Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

jeśli na górze ma być pomieszczenie ogrzewane to wówczas idea dostawianego garażu nie ma sensu.

Tak jak pisałem, planujemy tam "pomieszczenie rekreacyjne" z możliwością na zmianę na dodatkowy pokój, gdyby w przyszłości zaszła taka potrzeba

Ten domek znalazłam w google, chodziło mi tylko o poglądowy obrazek a nie konkretny projekt. Sadząc po oknach akurat tam przejście (jeśli jest) jest wewnątrz domu a nie przez wiatrołap, więc do kitu ;)

Kwestia gustu i sposobu użtkowania ;) u nas przejście będzie pewnie pod schodami/przez kotłownię...

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adam - naprawdę myślisz, że ty będziesz nosił zakupy przez kuchnię, a dzieciaki pobiegną dookoła przez drzwi główne? Które pójdziesz im otworzyć? :D

W dodatku w deszczu i wietrze?

NO chyba, że garaż będzie tak zajęty kosiarką, rowerami etc, że faktycznie nie będzie szansy na otwarcie drzwi samochodu, czy nawet jego wjazd. :cool:

Jak czytać wysokość elewacji frontowej ( od poziomu ziemi do okapu dachu) w przypadku takich domów, zwróconych prostopadle do działki.

Rozumiem, że chodzi o wysokość linii 1 (najniższy poziom dachu) a nie 2 (kalenicy) bo w przeciwnym razie nie można by postawić żadnego domu tego typu...

elewacjafrontowa.jpg

Tak jak pisałem, planujemy tam "pomieszczenie rekreacyjne" z możliwością na zmianę na dodatkowy pokój, gdyby w przyszłości zaszła taka potrzeba

Kwestia gustu i sposobu użtkowania ;) u nas przejście będzie pewnie pod schodami/przez kotłownię...

Zasadniczo, jeśli ktoś planuje pomieszczenia rekreacyjne albo takie, które "być może się przydadzą", to po prostu ma pieniądze na wybudowanie dużego, wygodnego domu i jego dalsze utrzymanie :)

Wówczas nie zadaje pytań na forum w stylu "który tańszy w budowie?", bo kieruje się pobudkami stricte subiektywnymi, których nie może zrozumieć obca osoba.

Moje porady są czysto praktyczne, obiektywne, dotyczące ekonomii i ergonomii budowy. I tak ergonomiczne jest przejście garaż -dom przez wiatrołap.

Ty uważasz, że tobie będzie wygodniej przez środek domu - ale to totalny subiektywizm.

Bo badania architektów nad użytkowaniem garażu świadczą o czymś innym.

Zasadniczo, jeśli ktoś planuje pomieszczenia rekreacyjne albo takie, które "być może się przydadzą", to po prostu ma pieniądze na wybudowanie dużego, wygodnego domu i jego dalsze utrzymanie :)

Wówczas nie zadaje pytań na forum w stylu "który tańszy w budowie?", bo kieruje się pobudkami stricte subiektywnymi, których nie może zrozumieć obca osoba.

Moje porady są czysto praktyczne, obiektywne, dotyczące ekonomii i ergonomii budowy. I tak ergonomiczne jest przejście garaż -dom przez wiatrołap.

Ty uważasz, że tobie będzie wygodniej przez środek domu - ale to totalny subiektywizm.

Przecież nie zadałem pytania który tańszy w budowie, tylko chodziło mi o funkcjonalne porównanie dwóch projektów. Z drugiej strony "pociągnąłem" temat garażu dostawianego na zasadzie - jeśli można mieć coś taniej nie tracąc funkcjonalności to czemu nie? Po co przepłacać?

Co do przejścia do garażu pod schodami, a nie w wiatrołapie - jest to podyktowane koniecznością, gdyż mamy działkę z wjazdem od południa. A co za tym idzie chcemy mieć od frontu (od południa) salon i gabinet, a nie kotłownię. Po prostu czasami trzeba iść na kompromis :)

Edytowane przez kemot_p

.... I tak ergonomiczne jest przejście garaż -dom przez wiatrołap.

