Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kemot:

Spójrz na podobny do Tuliusza projekt Aureliusz

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Aureliusz-II-TRS-381

Tak znam i Aureliusza i Aurelię :)

Marlenę też znam :) - za mała dla nas (żona ma wymaganie - zamknięta kuchnia min.11 mkw), jeśli chodzi o układ pomieszczeń jest to do Marleny podobna jest, tylko większa - Milena albo Rawena, ale postanowiliśmy, że nie chcemy gabinetu od frontu.

Ogólnie projekty Dobrych Domów podobają się nam wizualnie

Nie znam, ale to kompletnie nie masz styl ;) no i za mało pomieszczeń na górze...

P.S. Dziękuję za zainteresowanie.

Powierzchnia całkowita projektu Atrakcyjny 3 wynosi 252m (162 m powierzchni użytkowej łącznie z garażem i kotłownią) - przynajmniej tak wynika z karty produktu

Bardzo dziękuję Ci za podpowiedzi. Najatrakcyjniejszy się wydaje się projekt indywidualny, j.w. ale w planie ograniczony jest okap do 3.5m, także wjazd jest od północy aczkolwiek samo rozmieszczenie pomieszczeń i super klatka schodowa.

Najbliżej mi jednak Atrakcyjnego 3, z powiększeniem kuchni kosztem garderoby, a raczej jej zmniejszeniem, usunięciem spiżarnii no ale z zostawieniem nieszczęsnej łazienki. Po prostu się podoba, tylko martwi mnie nie do końca dobrze wykorzystana przestrzeń, niemniej jednak takiej bryły poszukuje - bez lukarn i dodatkowych wykuszy.

Akurat lukarny i wykusze to wszystko jest do zmiany w czasie adaptacji.

Indywidualny projekt rozwiązuje ci problem idealnego dopasowania do warunków na działce.

Tak myślałam, że Atrakcyjny jest o wiele większy niż sugeruje to się na stronie - 160 vs 250 to 90 m2 więcej.

W atrakcyjnym można myśleć o zmianie tej klatki schodowej np. na dwubiegową (pod wyższym biegiem można zrobić składzik), powiększyć nieco pokój gościnny o wnękę, co da możliwość manewru z łazienką. Ale niestety robi się niepotrzebnie duży hol.

http://images77.fotosik.pl/333/0097e5e7e2ded2d6gen.png

Edytowane przez Elfir

- no tak :yes:

- to jak nazwać ten etap na FM ? ... przed koncepcyjny :)

W przypadku indywidualnego? Nazwałabym to "precyzowanie oczekiwań i potrzeb".

Przecież nawet nie znamy MPZP janoszu - nie wiadomo jaki musi być spadek dachu, pow. zabudowy.

Ja sprawdzałam na rysunku czy da się zrobić taki układ, jak w atrakcyjnym przy pow. 170 m2. No i okazało się, że nie, bo Atrakcyjny 3 ma de facto 250 m2 powierzchni.

Gdyby mój rzut powiększyć do tej pow. to i kuchnie można byłoby zrobić większą i sypialnię rodziców i wejście na wprost schodów (albo schody w innym miejscu), bo cały dom byłby większy itd. Dlatego nie lubię jak pracownia podaje tylko pow. użytkową :(

Natomiast dziwi mnie, że o ile podkreślasz problem łazienki otwieranej na salon/jadalnię, tak garderoba pod skosami (która jest pewnie w 90% projektów) nigdy nie była szczególnym obiektem twojej krytyki.

Edytowane przez Elfir

"precyzowanie oczekiwań i potrzeb"

- czyli : uszczegółowienie programu funkcjonalno - użytkowego ( w wersji rysunkowej :) )

garderoba pod skosami (która jest pewnie w 90% projektów

- czyli 90% szaf jest w złej lokalizacji ;) ... nikt mi nie powie, że szafa garderobiana pod skosami jest funkcjonalna - nie jest. !

http://fino.waw.pl/wp-content/uploads/2011/06/szafa-wnekowa-skos_2.jpg

pewnie, że lepsza i taka "szafa" niż "0" szafy

takich " smaczków " jest dużo w "projektach" , potem ( niekiedy ) jest przebudzenie w trakcie realizacji obiektu ...

