Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Gaja, ja bym ograniczyła wybór do Pelikan III i Z259.

Oba mają przejścia do garażu oraz bardzo dobrej wielkości pokoje dzienne. Przy obu tych projektach garaże są nieco ciasne, więc bym je powiększyła (chyab nei ma nic gorszego niż zbyt mały garaż).

Sypialnie w Z259 są ładne i ustawne (można powiększyc okno w mniejszej).

Duży plus za zgrupowanie "mokrych" pomieszczeń blisko siebie.

POZOSTAŁE ZMIANY:

Pelikan III

Pelikan III_zmiany.jpg

- powiększenie garażu kosztem małego pokoju

- powiększenie małego pokoju poprzez przesunięcie łazienki w kierunku dużej sypialni (niestety nei wiem jakie ma wymiary, więc nie wiem ile można jej uszczknąć)

- zamiana wiatrołapu z kotłownią - w kotłowni będzie pomieszczenie gospodarcze (pralnia) i spiżarnia

- przeniesienie kominka do centrum domu (łatwiejsze rozprowadzenie ciepła)

- przeniesienie kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania do holu (ukryty w szafach) i podłązcenie go do komina dwuciągowego (jeden ciąg do kominka, drugi do kotła)

Z259

Z259_rzut1_zmiany.jpg

- likwidacja kotłowni za garazem, zrobienie drzwi do ogrodu (okno też by się przydało)

- przeniesienie kotła gazowego do spiżarki i podpiecie do komina dwuciągowego

- likwidacja spiżarki, bo i tak jest za mała i za ciepła (regał na zapasy można zrobić w powiększonym garażu)

- w salonie można zmniejszyć przeszklenia od północy i zwiększyć od południa

- powiększenie okna w małej sypialni

DOPISEK:

Rozumiem, że wjazd masz od południa czyli na dłuższym boku działki?

W przypadku Pelikana, dom trzeba by ustawić bramą garażu w kierunku krótszego boku i zostawić odpowiednio duzo miejsca na manewry (zakręcanie, wycofywanie itp.)

Pelikan III_zmiany.jpg

Edytowane przez moniss

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniss, dziękuję jak nie wiem co i podziwiam Twój zmysł praktyczny, a także umiejętności, które pozwoliły Ci na narysowanie zmian na rzutach domów.

Rzeczywiście wydaje się, że w Z259 zmian byłoby stosunkowo niewiele i chyba proste - z tą spiżarnią, to sama myślałam, że raczej byłoby to małe pomieszczenie gospodarcze przy kuchni, niż miejsce na zapasy, więc umieszczenie tam kotła gazowego jest jak najbardziej sensowne.

Wydaje mi się też, że Z259 mogłby być nieco tańszy w budowie? Nie ukrywam, ze ma to dla nas znaczenie.

Natomiast zobaczyłam, że umknęła mi jedna ważna rzecz- otóż on jest o 54 cm za szeroki na naszą działkę! ;)

Widzę, że sprawę mogłoby rozwiązać wyłącznie zlikwidowanie wszystkich otworów w salonie na ścianie szczytowej; wtedy można by zmniejszyć odległośc od granicy o ten 1 m - czy to ma sens? Przy maksymalnym powiększeniu południowego okna w salonie (a właściwie w jadalni) od frontu domu? Lub nawet zrobienie tam drzwi i przedłużenie małego tarasu przy wejściu?

Co do Pelikana III - wszystkie zmiany są bardzo sensowne, da się bez problemu zmniejszyć dużą sypialnię, bo ona ma 14, 85 m2 ( a więc tym samym da się powiększyć garaż i przesunąć małą sypialnię i łazienkę). Genialny w swojej prostocie jest pomysł zamiany miejscami wiatrołapu z kotłownią!

Kwestia wjazdu - on jest rzeczywiście od południa, ale to jest krótszy bok działki. Na mapce wygląda to tak (nasza działka to ta środkowa z trzech równoległych; jak widać, jest to taki trochę północny zachód):

Podzial_działek-1.jpg

Z wjazdem nie powinno więc być raczej problemu. Nie napisałam poprzednio, że dom byłby raczej w odbiciu lustrzanym, żeby z kuchni widać było drogę od strony wjazdu z głównej ulicy.

Natomiast wydaje mi się, że byłby droższy od poprzedniego...Wszystko ma większe - kubaturę, powierzchnię użytkową, powierzchnię dachu, powierzchnię zabudowy. Czy dobrze myslę?

