Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Zależy. ja mam zamiar na małej działce taką parterówkę budować. ;) Wolę dom bez schodów (ze schodami mam obecnie) i mniej koszenia niż odwrotnie. :D Ale oczywiście co kto lubi.

Może pomyślcie o indywidualnym projekcie?

Ja mogę zabudować maksymalnie 175 mkw - nie znalazłem parterówki spełniającej nasze oczekiwania, która zajmowałaby tak mało miejsca.

O indywidualnym pomyślimy, jak nic z gotowców nam nie podpasuje. Na razie szukamy. Prąd i wada na działce ma być w kwietniu 2017 więc mamy jeszcze czas :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mogę zabudować maksymalnie 175 mkw - nie znalazłem parterówki spełniającej nasze oczekiwania, która zajmowałaby tak mało miejsca.

O indywidualnym pomyślimy, jak nic z gotowców nam nie podpasuje. Na razie szukamy. Prąd i wada na działce ma być w kwietniu 2017 więc mamy jeszcze czas :)

Ja mam 190 powierzchni całkowitej przy 4 pokojach plus salon. Ale czasu masz sporo.Znając życie jeszcze nie raz Ci się odmieni.

Ja mam 190 powierzchni całkowitej przy 4 pokojach plus salon. Ale czasu masz sporo.Znając życie jeszcze nie raz Ci się odmieni.

A jak powierzchnia zabudowy?

Wymagania jakie na pewno się nie zmienią to 4 pokoje (w tym jeden na dole) plus salon, garaż na dwa auta, z podaszem. Pewnie jeszcze niejeden projekt się nam spodoba przez ten czas.

A jak powierzchnia zabudowy?

Wymagania jakie na pewno się nie zmienią to 4 pokoje (w tym jeden na dole) plus salon, garaż na dwa auta, z podaszem. Pewnie jeszcze niejeden projekt się nam spodoba przez ten czas.

Tak, zmienia się co jakiś czas. Mnie żaden nie pasował z gotowców i postawiłam na indywidualny (link w stopce). I koncepcje mi się zmieniały odnośnie kondygnacji, ale w końcu mając doświadczenie z obecnym domem, postanowiłam, że chcę parter.

• 2 weeks później...
powiększ okna na szczytach i zlikwiduj okno połaciowe w garderobie

Dzięki, a co myślisz o likwidacji wszystkich okien połaciowych w sypialniach? W domu rodzinnym na poddaszu mieśliśmy we wszystkich pokojach tylko okna na ścianie szczytowej i było ok. Teraz w mieszkaniu mam dach kopertowy więc są tylko okna dachowe i nie jestem ich entuzjastą.

Dzięki, a co myślisz o likwidacji wszystkich okien połaciowych w sypialniach?

Witaj kemot_p,

Zanim podejmiesz decyzję o likwidacji okien połaciowych w pomieszczeniach na poddaszu polecam gorąco poniższy link do wizualizatora jak zmienia się rozkład światła w sypialni w zależności od ilości okien: http://www.velux.pl/inspiracje/galeria-wn%C4%99trz/sypialnia

Czasami zbyt szybko podejmujemy decyzję o zmianie ilości czy wyrzuceniu okien połaciowych z projektu zapominając, jak ważna dla naszego samopoczucia i zdrowia jest odpowiednia ilość światła i świeżego powietrza w naszym domu.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Witam serdecznie, właśnie stoję przed ogromnym dylematem dotyczącym wyboru projektu domu.

Tego, czego jesteśmy z małżonką pewni to dom parterowym z możliwością adaptacji poddasza w przyszłości

(w razie ewentualnego powiększenia rodziny). Dwa interesujące nas projekty to projekt ARP FIGO CE oraz DA CYPRIAN 3 CE,

oba w wersji lustrzanej. Jak oceniacie te projekty? Który wybralibyście dla siebie? Jakie są największe wady i zalety?

Jak prognozujecie, który będzie droższy w budowie? Poniżej linki do obu projektów. Z góry wielkie dzięki :)

http://pracownia-projekty.dom.pl/da_cyprian_3_ce.htm

http://pracownia-projekty.dom.pl/arp_figo_ce.htm

Dzień dobry.

Zwracam się do was z prośbą o pomoc, wskazanie lepszego rozwiązania które będzie wybiegało poza mój brak zdecydowania i ... tyle.

Planuję budowę w przyszłym roku. Działka jest wąska w jednym miejscu ma 18m szerokości.

Wyszukałem domy, które mnie interesują, ale nie mogę się zdecydować.

http://www.mgprojekt.com.pl/zuzia

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kobeach/m4b5d99002cc72

Obie pozycje są do siebie podobne. Obie wymagają adaptacji o usunięcie wykusza kuchennego.