... samych "przebudzeń" też może być wiele ;)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Tylko w sumie nie widziałam domu z poddaszem (pomijam duże domy) który by nie miał garderoby pod skosem, chyba że kosztem ściany szczytowej i okien. Ale z dwojga złego wole garderobę pod skosem niż okno połaciowe.

A garderobę pod skosem nie wyobrażam sobie jako szafę, tylko tak:

http://majlaa.pl/wp-content/uploads/2015/01/garderoba_mała.jpg

http://www.maopalek.mojabudowa.pl/pliki/maopalek/image/g1.jpg

I jeszcze z ciekawości:

w tym projekcie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=345658&d=145451442

wejście z wiatrołapu w przestrzeń toaletowo-gabinetową określiłeś jako "wg mnie dom jest prawidłowo zaprojektowany", a na moim rysunku stwierdziłeś: "lokalizacja wejścia głównego - na wprost gabinetu ( ? ) - oby nikt, aż tak bardzo się tam nie rozpędzał".

Edytowane przez Elfir

Elfir - napisałaś wcześniej, że Twoje rysunki są schematami !, a tu wrzucasz indywidualny projekt koncepcyjny domu ( " child in time " ) gdzie wszystko podlega indywidualnym uzgodnieniom ( w tym strefa nocna bezpośrednio przy dziennej ).

- problem chyba polega na tym, że nie można wszystkiego wrzucić " do jednego worka ". Jeżeli sypialnia ( na wprost wejścia ) pasuje przyszłym użytkownikom - to nie ma sprawy !!!, ale rolą architekta ( w trakcie uzgodnień Koncepcji ) jest, choćby zwrócenie uwagi, że ktoś może głośno użytkować pokój dzienny i spanie może być "średnie" / z drugiej strony przy dobrej ścianie akustycznej, czy też prawidłowym połączeniu kuchni - aneksu jadalnego - aneksu wypoczynkowego ...

to lepiej faktycznie mieć sypialnię w narożniku ( wg indywidualnych uzgodnień ), a niżeli zakłócić ten układ przy pokoju dziennym.

... zwróć uwagę jak sprytnie są zlokalizowane drzwi łazienki, nie zajmują 100% korytarza :yes:

Bo są schematami do dyskusji. Trudno przecież nazwać taki rysunek projektem czy koncepcją przyszłego domu, skoro nie jestem architektem.

Maja pomóc inwestorowi w określeniu co mu się podoba, a co nie, albo ile potrzeba przestrzeni do zrealizowania wymaganego planu min. własnych chciejstw.

Dziwi mnie po prostu, że coś jest dla ciebie akceptowalne na jednym rysunku a na drugim nie, mimo, że w obu wersjach nie znasz uzgodnień z inwestorem ani ograniczeń działki.

Kiedy we wątku "projekt indywidualny" ludzie wrzucali rzuty domów otrzymane od architektów z łazienką na widoku od razu to wytykałeś jako błąd, a nie tłumaczyłeś "uzgodnieniami z inwestorem".

Ponieważ rysowanie takich rzutów sprawia mi frajdę, a bawię się w to od dzieciństwa, chciałabym aby były pozbawione błędów w organizacji przestrzeni. Stąd moje pytania. Myślałam, że wejście z wiatrołapu na wprost gabinetu to jakaś architektoniczna zbrodnia :)

Edytowane przez Elfir

W Sosnowym Wzgórzu pokój nad garażem byłby takim pomieszczeniem rekreacyjnym i przechowalnią. Projekt ten jest odrobinę za duży dla nas (szczególnie po likwidacji logii), ale kusząca jest z kolei ta węższa elewacja frontowa.

Nie wiem ile pow. całkowitej ma Tuliusz, ale wydaje mi się, że będzie podobna jak w Sosnowym Wzgórzu.

Bardziej mi się podoba ten drugi projekt, a zwłaszcza łazienka i wejście do pokoju gościnnego schowane za ścianką, komin od kominka w kalenicy, brak balkonów... ale brakuje mi w nim spiżarki przy kuchni.

Może zrób listę co ma być w Twoim domu i odhaczaj pozycje przy każdym z projektów, które bierzesz pod uwagę.

