Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

(...)

Ja bym jednak szukała czegoś lepszego.

Szukamy, szukamy :) Wracając jeszcze do Domu Przy Cyprysowej 4 (http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-4.html) jednak rozmysliliśmy się z budowania ganku i likwidacji wiatrołapu.

Przed zmianami:

[ATTACH=CONFIG]342997[/ATTACH]

Po zmianach:

przy_cyprysowej_zmiany.jpg

Z większych zmian w grę wchodzi poszerzenie garażu o co najmniej 1m i wydłużenie części mieszkalnej o 1m od strony frontowej. Zastanawiam się, czy nie zwiekszyć go jeszcze o 0,5m od strony ogrodu w celu powiększenia kuchni.

Na oku jeszcze mamy projekt Dom w tamaryszkach http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-3-ver-2-m6061fe227f40a

Tutaj byłoby więcej zmian, m.in. likwidacja wykusza, balkonów i lukarny (chociaż z lukaroną to do końca nie jesteśmy przekonani), wydłużenie domu od strony ogrodu o 1m, doprojektowanie drugiego miejsca garażowego.

Po zmianach:

tamaryszki_po_zmianach.jpg

Bryły podobne, rozkład pomieszczeń i funkcjonalnie również, chcociaż po adaptacji Dom w tamaryszkach wychodzi prawie 20mkw większy od Cyprysowej. Który projekt bardziej Was przekonuje?

Czy w tych projektach można zmienić typ schodów - na takie ze spocznikiem?

Pozdrawiam.

Edytowane przez kemot_p

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja z moją wspaniałą połówką wybraliśmy projekt Z92 z pracowni Z500, ale potem okazało się, że niezbyt pasuje do naszej działki, bo mamy wjazd od południa. A w Z92 było wszystko dla nas wręcz idealne. Dodatkowy pokój na dole, pralnia na górze, spora kotłownia... Może zna ktoś podobny projekt z wejściem od południa i kuchnią na północy domu?

Szukamy, szukamy :) Wracając jeszcze do Domu Przy Cyprysowej 4 (http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-4.html) jednak rozmysliliśmy się z budowania ganku i likwidacji wiatrołapu.

Przed zmianami:

[ATTACH=CONFIG]342997[/ATTACH]

Po zmianach:

[ATTACH=CONFIG]345447[/ATTACH]

Z większych zmian w grę wchodzi poszerzenie garażu o co najmniej 1m i wydłużenie części mieszkalnej o 1m od strony frontowej. Zastanawiam się, czy nie zwiekszyć go jeszcze o 0,5m od strony ogrodu w celu powiększenia kuchni.

Na oku jeszcze mamy projekt Dom w tamaryszkach http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-3-ver-2-m6061fe227f40a

Tutaj byłoby więcej zmian, m.in. likwidacja wykusza, balkonów i lukarny (chociaż z lukaroną to do końca nie jesteśmy przekonani), wydłużenie domu od strony ogrodu o 1m, doprojektowanie drugiego miejsca garażowego.

Po zmianach:

[ATTACH=CONFIG]345448[/ATTACH]

Bryły podobne, rozkład pomieszczeń i funkcjonalnie również, chcociaż po adaptacji Dom w tamaryszkach wychodzi prawie 20mkw większy od Cyprysowej. Który projekt bardziej Was przekonuje?

Czy w tych projektach można zmienić typ schodów - na takie ze spocznikiem?

Pozdrawiam.

Bardziej mi się podobają cyprysy po zmianach niż tamaryszki. W cyprysach zostaw kuchnię tak jak jest - ma dobrą wielkość i jest ustawna.

Spiżarka równie dobra może być pod schodami :)

http://www.archeton.pl/projekt-domu-hiacynt_281_opisogolny . Jeszcze taki się nam podoba ale nie wiem czy w pokojach będzie miejsce na jakieś szafy przez te skosy.

Wjazd na działkę macie z której strony świata?

Macie w którymś kierunku ładne widoki? - tam można by skierować okna salonu

Wejście do domu ma być jak w tym projekcie, czy lepsze było w poprzednim?

Co do Hiacynta....

1. Prostszy, a więc i tańszy w budowie oraz późniejszym utrzymaniu, niż poprzedni projekt. Ale też wizualnie skromniejszy.

2. Balkony do wywalenia

3. Wiatrołap tak maleńki, że mieści się tylko jedna osoba, albo dwie pod warunkiem, że drzwi wejsciowe będą otwierane na zewnątrz. Lepszym rozwiązaniem wydaje się zamiana miejscami wiatrołapu z kotłownią.

