Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madzia - ale przy domu o pow. 150-160 m2 pow. zabudowy będzie wynosić ok 100 m2. Więc niewielka różnica w stosunku do 120 m2

Ja patrzyłam głównie na koszty budowy i poźniejsze koszty utrzymania/wykończenia.

Dla przykładu:

koszty budowy domu w Jonatanach 2 (152,75 m2 powierzchni użytkowej, 212,93 powierzchnia podłogi) - koszt budowy 394 700

koszty budowy domu w Jabłonkach 2 (126,16 m2 powierzchni użytkowej, 168.96 powierzchnia podłogi) - koszt budowy 334 500

To jest 60 tys przy samej budowie. A gdzie później koszty ekspoatacji domu.

Madzia

bardzo fajny dom i nie ma zbyt wielu elementów, które by podrażały budowę. Faktycznie powierzchnia garażowo-gospodarcza jest duża, ale to jest akurat bardzo potrzebne. Jeśli chodzi o koszty, to ja bym się chciała w takich zamknąć przy planowanych 100m2 plus garaż, jednak to wszystko zależy od standardu wykończenia, bo wiadomo że można mieć kuchnię za 5 tys i za 50 tys.

O ten jeden pustak można by go zwęzić, więcej nie ze względu na sypialnie na górze.

Jeden pustak czyli ile to? 25 cm?

Tylko czy zwężenie tego domu o 25-50 cm przyniesie jakieś odczuwalne zmniejszenie kosztów budowy?

Ja na Twoim miejscu nie zwężałbym go. Te parę metrów znacząco kosztów nie zwiększy, natomiast później nie będziesz miała się martwić gdzie upchać rzeczy. Bo rozumiem, że dodatkowej szopki, składziku na działce nie planujesz?

Bo rozumiem, że dodatkowej szopki, składziku na działce nie planujesz?

Raczej nie.

A czy realnie ten dom da się wybudować systemem zleconym włącznie z wykończeniem i elewacją za 500 tys brutto?

Czy po czasie nie okaże się że jest duuzo za duzy? Czy tą powierzchnię dajmy na to 20-30 m2 po podłodze jest tak odczuwalna??

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy - pisząc o efekcie komina, inni to nazywają efektem studni. Chodziło mi o efekt wizualny - powierzchnia salonu vs. powierzchnia dziury w suficie - żeby się nie okazało, że salon jest wyższy nie szerszy/dłuższy i siedząc na kanapie żeby nie mieć wrażenia, że siedzę w studni.

... wszystko zależy od proporcji istniejących pomieszczeń PARTERU / PIĘTRA i lokalizacji samego otworu w stropie. Ja zazwyczaj w projektach domów jednorodzinnych, otwór w stropie staram się tak umieścić, aby doświetlić pokój dzienny PARTERU, światłem z PIĘTRA, ale to wszystko zależy. Są i domy gdzie cała ściana szczytowa jest odsłonięta od środka na dwie kondygnacje.

http://www.lukaszarch.pl/images/CHW---01.jpg

Czy macie może jakieś namiary na sensowne projekty na dom w parterze 5 pokoi + salon + kuchnia + kotłownia= wszystko najlepiej do 150m.

Policz

Zakładając 5 pokoi po 10 m2 (czyli bardzo małe, jak na budownictwo jednorodzinne) masz już 50 m2. Do tego salon z jadalnią 30 m3. Kuchnia ok 10 m2 (czyli znów bardzo mała, jak na dom jednorodzinny) - to jest 90 m2. Do tego łazienki - co najmniej dwie, korytarz, kotłownia, jakaś pralnia/składzik, wiatrołap.

Naprawdę bardzo ciężko będzie.

Poza tym masz bardzo nietypowe potrzeby. Większość projektów zakłada rodzinę 2+2 + pokój gościnny a to daje max 4 pokoje poza salonem.

Dlatego nawet wśród większych projektów będzie problem znaleźć jakiegoś gotowca odpowiadającego twoim potrzebom. Myślę, że jesteś skazany na indywidualny.

Jeden pustak czyli ile to? 25 cm?

Tylko czy zwężenie tego domu o 25-50 cm przyniesie jakieś odczuwalne zmniejszenie kosztów budowy?

Trzeba by zapytać autorów, przy innym projekcie podano mi 30 cm (pytałam o poszerzenie).

Ja bym tego nie robiła, ale gdybyś chciała koniecznie coś uciąć w tym projekcie, to tylko w ten sposób.

"Czy po czasie nie okaże się że jest duuzo za duzy? Czy tą powierzchnię dajmy na to 20-30 m2 po podłodze jest tak odczuwalna??"

Nikt ci chyba na to pytanie nie odpowie, tylko ty znasz wasze potrzeby i możliwości.

kemot_p

jest środek lata, a ja musiałam rano odpalić w tej antresoli piecyk, tak na godzinę, bo wychłodziło się przez przeszkloną elewację.

I nie jest to kwestia złego projektu instalacji grzewczej, ale dużej kubatury i ogromnych przeszkleń. Jak przyjdą w poniedziałek 35 stopniowe upały, będę tu miała szklarnię. Od klimy z kolei się przeziębiam :(

Ja patrzyłam głównie na koszty budowy i poźniejsze koszty utrzymania/wykończenia.