Edytowane przez gaja2

Skoro wjazd jest od węższego boku działki, to lepszym projektem bedzie Pelikan, chyba, że macie w planie zagospodarowania przestrzennego abo na wztce konkretne wytyczne co do szerokości elewacji frontowej, kierunku kalenicy itp...

I nie spieszcie się z budową. Najważniejsze to znaleźć odpowiedni projekt, taki który będzie spełniał wymagania i lokalizacji i Wasze i urzędowe.

Nie zafiksujcie się na też na tym, że dom ma być jak najtańszy w budowie, bo to przecież Wy tam będziecie mieszkać i wszelkie cięcia kosztów mogą później wyjść Wam bokiem i/albo nieźle strzygnąć po kieszeni.

Starajcie się wybrać prosty dom (niekoniecznie jak najmniejszy, ale jak najprostszy) i wybudować go co najmniej według wytycznych, które zaczną obowiązywać dopiero od 2021 roku. Nie oszczędzajcie na solidnych materiałach na etapie stanu surowego, bo ich już się nie da wymienić (w przeciwieństwie do mebli czy okładzin podłogowych).

Jeśli w garaż ma być tylko pokojem dla samochodu i nie będziecie tam zajmować sie majsterkowaniem, to tańszą opcją będzie budowa wiaty.

Jeśli wybieracie wentylację grawitacyjną to zwróćcie uwagę, aby wszystkie "mokre" i "brudne" pomieszczenia były obok siebie, wtedy wszelkie kominy będą w jednym miejscu.

Jeśli zdecydujecie się na wentylację mechaniczna z rekuperacją, to możecie sami zaoszczędzić własnoręcznie składając elementy (zamkniecie się w 10tys.), tak jak forumowy plusfoto (jeśli się nie mylę).

Co do Pelikana III - wszystkie zmiany są bardzo sensowne, da się bez problemu zmniejszyć dużą sypialnię, bo ona ma 14, 85 m2 ( a więc tym samym da się powiększyć garaż i przesunąć małą sypialnię i łazienkę).

Z Właśnei z tym zmniejszaniem to tzreba uważać. Jeśli ta sypialnia ma, dajmy na to, 3x5m to można by było uszczknąć jedynie 20cm (205 cm zostaje ma łóżko i 75cm na przejście przed nim).

Poproście w pracowni o przesłanie na maila pokazowych rysunków szczegółowych (z wymiarami). Dzięki nim będzie można sie zorientować jakie zmiany można będzie wprowadzić "bezboleśnie", a jakie będą wymagały pomocy architekta.

P.S.

mam działkę o podobnych wymiarach 23x65m z wjazdem w narożniku południowo-wschodnim.

Szukałam domów długich i "chudych" (do 8m) aby ustawić jak najbiżej północnej granicy i mieć min. 10m przestrzeni od strony z tarasem (południe), bo 4m to jest naprawdę malutko i ma się wrażenie że ogrodzenie jest dosłownie na wyciągnięcie ręki.

Edytowane przez moniss

Moniss, dziękuję za kolejne cenne uwagi.

Nie chcielibyśmy na pewno robic oszczędnści za wszelką cenę, bardziej myślimy o tym, żeby dom był bez udziwnień, prosty, z dwuspadowym dachem - na pewno nie chcemy oszczędzać na materiałach budowlanych, ewentualnie na wykończeniu (panele zamiast parkietów itp.).

Na początku myśleliśmy w związku z tym o domu bez garażu, ale jednak po namyśle chcielibyśmy go mieć. Garaż na pewno nie będzie używany do majsterkowania, raczej jego częśc - może oddzielona i z wyjściem do ogrodu - jako składzik różnych akcesoriów i narzędzi ogrodowych, których mamy sporo. Z tego względu nie rozważaliśmy dotąd wiaty garażowej, ale jeszcze się przymierzymy i do tej wersji.

Dziękuję za zwrócenie uwagi jeszcze raz na plan zagospodarowania przestrzennego - wydawało mi się,że nie ma tam żadnych ograniczeń, ale przed chwilą przeczytałam ze zrozumieniem jeszcze raz i okazuje się, że kąt nachylenia dachu ma być od 30 do 45 stopni...a w obu projektak jest 25, no ale to chyba jest do zmiany.

Również zaczęłam szukać długiegi i "chudego" domu - stąd Pelikan III, który ma niecałe 11m. Ale niezależnie od wszystkiego taras i tak będzie z tyłu, mimo że to północ - jakoś tak lepiej nam się podoba.

