Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Za każdym działaniem człowieka stoi jakaś filozofia.

Za twoim również.

To, że nasze filozofie są odmienne, nie oznacza, że nie istnieją.

Po prostu ty nie podzielasz mojej "dom ma służyć przede wszystkim do mieszkania", a ja twojej "lepiej się zadłużyć ponad stan, by dom elewacją rzucał na kolana "

a ja spróbuje Was pogodzić, jako że rozmawiam z różnymi Inwestorami i użytkownikami obiektów, również z różnym „portfelem inwestycyjnym”

- oba poglądy jw. wg mnie są skrajne, ponieważ

1. - mówi tylko i wyłącznie o funkcjonalizmie i wartościach użytkowych

2. - o formie i „wyrazie” estetycznym

Architektura łączy jedno i drugie :) jak również jedno bez drugiego nie istnieje, bez względu na to, czy jest to „taboret”, „krzesło”, „fotel”, czy „sofa”

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, bardzo dziękuję za pomysły.

co do parteru - to raczej nie chciałabym zamieniać łazienki i wiatrołapu miejscami, wolałabym ,żeby kotłownia pozostała jako śluza-przejście od garażu, gdzie można będzie rozebrać się z kurtek, zdjąć buty. Wtedy wiatrołap nie byłby tak zarzucony na co dzień ciuchami.

Pomysł z podniesieniem dachu - rzeczywiście, chyba będzie to konieczne, bo mimo teoretycznie sporej powierzchni mało się tego miejsca robi.

Tylko pralnia mi tu nei pasuje :( W sumie nie potrzebuję osobnego pomieszczenia, pralkę wolałabym upchnąć w łazience dzieci, a to pomieszczenie wykorzystać np. jako dodatkową garderobę. Odkąd kombinuję z tym projektem, to mi to pomieszczenie wychodzi jako dostępne z garderoby, ale wtedy garderoba musiałaby być otwierana na korytarz. A ja sobie wymyśliłam, że dzieci miałyby swoje garderoby, osobiste, dostępne z pokojów, nie z korytarza.

Czy można jakoś się do tej "pralni" dostać z sypialni nad garażem, czy za wąskie/za niskie byłoby to przejście, tam jest komin?

Przykłady:

http://images75.fotosik.pl/309/79d2f4709fcf2be0.jpg

http://images77.fotosik.pl/309/fa22ac141250ddc5gen.jpg

Na poddaszu nad kotłownią - pralnia

Czy można jakoś się do tej "pralni" dostać z sypialni nad garażem, czy za wąskie/za niskie byłoby to przejście, tam jest komin?

Może da się tam zrobić drzwi - trzeba sprawdzić przekroje przez budynek ile tam jest miejsca. Wówczas możesz mieć nad kotłownią łazienkę, a nie w części sypialnianej.

http://images75.fotosik.pl/310/9a04734a9273a189gen.jpg

Czy instalacja kotła kondensacyjnego z zasobnikiem w łazience na parterze to dobry pomysł? Plusem jest bliskość kuchni i łazienki, a więc brak konieczności instalacji pompki c.w.u. Z minusów to pewnie będzie dużo rur gazowych i kwestia estetycznej zabudowy zasobnika i kotła.

przecież masz tam na parterze kotłownię w tym swoim domu przy cyprysowej.

BTW. Zanim kupisz ten projekt zobacz czy dasz radę zaplanować w kuchni wysoką zabudowę a w salonie miejsce na stół.

Przesunięcie garażu do przodu spowodowałoby możliwość zrobienia przejścia z garażu przez kotłownię do wiatrołapu.

Zrobienie w garażu okna w ścianie na wprost bramy zamiast z boku umożliwiłoby przysunięcie domu na 3 m do granicy i tym samym zyskanie większej przestrzeni na ogród.

przecież masz tam na parterze kotłownię w tym swoim domu przy cyprysowej.

BTW. Zanim kupisz ten projekt zobacz czy dasz radę zaplanować w kuchni wysoką zabudowę a w salonie miejsce na stół.

Jeszcze nie wiem, czy to będzie dom przy cyprysowej (jeśli już przy cyprysowej to raczej 6 niż 4, gdyż 4 jest dla nas za mały), czy jakiś inny o podobnej bryle (np. Tuliusz II z DD o którego już pytałem, czy M63b Sosnowe wzgórze). Zastanawiam się tylko nad możliwością przeniesienia kotłowni z tyłu garażu w okolice kuchni, która jednak (m.in. dzięki Twoim sugestiom) będzie od frontu - więc odległość kranu od kotła to jakieś 8 m - kombinuję nad zminimalizowaniem tej odległości.

Jeśli chodzi o salon, to po namysłach i obliczeniach żeby był wygodny i zmieścił się w nim stół na 4 osoby (z możliwością rozłożenia dla 8) oraz narożnik i kominek - wyszło nam, że musi mieć co najmniej 30mkw - 4,5m na 6,5m. Z tego więc względu przy cyprysowej 4 odpada. Jak słusznie zauważyłaś wjazd na działkę jest nie od południa, a bardziej od południowego wschodu, więc nie muszę mieć od frontu salonu i pokoju, a to zwiększa liczbę pasujących projektów.

