Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Budowa domu o powierzchni 80m2 w 2 kondygnacjach to wg mnie nieporozumienie. Taki domek do 100-120m2 to w parterze. Chyba że to wynika z działki to jeszcze można zrozumieć.

Grzanie 80m2 paliwem stałym to kolejne nieporozumienie, poczytaj na FM, za mały dom do kotłów na paliwa stałe.

To chcesz wydać 200 tys tylko na materiały ? Jeżeli tak to przy tej wielkości domu tego 1 jest to możliwe. Drugi ten Z500 mi sie nie otwiera.

Dach plaski jest porównywalny kosztowi do dachu spadzistego, odchodzą dachówki przychodzą membrany itd.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jajmar.

to 80m2 w dwóch kondygnacjach to chęć oddzielenia strefy dziennej od nocnej. A na większy nas nie stać. Ogrzewanie na paliwo stałe to u mnie (na górnym śląsku) najtańsza opcja ogrzewania. Tak, mniej więcej na same materiały, jeżeli udałoby się uzyskać dach płaski przy pierwszym projekcie. W koszty dodatkowe musze wliczyć instalacje wod-kan, ewentualne gazowe.

Właśnie się dowiedziałem jakie są koszty ogrzewania Tytana (4os rodzina) (ocieplony "lepszym" styropianem, piec gazowy kondensacyjny + zbiornik na wodę). Jak na razie maxymalnie 2800zl/rok, minimalnie 2400zl/rok (ogrzewanie + ciepła woda + podłogówka ).To wychodzi 200-233. W Kendrze zakładam że wyszło by jeszcze mnniej (<200zl). Razem z wodą zapewnie rzędu <300zł.

Dach plaski jest porównywalny kosztowi do dachu spadzistego, odchodzą dachówki przychodzą membrany itd.

jest sporo tańszy, bo ma mniejszą powierzchnię, ociepla się tańszym styropianem zamiast wełną oraz izoluje papą (membrana EPDM potrzebna jest głownie dla dachów odwróconych). Strop się tynkuje zamiast obijać kosztownymi (robocizna) płytami k-g

Ale mały piętrowy dom wolnostojący to pomyłka. Tylko parter - wychodzi o wiele taniej!

A strefę dzienną od nocnej odseparujesz mądrym podziałem przestrzeni i drzwiami.

I odpuść sobie węgiel - w okresach gdzie temp waha się ok. O stopni C w małym domu więcej wypuścisz ciepła kominem niż zaoszczędzisz, bo piece na węgiel są przewymiarowane dla małych domów i przegrzewają. Same straty, korzyści żadnych.

Edytowane przez Elfir

Hej @kemot_p

Opłaty eksploatacyjne...obecnie czynsz mam na poziomie 400zl (woda+ogrzewania). Więc liczę na okolice 500zl-600/mies za wode i gaz. i mniej:)

Właśnie się dowiedziałem jakie są koszty ogrzewania Tytana (4os rodzina) (ocieplony "lepszym" styropianem, piec gazowy kondensacyjny + zbiornik na wodę). Jak na razie maxymalnie 2800zl/rok, minimalnie 2400zl/rok (ogrzewanie + ciepła woda + podłogówka ).

Ja obecnie w mieszkaniu 56mkw p.u. (około 72 po podłodze) płacę czynsz do spółdzieli 500zł. Za roczne ogrzewanie i c.w.u. z tego czynszu wychodzi jakieś 2800zł. W domu 2,5 raza większym planuję mieć koszty porównywalne, a nawet niższe :) co widać jest możliwe, choćby na przykładzie Twojej rodziny, czy wielu osób z tego forum. Jak mniej więcej to osiągnąć opisane jest w wątku, w jaki sposób zwykły projekt gotowiec zaadaptować do "w miarę" enegrooszczędnego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241283-Adapatacja-projektu-w-stronę-energooszczędności

Piszę "w miarę enegrooszczędnego" ponieważ wychodzę z założenia, że nie walczę o jak najniższe zapotrzebowanie na ciepło za wszelką cenę. Np. planuję garaż dwustanowiskowy w bryle, z przejściem do domu, mając świadomość, że takie rozwiązanie to 200, a może 300 zł rocznie więcej na ogrzewanie - wg mnie warto, za względu na komfort i wygodę. Ty musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć sam. Podobnie z Twoim balkonem (ja nie będę miał, bo nie chcę) - musisz mieć świadomość, że taki balkon to kilka tysięcy więcej podczas budowy i jakieś straty ciepła później - jeśli jesteś w z tym ok, to buduj, jeśli nie to przemyśl i policz jeszcze raz :)

Edytowane przez kemot_p

Hej

Planuje budowe domu Kendra http://www.tooba.pl/projekt-domu-Kendra-TCD-389

Dostałem kosztorys jak poniżej.

