zamkniętych pionów, w tym np. wydzielonych klatek schodowych w wysokich budynkach. Dla domów o wys. ok. 6m – 8m i temperaturze PIĘTRA analogicznej jak PARTERU nie ma różnicy gęstości powietrza ( ciepłe / zimne ) tym samym „ efekt ” jest nieodczuwalny lub słabo odczuwalny.

- to wszystko zależy od proporcji pomieszczeń.

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy - pisząc o efekcie komina, inni to nazywają efektem studni. Chodziło mi o efekt wizualny - powierzchnia salonu vs. powierzchnia dziury w suficie - żeby się nie okazało, że salon jest wyższy nie szerszy/dłuższy i siedząc na kanapie żeby nie mieć wrażenia, że siedzę w studni.

Planujemy rozpoczęcie budowy domu jeszcze w tym roku (jak się uda bo projektu jeszcze nie ma).

Bardzo interesuje nas dom w Jonatanach 2 z Archonu, ale zastanawiamy się czy nie jest za duży dla rodziny 2+2.

Czy koszty ogrzewania nas nie zabiją potem (gaz)?

Jest szansa zamknąć się z budową (systemem zleconym) razem z wykończeniem w 450 tys?

Projekt bardzo mi się podoba i jestem w stanie go zaakceptować praktycznie bez zmian. Ewentualnie wyjście na taras bym zrobiła z prawej strony a nie z góry a tak to poza tym do niczego nie mogę się przyczepić.

Wjazd na działkę od strony południowo-zachodniej.

Tylko ta wielkość... 152m2... zawsze szukałam domu w granicach 120-130m2.

http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...ma25210f71b4a8

http://dom-plan.pl/media/cache/visual_img_carousel_widen_460/bundles/domplansite/images/archon/JONATANY_02_0-01_rzut_1.gif

http://dom-plan.pl/media/cache/visual_img_carousel_widen_460/bundles/domplansite/images/archon/JONATANY_02_0-01_rzut_3.gif

przy 120 m2 lepiej szukać parterówki.

ten projekt ma ogromną kotłownię, zaprojektowaną pod paliwo stałe. Ok, taka kotłownia się przyda, jako pom. gospodarczo-ogrodowe. Ale jak szukasz oszczędności to lepiej poszukać projektu z mniejsza kotłownią.

Garaż - jest przestronny, ale zmieści się w nim jeden samochód tylko. W garażu co prawda trzyma się inne rzeczy też, np. rowery - ale gdy posiadasz duże pom. gospodarcze za garażem, można je trzymać tam. Myślę, że spokojnie można ten projekt zwężać o 50-80 cm.

Okno narożne - droższe niż zwykłe, trudniejsze w ociepleniu.

Przy takim układzie stron świata szukałabym domu bardziej wyciągniętego wszerz niż wzdłuż, co zapewni większą elewację nasłonecznioną.

Ale to zależy od wielkości działki.

W tej chwili okno od frontu i tak będzie zasłonięte, bo światło pada wprost na telewizor.

przy 120 m2 lepiej szukać parterówki.

Parterówki nie chcę, szkoda mi powierzchni działki.

Myślę, że spokojnie można ten projekt zwężać o 50-80 cm.

To może dom w Jonatanach? On jest węższy o 100cm, ale na górze zamiast 2 pokoi nad garażem ma jedem + garderoba. Ja bym jednak wolała 4 pokoje na górze i 2 da dole.

Okno narożne - droższe niż zwykłe, trudniejsze w ociepleniu.

Dużo droższe? Wydaje mi się że przy takim rozłożeniu stron świata okno narożne było by dobrym rozwiązaniem

Przy takim układzie stron świata szukałabym domu bardziej wyciągniętego wszerz niż wzdłuż, co zapewni większą elewację nasłonecznioną.

Ale to zależy od wielkości działki.

W tej chwili okno od frontu i tak będzie zasłonięte, bo światło pada wprost na telewizor.

Telewizora nie mam i w najbliższej przyszłości nie planuję ;)

Może napiszę must have a ktoś będzie w stanie podsunąć jakiś ciekawy projekt, bo mnie już głowa pęka od przeglądania.

- działka 28x32, wjazd od południowego-zachodu

- garaż jednostanowiskowy

- 6 pokoi z salonem (5 w ostateczności też będzie ok, ale zdecydowanie wolała bym 6)

- koniecznie gabinet na parterze

- spiżarkę na dole, najlepiej przy kuchni

- sporą kuchnię

- salon z jadalnią min 27m2

- wejście z garażu bezpośrednio do wiatrołapu, ew. przed garderobę, kotłownię i do wiatrołapu.

- garderoby nie są konieczne, natomiast wtedy koniecznie w pokojach miejsce na duże szafy

- pralnio-suszarnia na piętrze

- ogrzewanie gazowe

- dom dość prosty w swojej budowie, żeby nie zabijał kosztami budowy i później kosztami ogrzewania

- dom w stylu nowoczesnym, współczesnym (ciemny dach, jasna elewacje, chętnie drewniane wstawki)

- dach dwuspadowy, ew z lukarną (czterospadowy odpada na 100%)

- schody dwubiegowe (ew. jednobiegowe, zabiegowe NIE)

- w miarę symetryczne dwa pokoje na górze (dla dzieci)

- pokoje nie muszą być jakieś ogromne (20m2 po podłodze to chyba już przesada)

- będzie rekuperator

Edytowane przez Madzia106