Badania badaniami a połowa projektów ma przejście do garażu w środku budynku a nie z wiatrołapu. No i czemu tak pseudo-ergonomicznie projektują?

Ja oczywiście jestem zwolennikiem przejścia z wiatrołapu do garażu.

w zapasie ma jeszcze zadaszona wiatę :D

Powiedziałbym , że nawet dwie i jeszcze drugi garaż na rzeczy różne :)

O pomieszczenia strikte gospodarcze się nie martwię - jest na tyle miejsca gdzie indziej żeby garaż był tylko na samochód.

Nie widać tego na rzucie ale miedzy bramą garażową i wejściem jest zadaszone przejście.

Marchew

Takie są plany. Życie je później zweryfikuje. Moje miejsce na samochód jest pod wiatą , także nie jestem słabym ogniwem w tym układzie ;)

Mam pytanie oodnośnie swojego projektu ....

Chciałbym pod schodami na parterze zrobić jedno obniżone pomieszczenie (małą spiżarkę/pomieszczenie gospodarcze).

Na swojej działce mam poziom wody gruntowej - 1,5 metra.

Czy duże to są dodatkowe koszty?

Na jakiej głębokości najbezpieczniej mógłbym to zrobić?

horyzont-projekty-domow-aston-2-wersja-c-z-poj-gar-i-scianka-kolankowa-paliwo-stale-rzuty_1.jpg

chodziło mi o funkcjonalne porównanie dwóch projektów. )

I funkcjonalny jest taki z przejściem przez wiatrołap :D

Odpisałam udzielam rad albo ekonomicznych albo ergonomicznych. Ta była ergonomiczna.

Wszystko inne może być oceniane wyłącznie subiektywnymi odczuciami wybierającego (estetyka budynku, specyficzne potrzeby - np. balkon).

Ty postanowiłeś zlekceważyć moją radę - twój wybór. Subiektywny, powodowany twoimi potrzebami.

Twój kompromis wynika ze strachu przed zleceniem projektu indywidualnego, który mógłby konieczność kompromisu wykluczyć.

Tutaj tez projekt domu z wjazdem od południa przerobiony przeze mnie z gotowca:

http://images50.fotosik.pl/1978/194d268f44e91746gen.jpg

Kuchnię można zamienić z gabinetem

Albo inna przeróbka:

http://images78.fotosik.pl/255/2f09380f9faf6491gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Badania badaniami a połowa projektów ma przejście do garażu w środku budynku a nie z wiatrołapu. No i czemu tak pseudo-ergonomicznie projektują?

Ja oczywiście jestem zwolennikiem przejścia z wiatrołapu do garażu.

Kto projektuje?

Łukasz bardzo często przypomina, że projekty gotowe nie są projektami a wydawnictwami. Nie muszą ich tworzyć architekci. A już na pewno nie dobrzy architekci.

Projekty gotowe często są pełne gigantycznych błędów, kiczu i schlebiania bezmyślności potencjalnych inwestorów (przykładem tego ostatniego jest ładowanie kotłowni na paliwo stałe w małych domkach).

Jak myślisz - dlaczego istnieje ten watek? Nie byłby potrzebny gdyby projekty gotowe były projektowane idealnie.

Tutaj toczy się walka o to, by konieczny kompromis był jak najmniejszy.

Ale kompromisy nigdy nikogo nie zadowalają, są przykrą koniecznością.

Ty postanowiłeś zlekceważyć moją radę - twój wybór. Subiektywny, powodowany twoimi potrzebami.

Albo inna przeróbka:

http://images78.fotosik.pl/255/2f09380f9faf6491gen.jpg

Nie lekceważę żadnych porad. To nic osobistego ;)

Po prostu przejrzalem masę projektów z wjazdem od południa (wcześniej oglądałem niewłaściwe w kontekście naszej działki) i dosłownie każdy spełniający dwa podstawowe kryteria - salon i gabinet od fronu oraz prostopadła kalenica miał przejście z garażu pod schodami.

