Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

czy taki archetyp jest zły?

Lubię płaskie dachy, ale kopertowe nie wywołują u mnie mdłości.

Tym bardziej jak ktoś ma potrzebę urządzenia sobie wnętrza na modłę dworku polskiego czy angielskiej rezydencji, to ciężko zgrać to z nowoczesnym przeszklony bungalowem :)

Zwróć uwagę, że elewacja wcale nie jest symetryczna :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, dokładnie, nie mam absolutnie żadnego porównania. Mógłby się ten projekt nazywać zbzikowany i też pewnie by mi się podobał, dlaczego? Ze względu na prostotę i jasny podział pomieszczeń w domu, które na ten moment uważam są mi do niczego nie potrzebne - obecnie mieszkamy z żoną w 73 metrowy mieszkaniu ale chcemy mieć ogródek itp, wieś.

Jestem z okolic Poznania, przyznam szczerze że nie myślałem nawet o projekcie indywidualnym, wykonałem jeden telefon do biura projektowego, cena ok. 14 tys za projekt, także mimo wszystko podziękowałem. Wiem, że późniejsze zadowolenie oszczędności na etapie budowy mogą być o wiele bardziej wymierne ale na ten moment nie stać mnie na indywidualny rysunek - mam mniej więcej miesiąc by mieć zamknięty projekt i pozwolenie w trakcie.

Chciałbym jeszcze raz podziękować za zainteresowanie moim problemem, nie ukrywam że szukam projektu wygodnego, który przede wszyskim będzie miał komfortowa cześć dzienna. Atrakcyjny przykul moja uwagę prostota, otwartym wnętrzem, bardzo dobrze rozplanowana góra. Zamierzam zainwestować w pompę ciepła - mpzp wyklucza węgiel, gaz pewnie będzie za 10 lat bo na ten moment nie ma wody ani pradu, ale spieszy mi się z powodu kredytu by wszystko w miarę szybko załatwić.

Co do parametrów:

Dzialka 30x30

Wjazd od północnego wschodu

Las

Brak mediów na ten moment

Mpzp - dwuspadowy 30-45', okap max 3m, wysokość 9m, 30% powierzchni działki przeznaczone na zabudowę, to chyba najważniejsze zapisy..

Zamierzam się wprowadzić wydając ok. 400 max 500 tys.

Z czego tak na marginesie wynika az tak duża powierzchnia netto Atrakcyjnego 3? Z żoną uznaliśmy po trochu że otwarta klatka schodowa dodaje uroku w tym projekcie, rzeczywiście fakt przebiegania np. znajomych dzieci po schodach wydaje się być niezbyt korzystny ale myślę że jest to do zaakceptowania, raczej budujemy dom dla siebie.

Projekty, które podałaś Elfir są całkiem fajne, szczególnie Patryk G1 wydaje się być korzystny jednak szukamy czegoś nowoczesnego, tak, to dobre określenie które nam gdzieś towarzyszy przy przeglądaniu projektów, czegoś co mogłoby w jakimś stopniu wyróżnić projekt, podobają nam się antresole - która ma miejsce np. w projekcie z Charakterem tego samego biura projektowego, otwarta klatka schodowa może pomimo dwójkę niklej funkcjonalności i braku wygospodarowania przestrzeni jest kolejnym mimo wszystko atutem.

Pytam, gdyż lubie poznać opinię ludzi, którzy są bliżej tematu, przy którym są blisko na co dzień i jestem bardzo wdzięczny za podpowiedzi, może cześć z nich uda się wdrożyć.

Wiadomo, że klient ma zawsze rację i projektant przytaknie, ale jeśli masz ochotę odwlec mnie od tego niezbyt dobrego wyboru to, to jest ten czas, będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Edytowane przez janoszu

Jestem z okolic Poznania, przyznam szczerze że nie myślałem nawet o projekcie indywidualnym, wykonałem jeden telefon do biura projektowego, cena ok. 14 tys za projekt, także mimo wszystko podziękowałem. Wiem, że późniejsze zadowolenie oszczędności na etapie budowy mogą być o wiele bardziej wymierne ale na ten moment nie stać mnie na indywidualny rysunek - mam mniej więcej miesiąc by mieć zamknięty projekt i pozwolenie w trakcie.