Dla przykładu:

koszty budowy domu w Jonatanach 2 (152,75 m2 powierzchni użytkowej, 212,93 powierzchnia podłogi) - koszt budowy 394 700

koszty budowy domu w Jabłonkach 2 (126,16 m2 powierzchni użytkowej, 168.96 powierzchnia podłogi) - koszt budowy 334 500

To jest 60 tys przy samej budowie. A gdzie później koszty ekspoatacji domu.

Koszty utrzymania zalezą od tego, jak dobrze ocieplisz ten dom.

Mam dom o pow. użytkowej ok 120 m2 i całkowitej niecałe 160 m2 i płacę bardzo, bardzo mało za ogrzewanie gazem. (Nikt mi nie wierzy, póki nie zobaczy rachunków). Ale dom ma bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło i polikwidowane wszelkie możliwe mostki cieplne. Był zaprojektowany i zbudowany z myślą o jak najmniejszym zapotrzebowaniu na ciepło.

Jak chcesz mieć tani dom w ogrzewaniu to garaż musi się znaleźć poza bryłą budynku, bo łatwo wychładza dom. Może być z domem połączony drzwiami, ale powinien być odrębną, odseparowaną termicznie bryłą. Wówczas taki garaż można zbudować taniej, niż gdyby był częścią konstrukcyjną budynku, bo wymaga mniejszych fundamentów, lżejszych ścian, nie musi być ocieplony (chyba, że chcesz go grzać?)

Likwidujesz kominy i robisz rekuperację. Gaz wyprowadzasz przez ścianę - wówczas piec gazowy możesz mieć np. w pralni na piętrze - nie potrzebujesz kotłowni jako odrębnego pomieszczenia.

itd.

Ale to trzeba wziąć pod uwagę już na etapie projektowania.

Witam!

Z powodu zmian planów zaczynamy projektowanie od nowa.

Czy macie może jakieś namiary na sensowne projekty na dom w parterze 5 pokoi + salon + kuchnia + kotłownia= wszystko najlepiej do 150m.

Może ktoś z Was taki domek zbudował?

Czekam na jakieś propozycje.

Dziękuję

Pozdrawiam

Masz specyficzne wymagania :)

Ale dwa projekty udało mi się znaleźć:

- MURATOR M122A PORANNA MGŁA http://projekty.muratordom.pl/projekt_poranna-mgla-wariant-i,2316,0,0.htm

- http://pracownia-projekty.dom.pl/moj_dom_dziwaczek_bez_garazu_ce.htm

Elfir, co się powinno znaleźć w takim domu ?

Kocioł gazowy - jaki masz model?

Płyta fundamentowa, podłogówka.

Dobre ocieplenie. Brak mostków.

Brak kominka.

Brak kominów - wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

Garaż oddzielony termicznie.

Przeszklenia właściwe pod względem stron świata.

Zwarta bryła.

Coś jeszcze ?

Coraz bardziej się waham nad kominkiem :rolleyes:

Elfir, co się powinno znaleźć w takim domu ?

Kocioł gazowy - jaki masz model?

Płyta fundamentowa, podłogówka.

Dobre ocieplenie. Brak mostków.

Brak kominka.

Brak kominów - wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

Garaż oddzielony termicznie.

Przeszklenia właściwe pod względem stron świata.

Zwarta bryła.

Coś jeszcze ?

Coraz bardziej się waham nad kominkiem :rolleyes:

piec - najmniejszy jaki znalazłam z dużą modulacją to Junkers Cerapur Smart 14 kW. Musiał mieć poniżej 21 kW aby można puścić rurę przez ścianę a nie kominem.

Koszt kotłowni + koszt przyłącza - w moim przypadku sadzę, że taniej wyszłoby ogrzewanie prądem (licząc ze zwrotem z inwestycji a nie tylko bieżące koszty ogrzewania)

Ja bym dodała fixy na parterze - a otwierane tylko okna tarasowe.

Madzia - potrzebujesz 5 sypialni (w tym gabinet).

Masz/planujesz trójkę dzieci? Czy potrzebne są dwa gabinety?

Edytowane przez Elfir

Elfir dobrze prawi, jak zwykle.

U nas zanim zacząłem myśleć o projekcie, musiałem pomyśleć o grzaniu. I wyszło, że skoro mam dom w szkielecie, to taniej wyjdzie mocniej go izolować i grzać prądem, niż budować kotłownię (czyli powiększać metraż), komin, robić instalację i jeszcze przewidzieć miejsce na opał. Gazociągu nie mam, butla niewiele tańsza od prądu. Brak kotłowni sprawił, że można było myśleć o domku zwartym i niewielkim. Zadziwiające, jak takie jedno pomieszczenie może rozwalić cały projekt.

I dlaczego tylko parterówka? Mam z poddaszem i nie jest ot jakieś uciążliwe. A jak się zestarzejemy, to pokój gościnny na parterze zrobimy jako sypialnię ;)

Edytowane przez CodeSnipper

Madzia - potrzebujesz 5 sypialni (w tym gabinet).

Masz/planujesz trójkę dzieci? Czy potrzebne są dwa gabinety?

Na razie mam dwójkę, ale trzecie nie wykluczone że się pojawi.

Dwa gabinety nie są potrzebne. Mąż uparł się trochę na 5 sypialnię pod kątem bawialni dla dzieci/siłowni/składziku rzeczy wszelakich.