Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

wstępnie znajdziemy projekt a potem kupimy działkę.

- to błędne założenie !

- każda działka jest inna, jak również w każdą działkę " wpisane są " WZ_Warunki Zabudowy lub zapisy PM_Planu Miejscowego, które określają cechy przyszłej zabudowy.

- przed zakupem działki najlepiej przeanalizować WZ / PM - również jej chłonność, czy też istniejący i projektowany obszar oddziaływania obiektu, strony świata, dostęp do drogi, sieci, ... itp wówczas na bazie tych danych można podejmować decyzje dot. projektu budynku i zagospodarowania

- wymogi - jak najbardziej prawidłowe :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- to błędne założenie !

tego się obawiałam ;-)

ale nie kupimy działki, gdzie można postawić parterowy dom z dachem czterospadowym ;-)

z tego co patrzyłam, wysokość i kąt nachylenia dachu w okolicach gdzie chcemy kupić nie powinna być problemem.

chcielibyśmy bardzo salon od południa i takiej działki szukamy.

rozglądamy się za sporą działką, być może siedliskową, więc szerokość nie powinna stanowić problemu.

tak czy inaczej będę wdzięczna za wskazówki/rozwiązania odnośnie tych dwóch projektów.

Witam wszystkich :)

Bardzo proszę o opinie na temat projektu domu ATRAKCYJNY 3a.

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/atrakcyjny-3a,opinie

Dom dla 4-5 osobowej rodziny. Wjazd od północy. Interesują nas domy w nowoczesnym stylu. Proszę o opinie na temat rozmieszczenia pomieszczeń.

Za projektami rozglądam sie już bardzo długo. Rozmyślam rownież na temat parterówek. Bardzo podoba mi sie projekt Grenada, ma jak dla mnie idealne rozmieszczenie pomieszczeń. Ale niestety zbyt wiele metrów.

http://pi2.tcdn.pl/wd/p/77/Grenada-dx_big.jpg

Proszę o opinie i podpowiedzi

Pozdrawiam forumowiczów!

Witam wszystkich :)

Bardzo proszę o opinie na temat projektu domu ATRAKCYJNY 3a.

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/atrakcyjny-3a,opinie

Dom dla 4-5 osobowej rodziny. Wjazd od północy. Interesują nas domy w nowoczesnym stylu. Proszę o opinie na temat rozmieszczenia pomieszczeń.

Bryła fajna, nowoczesna. Ja osobiście przeniósłbym kominek z bocznej ściany na ścinę przy spiżarce, a spiżarkę przeniósł w miejsce schowka (2.8 ).

W projekcie nie podoba mi się duża liczba okien dachowym - może być problem z przegrzewaniem poddasza w lecie.

Witam,

Nie znaleźliśmy gotowca , który spełniałby nasze oczekiwania , więc zacząłem rysować swoją koncepcję domku.

Rodzina 2+2 + trzecie dziecko w planach.

Działka 23 x 23. Droga (ślepa) wzdłuż wschodniej granicy.

Domek parterowy , poddasze nieużytkowe(tylko jako schowek) + wiata (część wiaty ogrodzona - na rowery itp)

Wyrysowałem sobie to tak:

działka

V17 działka.jpg

domek - wymiary:

V17 rzut.jpg

domek - powierzchnie:

V17 powierzchnie.jpg

Oczywiście z salonu i z pralni jest wyjście na taras.

Ogrzewanie - gaz + kominek.

Proszę o opinie na temat pomysłu ?

dziękujemy

Kuba i Ania

Edytowane przez qbaiana

... moim zdaniem wszystko jest tutaj pomieszane jak w kotle :

Łazienka, pralnia / kotłownia / WC są porozrzucane na rzucie, a ich lokalizacja jest ( wg mnie ) dramatyczna, bo jak tu mówić o POKOJU DZIENNYM z którego wszyscy domownicy będą korzystać, skoro za ścianą będzie "chodzić" pralka, a spuszczanie wody w toalecie przy kuchni i pokoju dziennym, będzie rozchodzić się echem po całym pomieszczeniu, gdzie będzie zlokalizowany i stół jadalny. Co z tego, że jest dostęp pralni do tarasu, skoro lokalizacja tego pomieszczenia dewastuje prawidłowe funkcjonowanie WSCH cz. budynku.

Nad pokojem dziennym od strony WSCH , PD-WSCH też należy się mocno zastanowić, tu światła popołudniowego będzie mało.

- a jak jest z Warunkami Zabudowy ? lub zapisami Planu Miejscowego ? nie ma tu czasem linii zabudowy ? wskazanych odległości od drogi? max. powierzchni zabudowy ?

- sama lokalizacja ścian budynku nie daje możliwości lokalizowania na działce miejsca postojowego, które powinno być co najmniej 3m od granicy z działką sąsiednią i 7 m od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi.