Ale... Tu nie chodzi tylko o późniejsze zadowolenie, a również o pieniądze. Policz ile wydasz na projekt i jego adaptację. Weź pod uwagę jeszcze fakt, że w gotowcach często konstrukcja jest przewymiarowana - bo możesz budować z betonu komórkowego, silikatu czy też ceramiki, a na dach dać co chcesz: dachówkę, blachę, gont, itp. Oznacza to, że fundamenty czy więźba muszą uwzględniać obciążenie dla najcięższego parametru i w IV strefie obciążenia śniegiem (bo nie wiadomo nigdy w którym miejscu Polski ten projekt się sprzeda, prawda?). Przeliczenie konstrukcji pod Ciebie to dodatkowy koszt. I tutaj dochodzimy do momentu, gdzie indywidualny zaczyna stawać się bardzo sensowną opcją.

To, czy w takim razie nie lepiej kupić gotowca i dodać w nim poprawki pod siebie, kiedy powiedzmy że w dużej mierze gotowiec spełnia moje oczekiwania? Największym błędem jest brak porównania w rzeczywistości, same rzuty i schematy budynku to za mało by mieć dobry punkt odniesienia, tak sądzę.

Jeśli się myle to proszę mnie popraw, ale chyba na etapie adaptacji możemy dokonać większych przeróbek mających na celu dostosowania projektu do techniki budowy. Gotowiec 3 tysiące plus adaptacja 2, nie wiem czy w tej cenie będę w stanie kupić projekt indywidulany.

Szukam dobrego biura z Poznania i okolic, może ktoś mógłby kogoś polecić?

Pozdrawiam i dziękuję za rady.

To, czy w takim razie nie lepiej kupić gotowca i dodać w nim poprawki pod siebie, kiedy powiedzmy że w dużej mierze gotowiec spełnia moje oczekiwania? Największym błędem jest brak porównania w rzeczywistości, same rzuty i schematy budynku to za mało by mieć dobry punkt odniesienia, tak sądzę.

Jeśli się myle to proszę mnie popraw, ale chyba na etapie adaptacji możemy dokonać większych przeróbek mających na celu dostosowania projektu do techniki budowy. Gotowiec 3 tysiące plus adaptacja 2, nie wiem czy w tej cenie będę w stanie kupić projekt indywidulany.

Szukam dobrego biura z Poznania i okolic, może ktoś mógłby kogoś polecić?

Pozdrawiam i dziękuję za rady.

Wiesz, adaptacja to jedno: to dostosowanie projektu do działki i wymogów MPZP. A czasem to dostosowanie wymaga dużych zmian konstrukcyjnych (na przykład zmiany kąta nachylenia dachu) - a to zwiększa koszt i to o tyle, że można zacząć rozmawiać o projekcie indywidualnym.

Adaptacja za 2 tys to nie zmiana konstrukcji. Odchudzenie fundamentów czy więźby, eliminacja podciągów, słupów żelbetowych, przesunięcie ścian nośnych, zmiana stropu - to wszystko jest dodatkowy koszt (roboty konstruktora), czasem niewspółmierny do tego,co otrzymujesz w gotowcu za 3 tys.

. Gotowiec 3 tysiące plus adaptacja 2, nie wiem czy w tej cenie będę w stanie kupić projekt indywidulany.

.

Ale ty nie chcesz tylko adaptacji - chcesz przeprojektować wejście do łazienki, w okolicach ściany nośnej. To już zmiany konstrukcyjne, za które płaci się osobno.