Pozwolę sobie podłączyć pod temat z prośbą o poradę.

Dotyczy projektu Oktawian III http://www.dobredomy.pl/projekt/oktawianIII/

Który wariant byście wybrali - podstawowy czy lustrzane odbicie - zakładając wjazd od północy. Zachęcam do dyskusji w dedykowanym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242354-Projekt-Oktawian-III-pracownia-Dobre-Domy-Flak-i-Abramowicz

Witajcie.

Szukam fajnego projektu do bliźniaka ok 130-160m2 pow. użytkowej. Warunki jakie będą to:

- wjazd od północy

- bliźniak zachodni (oznacza salon na południe i zachód)

- działka ok 450m2 mniej więcej kwadrat 21x22.

To co ustaliliśmy, że chcielibyśmy w projekcie:

- wejście od północy.

- garaż w bryle - od ściany "wspólnej" w bliźniaku czyli wschodniej 350cm szeroki

- schody na ścianie wschodniej

- pom gospodarcze. Nie musi być duże ale fajnie jakby było.. najlepiej z wyjściem na zewnątrz.

- kuchnia od północnego zachodu

- salon/jadalnia to południe i zachód

- na górze 3 pokoje, łazienka, suszania (ale góra to mniejszy problem, ścianki można poprzesuwać w w prawie każdym projekcie)

- na dole malutka łazienka + malutki extra pokój/mini biuro. Może być wielkości 2,5x2,5m nawet

- fajne przeszklenia na dole (w sensie dużo ich).

- kominek

- w przyszłości (badz od razu) częściowo zadaszony taras na ścianie południowej lub wschodniej.

Najbardziej interesuje mnie właśnie fajne rozłożenie salonu na dole..

Poniżej w załączniku wrzucam jak to wygląda z przykładowym projektem (projekt bez pokoju dodatkowego).

Macie jakieś pomysły? Tak wstępnie podoba mi się Projekt Archonu: w miodokwiatach 2 (lustro). Oczywiście jako podstawa do przerobienia pod bliźniak.

Co myślicie o samej działce i bliźniaku na niej? Pewnie zostanie ok 9m od strony południowej i z 10-11 od strony zachodniej. Da się taki ogródek fajnie zaarażnować?

[ATTACH=CONFIG]333980[/ATTACH]

ktoś, coś?:)

wedlug mnie plusem w projekcie Archonu jest na pewno duża kotłownia. Masz miejsce na piec, na kosiarkę, meble ogrodowe i inne rzeczy. Super że jest oddzielne wyjście na ogródek, to bardzo praktyczne. A zwróciłem też uwagę że dzięki temu, że pomiędzy kuchnią a salonem jest ścianka tv to nie będzie widać bałaganu w kuchni :)

Dziękuję za głos.

Paliwo stałe, w mojej miejscowości nie ma gazu. Kotłownia duża jest konieczna.

Balkon - okolica jest widokowa, z działki rozpościera się kapitalny widok na las - wyjść rano i przywitać się ze światem bezcenne.

Działką wąska - jak się nie ma tego co chce to się robi użytek z tego co się ma...

Pozdr.

gaja2, a co sądzisz o takim projekcie:

http://lk-projekt.pl/lkand1036-produkt-1725.html

LK1036.jpg

Salon mógłby być od strony frontowej (czyli trzeba by nieco cofnąć dom w głąb działki), a wiata mogłaby być węższa, bo wjazd byłby z innej strony niż w projekcie (można by się też zastanowić nad zamianą jej w garaż). Co prawda jest to projekt nieco większy niż szukacie, ale za to ładny :D

Projekt ten ma bliskiego "kuzyna" z nieco innym kształtem parteru.

http://lk-projekt.pl/lkand1109-produkt-8997.html

LK1109_parter_pow.jpg

Poddasze na etapie adaptacji można zlikwidować (albo nawet zlecić taką zmianę bezpośrednio w LK Projekt - często takie rzeczy robią dla klientów, więc z tym nie byłoby problemu).

Po likwidacji poddasza, schody staną się zbędne, więc w ich miejsce przesuwamy pokoje. Drzwi do większego będą więc dalej od pomieszczenia nr 8, dzięki czemu będzie je można powiększyć kosztem korytarza oraz kotłowni i/lub łazienki, tworząc trzeci pokój.

