Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Wojtek, popatrzyłeś trochę na projekt? Może masz jakies spostrzezenia? Co myslisz o braku ściany kolankowej? Z jednej strony jest to obnizenie kosztów i komplikacji, a z drugiej funkcjonalność poddasza znacząco spada. Mam z tym trochę do przemyslenia. Inna sprawa, to z rysunków, które otrzymałem z biura projektowego wynika, że brak jest kominów wentylacyjnych w kuchni, nabliższe są w spiżarni. Nie mam pojecia, czy wynika to z niedokładności rysunku, czy tak po prostu jest. Zadzwonie jutro i postaram się wybadać ten temat. Jest jeszcze mały problemik wykonawczy w trakcie realizacji, mianowicie ten balkonik nad jadalnią, może byc problematyczny w wykonaniu, chodzi mi o dokładne zaizolowanie. Tutaj łatwo o fuszerkę i trzeba bardzo uważać na ten element. Jest to jedyny fragment sufitu w domu, który tak naprawdę nie jest pod ocieplonym dachem.

To tylko garstka moich spostrzeżeń w temacie "Szmaragda", trochę brakuje mi czasu na zgłębienie tematu, niestety. A decyzji odnosnie wyboru tego, czy innego projektu jeszcze nie podjąłem.

Pozdrawiam

Piotr

Jako ekspertom przedstawiamy Wam dwa projekty nad którymi się zastanawiamy. Czekamy na Wasze opinie. Napewno pomogą nam w podjęciu decyzji.

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=62&id_autora=3&spacer=2&proj=PAPROTKA lub http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=118 . Z góry dziękujemy :D

z zewnatrz bardziej podoba mi sie domek Archipelagu tylko

moim zdniem Marianna ma niewygodne wyjscie z kuchni za bardzo zasłania je stol

to akuram można będzie zmienić wstawiając zamiast ścian nośnych filary lub specjalne stalowe belki nośne. Chciałabym żeby cały dół był otwarty, bo cenię sobie przestrzeń. Dziękuję i czekam na więcej opini.

Cześć. Pisałem do pracowni Krajobrazy, przysłali mi rysunki techniczne ale bardzo nieczytelne. Dzwoniłem do nich, obiecali, że przyślą coś bardziej dokładnego. Chciałbym wprowadzic kilka zmian, ale bez dokładnych rysunków jest to niemozliwe. Jak będę miał coś więcej to napiszę.

Proszę jeszcze forumowiczów o ocenę projektu. Pozdrawiam.

Ola II wydaje się być domem o bardziej urozmaiconej bryle, ale myślę, że koszty budowy obu tych domów byłyby bardzo zbliżone, dlatego niech nie będzie to decydujący czynnik..

w Oli trochę dziwny jest garaż, ale zawsze można to zmienić..

ja sam zdecydowałem się na Słoneczko..

Pierwsze spostrzezenia:

- horyzont: zeby napic sie wody, wziac sok z lodowki musisz przejsc caly dom, przejsc przez salon aby dostac sie do kuchni,

jesli nie masz dzieci to na razie nie ma problemu, ale pomysl,z e za jakis czas, gdzy bedziesz wydawac przyjecie, bedziesz miala nasiadowke z kolezankami, przyjaciolmi to partner, dzieci beda musialy 'przeszkodzic' w rozmowie, zeby pojsc po picie, kanapke, nastawic sobie wode na herbate,

- archipelag - tu jest korzystniej polozona kuchnia, kazdy kto nie uczestniczy w imprezie moze skorzystac z kuchni, np w pizamie i nikomu nie bedzie przeszkadzac,

- horyzont - lazienka jest tak korzystnie polozona, ze nikt nie widzi wchodzacego, wychodzacego z wc, nikt nie ma widoku na kibelek przy otwartych drzwiach,

- archipelag - wc powinien miec drzwi otwierane tak, aby w oczy nie rzucal sie kibelek _tym ktorzy spozywaja posilek przy stole w kuchni - poniewaz otwieranie nie byloby wygodne ja przesunelabym kibelek na przeciwna scianke,

To byly spostrzezenia na goraco, i oczywiscie sa subiektywne.