Co o tym sądzicie ?

Na ile ten kosztorys jest realny na ile zaniżony czy zawyżony.

Na stronce stan pod klucz oceniają na 398 tys.

1. STAN ZEROWY 48235

1.1. Roboty ziemne 4687

1.2. Fundamenty wraz z izolacjami 28818

1.3. Podkłady 14729

2. STAN SUROWY ZAMKNIĘTY 177086

2.1. Konstrukcja parteru 64095

2.2. Konstrukcja poddasza 14997

2.3. Zbrojenie dla całego obiektu 7235

2.4. Konstrukcja i pokrycie dachu 61249

2.5. Stolarka zewnętrzna 29508

3. WYKOŃCZENIE 199640

3.1. Ściany działowe 20255

3.2. Stolarka i ślusarka wewnętrzna 10384

3.3. Tynki i okładziny ścian i sufitów 45740

3.4. Podłogi i posadzki 53614

3.5. Malowanie i licowanie 15374

3.6. Elewacja, roboty zewnętrzne 54271

4. INSTALACJE SANITARNE 70587

4.1. Instalacje wodociągowa 12111

4.2. Instalacja kanalizacji sanitarnej 14433

4.3. Instalacja c.o. 29769

4.4. Kotłownia - gazowa 11808

4.5. Instalacja gazowa 2463

5. INSTALACJE ELEKTRYCZNE 13415

Razem netto 508965

Razem brutto 549682

Kosztorys uwzglednia m.in.

- bloczki YTONG,

- dachówke ceramniczną

- 100m2 parkietu

- 6 połaci

-6 rolet zewn.

- schody drewniane

- piec 24kw z zasobnikiem 160l

- strop gestozebrowy teriva

- bloczki fundamentowy

garaż dostawiany niczym nie rożni się od tego w bryle wygodą użytkowania a jednak masz szanse oszczędzić sporo przy budowie i w kosztach eksploatacji.

Możesz dwa słowa więcej o takim garażu napisać? Czy chodzi o taki garaż, który nie ma z domem wspólnej ściany, tylko ma swoją oddzielną? My chcemy nad garażem mieć duży pokój rekreacyjny, więc pewnie garaż dostawiany odpada...

Hej

Planuje budowe domu Kendra http://www.tooba.pl/projekt-domu-Kendra-TCD-389

Dostałem kosztorys jak poniżej.

Co o tym sądzicie ?

Kurczę sporo. Ja też celuję w dom ok. 140mkw p.u. + garaż 33-36 mkw (200-210 p.c.). Zakładałem, że w 400, góra 450 się zmieszczę...

Edytowane przez kemot_p

Rzucicie też okiem na nasz projekt?

Dom obowiązkowo parterowy - mam dosyć chodzenia po schodach w jakiejkolwiek postaci

Dach dwuspadowy 30 stopni nachylenie .

Ze zmian :

Wylatują wszystkie kominy - będzie rekuperacja. Zastanawiam się nad montażem kominkiem jednak mam od groma drewna owocowego do palenia a szkoda wyrzucić.

Komin do kominka byłby dostawiony na zewnątrz

Przy wiacie nie będzie tej ściany , będą zwykłe słupy.

Dom oczywiście oddzielony od garażu

Ogrzewanie gazowe

P.S.

Oczywiście ściana między jadalnią a gabinetem nie będzie wchodziła na okno :)

Projekt.jpg

Możesz podać jakiś przykład garażu dostawianego .Rozumiem że w takim garażu nie ma wejścia z budynku mieszkalnego tylko z zewnątrz?

