Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Planuję budowę domu dla rodziny 2+2 na działce 8.6 ar. Działka kwadratowa z wjazdem od północy

Dom chcemy w okolicach 130m2 użytkowej powierzchni.

Wymagania:

- minimalne koszty budowy i użytkowania (na ile to możliwe)

- dach dwuspadowy, prosta i zwarta bryła budynku bez wykuszów i innych wodotrysków

- na dole kuchnia, jadalnia, salon, mały pokoik, spiżarnia, kotłownia, łazienka

- na górze 2 pokoje dla dzieci, sypialnia z garderobą, łazienka, strych-pokój, ew. pralnia.

- kuchnia od wejścia lekko oddzielona od jadalni/salonu

- salon z kominkiem

- pokój na dole ~10m2

- spiżarka poza kuchnią najlepiej pod schodami (może ze 2,3 schodki w dół)

- kotłownia lub inne pomieszczenie za garażem

- garaż na 1 auto w bryle (przyklejony)

- pokoje dla dzieci obok siebie ze wspólnym balkonem

- sypialnia rodziców wraz z balkonem nad wiatrołapem.

- jak najmniej okien dachowych. Na pewno likwidacja w pokojach dzieci.

- kominkiem chciałbym dogrzewać pokoje na górze w miarę możliwości.

- myślę też o rekuperacji...ale nie jest to musem.

- ogrzewanie gazowe.

Przeglądneliśmy setki projektów.

Odpowiadają nam:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Sofokles-PS-TWQ-939

http://extradom.pl/projekt-domu-bianka-WOE1037

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Kendra-TCD-389 (nasz faworyt)

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/granat/161/opis

sofokles_zmiany.jpg

Jaki projekt byście polecali. Może coś innego jeszcze.

Z góry dzięki za wszelkie rady. ;)

DziałkaPlan.jpg

sofokles_zmiany.jpg

Edytowane przez smolarz

Wszystkie cztery mają otwarcia w dachu, garaż podnosi koszt budowy.

Gaz nie wymaga dużej kotłowni. A kominek - znajomi palacze kominkowi mi odradzali jeśli się nie jest fanem. Bo kosztuje to sporo, więc żeby miało sens, musi być używany często.

Polecam inwestowanie w izolację, wtedy nie trzeba mieć "dogrzewarki".

Otwarcia w dachu - co dokładnie masz na myśli? Okna dachowe chce likwidować o ile to tylko możliwe. Nad wejsciem chce jaskółkę z balkonem ze względów estetycznych właściwie. Kominkowi jesteśmy :yes: i planujemy mocno to wykorzystywać.

Odnośnie izolacji - mówisz o każdej - gdzie tylko możliwe. Czy są jakieś na które szczególnie zwrócic uwagę.

dzięki.

Otwarcie - jaskółka - więcej obróbek, cena w górę.

Izolacje - na murowanych się nie znam, ale szary styropian (a nie badziewie w kropki) z dobrym współczynnikiem i grubość jakieś 15-20 cm. W szkielecie wełna skalna. Współczynnik lambda w obu przypadkach minimum 0,036.

Balkon to mostek cieplny, trudny do odizolowania - po chłopsku: zimno włazi w balkon przez górną jego część (podłogę) a potem z balkonu w ścianę.W niskim domu lepiej zrobić np taras na ogród. Mieszkałem w domu z balkonami 30 lat a i tak wychodziliśmy do ogrodu.

Jak blisko jest dom sąsiada od południa? Dobrze byłoby tak się odsunąć, aby zimą łapać dużo słońca w okna.

Jeśli wejście od północy to pytanie co jest/będzie na tej działeczce, pomiędzy Wami i drogą? Bo jak domu z drogi ma nie być widać to estetyka schodzi na drugi plan.

Kwestia ostatnia - ile to dla Ciebie jest tanio i jaki ewentualny wkład pracy własnej. Bo to jakby implikuje całą resztę.

aha - najpierw tani prosty dom bez bajerów a potem - balkon z lukarną, żeby ładniej wyglądało :)

I pełno balkonów - dla dzieci, dla rodziców. Człowieku - uprzedzaj, jak chcesz budować drogo, bo takich projektów sa miliony. Co to za sztuka - zbudować mały dom drogo? :D

izolacja domu to podstawa. Energooszczędność to podstawa.

20 cm styro w ściany, min 40-50 cm wełny w dach i malutki kondensat gazowy z zasobnikiem z wyjściem przez ścianę, bez budowy komina! Można go postawić w pralni lub spiżarni.