Pozdrawiam :D

Kolejne: w horyzoncie masz 2 funkcjonalne lazienki, w archipelagu 1 lazienke i wc - czy to wystarczy na wszystkich mieszkancow? W archipelagu mozna by zrobic jeszcze prysznic na parterze - przyda sie jak beda goscie - nie trzeba bedzie stac w kolejce na poddaszu, tylko ze wtedy najlepiej byloby przeniesc wejscie do przedpokoju na przeciw szafy, wtedy prysznic moglby byc we 'wnece' po schodami - nie wiem czy obrazowo to napisalam :roll:

Oczywiscie wszystko jest subiektywne. 8)

Kolejne: w horyzoncie masz 2 funkcjonalne lazienki, w archipelagu 1 lazienke i wc - czy to wystarczy na wszystkich mieszkancow? W archipelagu mozna by zrobic jeszcze prysznic na parterze - przyda sie jak beda goscie - nie trzeba bedzie stac w kolejce na poddaszu, tylko ze wtedy najlepiej byloby przeniesc wejscie do przedpokoju na przeciw szafy, wtedy prysznic moglby byc we 'wnece' po schodami - nie wiem czy obrazowo to napisalam :roll:

Oczywiscie wszystko jest subiektywne. 8)

Dzięki. Bez dwóch zdań wejście do wc na dole musi być zmienione od korytarza. Pomijając powyższe wnioski nasuwają się kolejne. Jak się wraza z dworu to idzie się myć ręce więc umywalka musi być blisko drzwi, a nie od strony salonu gdzie prawdopodobnie będzie drewniana podłoga. Nie chcę, żeby mi mąż i dzieciaki w butach do łazienki wchodzili i niszczyli np. deski. Pozdrawiam

No tak, bardzo dobry argument, u nas tez: wracamy z dworu, zdejmujemy buty i idziemy myc rece. A potem dzieciatko do zabaw, my do obowiazkow :wink:

Jeszcze mi sie nasunal problem: czy nie bedzie Ci przeszkadzac ten komin powietrzny przy schodach - archipelag ?

Dopiero teraz to zauważyłam :o Wylejemy w tym miejscu posadzkę i postawimy małą komódkę na dodatkowe ręczniki (żeby nie zagracać łazienki) i telefon.

Tu mnie jeszcze nie było....

Najpierw próbowaliśmy robić projekt indywidualny. Miał to być dom parterowy z dużym salonem. Potem szukaliśmy projektu gotowego i te już przeglądaliśmy z poddaszem. Dla nas najważniejsze było to, żeby sypialnia rodziców była na dole a pokoje dzieci na górze. Chodziło o to, żeby dorastające dzieci nie przeszkadzały rodzicom i odwrotnie, a po ich wyprowadzce (dzieci nie rodziców :roll: ) rodzice zostają tylko na parterze. Drugim kryterium był zadaszony taras. I tak po przejrzeniu miliona projektów i tendencjami ku D12b, w końcu wybraliśmy D20a, ale po przeliczeniu wydatków i potrzeb zrezygnowaliśmy z poddasza i została parterówka D20, ale z pokojami zamiast garażu i zadaszonym tarasem.

Bardzo cieszymy się z takiego rozwiązania. Dom bez schodów bardzo nam odpowiada.

A u mnie to bylo tak:

Przez jakies 5 lat przegladalem katalogi i projekty w internecie, aby wyrobic sobie jakies zdanie. Kolega mial mi i tak zrobic projekt indywidualny za darmo.

Poczatkowo rozgladalem sie tylko za parterowkami (wieloletnim faworytem byl Dom na 102, czyli chyba 9tka z Muratora). Z czasem jednak coraz przychylniejszym okiem spogladalem na domki z uzytkowym poddaszem (przesadzila mozliwosc etapowania budowy). W koncu stanelo na tym drugim.

Wybralem dwa projekty i zrobilem dla nich modele 3D, oraz kosztorysy. Zwycieski projekt posluzyl jako baza do "mojego" projektowania. Zmienilem calkowicie uklad pomieszczen na parterze jak i na poddaszu. Dodalem wykusz, wydluzylem budynek, zmienilem dach, itd. Jednak ciagle cos mi nie gralo. Najlepszy kumpel - architekt troche sie ze mnie podsmiewywal, ze chce mi sie w to bawic. Ale dzieki tej mojej "zabawie" mogl sobie wyrobic zdanie czego chce. Bawilem sie w to jeszcze pare miesiecy, az w koncu we "Wlasnym domu" zobaczylem dokladnie to czego szukalem. Byl to projekt domu "Cieply" z pracowni z Lodygowic (Domek). Dom bardzo prosty, funkcjonalny i tani w budowie. Szybko zrobilem dla niego model i kosztorys i okazalo sie ze ma bardzo dobry wspolczynnik kosztow budowy do uzyskanej powierzchni uzytkowej (budynek ma wszystkie 3 wymiary podobne, przez co uzyskujemy tez relatywnie duza kubature w stosunku do przegrod zewnetrznych). Zakupilem projekt, a kolega go zaadoptowal do moich potrzeb (byly niezbedne male zmiany).

pozdrawiam

Konrad