Sama tak robiłam, aż w końcu zdecydowałam się na projekt indywidualny :p

EDIT:

Jakie masz wymiary działki? Bo Tuliusz i Wzgórze różnią się nieco wymiarami. Chodzi mi zwłaszcza o głębokość działki... Czy po ulokowaniu tam Wzgórza będzie wystarczająco dużo miejsca za domem/tarasem na "oddech", czy od razu płot?

Edytowane przez moniss
dopisek

Może zrób listę co ma być w Twoim domu i odhaczaj pozycje przy każdym z projektów, które bierzesz pod uwagę.

Sama tak robiłam, aż w końcu zdecydowałam się na projekt indywidualny :p

Witaj, po ponad dwóch latach przeglądania w internecie projektów już jestem tym zmęczony. Postanowiłem zakończyć już ten etap. Wybrałem dwa (Tuliusz i Sosnowe Wzgórze) oraz jeszcze 3,4 inne podobne wizualnie i funkcjonalnie, wydrukowałem rysunki szczegółowe i codziennie oglądam przed snem:) Powiedziałem żonie, że jak się jej nie podobają to niech sama siada i szuka lepszego, założenia zna :) - na szczęście obydwa podobają się jej.

Z kupnem projektu i budową nie spieszy się nam - deadline na wyprowadzkę na wieś ustawiliśmy sobie na moje 40 urodziny, więc trochę czasu mamy :D - zatem nie wykluczam, że za jakiś czas wrócę do nałogu przeglądania projektów. Na chwilę obecną jestem zdecydowany na jeden z tych dwóch - najwyżej skończy się na rzucie monetą.

:)

DOPISKA:

Właśnie działka jest na tyle głęboka, że preferuję dom z węższym frontem, ale głębszy, a taras będzie przeniesiony z tyłu na bok, który ma orientację południowo-zachodnią.

Edytowane przez kemot_p

finlandia

Jak widać po postach Łukasza krytyka może być konstruktywna

- dzięki :)

Elfir

Dziwi mnie po prostu, że coś jest dla ciebie akceptowalne na jednym rysunku a na drugim nie ...

- to już sobie sama odpowiedziałaś na to pytanie, dlaczego tak jest ( ? )

- z jednej strony mam rysunki, „schematy” funkcjonalne odnoszące się do ogółu, z drugiej Projekt Koncepcyjny w trakcie realizacji, ale już opracowywany na bazie wcześniejszych uzgodnień projektanta z konkretnym Inwestorem - różnica zasadnicza !!!

- nie znasz wytycznych, nie znasz przyszłych użytkowników, ich upodobań, potrzeb, oczekiwań – to nie wiesz NIC.

– z natury rzeczy 90% odpowiedzi może okazać się błędna ! dotyczy to również mojego spojrzenia na rysunki, plany, … ( nawet swoje, które podlegają mocnej krytyce i 100-nej edycji :) )

- ułomnością „ gotowców ” jest między innymi :

oderwanie od projektanta ( mamy sprzedawcę – KONIEC ), stąd chyba i ten wątek :

„ JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ ? ”

… a skoro nie ma projektanta, to do kogo zwrócić się o choćby poradę dot. projektu ?

pozostaje FM, a tu :

- „ góral z Podhala ” napisze, że dach powinien być w mocnym spadku,

- „ osoba z okolic Warszawy ” napisze, że dach płaski mu się sprawdził, a

- „ osoba z Krakowa ” napisze, że zamieszkuje obiekt z dachem mansardowym od 10-u lat … i sobie chwali, i …

wszystkie z tych wypowiedzi jw. są prawdziwe !, ale żadna z nich nie będzie „pasować” do oczekującej odpowiedzi osoby z Mazur, czy Śląska ( przykładowo ), a chcącej realizować przykładowy dom jednorodzinny na konkretnej działce „u brzegu jeziora”, czy „z widokiem na szyb kopalni” :)

- jeśli do tego doda się wpisane w działkę Warunki Zabudowy, obszar oddziaływania, sąsiedztwo, strony świata, dojścia / dojazdy, geotechnikę, sieci / instalacje istniejące i projektowane, itd. itd. + konkretne wytyczne inwestora ( konkretnej osoby z jego potrzebami ), to X prawidłowych odpowiedzi i tak nie da tej istotnej, ale może do niej przybliżyć