Jak nie jesteś fanem palenia ogniem - pamiętaj, że kominek z estetyczną obróbką, kominem spalinowym i nawiewem to min 10 tyś (z reguły dużo, dużo więcej) - czyli tyle, co rekuperator, który da cię większe oszczędności ciepła od sporadycznego popalania.

Edytowane przez Elfir

jak nie chcesz domu, który na starcie jest przestarzały technologicznie, szukaj wyłącznie projektów energooszczędnych i pasywnych.

Jak sie uparłeś na balkony to sa specjalne technologie, gdzie balkon dostawia się do konstrukcji domu z ograniczeniem mostków cieplnych - np w tym projekcie:

http://budownictwo-pasywne.blogspot.com/2013/05/projekty-jednorodzinnych-domow.html[

Edytowane przez Elfir

Dzięki za wszelkie informacje i sugestie.

Wydawało mi się że nie mam mocno skomplikowanego projektu na oku.

Rodzina budowała domy typu:

http://www.dobredomy.pl/projekt/tytanI/

czy

http://www.dobredomy.pl/projekt/tetyda/

I takie były wg mnie mocno skomplikowane i kosztowne (4-spadowy dach, 3 jaskółki z balkonami, nie zwarta bryła).

Dlatego zacząłem szukać domy z dachem dwuspadowym.

Ograniczyłem lukarny do 1-ej, chcę pozbyć się okien dachowych.

Pozostaje balkon baz lukarny - myślałem nad dostawianym ale jeszcze nie zdecydowałem.

Jeśli te balkony to taki problem to może orientujecie się jaki może być koszt takich balkonów (zwykły i z lukarną)? Mocno podnosi to koszt budowy? Patrząc na projekty http://www.tooba.pl/projekt-domu-Kendra-TCD-389 i http://www.tooba.pl/projekt-domu-Kendra-Bis-TZJ-667 jeden z lukarną drugi bez różnica kosztów wg. kosztorysy to ~8tys. przy stanie deweloperskim. Można to traktować jako koszt tej lukarny?

Nie poszedłem w kierunku domu pasywnego czy całkiem energooszczędnego, wydawało mi się że już wybór projektu innego niż tytan/tetyda mocno obniży mi koszty budowy czy eksploatacji. Choć na pewno nie tak jak dom pasywny czy energooszczędny. Chociaż budowa tych drugich jest zapewne droższa a eksploatacja tańsza. Dla porównania jutro postaram sie uzyskać realne koszty ogrzewania Tytan.

smolarz,jeżeli rodzina budowała domy Tytan i Tetyda to koszty ich budowy chyba są Ci znane.Oczywiście,że Kendra będzie tańsza w budowie,poza tym poddasze jest wygodniejsze w użytkowaniu w domu z dachem dwuspadowym i wysokiej ściance kolankowej.

Moja rodzina również jest 2+2,mam dom z p.u. o pow. uż.123m,po podłogach 146,zwarta bryła,dach dwuspadowy,brak okien dachowych,duzy balkon na zachodniej ścianie łączący pokoje dzieci,dom bardzo ekonomiczny,łatwy do ogrzania,mieszkam już prawie cztery lata i jestem bardzo zadowolona z wyboru.

ps. przed budową oglądałam taki dom na żywo i Tobie też radzę jeżeli możesz zobacz wybrany dom na własne oczy

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy post na forum z wiadomych - budowlanych względów :)

Otóż jestem na etapie kupna działki, starania się o kredyt i teraz pozostał projekt domu - wybór wstępnie padł na projekt ERIS z pracowni Dobre Domy - http://www.dobredomy.pl/projekt/eris/

Dom mi najbardziej przypadł do gustu ze względu na nieobszerną ale jednak ciekawą w moim amatorskim przekonaniu antresole, pralnie na górze i dość ciekawe usytyuowanie pomieszczeń. Nie chciałbym jednak wybrać źle, dlatego postanowiłem napisać w temacie. Śledze od dłuższego czasu ten wątek, trochę cennych uwag zdążyło zostać w pamięci, dlatego też nie jestem pewny, czy to na pewno dobra propozycja.

Póki co stan rodzinny to ja i żona, planujemy rodzine czteroosobową, co z tego wyjdzie zobaczymy :) Nie mamy dużych wymagań co do samego domu, tj.

Dość duża otwarta kuchnia połączona z salonem/jadalnią;

Spiżarnia, pracownia na dole, pralnia na górze;

Może być bez garażu by było taniej.

Rodzaj ogrzewania dowolny - najlepiej gaz i podłogówka na całej powierzchni domu - mogę zrezygnować z kominka na rzecz reperkuracji.

