Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja bym prosiła o wklejanie rzutów z proponowanymi zmianami.

Przed zmianami:

rzut_1_web.jpg

Po zmianach:

przy_cyprysowej_zmiany.jpg

Dodanie ganku, dzięki czemu można zlikwidować wiatrołap i zwiększyć pokój.

Likwidacja spiżarki, powiększenie łazienki, minimalne zwężenie kuchni.

Salon na 22 mkw, ale optycznie będzie większy, ponieważ jest otwarty na hol i zlikwidowany wiatrołap (+11,4 mkw).

Prośba o ocenę zaproponowanych zmian.

P.S. Czy linia zabudowy dotyczy również ganku?

kemot - masz wjazd od południa?

No właśnie tak, południe wypada dokładnie z "lewym dolnym" rogu domu, dlatego chcemy mieć salon od frontu - a takich projektów jest mało.

W innej wersji Domu przy Cyprysowej kuchnia i salon są odwrotnie, ale nam właśnie na takim układzie zależy jak w tej wersji. Ogólnie projekt podoba się nam, kwestia tylko tego salonu, który nie jest za duży. Likwidacja wiatrołapu + hol zwiększy go wizualnie i częściowo użytkowo. Co o tym myślisz?

jankes: Rozporządzenie ministra w sprawie warunków technicznych:

§ 136.

1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe i pomieszczenia składu paliwa i żużlowni oraz pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na olej opałowy i pomieszczenia magazynu oleju opałowego powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, w tym określonym w § 220 ust. 1.

2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych na kondygnacji podziemnej, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł. Pomieszczenia, w których instalowane są kotły, oraz pomieszczenia składu paliwa powinny odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

2a. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 10 kW mogą być instalowane w budynkach, o których mowa w § 132 ust. 3, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń, w pomieszczeniach niebędących pomieszczeniami mieszkalnymi:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kotła, lecz nie mniej niż 30 m3,

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1,

4) zapewniających dopływ powietrza do spalania w ilości co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kotła

- odpowiadających wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

Ponadto przód kotła musi być oddalony od przeciwległej ściany o co najmniej 1 m, tak by możliwa była jego wygodna obsługa i czyszczenie. Trzeba też zapewnić dostępu do, umieszczonych zwykle z boku, wyczystek kotła i komina. W praktyce bardzo mała kotłownia jest niewygodna, bo:

-trudno obsługiwać kocioł;

-nie zmieści się w niej podajnik paliwa ani nawet niewielki jego zapas;

-zabraknie miejsca na zasobnik c.w.u. Kotły na paliwo stałe pracują jako jednofunkcyjne, konieczny jest więc zbiornik, dostosowany do liczby mieszkańców – standardowa pojemność to 50 litrów na osobę.

Tutaj opis:

http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id1032,kotlownie-na-biopaliwa-stale?print=1

W innej wersji Domu przy Cyprysowej kuchnia i salon są odwrotnie, ale nam właśnie na takim układzie zależy jak w tej wersji. Ogólnie projekt podoba się nam, kwestia tylko tego salonu, który nie jest za duży. Likwidacja wiatrołapu + hol zwiększy go wizualnie i częściowo użytkowo. Co o tym myślisz?

I tak budujecie wiatrołap, tylko poza bryłą budynku.

Najbardziej mnie razi ta toaleta w salonie :(

No i przejście przez salon z kotłowni i garażu - przy paliwie stałym będzie brudno. A brak przejścia z garażu do wiatrołapu jest niewygodne w codziennym użytkowaniu - bo gdzie indziej się zdejmuje buty i kurtkę a gdzie indziej wychodzi do samochodu. I jeszcze te dodatkowe schodki.

Ja bym jednak szukała czegoś lepszego.

I tak budujecie wiatrołap, tylko poza bryłą budynku.

Najbardziej mnie razi ta toaleta w salonie :(

No i przejście przez salon z kotłowni i garażu - przy paliwie stałym będzie brudno. A brak przejścia z garażu do wiatrołapu jest niewygodne w codziennym użytkowaniu - bo gdzie indziej się zdejmuje buty i kurtkę a gdzie indziej wychodzi do samochodu. I jeszcze te dodatkowe schodki.

Ja bym jednak szukała czegoś lepszego.

Dzięki za odpowiedzi. Dodatkowe schodki do garażu muszą być, bo działka jest ze spadkiem i różnica poziomu jest nieunikniona. Brak połączenia garażu z wiatrolapem jest w pełni zamierzony :) Martwi mnie trochę ten maly salon.

Ogrzewanie będzie na gaz, wiec o brud sie nie martwię.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie :)

jankes: Rozporządzenie ministra w sprawie warunków technicznych:

§ 136.

1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe i pomieszczenia składu paliwa i żużlowni oraz pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na olej opałowy i pomieszczenia magazynu oleju opałowego powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, w tym określonym w § 220 ust. 1.