- wierz mi, to, czy na wprost wejścia powinien być „gabinet”, czy też powinno go nie być – wcale nie jest prostą odpowiedzią, ale jeśli ów „gabinet" jest wynikiem uzgodnień ( projektant / inwestor ), do tego daje „zyski” funkcjonalne w innym miejscu … to dlaczego nie

... oby to miało uzasadnienie ;)

[

- nie znasz wytycznych, nie znasz przyszłych użytkowników, ich upodobań, potrzeb, oczekiwań – to nie wiesz NIC.

Czyżby? Czy czytałeś co napisał janoszu?

Znamy wielkość działki, zorientowanie działki na kierunki świata, perspektywy rodzinne, oczekiwania względem wyspy w kuchni i pokoju na parterze oraz aby cały program zmieścić na 130 m2 :)

W związku z niedociągnięciami Atrakcyjnego 3 poprosił o pomoc w znalezieniu czegoś odpowiedniego.

Przeglądałam gotowce w wielkości 130-160 m2 - żaden nie spełniał oczekiwań. Wyrysowałam sobie dom w celach poglądowych i wówczas można było się przekonać, że np. kuchnia za mała na wstawienie wygodnej wyspy.

Dlatego nabrałam podejrzeń, że ten projekt Atrakcyjny 3 ma gdzieś haczyk - okazało się, że nie ma 130 m2 tylko jest dwukrotnie większy.

Taki rzut, jaki narysowałam, mógłby służyć jako punkt wyjścia do rozmowy o projekcie indywidualnym. Np. czy coś powiększyć, czy z czegoś zrezygnować, czy zmienić miejscami jakieś pomieszczenia. Gdyby udało nam się pokazać, że kombinując i rysując od początku da się z metrażu wycisnąć o wiele więcej niż z gotowca, być może skłoniłoby to janoszu do poszukania pomocy u architekta.

Natomiast storpedowanie mojego rysunku na samym początku spowodowało, że janoszu utwierdził się w przekonaniu, że najlepszym wyjściem będzie zakup Atrakcyjnego 3 i najwyżej przeboleje toaletę z wyjściem na salon albo będzie kombinował nad nią w czasie adaptacji.

Sam dołki kopiesz własnej branży, Łukaszu :)

Edytowane przez Elfir

Nie. Bo janoszu nie rozpatrywał projektu indywidualnego. Nie był zainteresowany. Nawet specjalnie nie dostrzegał błędów w wybranym projekcie. Gdyby tu nie napisał, kupiłby go i był z niego zadowolony.

Niektórzy nie mają wyobraźni. Nie są w stanie oszacować czy dom jest duży/mały, czy ustawienie pomieszczeń będzie wygodne w normalnym funkcjonowaniu rodziny.

Niektórym trzeba rysować, po kilka razy, w różnych wersjach zanim się do czegoś przekonają.

Jaka jest podstawowa zasada marketingu - uświadomić człowieka, że coś potrzebuje :)

Edytowane przez Elfir

... sądzisz, że nazwa " ATRAKCYJNY " jest kluczem do sukcesu ? :)

może jest w tym trochę racji ( bez względu, co za tym "atrakcyjnym" się chowa ) :)

... z tym "zadowoleniem " to chyba jest różnie, ale też nie znam przypadku, aby ktoś kto zainwestował ostatnie 500tys. powiedział, że się pomylił ...

drażliwy temat

... myślę, że w większości zakodowany jest archetyp domu

http://wl.static.fotolia.com/jpg/00/59/47/26/400_F_59472647_0zPKbBQZ78yuQzULB84yLb53ZWDPwG7m.jpg

pixers.pl

i niestety daleko mu choćby do takiego rozplanowania przestrzeni

( tylko nie patrz na skalę obiektu :) )

http://cdn.freshome.com/wp-content/uploads/2015/03/modern-house-design-12.jpg

Canyon Edge Residence / Tom Hurt Architecture

http://freshome.com/2015/03/23/modern-home-built-between-canopies-in-austin-texas-canyon-edge-residence/