P.S. co to za projekt na tym rysunku?

Nie o to chodzi, ze odbieram osobiście to, że robisz po swojemu. To twój dom. Po prostu informuję, że to nie mnie masz przekonać o tym, że wasz wybór jest słuszny - tylko siebie :D

Ja gram rolę advocatus diaboli

na tym rysunku jest przeróbka projektu indywidualnego forumowicza z dyskusji z tego watku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4731-PROJEKT-INDYWIDUALNY-wymiana-doświadczeń-pytania-dyskusja-nad-planami/page180

to jest właśnie wyższość projektów indywidualnych - mogą pogodzić coś, co na pierwszy rzut oka było niewykonalne.

Edytowane przez Elfir

Jestem po pierwszych konsultacjach z architektem. Podjąłem wcześniej decyzję, że będzie to dom bliźniak albo dom dwurodzinny. Dodatkowo po 70m2 max na mieszkanie. Więc trudna sprawa dla architekta. Ale znalazłem projekt, który mi przypasował i na podstawie tego architekt ma zaprojektować dom.

Oto linki do rzutu parteru i piętra (jakoś nie chcą mi bezpośrednio wchodzić rysunki na forum )

https://lh3.googleusercontent.com/-7i51y3QqTJM/VqMvOgEwfVI/AAAAAAAADNo/cZk1lx2UH74/s937-Ic42/RZUT%252520Parteru.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-kOGwERsyT6E/VqMvt-mNt4I/AAAAAAAADN8/KJ1QbV-be48/s804-Ic42/Rzut%252520pi%2525C4%252599tra.jpg

Co mi przeszkadza (może ktoś znajdzie inne rzeczy ). Chodzi głównie o tą część parteru od strony wejścia. Za małe PG ( w projekcie wzorowanym nie było go w ogóle ) . Nie wiem czy w tym przypadku nie będzie jednak lepiej powiększyć budynku. Tylko na jaki wymiar. Czy zwiększenie szerokości budynku na to pozwoli, czy może lepiej (co mi bardziej odpowiada ) zwiększyć długość budynku powiedzmy do 9m. Ponadto łazienki nie są w pionie. A wejście do budynku będzie od strony zachodniej (jak tam rozkład okien ) Taras na wschód mi odpowiada. Ogrzewanie będzie najprawdopodobniej gazowe.

Czy może iść w inną koncepcję. Dom dwurodzinny. Parter dla jednej rodziny, piętro dla drugiej. Będą tylko jedne schody choćby.

RZUT%u0025252520Parteru.jpg

Edytowane przez Darkat

A układy tego typu:

http://images63.fotosik.pl/714/1840df136b9b3f05.jpg

Elfir - jestem pod wrażeniem :)

Nie jesteś przypadkiem jakimś architektem?

Wiem , że to pogodzenie ognia z wodą ale chyba wolałbym wejście bardziej na środku domu.

Tylko , że wtedy nie będzie przejścia z garażu do wiatrołapu :(

Zrobimy jeszcze burzę mózgów w domu , podrzucę Twoją koncepcję architektce i może zrobi jakieś 2 w 1 ;)

Nie byłby potrzebny gdyby projekty gotowe były projektowane idealnie

Nawet gdyby projekty były idealne to i tak by komuś nie pasowały.

Wiadomo doskonale , że gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania.

Adam - da się zrobić w środku domu, jak wyciągniesz garaż do przodu.

Coś jak tutaj:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-oszczedny-z-wentylacja-mechaniczna,2825,0%2C0.htm?c=48

tylko okno w kuchni przenosisz na boczną ścianę i wyciągasz wiatrołap na zewnątrz.

Dach garazu robisz płaski lub pulpitowy

Architektura to moje hobby, ale jestem projektantem ogrodów.

Edytowane przez Elfir