Dodatkowo, jeśli ci się marzy dom prawdziwie energooszczędny a nie tylko spełniający wymagania zawarte w rozporządzeniu ministra to dopłacić musisz za doprojektowanie izolacji, likwidację mostków w gotowcu, a do dobrania odpowiedniej mocy PC przydałoby się zrobienie OZC (bo po co kupować za mocną i droższą?).

Kiedy ja zamawiałam projekt domu z góry określiłam jakie ma być maksymalne zapotrzebowanie na energię. Wiedząc ile energii potrzebuję, nie musiałam słuchać instalatora, który najchętniej wstawiłby piec o mocy min 25 kW i mam piec o mocy maksymalnej 14 kW, który i tak jeszcze nie miał okazji pracować na pełną moc.

Edytowane przez Elfir

To, czy w takim razie nie lepiej kupić gotowca i dodać w nim poprawki pod siebie, kiedy powiedzmy że w dużej mierze gotowiec spełnia moje oczekiwania?

- oczekiwania funkcjonalne i estetyczne jak najbardziej może spełniać !, ale skąd wiesz ( ? ), że np.

linia lasu nie odsunie Ci obiektu o 25m / zjazd drogowy nie wymusi przesunięcia o 6m od drogi / posadowienie nie wymusi zmian konstrukcyjnych od fundamentów po dach / obowiązujące przepisy nie spowodują ( np. ) reorganizacji przestrzeni wewnętrznej pod kątem wymaganego nasłonecznienia pomieszczeń w Twoim obiekcie, z uwzględnieniem obiektów ( istniejących, projektowanych ) na działce sąsiedniej / charakterystyka energetyczna jest zgodna z przepisami / obszar oddziaływania ( istniejący / projektowany ) nie wymusi przeprojektowania ½ obiektu /// …. ?

… a „ koncepcję gotową ” masz kupioną i możesz tylko i wyłącznie zmieniać ją w oparciu o już zastane ( kupione ) rozwiązania projektowe architektury, konstrukcji, instalacji.

- w moim odczuciu kupując „gotowca” podejmujesz ryzyko inwestycyjne, ponieważ bez tych X analiz jw. i wsparcia profesjonalnego, przypomina to trochę strzelanie do tarczy z zamkniętymi oczami. Na 10 strzałów może być i 5 - 10 celnych ( 10/10 ) lub odwrotnie ( 0/10 ), a mówimy o Inwestycji, która swoje kosztuje.

Gotowiec 3 tysiące plus adaptacja 2, nie wiem czy w tej cenie będę w stanie kupić projekt indywidualny.

- na pewno nie !

- weź natomiast pod uwagę fakt, że Projekt jest częścią inwestycji – najistotniejszą, ponieważ określa wprost Twoją przestrzeń, którą będziesz wraz z rodziną użytkował przez lata.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

co sądzicie o projekcie z295 http://z500.pl/projekt/628/Z295,zgrabny-dom-o-nowoczesnym-wygladzie-z-dachem-kopertowym-takze-na-waska-dzialke/dane-ogolne.html? Chciałabym zmienić dach na płaski, żeby trochę taniej go postawić (czy rzeczywiście zmiana dachu z tego który jest zaprojektowany na płaski pozwoli wybudować go taniej???). Dodatkowo trochę zmian wprowadziłabym na parterze - zlikwidowała podcień lokując tam małą łazienkę, w miejscu P.G. zrobiłabym pokój gościnny/gabinet, a między łazienką a kuchnią zlokalizowała pom. gosp. z wyjściem na zewnątrz i przestawiła kominek na ścianę wspólną z P.G., żeby budować tylko 1 komin zamiast 2. No i na górze wydłużyłabym pokoje sypialniane, żeby zlikwidować taras. Co o tym sądzicie - jakie byłyby wg was koszty budowy do stanu deweloperskiego. aa.jpg

jakie byłyby wg was koszty budowy do stanu deweloperskiego.

Podobne do tych, które zaprezentowali na stronie biura inwestorzy, którzy ten dom budują -260 tyś.

