Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

40 m gazu ciągnąć?

Wiesz jakie to sa koszty?

Przez 5 lat za darmo będziecie grzać prądem za cenę przyłącza :D

Płyta nie wychodzi drożej. A prądem można grzać przy zwykłych fundamentach również. Tylko robi się lepsza izolację.

Mam obecnie złamaną nogę - ot, poślizgnęłam się. Zdarza się nawet młodym i sprawnym. Jestem unieruchomiona na półtora miesiąca - nie wyobrażam sobie życia bez łazienki na parterze, bo na piętro nie wejdę - jeżdżę po domu na wózku.

Dlatego przy waszym małym domu parterówka to jedyne logiczne rozwiązanie. Strop monolityczny! I to ma być pomysł na tanią budowę?

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Elfir

Niezupełnie. Te 40 m nie powinno wyjść drogo. Gazociągu nie można rozbudować na swój koszt, tak jak np. wodociągu. Jak sie gazowni bedzie opłacać inwestycja to zbudują nawet i 200m. Mam działkę w 3 lini zabudowy od drogi powiatowej. Oplata za przyłącze (odległość od istniejącej nitki do granicy działki około 45m) - 1900zł. Taką samą kwotę w warunkach dostał sąsiad, który ma gaz w granicy i drugi ok. 95m od gazociągu.

Dodam tylko, że takie zasady obowiązują w moim rejonie. Może gdzieś indziej jest inaczej. Do tej kwoty dochodzi jeszcze koszt instalacji od płotu do domu.

Edytowane przez kemot_p

Rzeczywiście w tabelce przesłanej przed Ciebie dla mojego regionu jest oplata 1932zł plus 78 zł za każdy metr powyżej 15. A ja mam w warunkach tylko te 1932, pomimo, że do drogi w której jest gazociąg mam ze 45m. Mogli się pomylić? Nie uśmiecha mi się dopłacać za te pozostałe metry :mad:

pralnia pod schodami będzie miała sufit na 1,5-1,7 m, jeśli wyrównasz poziom do parteru.

Wiatrołap jest tak mały, że wejdzie tam swobodnie jedna osoba i dwie w ścisku (mówimy tu o sytuacji, w której otwiera się i zamyka swobodnie drzwi).

Chyba, że otworzysz drzwi na hol - ale wówczas cała idea wiatrołapu mija się z celem.

Będzie miała wysokość taką jak łazienka. Będzie to przeprojektowane.

Wysokość pomieszczeń na parterze będzie taka sama.

Co do wiatrołapu:

Drzwi od domu otwierać się będą na zewnątrz drzwi z wiatrołapu na korytarz będą przesuwane w kasecie chowane w ścianie. Drzwi do kotłowni otwierane do środka na lewą ścianę

Pokaż mi proszę rzuty i zdjęcia swojego domu bo w dzienniku nic nie widać ;/

Edytowane przez Sar.Adamus

ale jak chcesz to przeprojektowac? Usunąć schody?

Pralnia jest pod schodami.

Bryłę domu widać tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114145-Elfir-stawia-klocka-dziennik/page7&highlight=Elfir

a tutaj jest rzut:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114145-Elfir-stawia-klocka-dziennik/page2&highlight=Elfir

Edytowane przez Elfir

Rzeczywiście w tabelce przesłanej przed Ciebie dla mojego regionu jest oplata 1932zł plus 78 zł za każdy metr powyżej 15. A ja mam w warunkach tylko te 1932, pomimo, że do drogi w której jest gazociąg mam ze 45m. Mogli się pomylić? Nie uśmiecha mi się dopłacać za te pozostałe metry :mad:

bo 1932 to koszt przyłącza a nie kopanie instalacji. Ja miałam gaz tuż przy skrzynce gazowej i też musiałam wywalić 2 tyś za przyłącze.

To i wiele innych problemów spowodowało, że teraz wybrałabym prąd jako źródło grzania.

Myślałem że bliżej tutaj będzie idei projektu dom nowoczesny

Owszem, kostka idealnie wtapiająca się w kontekst otoczenia, który jest kostkowy, z czasów PRLu. Mój dom nie krzyczy, jedynie udaje, że stoi na ulicy od lat.

Nie musi robić efektu WOW ani powodować bólu dupy u sąsiadów.

Dom w standardzie NF 40 wybudowałam bez pracy własnej za 280 tyś. - i to cena była głównym kryterium projektowym bryły a nie wymyślna elewacja.

Jedyna ekstrawagancja to okno tarasowe.

Tak z ciekawości - jak twoim zdaniem wygląda nowoczesny mały dom piętrowy z płaskim dachem?