4. Wygodne schody na poddasze, bo nie są zabiegowe

5. Pomieszczene pod schodami rewelacyjnie nada się na spiżarkę

6. Poddasze:

- uszczknąć trochę pod wnękę szafy z pokoju przy garderobie na rzecz tego z własną łazienką

- podobne uszczknięcie zrobić dla pokoju przy łazience, kosztem tego 13-metrowego

Ja z moją wspaniałą połówką wybraliśmy projekt Z92 z pracowni Z500, ale potem okazało się, że niezbyt pasuje do naszej działki, bo mamy wjazd od południa. A w Z92 było wszystko dla nas wręcz idealne. Dodatkowy pokój na dole, pralnia na górze, spora kotłownia... Może zna ktoś podobny projekt z wejściem od południa i kuchnią na północy domu?

Nic prostszego! Po prostu zamieniacie miejscami kuchnię z salonem i przedłużacie na całą połać wysunięcie dachu od południa.

Kuchnię od salonu można częściowo zasłonić kominkiem.

Okno w pokoju na parterze przeniesć na boczną ścianę

I mam nadzieję, że nie będziecie tak małego domu ogrzewać węglem?? :no:

I tak sobie myślę, że taki mały dom to powinien mieć wszystkie kominy i piony wod-kan zgrupowane w jednym miejscu. Ten projekt można by bardziej dopracować.

Edytowane przez moniss

A w Z92 było wszystko dla nas wręcz idealne. ?

Może ta Z-tka, z moimi poprawkami:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208619-projekt-Z128-pracownia-STUDIO-Z500

Albo ta:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z44-A-TIX-672

z taka przeróbką:

obracasz o 90 stopni odbicie lustrzane:

http://images76.fotosik.pl/288/cec71ca504af4cabgen.jpg

a na piętrze tak:

http://images76.fotosik.pl/289/23376e2e055eb3bb.jpg

spokojnie można uprościć dom likwidując ten ryzalit (wykusz)

Edytowane przez Elfir

I moje zmiany do projektu na ten moment analizuję parter :D

1.Usunięcie ścianki działowej

2 Usunięcie drzwi, dodanie ścianki działowej

3.Usunięcie spiżarni

4. usunięcie ścianki działowej. Otwarcie kuchni na salon

5. Okno przesuwne takie jak w załączniku 1

6. Okno przesuwne. Okno umieszczone 60 cm od podłogi.

parter.jpg

Spójrz na projekt - pralnia jest kilka stopni poniżej poziomu parteru - bo inaczej nie zmieści się pod schodami. Czyli jak spróbujecie zrobić jak w poprawkach, będzie to niskie pomieszczenie.

Przy okazji - wygodniej mieć pralnię na piętrze, przy sypialniach.

Prefabrykować można każdy projekt.

Wiatrołap kompletnie niefunkcjonalny - spróbuj tam ubrać dzieci w kurtki.

Bardziej mi się podobają cyprysy po zmianach niż tamaryszki. W cyprysach zostaw kuchnię tak jak jest - ma dobrą wielkość i jest ustawna.

Spiżarka równie dobra może być pod schodami :)

Dziękuję za opinię. Jeszcze pomyślałem nad trochę inną zmianą. To znaczy wydłużyć dom nie o 1m, tylko o 2m od frontu, tak, żeby podstał delikatny podcień przed wejściem. Co to tym myślisz:

przy_cyprysowej+podcień.jpg

Wtedy salon będzie miał ok. 29 mkw (4 x 7,2) - nie powinno być wrażenia tunelu, bo optycznie będzie po poszerzał korytarz... tak mi się przynajmniej wydaje.

W kwestii powiększenia garażu - wolelibyśmy go wydłużyć, niż poszerzyć. Wiadomo, że poszerzenie łatwiejsze, ale zależy nam na jak najwęższej elewacji frontowej. Ja Ci się wydaje, czy wydłużenie garażu, a co za tym idzie zmiany w konstrukcji dachu to skoplikowana rzecz, warto się w to bawić, czy jednak zostać przy poszerzeniu?

Pozdrawiam.

czemu uwazasz ze wiatrołap jest niefunkcjonalny?

Pralnia bedzie na tym samym poziomie co lazienka beda zmiany w projekcie.

na górze nie widzę fizycznie miejsca na pralnie i suszarnię

pralnia pod schodami będzie miała sufit na 1,5-1,7 m, jeśli wyrównasz poziom do parteru.

Wiatrołap jest tak mały, że wejdzie tam swobodnie jedna osoba i dwie w ścisku (mówimy tu o sytuacji, w której otwiera się i zamyka swobodnie drzwi).

Chyba, że otworzysz drzwi na hol - ale wówczas cała idea wiatrołapu mija się z celem.

Dziękuję za opinię. Jeszcze pomyślałem nad trochę inną zmianą. To znaczy wydłużyć dom nie o 1m, tylko o 2m od frontu, tak, żeby podstał delikatny podcień przed wejściem. Co to tym myślisz:

[ATTACH=CONFIG]345523[/ATTACH]

Wtedy salon będzie miał ok. 29 mkw (4 x 7,2) - nie powinno być wrażenia tunelu, bo optycznie będzie po poszerzał korytarz... tak mi się przynajmniej wydaje.

