Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

To nie wątek o domu do 300 tyś więc nie będą odnosić się do kosztów o gustach się nie dyskutuje więc o funkcjonalności jeszcze.

Schody w salonie już napisano,stół jadalniany w kuchni też, dla mnie pralnia na parterze to nieporozumienie bo zsypem brudy da się do pralni przetransportować,ale czyste uprasowane już nie,pralnia powinna być tam gdzie produkujemy brudne ubrania suszymy i magazynujemy.

Zlew w pomieszczeniu gospodarczym załatwi problem mycia butów mopy itp.

Garderoba z oknem trzeba by robić zamknięte szafy bo ubrania będą narażone na blaknięcie.

Co do działki wg mnie buduję na 1500 m i wcale nie jest to dużo wg mnie 3000 m minimum to duża działka,duże okna wg upodobań minusy zostały już opisane ale to indywidualna sprawa.

Projekt nie jest zły ale też idealny też nie.

Przejście z garażu zlikwidowalismy każdy robi jak uważa,teraz nie mam przejścia i wiem jak to jest.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Darkat, a co powiesz na nieco większy dom z osobną kuchnią, spiżarką, wc, pomieszczeniem pod schodami (parter) oraz pralnią na piętrze?

[ATTACH=CONFIG]345248[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345245[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345249[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345246[/ATTACH]

Można by ten dom zbliźniaczyć, otwory okienne pozmieniać...itp.

[ATTACH=CONFIG]345247[/ATTACH]

Dla mnie klasyczny błąd bliźniaków. Tylko kibelek na dole i to w wersji mini. Ledwo siadasz na wc a nogi masz już na ścianie :D

Dzięki moniss za uwagi. Ten WC kosztem wiatrołapu godny uwagi. Nie wiem co powie pani architekt, ale może zaryzykuję. Zresztą w pierwotnej koncepcji miała tam być łazienka. Potem wyleciała, bo chcemy duży PG , mimo że ogrzewanie będzie najprawdopodobniej gazowe. Jeśli się nie da to chyba już tylko prądem.

Brat zauważył że szerokość klatki może być za mała. Będziemy chcieli zwiększyć z 90 do 110 cm.

Druga propozycja zmieniająca wszystko raczej odpada. Szerokość segmentu wynosi zdaje się 6.76 m co daje w sumie 13,52 m . My chcemy zmieścić się w 11m + ewentualne poprawki na szerokość schodów.

Kompromisy, kompromisy bo i tak już powiększyliśmy bliźniaka ze 130 m2 do 140 m2 w sumie. Tak czy siak dzięki.

Edytowane przez Darkat

Nie wiem. Ale mojej architekt to nie przeszkadza. W toku rozmowy razem na to wpadliśmy. Zresztą u nas w przepisach pewnie wszystko można nagiąć. Gdzieś czytałem że tam gdzie w planach miejscowych nie można zbudować bliźniaków, buduje się dom dwurodzinny w formie bliźniaka. Czyli inaczej się to nazywa.

U mnie PG będzie wspólne, bo chcę umieścić tam piec gazowy który będzie ogrzewał oba segmenty. Ponadto nie wiem gdzie umieszczę rekuperator, a ma być też tylko jeden system wentylacji.

nie wyobrażam sobie jednego systemu wentylacji - przecież praca rekuperatora się steruje.

Ty masz gości - włączasz na wyższy obieg, a w tym czasie brat jest na wakacjach i nie potrzebuje silnej wentylacji.

Poza tym blokujecie sobie możliwość odsprzedania swojej połówki, jeśli macie wspólne instalacje.

Dzięki moniss za uwagi. Ten WC kosztem wiatrołapu godny uwagi. Nie wiem co powie pani architekt, ale może zaryzykuję. Zresztą w pierwotnej koncepcji miała tam być łazienka. Potem wyleciała, bo chcemy duży PG , mimo że ogrzewanie będzie najprawdopodobniej gazowe. Jeśli się nie da to chyba już tylko prądem.

Brat zauważył że szerokość klatki może być za mała. Będziemy chcieli zwiększyć z 90 do 110 cm.