Chcesz płaski dach, ale jednocześnie powiększasz pow. domu. o likwidację podcienia.

Kominek wypada w miejscu, w którym jego sens jest niewielki (w przejściu) i na dodatek zajmie ci o wiele większą powierzchnię niż zaznaczyłaś na rysunku (bo kominek nie ma 30 cm głębokości). Kotłownia na paliwo stałe - brudzi, więc wyjście na korytarzyk w części mieszkalnej mało praktyczne jest..

Łazienka za mała. Musisz ją powiększyć o część pom. kotłowni.

Edytowane przez Elfir

Witam wszystkich serdecznie, Bardzo proszę o opinie na temat projektu http://www.dobredomy.pl/projekt/honorataII/lustro/ Przejrzałem chyba wszystkie strony z gotowymi projektami i ten projekt nam najbardziej pasuje. Interesuje nas wersja lustrzane odbicie, czy zmienilibyście coś w projekcie? Działka o wymiarach: szerokość ok 30m, długość ok 20m (trzeba będzie skrócić garaż o 15 cm żeby dom się zmieścił z zachowaniem 4m).

Adazie,

dom ma 12,40 cm więc teoretycznie musisz skrócić garaż o 40 cm ale wtedy będzie za mało miejsca...

Ale nie ma szans na taki dom na Twojej działce, bo na pewno jest wymóg w WZ/MPZP odnośnie odległości od granicy działki - min 6 m więc nie zmieścisz tego domu wg Mnie. Przy tak krótkiej i szerokiej działce musisz szukać wąskiego domu, który ma taras z boku.

http://z500.pl/projekt/796/Zx63_B,nowoczesny-dom-z-dachem-kopertowym.html

Co do samego projektu: ile osób w domu bo 5 pokoi to dużo, jak dla Mnie za mały salon (większa kanapa niz 2,5 m nie wejdzie), schody zabiegowe mało wygodne no i odwieczny problem balkonów.

Akurat lukarny i wykusze to wszystko jest do zmiany w czasie adaptacji.

Indywidualny projekt rozwiązuje ci problem idealnego dopasowania do warunków na działce.

Tak myślałam, że Atrakcyjny jest o wiele większy niż sugeruje to się na stronie - 160 vs 250 to 90 m2 więcej.

W atrakcyjnym można myśleć o zmianie tej klatki schodowej np. na dwubiegową (pod wyższym biegiem można zrobić składzik), powiększyć nieco pokój gościnny o wnękę, co da możliwość manewru z łazienką. Ale niestety robi się niepotrzebnie duży hol.

http://images77.fotosik.pl/333/0097e5e7e2ded2d6gen.png

Czy zaprezentowane zmiany przez Ciebie można pogodzić ze schodami standardowymi, nie zabiegowymi?

Jesteśmy już po kilku spotkaniach z architektami i jednak raczej są słowa pochwały w tym projekcie, co prawda rzeczy o których chcielibyśmy zmienić już mówiliśmy lecz zaproponowane przez Ciebie są bardzo korzystne. Schody w salonie pomimo małej swej przydatności podobają nam się, najwyżej jeśli zacznie to kiedyś doskwierac wybuje sie tam jakas mała ściankę.

Niemniej jednak przesunięcie wejścia do łazienki oraz gabinetu na dole jest bardzo ciekawe, chcielibyśmy je wdrożyć.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Marcin34_Śl ,

Mam dwa pytania:

1. Dlaczego muszę skrócić garaż o 40 cm? Działka w miejscu gdzie będzie się zaczynał garaż ma długość 20,3m. Dom ma długość 12,40m. Dodając do tego po 4 metry z przodu i z tyłu wychodzi że działka powinna mieć długość 20,4m. Wynika z tego, że brakuje tylko 10cm (dla pewności skrócę garaż o 15cm).

