Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Dodam, że takie ustawienie domu jest wymuszone lokalizacją samej działki - jest ona położona u zbiegu dwóch osiedlowych dróg.

http://powiatolsztynski.geoportal2.pl/map/www/mapa.php?CFGF=wms&mylayers=%20granice%20OSM%20-ortofotomapa%20dzialki%20&myqlayers=%20dzialki%20&bbox=7456461.879,5955400.058,7456682.048,5955571.371&markery=0,7456530.1,5955513.48;

W projekcie realny II garaż jest (stojąc na wprost domu) po prawej stronie.

Edytowane przez realnyII

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Garaż z prawej jets w lustrze chyba, przynajmniej tak mi się pokazuje:)

http://www.dobredomy.pl/projekt/realnyII/lustro/

Tak czy owak salon bedzie ciemny. Chyba wolałbym doświetlić salon niż kuchnię, kuchnia od północnego wschodu ma tą zaletę że się nie nagrzewa:)

Właśnie lustro rozważamy :)

W takim układzie "ścianę słoneczną" miałabym od strony kuchni i okien salonu. Faktycznie kuchnia będzie b. nasłoneczniona, a salon częściowo zacieniony - dlatego rozważam większe okna. Zrównałabym tą ścianę ( bez wykuszu w kuchni) i okno salonowe dała szersze. Zastanawiam się tylko, czy wizualnie dobrze by to wyglądało?

Inne projekty również będziemy jeszcze oglądać. Ten wydał nam się ciekawy, bo jeśli chodzi o rozplanowanie wnętrza spełnia nasze wszystkie wymogi..

Edytowane przez realnyII

Myślimy o ewentualnym podniesieniu ścianki kolankowej - w projekcie ma ona wysokość 75 cm. Jaka jej wysokość daje możliwie najbardziej funkcjonalne i ustawne wnętrze?

Jako użytkownik poddasza w domu rodzinnym i teraz w mieszkaniu jak najbardziej radziłbym podnieść ścianę kolankową do 100-110 cm. Oczywiście są, również na tym forum, zwolennicy dużych skosów, ja z powodów funkcjonalnych do nich nie należę.

Jako użytkownik poddasza w domu rodzinnym i teraz w mieszkaniu jak najbardziej radziłbym podnieść ścianę kolankową do 100-110 cm. Oczywiście są, również na tym forum, zwolennicy dużych skosów, ja z powodów funkcjonalnych do nich nie należę.

My również nie ;)

Zależy nam na możliwie najlepszej funkcjonalności pomieszczeń na poddaszu ( ustawności).

Zastanawiam się tylko - o ile można podnieść ścianę kolankową, aby nie zepsuć wyglądu budynku - obawiam się trochę utraty proporcji.. Czy wysokość jednego - dwóch pustaków ( czyli max 40cm), będzie jeszcze ok?

W jaki sposób mogę przeliczyć, o ile zwiększy mi się powierzchnia użytkowa pomieszczenia, przy podniesieniu ściany z 75cm do np. 95? ( nigdy nie byłam dobra w takich wyliczeniach ;) ).

Zastanawiam się tylko - o ile można podnieść ścianę kolankową, aby nie zepsuć wyglądu budynku - obawiam się trochę utraty proporcji.. Czy wysokość jednego - dwóch pustaków ( czyli max 40cm), będzie jeszcze ok?

Najczęściej autorzy projektów gotowych wyrażają zgodę na podniesienie właśnie o max. 2 pustaki.

Żeby nie stracić proporcji zalecają (wymagają) wydłużenia okapów.

Napisz maila do autora tego projektu, bo widzę na stronie, że na podniesienie ściany kolankowej w ich projektach trzeba mieć pisemną zgodę autora.

Edytowane przez kemot_p

Co sądzicie o tych projektach? Oraz czy jest są tu może osoby które budowały lub budują któryś z tych domów?

!

Jonatany - wywalić balkony

Telimena - jest większa, ale ma kotłownie tylko na gaz (jonatan ma na paliwo stałe)

Kominek to kosztowny detal, ale spokojnie można go wykreślić.

Hej, wybraliśmy jonatany, ze zmian to kasacja balkonow, tarasy potem na gruncie, usuwamy okno w garderobie, zamieniamy okna balkonowe w glownej sypialni na mniejsze, zostawiamy po jednym oknie w garazu i kotlowni, dajemy reku, moze terive. Do tego dodajemy małą łazienkę w głównej sypialni.