Zależy mi na tym, aby kotłownia była większa (będę palił różnym paliwem) i interesuje mnie balkon - na plus archona. Natomiast zuzia ma ciekawe wykończony taras oraz wydaje mi się bardziej tradycyjny front domu.

Nie wiem co... wybrać, w najlepszym wypadku będę patrzył na cenę projektu (archon).

Generalnie wnętrza można zaadaptować, ale od czegoś muszę zacząć.

Co radzicie?

Dziękuję

Zależy mi na tym, aby kotłownia była większa (będę palił różnym paliwem) i interesuje mnie balkon - na plus archona.

(...)

Co radzicie?

1. Balkon w domku jednorodzinnym? Jakiś jeden sensowny powód?

2. Masz wąską działkę i jeszcze planujesz smrodzić sąsiadom paliwem stałym?

Obydwa projekty na wąskiej działce będą wyglądały bez sensu - jak wciśnięte na siłę.

(...)

Wyszukałem domy, które mnie interesują, ale nie mogę się zdecydować.

http://www.mgprojekt.com.pl/zuzia

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kobeach/m4b5d99002cc72

wedlug mnie plusem w projekcie Archonu jest na pewno duża kotłownia. Masz miejsce na piec, na kosiarkę, meble ogrodowe i inne rzeczy. Super że jest oddzielne wyjście na ogródek, to bardzo praktyczne. A zwróciłem też uwagę że dzięki temu, że pomiędzy kuchnią a salonem jest ścianka tv to nie będzie widać bałaganu w kuchni :)

Witam serdecznie, właśnie stoję przed ogromnym dylematem dotyczącym wyboru projektu domu.

Tego, czego jesteśmy z małżonką pewni to dom parterowym z możliwością adaptacji poddasza w przyszłości

(w razie ewentualnego powiększenia rodziny). Dwa interesujące nas projekty to projekt ARP FIGO CE oraz DA CYPRIAN 3 CE,

oba w wersji lustrzanej. Jak oceniacie te projekty? Który wybralibyście dla siebie? Jakie są największe wady i zalety?

Jak prognozujecie, który będzie droższy w budowie? Poniżej linki do obu projektów. Z góry wielkie dzięki :)

http://pracownia-projekty.dom.pl/da_cyprian_3_ce.htm

http://pracownia-projekty.dom.pl/arp_figo_ce.htm

Jak dla mnie z zewnątrz pierwszy, a wewnątrz drugi. :)

. Wszelkie sugestie uwagi na temat projektu bardzo mile widziane!

Spokojnie korytarzyk przy schodach można zwężać do 1,5 m.

U ciebie bardzo dużo powierzchni wypada na korytarze. Na oko prawie 1/3 parteru to jakieś przejścia.

Na dodatek przeszklone przejście garaż-dom kompletnie niewykorzystane (np. na garderobę) - a m2 kosztują.

Witajcie

jestem na ostatnim etapie dopracowania projektu. jeszcze mam ostatnia chwile na zmiany. Poniżej rzut parteru mojego przyszłego domu. Piętro jest od linii holu.

Główne założenie było aby zmieścić się na malej i płytkiej działce 600m2 i zostawić cos ogrodu za domem. Chciałam 150-160m2 a dom wyszedł 185m2. Teraz jest już max jaki przewiduje powierzchnia zabudowy w pz. Od ulicy dom stoi 6m, za domem zostało tylko 8m, jednak tez jest 8m z boku jadalni. chciałabym dom ciut zmniejszyć ale naprawdę nie wiem już gdzie. Wszelkie sugestie uwagi na temat projektu bardzo mile widziane!

Hol/korytarz (ten pomiędzy schodami i salonem a gabinetem i łazienką) można spokonie zwęzić z 2m do 1,5m, przesuwając całą część dzienną o 0,5 metra w kierunku garażu.

Zamiast śluzy pomiędzy garażem a owym holem, można zrobić po prostu podcień, coby podczas otwierania drzwi nie padało na głowę. Można go też przerobić na garderobę, tak jak wspomniała o tym Elfir.

Spizarka lub garderoba spokojnie zmieści się pod górnym biegiem schodów.

Drzwi pomiędzy garażem a schowkiem są zbędne.

Czy pokoik na parterze ma służyć wyłącznie jako gabinet, czy także jako pokój gościnny? W tym drugim przypadku warto by znaleźć miejsce na niedużą rozkładaną kanapę.

DOPISEK:

Strona salonowa - aby zwiększyć odległość domu od ogrodzenia trzeba by uszczknąć po ok. 20-30 cm z głębokości salonu, szerokości klatki schodowej i korytarzyka pomiędzy ścianą zew. a schodami.

Edytowane przez moniss