Wiem, że projekt nie jest idealny - dużo pomieszzeń gospodarczych których nie wykorzystamy, słabe połączenie kuchni z salonem - zależy nam na tym aspekcie, być może za duża garderoba i aż trzy lukarny - ładnie ale wolałbym tańsze rozwiązanie a zaoszczedzone pieniądze wydać na lepszą izolacje.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi co do projektu, wykorzystania przestrzeni. Najbardziej podoba mi się antresola, widzimy same plusy, minusów żadnych :)

A, i jeszcze dodatkowe pytanie - jak widzicie koszty tego projektu, ile by pochłonęło, ile można byłoby zaoszczędzić na zamianie lukarn np. na okna połaciowe?

Edytowane przez janoszu

Hej @CodeSnipper

1. Szary styropian mocno rozważam.

2. Balkon będzie (jakoś to musimy przeżyć) postaram się zrobić możliwie najmniejszy. Rozważam też balkon dostawiany lub na punktowych mocowaniach. Wszystko do rozważenia.

3. sąsiad od południa 10m od granicy

4. Stan pod klucz myślę nad 300-350 tys. Ale pewnie wyjdzie pod 400. Z samodzielnych prac jestem w stanie dopiero na etapie wykonczeniowym, montażowym.

@smolarz

A ja zapytam przewrotnie - ile chcesz wydać na swój dom i z jakiej wysokości opłaty eksploatacyjne za c.o. i c.w.u są dla Ciebie akceptowalne?

i to jest podstawowe pytanie od którego wychodzi się wybierając projekt.

drugie pytanie jest o MPZP.

A, i jeszcze dodatkowe pytanie - jak widzicie koszty tego projektu, ile by pochłonęło, ile można byłoby zaoszczędzić na zamianie lukarn np. na okna połaciowe?

koszty budowy podane na stronie sa żartem - okrutnym żartem. Nawet jeśli sa one podane netto.

Opłaty eksploatacyjne...obecnie czynsz mam na poziomie 400zl (woda+ogrzewania). Więc liczę na okolice 500zl-600/mies za wode i gaz. i mniej:)

Być może się przeliczam. Wieczorem będę bardziej doinformowany odnośnie zużycia gazu.

to dużo :)

Dobry wieczór forumowicze ;) Jednocześnie witając się i prosząc o radę przedstawię w czym rzecz.

Prosto, zwięźle i na temat. Nie chcę bujać w obłokach. Jeżeli tak czynię, sprowadźcie mnie na ziemię. Chcę zbudować dom. Mam ku temu sporo udogodnień ale i jedną sporą przeszkodę (no? zgadnijcie jaką?) Taak... pieniądze. Nie chcę brać kredytu, chcę odłożyć. Planowany budżet:

-Wersja optymistyczna : 200 -250 tys.

Wersja, której nie chcem ale wiem, że może być tak, że będę musieć: 300-350tys.

Domy, które biorę pod uwagę:

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-andromedach-p-m24420c75c8a87

Tutaj myślałam nad zmianą kątu nachylenia dachu i usunięciem z garażu funkcji garażu, celem zyskania przestrzeni. Plus parę zmian kosmetycznych, typu przesunięcie/usunięcie ścianek działowych (oczywiście w fazie projektu).

http://z500.pl/projekt/828/Zx63_B_PLUS,powiekszona-wersja-domu-nowoczesnego-z-dachem-kopertowym-zx63-b/dane-ogolne.html

Rzecz oczywista... wolałabym Zx... ale staram się mierzyć siły na zamiary i liczę się z tym, że może nie będzie mnie na niego stać. Tutaj nie zmienialabym niemal nic... być może zrobiłabym małe podpiwniczenie - ok. 30m2 (planujemy ogrzewanie na paliwo stałe, z poziomu piwnicy wszystko w tej kwestii wydaje mi się łatwiejsze)

A teraz plusy:

Koszty tzw. robocizny mogę praktycznie odjąć.

Koszty instalacji elektrycznej również.

Mamy już ziemię, więc ten koszt odchodzi również.

Moje pytania: Czy nie chodzę z głową w chmurach myśląc, iż postawię dom (stan z instalacjami) za 200tys. Taki jak powyższe?.

To pytanie może być głupie, ale odpowiedzi na nie nie znalazłam nigdzie. Czy z dachu spadzistego, jak ten w pierwszym projekcie da się zrobić dach płaski? Jak bardzo kąt nachylenia dachu wpływa na koszt jego budowy? Czy przypadkiem dachy płaskie nie są znacznie tańsze od tych spadzistych? (dachówka i te sprawy...)

z góry serdecznie dziękuję za pomoc wszystkim, którzy będą skłonni jej idzielić. Krytykę wezmę na klatę! ;)

Pozdrawiam~!