Edytowane przez moniss

Witam ponownie,

Posłuchałem rady Forumowiczów i porzuciłem koncepcję projektu gotowego.

Kilka prób, kilka zmian i powstało coś takiego.

W założeniu ma być małe, w miarę funkcjonalne i oszczędne.

Bardzo proszę o opinie.

[ATTACH=CONFIG]333092[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333093[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333095[/ATTACH]

Ten projekt przywodzi mi na myśl kilka "maleństw" z katalogu, który ostatnio przeglądałam:

LK956.jpg LK958.jpg LK959.jpg LK881.jpg

Edytowane przez moniss

Moniss - projekt jest bardzo ładny! A szkoda...bo jednak za duży...

Tu wchodzi niestety kwestia kosztów, które odgrywają sporą rolę. Poza tym tak naprawdę nie potrzebujemy dużego domu - jest nas dwoje - jak się to elegancko mówi "w wieku senioralnym"- nocujący goście rzadko, a mało sprzątania wskazane.

Głupieję już ostatnio - o ile niedawno juz mi się wydawało, że pozostaje dokonanie wyboru z 3-4 projektów, o tyle teraz mam wrażenie, że zaczynam wszystko od początku.

Bo jest tak, że powinno być szybko i niezbyt drogo. Albowiem działka nas szarpnie po kieszeni - i na budowę zostaje nam na poczatek jakieś 100-120 tys. Więc i tak musimy brać kredyt, ale chcemy jak najmniejszy. A potem się przeprowadzimy, sprzedamy domek, w którym mieszkamy teraz, spłacimy szybko kredyt i możemy szaleć :D

No więc zeznałam wszystko.

Zbudować więc na razie mały domek bez garażu, a potem dobudować garaż? Lub wiatę? Lub zbudować garaż wolnostojący?

Wtedy nie byłoby problemu z wyborem projektu domu, który wyglądałby zgrabnie na tej naszej prostokatnej działce (przypominam...22x50 m, wjazd od krótszego boku.) A w dodatku byłby dośc tani i szybki w budowie. Tak sobie myślę, że na przykład choćby :

http://z500.pl/projekt/z72.html?lustro=0

http://z500.pl/projekt/7/Z7,maly-dom-z-dachem-dwuspadowym-ekonomiczny-funkcjonalny-i-praktyczny/dane-ogolne.html

http://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-i-cynie,1615,0%2C0.htm?c=24&od=&o=usable_area_sum

Ale dobudowa wiaty lub garażu z boku domu byłaby możliwa chyba tylko w ostatnim, pozostałe byłyby wtedy za szerokie.

A jeśli zbudować potem garaż wolnostojacy, to gdzie - żeby nie trzeba było do niego jechać przez całą działkę? Z przodu? Bez sensu...

Albo może wziąc pod uwagę ten z garażem;

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/m91b_lilie_i_piwonie_wariant_ii/9943/rzuty

Ma on - mimo garażu - tylko 14,4 m szerokości, więc zostanie w sumie 7,6 m na boki, z jednej strony 3m, z drugiej 4,6, więc nie będzie aż tak klaustrofobicznie...

No więc jeśli nie macie dosyć moich wynurzeń, to błagam, pomóżcie mi rozwiązać tę kwadraturę koła...:confused:

gaia2, moim zdaniem, najlepsze projekty z dotychczasowych to:

Pelikan III (z niektórymi zmianami, o których pisałam wcześniej)

Z259 (ze zmianami, o których pisałam wcześniej)

Z72 z przesunięciem kominów i kotła gazowego w miejsce prysznica (bliżej kalenicy i środka domu - lepsze rozprowadzenie ciepła z kominka) i dobudowaniem wiaty jak na rysunku poniżej (za wiatą okno w jadalni)

Z72 i PELIKAN wpisane.jpg

We wszystkich tych projektach, trzeba by też zmienić kąt nachylenia dachu.

W Z-etce, można zrobić też tak, by dom stał szczytem do drogi, a przed nim wiata lub garaż.

Edytowane przez moniss

moniss

uważasz za właściwe lokalizowanie pokoju dziennego od strony PN-WSCH ?

ogólnie skazujesz przyszłych użytkowników na ciemnicę w godzinach popołudniowych ( !? )

... chyba, że ktoś "słońce" odwrócił ...