2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych na kondygnacji podziemnej, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł. Pomieszczenia, w których instalowane są kotły, oraz pomieszczenia składu paliwa powinny odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

2a. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 10 kW mogą być instalowane w budynkach, o których mowa w § 132 ust. 3, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń, w pomieszczeniach niebędących pomieszczeniami mieszkalnymi:

1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kotła, lecz nie mniej niż 30 m3,

2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1,

4) zapewniających dopływ powietrza do spalania w ilości co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kotła

- odpowiadających wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

Ponadto przód kotła musi być oddalony od przeciwległej ściany o co najmniej 1 m, tak by możliwa była jego wygodna obsługa i czyszczenie. Trzeba też zapewnić dostępu do, umieszczonych zwykle z boku, wyczystek kotła i komina. W praktyce bardzo mała kotłownia jest niewygodna, bo:

-trudno obsługiwać kocioł;

-nie zmieści się w niej podajnik paliwa ani nawet niewielki jego zapas;

-zabraknie miejsca na zasobnik c.w.u. Kotły na paliwo stałe pracują jako jednofunkcyjne, konieczny jest więc zbiornik, dostosowany do liczby mieszkańców – standardowa pojemność to 50 litrów na osobę.

Tutaj opis:

http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id1032,kotlownie-na-biopaliwa-stale?print=1

To moja kotłownia w projekcie jest o odpowiednich wymiarach...kominek z płaszczem wodnym i kocioł na paliwo stałe to będzie dobre rozwiązanie w przypadku mojego projektu?

Ciężko i kosztownie będzie z wykonaniem i eksploatacją ogrzewania podłogowego?

Ponadto przód kotła musi być oddalony od przeciwległej ściany o co najmniej 1 m, tak by możliwa była jego wygodna obsługa i czyszczenie. Trzeba też zapewnić dostępu do, umieszczonych zwykle z boku, wyczystek kotła i komina.
]

... i jeszcze mamy minimalne odległości pomiędzy kotłem, a bocznymi i tylną ścianą + skład opału, ... i takie tam inne wymagania ;)

Kasę zaoszczędzoną na zmniejszeniu budowy o kotłownię, kominy i instalację włożyłem w izolację. Nie całą, jakąś połowę z tych zaoszczędzonych ok 35tysi. Przy założeniu że tylko tyle by mnie to kosztowało - co jest dość mało prawdopodobne. Ale zakładając, że tyle by wyszło - zostaje 17,5 tys. Za grudzień ogrzewanie kosztowało 200 zł. Za styczeń będzie pewnie koło 250 (to się dość łatwo liczy). Nawet jeśli by wyszło koło 2000 za sezon, to mam 8 lat spokoju A nie liczyłem jeszcze opału, który bym musiał kupować i poświęcać czas na palenie. No i skoro by nie było tyle izolacji, trzebaby wywalać w powietrze więcej kWh.

Przed zmianami:

[ATTACH=CONFIG]342997[/ATTACH]

Po zmianach:

[ATTACH=CONFIG]342998[/ATTACH]

Dodanie ganku, dzięki czemu można zlikwidować wiatrołap i zwiększyć pokój.

Likwidacja spiżarki, powiększenie łazienki, minimalne zwężenie kuchni.

Salon na 22 mkw, ale optycznie będzie większy, ponieważ jest otwarty na hol i zlikwidowany wiatrołap (+11,4 mkw).

Prośba o ocenę zaproponowanych zmian.

P.S. Czy linia zabudowy dotyczy również ganku?

Wydaje mi się, że linia zabudowy dotyczy także ganku, ale upewnij się.

Jeśli garaż jest przeznaczony na 2 samochody, to moim zdaniem te 5,5m to będzie trochę za mało. Ale jeśli ma tam być jedno auto + motory/rowery/kosiarka itp. to będzie wystarczający.

onop

Ładniejszy to wiesz... twoja sprawa ;)

A lepszy to też zależy co masz na myśli - mi osobiście bardziej podoba się układ pomieszczeń w dn052 - duża strefa dzienna, ale z drugiej strony musisz się zastanowić czy potrzebujesz w domu aż trzech łazienek. Z drugiej strony układ pomieszczeń w kasjopeja wydaje się być bardziej przejrzysty. Musisz się zastanowić nad kosztami budowy - ten drugi ma chyba bardziej skomplikowany dach a to droga rzecz, jest większy o kilka metrów a każdy metr też kosztuje, wykończenie dodatkowej łazienki to też kupa kasy.

Edytowane przez Elfir

To moja kotłownia w projekcie jest o odpowiednich wymiarach...kominek z płaszczem wodnym i kocioł na paliwo stałe to będzie dobre rozwiązanie w przypadku mojego projektu?

Ciężko i kosztownie będzie z wykonaniem i eksploatacją ogrzewania podłogowego?

Tak - oba systemy grzewcze są oparte na podobnej idei i systemami otwartymi.

Podłogówka - to system bezwładnościowy niskotemperaturowy - konieczne będzie mieszanie wody podgrzanej z zimną, by obniżyć jej temperaturę.

To po prostu komplikuje system.

Podłogówka najlepiej działa z systemami, które z samej swojej natury nie podgrzewają mocno wody, bo łatwo regulować w nich temperaturę - PC, pradem i gazem.

Jeśli garaż jest przeznaczony na 2 samochody, to moim zdaniem te 5,5m to będzie trochę za mało. Ale jeśli ma tam być jedno auto + motory/rowery/kosiarka itp. to będzie wystarczający.

O zmianach w garażu nie pisałem, gdyż skupiłem się na części mieszkalnej.

Garaż będzie powiększony do ok. 38mkw - prawdopodobnie na szerokość.

Jeśli chodzi o linię zabudowy, to w MPZP linii jako takiej nie ma. Jest tylko opis: ustala się minimalną odległość zabudowy od linii rozgraniczającej dróg - 6 m.

Rozumiem, że ganek może się zaczynać za tą linią, czy dotyczy ona elewacji frontowej?

Edytowane przez kemot_p