Nie. Dostawiany, nie oznacza bez przejścia. Oznacza tylko, ze bryła jest osobną konstrukcją, niezależną od domu. Taka konstrukcja to może być nawet jakiś lekki szkielet drewniany kryty blachodachówką, na lekkim fundamencie - bez stropu, bez grubego ocieplenia, w cenie budowy o wiele niższej niż takiej samej pow. garaż w bryle budynku. Garaż rzecz jasna na zewnątrz wykończony tymi samymi materiałami co dom

Piszę o tym średnio na co piątej stronie tego wątku, wraz z wklejaniem przykładów

:bash:

np. to jest garaż dostawiany do bryły budynku:

http://termodom.pl/UserFiles/System/Mini/0902b8171466b5ef233e6cc4e675ab6e_500x375.jpg

a tak można go rozwiązać na planie dom - jak widać jest przejście wewnątrz domu:

http://4.bp.blogspot.com/-XwnGdkQTSOQ/UZvRYz0_sdI/AAAAAAAAAJs/LDftt2OsNJ8/s1600/Dom_rzut_parter_blog.png

http://2.bp.blogspot.com/-emIszFtAVG0/UZvN6DWfTwI/AAAAAAAAAI8/_rdfnC2MT88/s1600/Dom_rzut_parter_blog.png

Oczywiście to ma sens gdy garaż nie ma byc ogrzewany. Bo jak ktoś sobie chce ogrzewać samochód, o to tu koszty rosną, jeśli nie chcę się płacić dużo za ogrzewanie powietrza, które wypuszcza się na zewnątrz przy każdym otwarciu bramy garażowej.

Rzucicie też okiem na nasz projekt?

Nie dla wc widocznego jak na dłoni z salonu.

Przejście przez garaż do kuchni - jak wrócisz z dziećmi z zabawy w miejscu, gdzie ubłociły sobie buty, będziesz pilnować by je zdjęły w garażu i zapylały na boso do wiatrołapu z butami w ręce, by odwiesić kurtki? Jak garaż to tylko połączony z wiatrołapem.

Nie masz jakiegoś wybitnie wymyślnego projektu - widywałam nawet zbliżone gotowce (np. dom przy Klonowej, albo nieco poszerzony Zimorodek).

Spójrz na taki układ:

http://images46.fotosik.pl/1807/210c11e8a689376e.jpg

chodzi o ustawienie pomieszczeń względem siebie a nie ten konkretny projekt.

Edytowane przez Elfir

np. to jest garaż dostawiany do bryły budynku:

http://termodom.pl/UserFiles/System/Mini/0902b8171466b5ef233e6cc4e675ab6e_500x375.jpg

Co to za projekt? Czy nad garażem dostawianym może być pomieszczenie użytkowe? Czy lekka konstrukcja takiego garażu to wyklucza?

jeśli na górze ma być pomieszczenie ogrzewane to wówczas idea dostawianego garażu nie ma sensu.

Jeśli tylko składzik to konstrukcja jest zależna od tego, co na górze chcesz przechowywać.

Ja osobiście zrobiłabym dach płaski lub pulpitowy nad takim dostawianym garażem - bo najtańszy. A najwyżej powiększyła garaż, jeśli potrzeba gdzieś przechować sanki i narty.

Niski dach ułatwia wstawienie dodatkowych okien w ścianie szczytowej, zamiast robienia drogich połaciówek.

Ten domek znalazłam w google, chodziło mi tylko o poglądowy obrazek a nie konkretny projekt. Sadząc po oknach akurat tam przejście (jeśli jest) jest wewnątrz domu a nie przez wiatrołap, więc do kitu ;)

Edytowane przez Elfir

Elfir

Jakoś nie zwróciliśmy uwagi na to WC - że na widoku z salonu. :hmm:

Przejście z garażu do kuchni0 będzie typowo techniczne - żeby z zakupami nie latać dookoła.

A wysiadka z auta będzie przed domem.

Komin do kominka planujemy z nierdzewki ocieplany.

Marchew

Do jedzenia na co dzień będzie służył ten blat w kuchni.

Jednak dobrze ludzie gadają , że człowiek powinien wybudować w życiu trzy domy :

Pierwszy dla wroga , drugi dla przyjaciela a trzeci dopiero dla siebie.

No i ten trzeci byłby prawie idealny :)