2. Skąd Ci się wzięło te 6m? nic takiego nie ma w planie zagospodarowania przestrzennego.

Co do projektu, który wysłałeś - jest spoko, ale ma o 15m! mniejszy salon niż projekt który wybrałem (a napisałes o nim, że ma mały salon :) )

adazie,

Projekt wybrany przez Ciebie jest bardzo ładny, ale sądzę, że Marcin wskazując inny miał rację, gdyż Twoja działka jest zbyt mała na Honoratę. Moim zdaniem jest to dom a działkę 30x30m a nie 20x30m (nawet nie 20,3m x 30m). Duże domy na małych działkach wyglądają źle, a 4 metry od ściany domu do granicy działki to jest naprawdę niewiele, zwłaszcza przy dużych przeszkleniach jakie ma Honorata. Przy takiej odległości ma się wrażenie, że wystarczy wyciągnąć rękę i dotknie się ogrodzenia.

Poszukaj domu, który zamiast 12m będzie miał 9m.

DOPISEK:

Co do skracania garażu...Nie zawsze jest to dobry pomysł, gdyż zdarzyć się może, że już nie wstawi się większego auta. Nie wiem, czy u Ciebie by tak było, bo nie znam wymiarów tego garażu.

Edytowane przez moniss

Marcin, piszesz że w Honoracie mały salon (35m), a sam podrzucasz linka do zx-63, w którym salon ma 18m.:confused:

Jeśli chodzi o 6m od granicy, to pewnie masz na myśli odległość od drogi - być może jest taki zapis w planie, ale wcale nie musi być. Ale rzeczywiście, sprawdzić trzeba.

moniss,

Wydaje mi się, że lepiej mieć wrażenie, że ogrodzenie jest blisko,ale mieć duży dom, niż mieszkać w klitce. Sam już nie wiem :bash:

Szczerze mówiąc nie widziałem jakis fajnych domów o długości ok 9m :-(

Moim zdaniem, gdy człowiek wykosztuje się już na te duże przeszklenia, to warto mieć na co przez nie spojrzeć a nie tylko na płot sąsiada (w takim wypadku wystarczą zwykłe okna), bo brakuje miejsca nawet na kawałek ogrodu.

Ja mam działkę 23m, a mój dom nie przekracza nawet 9m, a taki chudziutki dlatego, żeby mieć trochę przestrzeni na "oddech" i złapanie nieco słońca. Gdybym miała od domu do granic tylko ustawowe minimum czułabym się jak na blokowisku:P

W wynajmowanym domu oraz u teściów tylko okna łazienek i pomieszczeń pomocniczych są 4m od granicy, a okna pomieszczeń, gdzie częściej się przebywa są oddalone min. 8-10m (okna salonu jeszcze dalej). I sądzę, że to jest dobry pomysł z takim rozmieszczeniem: pomocnicze blisko granic, a tym dalej im pomieszczenie bardziej reprezentacyjne (z większymi przeszkleniami).

Jeśli chodzi o znalezienie odpowiedniego projektu, to trzeba szukać, czasami coś zmienić (albo w gotowcu albo we własnych "chciejstwach"), a w ostateczności zdecydwać się na projekt indywidualny (tutaj najważniejsze ale też najtrudniejsze, to znaleźć dobrego architekta i konstruktora, którzy nie traktują klienta jak kolejnego do "odfajkowania")

DOPISEK:

Z jakiego kierunku masz wjazd na działkę? Czy wszędzie obok są działki budowlane, czy jest gdzieś trochę przestrzeni?

Czy zrobiłeś sobie listę co w domu musi być (chodzi głównie o pomieszczenia i ich wielkość)?

Edytowane przez moniss

Moim zdaniem, gdy człowiek wykosztuje się już na te duże przeszklenia, to warto mieć na co przez nie spojrzeć a nie tylko na płot sąsiada (w takim wypadku wystarczą zwykłe okna), bo brakuje miejsca nawet na kawałek ogrodu.

Zgadzam się z tym,

Należałoby jeszcze sprawdzić dopuszczalną powierzchnię zabudowy i biologicznie czynną.