- proponuje przyjąć to, jako wytyczne projektowe ( ogólne do uszczegółowienia ) i zwrócić się do architekta dla opracowania : logicznych analiz działki i projektu budynku i zagospodarowania.

pozdrawiam

... wszystko zależy od Warunków Zabudowy / zapisów Planu Miejscowego i ... w zasadzie oczekiwań przyszłych użytkowników, ale FAKT : dla małych działek zabudowa Piętrowa uruchamia cenną " powierzchnię biologiczno czynną ", czy też daje szansę na prawidłowy układ drogowy ( np. )

Dla osób, które zastanawiają się nad kosztami ogrzewania domu.

Energooszczędny 160 m2 grzany gazem za grudzień 2015 (czyli ciepły, jak na tę porę roku) - 120 zł razem z ciepłą wodą.

Prąd dwutaryfowy prawdopodobnie wyszedłby ok. 160 zł/m-c przy niższym o ok. 10 tys. koszcie budowy domu (bo odpada koszt podłączenia, pieca i instalacji gazowej w domu). Wyszłoby nieco mniej, gdyby założyć grzanie kominkiem.

Pomyślcie - czy opłaca się budować kotłownię, stawiać komin, wstawiać piec na ekogroszek? I ostatecznie truć powietrze sobie samym i sąsiadom oraz być uwiązanym do domu na zimę?

Podpowiadam - NIE. Opłaca się wyłącznie ocieplenie budynku ponad zakładane normy.

• 2 weeks później...

… koncepcja gotowa rozwojowa :)

na ( + ) w tym projekcie koncepcyjnym jest :

+ antresola, widać z niej część pokoju dziennego, a lokalizacja kominka ( na wysokość 2-ch kondygnacji ) daje możliwość jego zaakcentowania we wnętrzu z UWAGĄ na akustykę pomieszczeń kondygnacji poddasza użytkowego

+ osobiście lubię również, gdy wchodzi się wprost w pokój dzienny

+ dobry podział w PARTERZE na część obsługującą ( łazienka / wc / wiatrołap / kuchnia … ) i obsługiwaną ( pokój dzienny / sypialnia główna )

na ( - ) :

- lokalizacja kotłowni

- schody zabiegowe

- mało miejsca na stół jadalny przy zminimalizowanej kuchni

- brak przejścia pomiędzy garażem, a cz. mieszkalną

- pralka w łazience PARTERU ( można inaczej … )

- toaleta PARTERU zbyt blisko zbliżona do pokoju dziennego

- wysokość kondygnacji PARTERU ( trochę mało na np. WM )

- kompletnie niefunkcjonalne wrysowane szafy garderobiane pod skosami na PIĘTRZE

Panie Łukaszu bardzo dziękuję za jakże szybką odpowiedź :)

myślimy nad poprawkami w tym projekcie :

-przeniesienie kotłowni do pomieszczenia za garażem,

-powiększenie kuchni kosztem pomniejszenia pomieszczenia za nią (będzie

tam spiżarnia) - tym samym możemy zmienić położenie wyspy i

zwiększyć jadalnię,

Nie wiem co z niefunkcjonalnymi garderobami na piętrze... ;/

Co ma Pan na myśli pisząc o akustyce pomieszczeń: lokalizacja kominka (

na wysokość 2-ch kondygnacji ) daje możliwość jego zaakcentowania we

wnętrzu z UWAGĄ na akustykę pomieszczeń kondygnacji poddasza

użytkowego.

pozdrawiam ! :)

brak przejścia do garażu. To po co garaż? Żeby podrożyć koszty budowy? Taniej byłoby postawić blaszaka.

Ideą garażu w bryle budynku jest wygoda - przejścia w laczkach do samochodu gdy zapomniało się coś z niego wyciągnąć.

Na dodatek w tym projekcie garaż nie jest oddylatowany termicznie od domu (mostek cieplny).

Jak na tak ogromny dom - mnóstwo przestrzeni kompletnie zmarnowanej, dom wcale nie wygląda na wygodny.

A co powiecie na taki układ parteru jaki jest w tym projekcie http://z500.pl/projekt/675/Z162_v3,projekt-z-kuchnia-od-strony-ogrodu-kotlownia-na-paliwo-stale-i-rekuperatorem/dane-ogolne.html Projekt będzie i tak prawdopodobnie indywidualny bo być może jest możliwość budowy domu z płaskim dachem, ale odpowiada mi układ w projekcie, który podlinkowałem.. I jest dosyć wyjątkowy. W większości przypadków by było tak, że kuchnia by była od strony wejścia do budynku. U mnie to jest strona zachodnia. W takim przypadku w lato to by była masakra w kuchni. Ponadto schody. Zazwyczaj są po przeciwległej stronie od wejścia. Tu by były z lewej strony, w moim przypadku od strony północnej. Plan jest taki żeby kuchnię , schody , pomieszczenie gospodarcze i ubikację na parterze dać po stronie północnej. Taras będzie od strony wschodniej, tak jak mi odpowiada i tak jak muszę mieć.

Notabene chce mieć piętrową kostkę o powierzchni użytkowej ok . 100 m2 :D Mały domek, do tego piętrowy i z dachem płaskim. Mam nadzieję że da się, mimo że podlinkowany projekt ma powierzchni użytkowej ze 120 m2.

Edytowane przez Darkat