Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siedzimy i siedzimy i szukamy dalej ...i znaleźliśmy taki projekt

odbicie lustrzane

http://projekty.muratordom.pl/projekt_przystepny,3011,0%2C0.htm

Może jakieś pomysły od fachowca? :)

Garaż byłby dobudowany z przodu przed kotłownią, zamiast okna w kotłowni drzwi przejściowe do garażu. Jeszcze może jakiś pomysł na ustawienie salonu i jadalni oraz jakby tu powiększyć małą łazienkę aby wsadzić tam natrysk? :)

Zrobić energooszczędny i zamiast kotłowni jest miejsce na dowolne pomieszczenie albo powiększenie kuchni. Wtedy salon można wydłużyć. Mój szkielet - grzanie za grudzień plus kilka razy grzałka w buforze - w 2 taryfie wszystko - to około 200 zł. Sypialnie na poddaszu grzałem co trzy dni, bo nie było potrzeby.

Nie wyobrażam sobie budowania inaczej niż z inwestowaniem w izolację. Zaoszczędziłem jakieś 45 tysięcy bo nie musiałem powiększać domu dla kotłowni, budować komina, instalacji CO, utwardzać podjazdu pod ciężarówkę z węglem, budować wiaty na węgiel. Zanim wybierzecie projekt przemyślcie paliwo. To się serio zwraca bardzo szybko bo już przy budowie.

Witam wszystkich, po 2 mięsiącach poszukiwań i przeglądania różnych forów znależliśmy z żoną projekt, który nam bardzo się spodoba a mianowicie: Aston 2 wersja C;https://www.horyzont.com/projekty/936-aston-2-wersja-c-z-poj-gar-i-scianka-kolankowa-paliwo-stale.html#rzuty!

Niestety nie ma żadnych opini na temat tego domu w necie.

Mamy działkę 800 m2 i szukamy domu prostego i w miarę taniego w budowie. Powinien posiadać garaż w bryle domu, parterowy z poddaszem użytkowym, dodatkowy pokój na parterze i salon min 30 m2. Nie chcemy stosować najdroższych materiałów budowlano-wykończeniowych i kosztownych instalacji tylko wykorzystać materiały i instalacje pod względem cena/jakość najlepszych. Chcemy dwuetapowo wykończyć dom (w pierwszej kolejności parter).

Co Sądzicie o naszym wyborze?

Balkon chyba fajna sprawa aby wyjść z pokoju na pietrze na zewnątrz...?

Żeby cię sąsiedzi, gdy stoisz na balkonie w bieliźnie podglądali ze swoich okien? :)

Jak masz ogród, nie korzystasz z balkonów (i piszą o tym ludzie na forum). Natomiast prawidłowa izolacja i wykończenie balkonu pochłania wiele pieniędzy.

po co wam balkony w domku jednorodzinnym?

Powiększcie okna szczytowe i polikwidujcie połaciówki - drogie a tylko kłopoty z nimi.

Domek mały a aż cztery kominy.

Dzięki za rady ale ten projekt bez balkonu, wykusza i okien w dachu chyba atrakcyjnie nie będzie wyglądał(jak stodoła lub warsztat)?

Przez brak okien będzie kiepskie oświetlenie na piętrze chyba?

Dzięki za rady ale ten projekt bez balkonu, wykusza i okien w dachu chyba atrakcyjnie nie będzie wyglądał(jak stodoła lub warsztat)?

Niestety - tracisz na wyglądzie ale zyskujesz dużo innych rzeczy. Dom jest od tego by w nim mieszkać a nie na niego patrzeć z ulicy. Przemyśl sprawę od strony użytkowania, ogrzewania.

Wykusz możesz zamiast balkonu "przykryć" daszkiem (np. podobnym jak ten przy wejściu), a drzwi balkonowe zamienić na szersze okna.

horyzont-projekty-domow-aston-2-wersja-c-z-poj-gar-i-scianka-kolankowa-paliwo-stale-elewacje.jpg

Pokoje na poddaszu są podłużne, więc rezygnacja z okien dachowych raczej nie wchodzi w grę, bo na końcu pokoju będzie bardzo ciemno (szczególnie pokój 18,4 mkw.). Także rezygnacja z okna dachowego w łazience raczej nie wchodzi w grę, chyba, że chcesz mieć łazienkę "blokową".

Dla mnie likwidacja okien połaciowych w adaptacji jest priorytetem, przejrzałem mnóstwo projektów o dachu takim jak ten i niestety nie zawsze taka zmiana jest wskazana - w tym projekcie wg mnie nie jest. Łatwiej jest usunąć okna połaciowe w projektach z kalenicą prostopadłą do drogi, albo jak jest dodatkowo jakaś lukarnia.

Edytowane przez kemot_p

Mija prawie rok od kiedy napisałem pierwszy post w tym wątku, a prawie 2 lata już go czytam. Kolejny rok się rozpoczął, nasz "ambitny" plan na 2016 to wybór projektu i być może wycięcie więźby ;) Przez prawie dwa lata zmieniły się trochę nasze założenia - nie będziemy czekać z budową, aż dzieci będą "na wylocie" więc celujemy w dom większy niż planowaliśmy na początku - ok. 130-145 mkw p.u. (około 200 po podłodze), garaż 2 st, bryła w kształcie litery T, albo jak kto woli L, koniecznie z zamkniętą dużą kuchnią ok.12 mkw. Początkowy wybór - Sosenka II G (http://pracownia-projekty.dom.pl/hr_sosenka_ii_b_z_garazem_2_stanowiskowym_ce.htm) okazał się za mały, ale sentyment do bryły pozostał :). Teraz, bogatszy o wiedzę z forum chciałbym Was zapytać i wymienić opinie na temat projektu Dom Przy Cyprysowej 4

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-4.html

Okna połaciowe, balkony, jeśli są pójdą do likwidacji. Prosiłbym o opinie i ocenę pomysłów:

- czy jest sens zbudować jakiś ganek, zadaszenie nad wejściem? (południe jest w lewym dolnym rogu budynku

- likwidacja spiżarki przy kuchni - wyprostowanie ściany kuchnia-łazienka

- czy da się odrobinę (np 0.5m) przesunąć komin od kominka, żeby zmniejszyć kuchnię, a zwiększyć salon?

- zamknięcie kuchni na salon

- MINUS - 2 kominy

- PLUS - łatwa instalacja DGP z kominka (wystarczy grawitacyjna)

- powiększenie garażu - ale jak wszerz, czy wzdłuż?

- likwidacja jednych drzwi tarasowych

Wszelkie uwagi, komentarze pomysły mile widziane :)

Edytowane przez kemot_p

Okna dachowe.

W niskim domu masz ogród.

Kominy - patrz mój wpis wyżej.

Jeśli ma być prosto i tanio - dużo pracy własnej plus kochająca rodzina i dom na bazie prostokąta, dach dwuspadowy bez okien i otwarć. Przed projektem przemyśl ogrzewanie.

Ogrzewanie to pewnie na paliwo stałe bo mam dostęp to taniego drewna...myślę też nad kominkiem z płaszczem wodym...

Nie bardzo orientuje się jak z tym kominem?

Przeciesz projekt ma jeden komin...