Łukaszu, tak wrysowałam wybrane przez Gaję domy, jak chciała (Pelikan w odbiciu lustrzanym z oknem kuchennym w kierunku głównej drogi) . Ja osobiście wybrałabym inne ustawienie i inne projekty, ale mam też inne potrzeby.

Ale jeśli chcesz być pomocny, to zamiast tylko krytykować, sam coś zaproponuj :)

DOPISEK:

A dla urozmaicenia...

Z72 i PELIKAN wpisane w dzialke_z.jpg

Edytowane przez moniss
dołączenie obrazka

gaia2, a widziałaś Z313?

http://z500.pl/projekt/782/Z313,maly-wygodny-dom-z-duzym-salonem-i-piecem-na-paliwo-stale/dane-ogolne.html

Ma dach o odpowiednim kącie nachylenia do Waszych warunków zabudowy. Trzeba by dosztukować wiatę. Zmieniłabym też rozkład pomieszczeń jak poniżej (dwie opcje wiatrołapów - do wyboru).

Z313_rzut1.jpg Z313_zmiany.jpg

Zobacz jeszcze inne, które mają dach o kącie z warunków zabudowy

Z308

http://z500.pl/projekt/758/Z308,maly-parterowy-dom-z-prostym-dwuspadowym-dachem-z-ogrzewaniem-na-paliwo-stale.html

Z252

http://z500.pl/projekt/222/Z252,maly-parterowy-domu-z-jasnym-wnetrzem-otwartym-na-ogrod-dwie-wersje-kuchni.html

Z253

http://z500.pl/projekt/726/Z253,parterowy-dom-z-dwuspadowym-dachem-tani-w-budowie-i-eksploatacji/projekt-z-budowa.html#main-data

Natomiast zobaczyłam, że umknęła mi jedna ważna rzecz- otóż on jest o 54 cm za szeroki na naszą działkę! http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif

Widzę, że sprawę mogłoby rozwiązać wyłącznie zlikwidowanie wszystkich otworów w salonie na ścianie szczytowej; wtedy można by zmniejszyć odległośc od granicy o ten 1 m - czy to ma sens?

Albo zwężenie garażu :)

Poniżej rysunek szczególowy Z259.

Garaż można zwęzić o jakieś 40-45cm i nadal będzie funkcjonalny, zwłaszcza, gdy połączy się go z pomieszczeniem, w którym była kotłownia + drzwi ogrodowe na wąskiej ścianie (nie narysowałam). O te 54cm może też dałoby radę :D

Z259_rys.szczegolowy.jpg

DOPISEK:

Z254, to projekt prostego i małego domu, który na Waszej działce można umieścić szczytem w kierunku wjazdu. Ze zmian konieczne zwiększenie kąta nachylenia dachu.

http://z500.pl/projekt/223/Z254,maly-dom-parterowy-takze-na-waska-dzialke-z-duzym-pomieszczeniem-gospodarczym.html

Edytowane przez moniss

monis

to proszę : proste konkretne zasady :

http://www.budujemydom.pl/dzialka/540-polozenie-dzialki-i-projektowanego-domu-wzgledem-stron-swiata

... i każdy z tych domów :

http://raider55.blox.pl/resource/arh_09.jpg

w zasadzie powinien mieć salon / pokój dzienny w innym miejscu rzutu :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Moniss, dziękuję Ci raz jeszcze za pomysły - dostałam już od Ciebie tyle podpowiedzi, że teraz muszę się wreszcie sama przez to przegryźć; podoba mi się Z254 i spróbuję jeszcze przy nim cos pokombinować, jesli przeboleję, że kuchnię ma z tyłu...

Łukaszu, tobie też dziękuję za troskę o doświetlenie - Moniss ma rację, to ja tak wymysliłam... Zasady dostosowania domu do stron świata są przydatne, ale w sytuacji, kiedy wjazd jest od południa i w dodatku to jest węższy bok działki - dla mnie zaczynają się schody, bo zdecydowanie nie chcemy tarasu z przodu, z każdego boku będzie miał głównie bliski widok na płot sąsiadów, no a tyłu - będzie północny...Trzeba więc będzie wybrać jakieś mniejsze zło.

Po długich poszukiwaniach projektu gotowego i braku jakiegokolwiek który by nam pasował zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny.

Szukaliśmy prostego projektu na planie totalnego prostokąta.

Niestety takich projektów jak na lekarstwo

Po drodze okazało się , że żona znajomego jest architektem i dalej poszło samo.

