Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie, wskaźnik nieodnawialności nie ma znaczenia. Znaczenie ma zapotrzebowanie na energię

Według przesłanej charakterystyki energetycznej projekt mojego domu ma roczne zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania - 7096 kWh/rok a na energię użytkowa do przygotowania - 2408 kWh/rok....

Czy to dużo?

Mój prawie energooszczędny ma 4469. Z tego co przez trzy miesiące grzania mam na rachunkach, wychodzi, że asolt się nie mylił ;) Oczywiście już z poprawką na ciepły listopad i grudzień.

asolt - już któryś raz z kolei czytałem na forum że wylicza OZC lecz po co to mi jak w projekcie ma podaną charakterystyki energetyczną projekt mojego domu ?

bo akurat Code ma projekt indywidualny.

Podobnie jak ja.

Poza tym wszelkie zmiany w projekcie (grubsze ocieplenie, likwidacja mostków cieplnych) też wpływają na zmiany zapotrzebowania na energię. Oczywiście nie ma żadnej potrzeby robienia OZC, jesli cię ten parametr nie interesuje. Code podał, że jego obliczeniowe zużycie ciepła w domu jest o połowę mniejsze od tego z wybranego przez ciebie projektu.

U mnie też jest mniej.

Projekty gotowe robi się +/- na styk do normy, żeby kosztorysy wypadły jak najniższe.

Ja mam dom zaprojektowany na normy cieplne planowane na 2025 rok.

U mnie tak samo. U ściany = 0,13. OZC to pierwsza rzecz jaka powinna być brana pod uwagę. U mnie oszczędności uzyskane z niebudowania CO wyniosł zgrubnie jakieś 45 tysi z czego jakieś 15 dałem na lepszą wełnę i większą jej ilość. Jestem 30 tys. do przodu, Przy takich rachunkach jak obecnie, mam grzanie na jakieś 15 lat. Oczyszczalnia zwróci mi się po ośmiu.

Co do grzania - z 60m GWC dmucha mi całą zimę od 7 do 10*C. I to też było opłacalne bo kosztowało 3,5 za rury i 800 za koparkę.

Dom to system.

A trzy lata temu myślałem, że jętka to ryba. Mieliśmy też ambitny plan mieszkania w wynajmowanych lokalach na całe życie.

bo akurat Code ma projekt indywidualny.

Podobnie jak ja.

Poza tym wszelkie zmiany w projekcie (grubsze ocieplenie, likwidacja mostków cieplnych) też wpływają na zmiany zapotrzebowania na energię. Oczywiście nie ma żadnej potrzeby robienia OZC, jesli cię ten parametr nie interesuje. Code podał, że jego obliczeniowe zużycie ciepła w domu jest o połowę mniejsze od tego z wybranego przez ciebie projektu.

U mnie też jest mniej.

Projekty gotowe robi się +/- na styk do normy, żeby kosztorysy wypadły jak najniższe.

Ja mam dom zaprojektowany na normy cieplne planowane na 2025 rok.

Dzięki za odpowiedzi :)

W moim projekcie wydaje mi się, że jest mała ilość mostków cieplnych. Jakie materiały mogę wymienić w moim projekcie aby uzyskać mniejsze zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania i przygotowania?

Musisz zejść jak najniżej ze współczynnikiem przenikania ciepła - na początek. Czyli Dowolnym kalkulatorem w sieci policz sobie U obecnej ściany i zastanów się, jak go poprawić. Potem okna - czy wszystkie są potrzebne. Sprawdź też izolację skosów na poddaszu. Jeśli garaż będzie w bryle, to na dzień dobry nasz gorzej. Reszta to lektura wątków z domami energooszczędnymi i rozkminianie ile z Tego możesz zrobić u siebie.

Wiem, że polecacie projekty indywidualne ale po co mam przepłacać...Podczas budowy wybiorę grubsze docieplenie lub pustaki i mam mniejsze zapotrzebowanie na ciepło...Po co przepłacać jak bryła/układ pomieszczeń i powierzchnia w gotowym projekcie mi odpowiada?

Przepłacać? Nie wiem czy można nazwać przepłacaniem dopasowanie budynku do własnych potrzeb i warunków lokalizacyjnych :) W wielu przypadkach projekt i jego adaptacja kosztuje tyle, co zlecenie indywidualnego.

Nie dostałem tu wcześniej odpowiedzi na wstępną koncepcję naszego bliźniaka. Stanęło na tym, że będziemy rozwijać dalej tą koncepcję z architektem. I kolejna wersja. Budynek został rozszerzony o metr. Pomogło to zwiększyć powierzchnię mniejszego pokoju na piętrze oraz łazienki.

Ponadto zrezygnowałem z łazienek na dole, na rzecz większego wspólnego PG.

Wiadomo kompromisy, kompromisy. Kuchnia (a właściwie aneks ) musiała pójść do środka budynku. Nie wiem jak z przejściem pomiędzy stołem jadalnym a kuchnią. Ponadto chyba będę chciał rozszerzyć PG do 2m przynajmniej. Ponadto umywalka w PG też by się przydała.

Rzut parteru

https://picasaweb.google.com/114941783214225776141/29Stycznia201602#slideshow/6245128664194097218

Rzut piętra

https://picasaweb.google.com/114941783214225776141/29Stycznia201603#slideshow/6245128923085654226

ps. wejście od zachodu, więc taras na wschód co mi odpowiada. Natomiast nie duża ilość okien od południa. Link do poprzedniej koncepcji http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3885-JAKI-PROJEKT-DOMU-WYBRA%C4%86-w%C4%85tek-dla-zmagaj%C4%85cych-si%C4%99-z-w%C4%85tpliwo%C5%9Bciami&p=7053007&viewfull=1#post7053007

Edytowane przez Darkat