W kwestii powiększenia garażu - wolelibyśmy go wydłużyć, niż poszerzyć. Wiadomo, że poszerzenie łatwiejsze, ale zależy nam na jak najwęższej elewacji frontowej. Ja Ci się wydaje, czy wydłużenie garażu, a co za tym idzie zmiany w konstrukcji dachu to skoplikowana rzecz, warto się w to bawić, czy jednak zostać przy poszerzeniu?

Pozdrawiam.

Podcień nad wejsciem to bardzo pożyteczna rzecz, bo nie kapie na głowę, gdy czeka się na otwarcie drzwi.

Ja bym garaż zostawiła tak jak jest obecnie - wydłużony tylko w bok. 5,8 x 6,75 m to dobre wymiary dla dwóch samochodów.

Przemyślenia na temat wydłużania.

Nie wiem, jak dużą masz działkę, ale pamiętaj o odległościach domu od jej granic. I pomimo, że ścianę z oknami można ustawić już 4 m od granicy, to moim zdaniem jest to zbyt mało dla pomieszczeń typu salon i jadalna, gdzie zwykle robi się duże przeszklenia. Tam potrzeba "oddechu" i min. 8-10m.

A jak wygląda poddasze po rozciągnięciu domu?

Edytowane przez moniss
  • Like 1

jesteś pewny, że przy tylu zmianach (w tym konstrukcyjnych) opłaca ci się kupować gotowca?

Szczerze to nie wiem.

Architekt lokalny stwierdził, że powiększenie budynku polegające na wydłużeniu kalenicy i dodaniu jednej, dwóch krokwi to prosta zmiana. Pewnie gorzej byłoby gdybym chciał zwiększać budynek w przeciwnym kierunku ("prostopadle do kalenicy"). Wycena architekta wygląda tak - zakup projektu+adaptacja w takim zakresie jak opisałem+ szambo+ zagospodarowanie działki to 5545 zł. Narysowanie projektu indywidualnego na podstawie Domy przy Cyprysowej 4 bez projektów branżowych (niewymaganych do uzyskania PnB)+ szambo+zagospodarowanie działki - 5500 zł.

Z projektów branżowych do c.o. i tak nie będę korzystał bo chcemy podłogówkę, instalacja elektryczna też będzie robiona na podstawie własnego projektu...

Różnica w koszcie projektów będzie niewielka (~2k).

Przemyślenia na temat wydłużania.

Nie wiem, jak dużą masz działkę, ale pamiętaj o odległościach domu od jej granic. I pomimo, że ścianę z oknami można ustawić już 4 m od granicy, to moim zdaniem jest to zbyt mało dla pomieszczeń typu salon i jadalna, gdzie zwykle robi się duże przeszklenia. Tam potrzeba "oddechu" i min. 8-10m.

A jak wygląda poddasze po rozciągnięciu domu?

Działka jest głęboka na 28m, więc wydłużając dom o 2m, elewacja boczna ma 11,5m, z przodu zostaje 10m, z tyłu 6,5m - myślę, że to jest ok.

Jeśli chodzi o szerokość, to z lewej strony, od okien tarasowych do granicy będzie 12m.

Poddasze po "rozciągnięciu"

pokój 16,2mkw -> 25,8 mkw (po podłodze)

pokój 19,5mkw -> 27 mkw (po podłodze)

Albo wydłużyć dom o 1m, a zamiast podcienia zrobić daszek :) (drzwi zewnętrzne chcemy otwierać na zawnątrz, a nie do środka).

Cały czas zmnie nurtuje kwestia zmiany schodów na ze spocznikiem. Napisałem w tej sprawie do autora projektu.

Edytowane przez kemot_p

Monnis stropy mają być monolityczne. Gaz nie wiem ile nam wyjdzie. Ja jestem za prądem, brat za gazem. Ale stanęło na gazie. Trzeba podciągnąć 40m do działki. Czekamy na warunki techniczne z gazowni.Schody powiększamy do 1,1 m . Zastanawiamy się czy mają być odlane z betonu czy może osobna konstrukcja drewno - metal.

Czekam na opinie geotechniczną. Ale z tego co widziałem to sama glina do 4m. Więc raczej ławy fundamentowe będą. Gdyby był prąd musiałbym zastanowić się nad płytą fundamentowową, ale chyba wyjdzie drożej.

Co do braku WC na parterze. Wpadliśmy na plan awaryjny. Gdybyśmy potrzebowali łazienki na parterze z uwagi na chorobę któregoś członka rodziny. chcielibyśmy ją zrobić w miejscu PG. Musimy pomyśleć już o tym na etapie projektu. Mamy mieć instalację sanitarno - wodną na etapie wykonywania projektu. Co do WM też będzie projektowana od razu.