Druga propozycja zmieniająca wszystko raczej odpada. Szerokość segmentu wynosi zdaje się 6.76 m co daje w sumie 13,52 m . My chcemy zmieścić się w 11m + ewentualne poprawki na szerokość schodów.

Kompromisy, kompromisy bo i tak już powiększyliśmy bliźniaka ze 130 m2 do 140 m2 w sumie. Tak czy siak dzięki.

1. Schody w domu jednrodzinnym mają mieć min. 80cm, więc Twoje 90cm jest jak najbardziej poprawne.

2. Twój projekt, to właściwie nie bliźniak, tylko dom dwurodzinny (pojedyńcza ściana nośna rozdzielająca mieszkania). Podobnie można to zrobić z projektem, który wrzuciłam - po zrobieniu z tego jednego domu, odejdzie jakieś 75cm na szerokości).

3. Wspólne pom. gospodarcze i współne instalacje, też uważam za nie najlepszy pomysł z tych samych powodów co Elfir.

Poza tym wiem z doświadczenia, ze często w trakcie mieszkania dochodzi do pewnych niesnasek z powodu podziału rachunków.

Macie grzać gazem, ale ma to być kocioł jedno czy dwufunkcyjny? Ma być oddzielny bojler (a może dwa)?Przygotowanie CWU prądem czy gazem?

A może taniej i wygodniej wyjdzie zrezygnowanie z gazu na rzecz ogrzewania prądem (przy niskoenergochłonnym domu)?

Edytowane przez moniss

Piec ma być jednofunkcyjny z zasobnikiem . Podobno tak lepiej. Przez to że jeden to raczej chyba nie da się olicznikować zużycia gazu na poszczególne segmenty. Przygotowanie CWU gazem, podobnie kuchenki chcemy gazowe. Więc opłaty za gaz to jest na razie nasz problem i to wspólny ;)

Co do wentylacji. Ten sam problem co z gazem. Co ciekawe projektant wentylacji mechanicznej (bo ma być od razu w projekcie) rozmawiając przez telefon z moją architekt, mówiła że lepiej jakby były dwie instalacje, ale na moje sugestie że lepiej kosztowo nam wyjdzie jedna zgodziła się.

Edytowane przez Darkat

Darkat, zapomniałam spytać o rodzaj stropu. Bo cóż z tego, że powierzchnia domu nie będzie duża, gdy duże koszty może wygenerować sama kosztowna konstrukcja budynku.

Orientowałeś się już ile wyjdzie Was podłączenie do sieci gazowej?

Ja ostatnio czytam wątek grzejących czystym prądem i coraz bardziej się do tego pomysłu przekonuję. A już zwłaszcza jeśli chodzi o małe domy.

Tutaj jeden z tych wątków

DOPISEK:

Uwagi odnoście piętra:

1. Gdy powiększysz pom. gospodarcze do 2m, to na piętrze o te 25cm powiększ komunikację.

2. Tak przesuń drzwi do mniejszej sypialni, aby na ścianie za nimi zmieścić szafę

3. W łazience proponuję całkiem inne ustawienie:

- wanna wzdłóż krótszej ściany pod oknem

- wc (a może także bidet) przy wew. ścianie nośnej w obu mieszkaniach

- umywalka wraz z pralką pod współnym blatem, nawet na całą szerokość ściany (od drzwi aż do wanny).

4. Pralka przy sypialniach to bardziej praktyczne rozwiązanie, niż na dole w pom. gospodarczym. Dodatkowy plus - więcej miejsca w gospodarczym.

wiesz, projektant zrobi, jak mu klient każe, skoro się uparł.

Ale nie zawsze pomysły klienta mają sens.

Dokładnie :yes:

Jeśli chcesz zaoszczędzić na WM, to oszczędności szukaj w jej samodzielnym montażu, jak to zrobił plusfoto Projekt WM możesz dostać wraz z zakupem systemu.