Pzrd.

40 m gazu ciągnąć?

Wiesz jakie to sa koszty?

Przez 5 lat za darmo będziecie grzać prądem za cenę przyłącza :D

Płyta nie wychodzi drożej. A prądem można grzać przy zwykłych fundamentach również. Tylko robi się lepsza izolację.

Mam obecnie złamaną nogę - ot, poślizgnęłam się. Zdarza się nawet młodym i sprawnym. Jestem unieruchomiona na półtora miesiąca - nie wyobrażam sobie życia bez łazienki na parterze, bo na piętro nie wejdę - jeżdżę po domu na wózku.

Dlatego przy waszym małym domu parterówka to jedyne logiczne rozwiązanie. Strop monolityczny! I to ma być pomysł na tanią budowę?

Okazało się, że gaz będzie dociągnięty na wysokość działki, niezależnie czy będę chciał czy nie. Po drugiej stronie buduje się osiedle dewelopera i to dla niego rozbudowa gazociągu jest w projekcie. Wiec jeden duży kłopot z głowy.

Pomysł z łazienką awaryjną w PG została już przedstawiony architekt. Pralki z PG poszły do łazienki z godnie z sugestią z forum. Ten pomysł jest świetny, bo więcej miejsca będzie w PG. Schody samonośne. Może wyjdą taniej niż lane.

No cóż decyzje podjęte i projekt będzie wykonywany na podstawie koncepcji. Trochę zaoszczędzimy na wspólnym ogrzewaniu, jednej ścianie nośnej pomiędzy mieszkaniami, wspólnym PG i jednym WM. Ponadto dach płaski nas ratuje przed małym metrażem. No i mała powierzchnia fundamentów, stropów w przypadku piętrowca też nam da korzyści.

Jasne też wolałbym parterówkę ale to raczej jakbyśmy się budowali na osobnych działkach.

Witam ponownie ;)

Proszę o poradę w sprawie projektu Atrakcyjny 3A z biura Domy z Wizją - link: http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/atrakcyjny-3a

Zmiany jakich chcemy dokonać - usunięcie garderoby aby poszerzyć kuchnie by móc postawić wyspę. Mam dokładnie na myśli wdrożenie rozwiązania z projektu Atrakcyjny 1 - w wiatrołapie zabudowana szafa (póki co jesteśmy dwuosobową rodziną, nie mamy też żadnych zwierząt :) )

Usunięcie spiżarni aby powiększyć jadalnie - kuchnia będzie wtedy już wystarczająco pakowna :)

Usunięcie kominka - planujemy wentylacje mechaniczną z pompą ciepła.

W zasadzie z większych posunięć to wszystko, góra nam się podoba :)

Wdzięczny za opinie :)

Pozdrawiam

łazienka otwierana wprost na jadalnie...

Schody w salonie - póki jesteście w dwójkę - nie ma problemu, poza stratą sporej przestrzeni na komunikację. Ale jak się pojawią dzieci to nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie z powodu biegania dzieci i ich kolegów na trasie pokój-ogród przez salon (zero prywatności).

Edytowane przez Elfir

łazienka otwierana wprost na jadalnie...

Schody w salonie - póki jesteście w dwójkę - nie ma problemu, poza stratą sporej przestrzeni na komunikację. Ale jak się pojawią dzieci to nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie z powodu biegania dzieci i ich kolegów na trasie pokój-ogród przez salon (zero prywatności).

Łazienka chcemy aby otwierala się na schody, zapomniałem o tym dodać :)

Schody w salonie rzeczywiście nie są najszczesliwsze, ale czy akurat w tym projekcie zajmują dużo miejsca na komunikację?

Jesteśmy na etapie kupna dzialki, chcielibyśmy wzorowac się w naszym domu na podstawie Atrakcyjnego 1 lub 3 z uwagi na prostą bryle, duży salon i gabinet na dole.

Jakie zmiany wprowadziłabyś elfir aby tło funkcjonalniej? Czy w segmencie ~130 można znaleźć korzystniejsze rozwiązania w domu? Dzialka ma wjazd od północnego wschodu, regularny kwadrat 30x30cm, konieczny dwuspadowy dach :)

Pozdrawiam serdecznie

Janusz

Cala przestrzeń pod schodami i dojście do schodów jest niewykorzystane - w innych projektach przestrzeń pod schodami jest przeznaczana na dodatkowe pom. gospodarcze, spiżarkę.

Z tą łazienką to nie bardzo sobie wyobrażam jakie zmiany chcecie wprowadzić - tam jest ściana nośna.

Ja teraz, z powodu złamanej nogi, mam fazę na parterówki :)

Gdyby znalezienie dobrego, ergonomicznego, dobrze zaprojektowanego domu z projektu gotowego było łatwe - ten wątek byłby niepotrzebny :D