Edytowane przez Elfir

W dwóch pierwszych rzędach na 14 domów 8 ma dachy skośne, czterospadowe i tradycyjne, klasyczne bryły - w żadnym wypadku nie są nowoczesne.

Pozostałe domy z płaskimi dachami są wielkimi rezydencjami na wielkie działki.

A jedyny mały domek to ten:

http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2013/05/nowoczesne-domy1.jpg

I to nie jest gierkowska kostka?

Albo powiedzmy ten dom:

http://www.innedomy.pl/data/Oferta/Zdjecia/2010_b.jpg?Nowoczesny_dom_pietrowy_z_plaskim_dachem_wizualizacja

Od frontu wygląda tak:

http://www.innedomy.pl/data/Oferta/Zdjecia/1665_b.jpg?Nowoczesny_dom_pietrowy_z_plaskim_dachem_wizualizacja

Jako, że ja nie mam garażu, to odetnijmy go od tej bryły:

http://images76.fotosik.pl/292/85a7c2830ac332cbgen.jpg

Naprawdę widzisz tam jakieś różnice w porównaniu z moim frontem? Tylko okno narożne na pietrze ma świadczyć o nowoczesności? :D

Edytowane przez Elfir

Dla ciebie nowoczesność bryły sprowadza się do dolepienia balkonów, wykuszy, słupów do prostej kostki?

I ty masz odwagę wyśmiewać się z ludzi, którym podobają się pseudodworki? A te projekty czym się od nich różnią?

LOL

Jedyny oryginalniejszy pomysł (i w ogóle mniejszy dom z prezentowanych) to ta "Malta"

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1137-Malta,1146.html, tylko, że kompletnie niepraktyczny na małej działce z tego samego powodu co ten wcześniejszy pokazywany przez Ciebie - wielkiego okna na froncie.

Tyle, że ja nie potrzebowałam dużego piętra - wiec u mnie jest odwrotność Malty - piętro jest cofnięte a nie wysunięte nad parter. Więc trick zaliczający dom do "nowoczesnych" został zrobiony :)

No i nie stać mnie na okładziny z drewna, jak na wizualizacji.

Edytowane przez Elfir

Obiektywnie wygląda to słabo bryła - elewacja. Bez hejtu wyrażam opinię :)

Sorry ale elewacja w kolorze białym trochę by poprawiła sytuację

Sorry ale nie stać mnie średnio mnie przekonuje.To lepiej zrobić coś bez wyrazu, szare i nijakie?

No i podpisać sobie wyrok na 30 lat jak ty?

Edytowane przez Sar.Adamus

do jednego domu chyba się opłacać nie będzie.

Tutaj tabela dla PGNiG:

http://oferta.pgnig.pl/dla-domu/gaz/cennik-uslug-przylaczeniowych

Elfir

Występowałem o warunki we wrześniu i za 105 m przyłącza skasują mnie 1837,60 netto.

Dokładnie tyle wynika z ich cennika.

Nie znalazłem na stronie cennika informacji czy jest to brutto czy netto.

U mnie powiedzieli netto.

Jestem na końcu drogi i raczej oprócz mnie nikt więcej z gazu korzystać nie będzie.

U mnie co prawda jeszcze kawałek do pociągnięcia na działce ale to tylko już sam "tymi ręcyma" ogarnę

Obiektywnie wygląda to słabo bryła - elewacja. Bez hejtu wyrażam opinię :)

Sorry ale elewacja w kolorze białym trochę by poprawiła sytuację

Sorry ale nie stać mnie średnio mnie przekonuje.To lepiej zrobić coś bez wyrazu, szare i nijakie?

No i podpisać sobie wyrok na 30 lat jak ty?

Biała elewacja w okolicy, gdzie się pali węglem - jak myślisz, jaki to ma sens?

Żebym po roku miała na niej bure zacieki z sadzy?

Wykonanie elewacji w okładzinie zwiększyłoby koszty budowy o min. 20 tyś. Czyli co najmniej 2 lata kredytu więcej.

Moja zdolność kredytowa wynosiła 220 tyś. Nawet jakbym stanęła na uszach nie miałabym więcej kasy, by "odpicować" elewację.

Rozumiem, że cię to nie przekonuję, bo masz myślenie sarmackie, barokowe: "postaw się a zastaw się". Moje myślenie wywodzi się z modernizmu i funkcjonalizmu - "forma wynika z funkcji"

Bez kredytu nigdy bym nie miała domu, więc nie odbieram tego jako "wyroku", a jako "nagrodę".