A, chodzi nam też po głowie zamiana kuchni z salonem :)

Cześć wszystkim, ja trochę z innej beczki. Szukam projektu idealnego. Już bardzo dużo i ch przejrzałam i podobają mi się m42 przemyślany, m42 zapach wiosny, i roże w ogrodzie z muratora. Ale całkiem niedawno natknęłam się również na biankę z dobrych domó i oceanię. Bianka http://www.dobredomy.pl/projekt/bianka/ jest idealna zewnątrz. Jednak poszukuję domu który ma układ wnętrz jak w oceanii http://www.dobredomy.pl/projekt/oceania/ lub dom w sanotlinach http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-santolinach/md7720e10c98ea

Te dwa ostatnie mają podłużny salon tworzący z kuchnią coś na kształt litery L. Wydaje mi się to idealnym rozwiązaniem dla mnie. Ale bardzo mało jest parterówek z tego typu układem. Dlatego proszę, jeśli ktoś z Was kojarzy projekt o podobnym układzie pomieszczeń to proszę o wrzucenie linka tutaj lub na priv. Z góry dzięki.

Żonie wpadł w oko projekt Toscania: http://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/toscania#.VfK8HFI73Bw

Co o nim myślicie? Trochę mnie martwi niska ścianka kolankowa - 30 cm. Widzicie jeszcze inne wady?

Tak. jest koszmarnie brzydki. Przestarzała estetycznie elewacja.

Co wy chcecie budować dom czy twierdzę, która wymaga w narożnikach kamiennej przypory.

Na poddaszu będzie problem z szafami - wszędzie skosy.

Tak. jest koszmarnie brzydki. Przestarzała estetycznie elewacja.

Co wy chcecie budować dom czy twierdzę, która wymaga w narożnikach kamiennej przypory.

Na poddaszu będzie problem z szafami - wszędzie skosy.

Czytałem Twoje wcześniejsze komentarze, żeby przy wyborze projektu się nie sugerować elewacjami (tylko rozkładem pomieszczeń), bo każdą elewację da się zmienić i ją "unowocześnić". Tej się nie da?

Tych przypór w narożnikach miałoby nie być :) Jest w necie sporo zdjęć osób, które budują toscanie bez tych właśnie udziwnień:

http://plandomu.pl/foto/opinie/37163/02big.jpg

http://plandomu.pl/foto/opinie/5448/01big.jpg

Niska ściana kolankowa - podniesienie niewiele pomoże - to duży minus.

Jeszcze jakieś inne widzicie?

Czy oceania jakoś różni sie zewnętrznie do Bianki wyglądem? Bo dla mnie różnią sie jedynie detalami, które można dowolnie modyfikować.

Myślisz, że możnaby zmienić dach w oceanii na taki jak jest w biance?? One zewnątrz różnią się właśnie tym dachem. Bianka ma nad garażem i nad górną częścią domu stożek, oceania stożek nad garażem, trapez nad częścią główną. Jakoś bardziej mi się wizualnie zewnątrz podoba i tak samo m42 przemyślany i zapach wiosny też mają takie dachy jak bianka. A tak to oceania -prawie idealne wnętrze. Ale szukam czegoś podobnego. Bo naprawdę mało jest projektów z takim układem salonu z kuchnią w L.

Mnie też się ta Toskania nie podoba. Jeśli koniecznie chcesz z poddaszem, to może z normalnym piętrem zamiast skosów? Poprzedni wydaje mi się bardzo drogi w budowie ze względu na przekombinowany dach.

Gdyby mi MPZP pozwalał na piętro, to nawet na projekty z poddaszem nie patrzyłbym. Chodzi o to, że muszę mieć poddasze więc kombinuję.

P.S. Który masz na myśli pisząc poprzedni? ATU z Horyzontu?

Tak. Dach wydaje się bardzo drogi.

To może parterowy?

ATU na chwilę obecną ma najwyższe "notowania".

Z jednej strony nie lubię parterowych. A z drugiej (gdybym nawet lubił) to wygodna parterówka 4 pokoje + salon + garaż na 2 auta to jakieś 250 mkw powierzchni zabudowy. Nie na moją działkę...

ATU na chwilę obecną ma najwyższe "notowania".

Z jednej strony nie lubię parterowych. A z drugiej (gdybym nawet lubił) to wygodna parterówka 4 pokoje + salon + garaż na 2 auta to jakieś 250 mkw powierzchni zabudowy. Nie na moją działkę...

Zależy. ja mam zamiar na małej działce taką parterówkę budować. ;) Wolę dom bez schodów (ze schodami mam obecnie) i mniej koszenia niż odwrotnie. :D Ale oczywiście co kto lubi.

Może pomyślcie o indywidualnym projekcie?