Edytowane przez moniss

Witam, proszę o ocenę projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_trafny-wariant-i,2021,0,0.htm. Tylko że bez garażu. Zastanawiam sie nad schodami, jak będzie wygladać salon. zamiast wc na dole to mamy zamiar zrobić garderobę. a na górze łazienkę połączyć w jedna. Macie jeszcze jakieś inne uwagi?

Schody drewniane ażurowe będą wyglądały nieźle, żeby wyglądały pięknie, to trzeba by wydać trochę kasy.

Pokoje 17 i 18 będą duże, wiem bo mam teraz pokoje dla dzieci 3,8x4,8m i to jest hala :) 3,8x3,3 by spokojnie starczyło a pomiędzy nimi by jeszcze jeden wszedł.

Balkony - już znasz nasze zdanie. Jeśli faktycznie musisz wychodzić z sypialni na balkon - Twoja sprawa. Każde otwarcie w dachu to większe koszty. No i balkon to mostek cieplny. U nas mamy taras przy salonie i wystarcza. Wcześniej miałem dom z balkonami. Wypoczywałem na balkonie w ciągu 10 lat może z dziesięć razy.

Jak masz 280 tysięcy ( i z tego co rozumiem im mniej tym lepiej, to szukaj domu na planie prostokąta, bez balkonów i z minimalną ilością okien dachowych. Zrób go energooszczędnie - wrzucisz ogrzewanie prądem albo gazem jeśli jest dostępny a zaoszczędzisz na kotłowni (czyli mniejsza powierzchnia do budowy), kominie, instalacji.

Witam, proszę o ocenę projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_trafny-wariant-i,2021,0,0.htm. Tylko że bez garażu. Zastanawiam sie nad schodami, jak będzie wygladać salon. zamiast wc na dole to mamy zamiar zrobić garderobę. a na górze łazienkę połączyć w jedna. Macie jeszcze jakieś inne uwagi?

To ma być dom dla 5-osobowej rodziny?

Planujesz ogrzewanie na paliwa stałe?

Pozbycie się dodatkoweg wc na parterze, na rzecz garderoby, to dobre rozwiązanie. Tak, jak i pozbycie się garażu (jeśli niekt z Was nie ma zapędów d grzebania w autach).

Schody zabiegowe nie są tak wygodne jak ze spocznikiem.

Poddasze:

- balkony do wywalenia, ale drzwi balkonowe zostają

- pokój 16 należy powiększyć kosztem pokoju 17 (na szafę dla 16, zaanektować miejsce z biurkiem z 17)

- główna sypialnia (18) powinna mieć własną garderobę oraz własną łazienkę. Tak więc nie powiększałabym jeszcze bardziej dużej łazienki, lecz pociągnęła małą aż do ściany strychowej

Jeszcze jedna uwaga.

Zadaszenie tarasu jest zbyt małe aby móc z niego korzystać w inny sposób niż wystawiając ze dwa krzesła lub suszarkę z praniem. W każdym bądź razie, nie da się imprezować pod tym zadaszeniem. Lepiej byłoby zlikwidować tę facjatkę na kolumnach i na poddaszu zrobić nowoczesną lukarnę z płaskim daszkiem (wyciagnięcie ściany kolankowej na pełną wys.). Łóżko można by ustawić na wprost przeszklenia, wezgłowiem do ściany za schodami. Jeśli chodzi o zadaszenie tarasu, to lepiej zrobić to jako osobną konstrukcję np. z drewna lub stali i drewna (przy okazji sypialnia 18 zyska duży taras)

Darkat, tutaj mały gotowiec od Lipińskich, który nieco przypomina Twój projekt. Jedną stronę już pozmieniałam, tak dla przykładu :p a można by tam wstawić jeszcze schody zabiegowe zamiast kręconych (2x2m)

Schody można byłoby zrobić takie, by "wchodziły" nad wc.

Kalenica prostopadła do drogi?

Kuchnię bym dał jako aneks tam gdzie jadalnia, w kuchni gabinet, w wiatrołapie spiżarnia, w łazience wiatrołap w gabinecie przestrzeń gospodarcza lub kotłownia, w spiżarce łazienka.

Góra fajna, szafy wejdą pod ścianę bez skosów - mam tak i jest OK.