Mogłabym teoretycznie wybrać mniejszy dom i różnice kosztów zainwestować w piękną elewację. Ale jestem już taka dziwna, że wolę spiżarnię i pralnię od kamienia na elewacji :D

Elewację można przemalować, obłożyć drewnem czy kamieniem w późniejszym terminie, w przypływie gotówki. Ale dla mnie bardziej liczyło się to, by dom był wygodny do mieszkania a nie by szpanował "na dzielni".

Tak widzę. Kolor elewacji też robi swoje.

Masz inne:

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1104-Modern-House,1118.html

.

Jak myślisz - ile kosztuje budowa tego domu? Jak często jego właściciel wyjdzie na balkon od frontu?

Delft Lipińskich ma tylko odważny kolor na elewacji, poza tym jest klasyczną kostką, niemal dokładnie taką, jak u mojego sąsiada.

Ok, od strony ogrodowej ma wielkie przeszklenie na dwie kondygnacje - tylko u mnie cała działka ma wielkość pow. zabudowy tego domu, więc dwukondygnacyjne przeszklenia byłby bez sensu. Takie przeszklenia mają sens, kiedy ma się działkę z widokiem na jezioro, las lub góry a nie na ścianę domu sąsiada.

Prezentowane przez ciebie projekty to oczywiście też nowoczesność, ale postmodernistyczna.

Kręcą cię ozdobniki, tylko zamiast okrągłych kolumn wybierasz kwadratowe, zamiast szprosów - okna narożne, a zamiast balkoników przy lukarnach, obszerne tarasy. I jedno i drugie pełni role wyłącznie ozdobnika elewacji, bo użytkowość jest pomijalna.

Generuje koszty budowy - i potem jest dylemat (mowa o osobach, które mają ograniczony budżet) - zrobić niepotrzebny balkonik, czy zainwestować w rekuperację, obłożyć ścianę kamieniem czy dołożyć 10 cm styropianu? Cena ta sama.

Nie odbieram twoich wpisów, jako hejtu. Bo mój dom nigdy nie miał być efektowny z zewnątrz. Miał być klockiem nawiązującym architektonicznie do okolicznych domów - taki był zamysł i został konsekwentnie zrealizowany. Wiem, że mój dom nie będzie się podobał tym, którzy nie rozumieją podstaw filozoficznych, które za nim stoją.

Za wiki:

Modernizm − ogólne określenie prądów w architekturze światowej rozwijających się w latach ok. 1918-1975, zakładających całkowite odejście nie tylko od stylów historycznych, ale również od wszelkiej stylizacji. Architektura modernistyczna opierała się w założeniu na nowej metodzie twórczej, wywodzącej formę, funkcję i konstrukcję budynku niemal wyłącznie z istniejących uwarunkowań materialnych.

Edytowane przez Elfir

Elfir a co złego jest w koszcie zrobienia monolitu. Koszt wychodzi bardzo podobnie w stosunku do Terivy. Pamiętaj, że chcę postawić piętrowy z dachem płaskim, więc chyba drewniane stropy odpadają.

Co do gazu to się zgadzam. Boję się kosztu podciągnięcia gazu. Też bym wybrał prąd. Ale brat chce gaz, więc się na to zgodziłem.

Co do wyboru fundamentów. Z moich obliczeń wynika, że nie znacznie taniej wychodzi zrobienie ław fundamentowych, ściany fundamentowej i podłogi na gruncie. Nawet wtedy kiedy dałbym tylko 10cm XPS pod płytę i 10 cm EPS 100 na płytę.

Ale jeszcze poczekam z wyborem na to, co zaproponuje projektant gdy dostarczę opinię geotechniczną. Niestety u mnie głównie glina.

Parterówka, bliźniak u mnie odpada. Chcę budynek zwarty z możliwością budowy domu z dachem płaskim.

ile kosztuje pełne deskowanie stropu i zbrojenie? Ile kosztuje robocizna wykonania pełnego deskowania?

Macie bardzo wąski dom. Terivę ułożycie w jeden dzień + kilka stempli do podtrzymania belek.

Monolit to kilka dni pracy ekipy i wiele m3 drewna.

Chcę budynek zwarty z możliwością budowy domu z dachem płaskim.

jakby parterówki nie były zwarte i z płaskimi dachami :D

min. 10 tyś - tyle kosztują schody. O tyle możesz oszczędzić na budowie.

Edytowane przez Elfir

Elfir, fajnie, że masz możliwość pełnego piętra. Tak z ciekawości zapytam, może i jest w wątku informacja, ale nie zauważyłem - jaka jest p.u. Twojego domu? Z ilości pomieszczeń wnioskuję, że to dla rodziny 2+1?

Edytowane przez kemot_p