No i dzisiaj dostaliśmy wstępny projekt / koncepcję

Właściwie nawet 7 wariantów. Z czego przypasował nam jeden - wariant nr 6.

Z naszych uwag :

Wylatuje prawe okno w salonie

Okno w gabinecie bardziej na środku

Zastanawiamy się nad oknami w ścianie szczytowej pokoju córki

Kominek przesunięty bardziej w prawo - bliżej ściany z kotłownią.

Możecie powiedzieć co o nim sądzicie.

P.S

Wejście od wschodu

projekt_1.jpg

Edytowane przez Adam___

co o nim sądzicie ?

- wyraźny prawidłowy podział na cz. nocną / dzienną / pomieszczenia pomocnicze ( w niektórych projektach jest „ misz-masz ” : pomieszanie z poplątaniem )

- duży, fajny pokój dzienny, ale komunikacja kuchnia – stół jadalny, powiedziałbym że na „drodze kolizyjnej” cz. dzienna / nocna i dwa zakręty

- wiatrołap raczej wynikowy dla jednej osoby !

- osobiście nie umieszczałbym okien bezpośrednio nad łóżkiem, tym samym można „powalczyć” nad lepszą aranżacją sypialni

- przejście ( wg mnie ) garaż / spiżarnia / kuchnia nie uważam za właściwe. Wszyscy użytkownicy, aby dostać się do obiektu, chcąc – nie chcąc będą przechodzić przez kuchnię, a to przejście przecież nie służy tylko i wyłącznie do obsługi spiżarni i jest mało komfortowe.

- do przemyślenia lokalizacja wydzielonej toalety. Z jednej strony rozumiem, że drzwi "Prawe" do WC będą skutecznie chronić przed wglądem z sofy na miskę ustępową, z drugiej strony – drzwi blokują przejście. Wejście do tego budynku to słaby punkt – powinno zapraszać, a mamy podwójną blokadę

- nie wiem na ile szeroki jest garaż, ale zawsze warto, aby poza garażowaniem samochodu znalazło się tam miejsce na regały do ich bieżącej obsługi ( może i obsługi ogrodu )

- okna faktycznie powinny być tak zlokalizowane, aby dawały szansę na zabudowę bocznej ściany

- jeśli kalenica budynku jest równolegle do dłuższej ściany zewnętrznej, to pytanie : jaką będzie miał wysokość komin od kominka ( pokój dzienny ) i jak „ wypadnie ” w formie zewnętrznej budynku ?

Wersja wydaje mi się rozwojowa. Jak najbardziej ważne są i strony świata zapewniające ( dla lokalizacji budynku ) prawidłowe doświetlenie pomieszczeń, ale i zyski, czy straty ciepła. Nie widać formy budynku w korespondencji z otaczającą zabudową / sąsiedztwem – a to na dzień dzisiejszy, staje się b. ważne z uwagi na istniejący, ale też projektowany obszar oddziaływania obiektu, a taka wymagana analiza o.o.o. stanowi już część Projektu Budowlanego i powinna być rozpatrywana właśnie na etapie Projektu Koncepcyjnego.

pozdrawiam

Usytuowanie budynku będzie takie jak na fotce poniżej.

Na czerwono dom , na zielono wiata.

- Wejście do domu jest osobno a przejście z garażu do kuchni będzie tylko dla domowników i "swoich". Głównie chodziło o to , żeby nie latać po całym domu z zakupami.

Widziałem projekty gdzie garaż był po jednej stronie - i wejście z niego do domu - a kuchnia po drugiej.

- Lokalizacja okien jest jeszcze do uzgodnienia. Też nie chcemy nad łóżkiem.

- Garaż będzie szeroki na około 3,5 metra. Z miejscem do "obsługi" domu się nie przejmuję. Jak widać na fotce obok jest jeszcze wiata i już teraz wszystko się tam znajduje.

- W sumie można byłoby zamienić salon z jadalnią.Przejście do jadalni byłoby lepsze. Jednak na co dzień , dla nas , służyć będzie szeroki blat znajdujący się kuchni. Dla naszej trójki w zupełności wystarczy. Z kolei jeżeli by zamienić salon z kuchnią do kominka potrzebowałbym osobnego komina. Chciałem dom w ogóle bez komina. Jednak z racji posiadania kominka i dywersyfikacji sposobów ogrzewania - ewentualny kocioł na paliwo stałe - potrzebuję komin.

P.S.

Południe na dole

projekt-wiata.jpg

Edytowane przez Adam___