Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a nasz może dokładne wymiary takiego miejsca parkingowego? w planie takiej informacji nie ma...

Jest dokładnie określone w

warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, coś koło 2,3x5 na jeden samochód.

U mnie jest to po prostu przed wjazdem do garażu na podjeździe,dlatego zwróciłam na to uwagę ponieważ pisałaś że nie dasz rady wjechać na posesję bez wjazdu do garażu.

Witam serdecznie. Bardzo proszę o opinie i poradę co do wstępnie wybranego projektu domu. Zdecydowaliśmy się że będzie to dom parterowy z garażem jednostanowiskowym, ogrzewany ekogroszkiem. Zwracalismy szczególna uwagę na to aby łazienka miała okno a w wielu projektach jest ulokowana centralnie w środku domu. Działka ma wymiary 22,5 szerokość i ok. 85m długość. Wjazd od północy dlatego też zależy mi na tym aby salon był jak najbardziej otwarty na ogród, który kiedyś powstanie :-). Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny bo nie znaleźliśmy projektu, który odpowiadały nam w 100 %. Z warunków zabudowy wynika, że wskaźnik zabudowy nie może przekraczać 40% powierzchni działki; kąt nachylenia dachu 25-50°. W projekcie Kameralny 1 zastanawiam się nad tym aby toalete z prysznicem przenieść obok spiżarni, wejście do spiżarni z holu. Chciałabym aby w domu było miejsce na niewielką pralnie, która byłaby też miejscem na mop itp. Jeśli by się dało mile widziana byłaby jedna garderoba. Problem jest z łazienką główną, która jest mała i nie ustawna przez okno do ziemi. Czy może ktoś z was ma propozycję co do "podrasowania" tego projektu, myślę że bez jego powiększenia się nie obedzie? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę i opinie. U nas oczywiście lustrzane odbicie. http://atrakcyjne-domy.pl/wp-content/uploads/2015/06/kameralny1opis.jpg

moniss,

Wydaje mi się, że lepiej mieć wrażenie, że ogrodzenie jest blisko,ale mieć duży dom, niż mieszkać w klitce. Sam już nie wiem :bash:

Po prostu wybierz projekt, który nie ma kluczowych i dużych okien na ścianach bocznych, gdzie masz blisko do ogrodzenia.

Czy zmienilibyście coś w tym projekcie?

Jeśli to parterówka to porzuciłabym ideę zagospodarowania poddasza - czyli bez schodów, lekki strop i ocieplenie na stropie zamiast na połaci.

Zrezygnowałabym z gazu na rzecz prądu + kominek + niewielki kolektor na dachu

Edytowane przez Elfir

Kurcze, nadal mam ogromny dylemat! Jaki dom byście wybrali: http://www.dobredomy.pl/projekt/honorataII/lustro/ o którym już wczesniej pisałem (wybierając go, nie wjade samochodem na posesje nie wjeżdżając do garażu - będą zachowane tylko wymagane 4m od domu do ogrodzenia), czy może wybrać projekt http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-618-Figaro,692,lustro.html który jest mniejszy, ale ma wycofany garaż dzięki czemu samochód się zmieści. Piszcie proszę co sądzicie :):)

Honorata - zastanawiam się czy w rzeczywistości da się wjechać dwoma samochodami do tego garażu.

Jak zlikwidujesz mało potrzebne okna w kotłowni, pralni i garażu (bo nie są to pomieszczenia, gdzie przebywasz na tyle długo, by obciążać budżet domowy oświetleniem sztucznym) to spokojnie dom zmieścisz ten dom na działce. Dodatkowo możesz okroić ryzalit (wykusz) przy jadalni.

http://images77.fotosik.pl/406/b4d12755f5eae594gen.jpg

Proszę o opinie dot. poniższych zmian. Projekt będzie indywidualny ale w oparciu o projekt Arteo więc możemy wprowadzić kazda zmianę.

Od jakiej strony świata masz wjazd na działkę? Bo jak od północy, to może pokoje dzieci zrobić u szczytu z oknami od południa (tam, gdzie sypialnia rodziców i ich łazienka) a sypialnię rodziców zrobić z boku.

Edytowane przez Elfir

A gdzie w tym projekcie zmieścić kotłownię na ekogroszek + pom. do trzymania ekogroszku?

W tym celu myślę o powiększeniu domu, bez tego właściwie nie da się wprowadzić moich zmian. W grę wchodzi tylko wydłużenie budynku bo niestety z szerokością nie da się nic zrobić z uwagi na wymiary działki. W kotłowni oczywiście nie będzie składowany cały opał do tego będzie bud. gospodarczy co nie zmienia faktu, że przy takim ogrzewaniu kotłownia pewnie musi mieć ok. 8 m2. Wejście do kotłowni chciałabym aby było przez garaż i dodatkowo bezpośrednio z zewnątrz.

Edytowane przez patysiaw

Poszerzanie tego konkretnie projektu jest o tyle trudne, ze wymaga przeprojektowania dachu.

Projekt będzie indywidualny ale na dzień dzisiejszy wzorowany właśnie na Kameralnym, który wpadł nam w oko, choć ciągle zastanawiamy się nad jego funkcjonalnością. Wiem, że rysując go od nowa wraz z moimi zmianami może wyjść zupełnie inny dom ale chciałam poznać opinie co do takiego rozmieszczenia i porady jak można go udoskonalić aby właśnie miał ustawą łazienkę, osobną toaletę z prysznicem, garderobę i pralnio-schowek.

Witam wszystkich i proszę o radę.

Szukamy i szukamy i szukamy projektu który spełni nasze oczekiwania - wydawałoby się niewygórowane a jednak.

1. Garaz 2 stanowiskowy

2. Duzy salon >30m2

3. Duża łazienka >8m2

4. Minimum 1 a najlepiej dwie garderoby

5. Pralnia

6. Zadaszony taras

7. Wejscie i wjazd od północy

8. Taras na południe/zachód

9. Powierzchnia 130-180m2

10. Dom musi mieć dwie kondygnacje - wymaganie mpzp

Przeglądneliśmy chyba 300 projektów i ukazał się cud :

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-olsza-g2-mafe20de9f91e5

No właśnie, wydaje się że wszystko super ale chce zasięgnąć opnii innych - co tu może nie pasować, co może przeszkadzać, jakieś filary na piętrze itd. Kompletnie się na tym nie znam.

Budowa systemem zleconym - na każdy etap mam już ekipę która jest przetestowana u znajomych.

Jak myślicie jaki jest koszt plus minus takiego domu pod klucz bez wyposażenia ?

Niestety dom niepopularny na forach - nie umiem nic znaleźć na temat budowy czy jakiś zdjęć.

patysiaw

Domy z pracowni projekty z wizją są bardzo ładne, ale wg Mnie drogie w wykonaniu jeśli chcemy utrzymać standard z projektu. Kosztorys na stronie to pokazuje.

Dużo było na forum o domach parterowych/piętrowych, kwestiach kosztów itp. WG Mnie taki dom (310 m dachu, 190 m zabudowy) nie jest wcale tani w wykonaniu. Jeśli chcesz dodatkowo pralnią, garderobą, większą łazienkę to dom jeszcze się powiększy

W projekcie mi się nie podoba:

- mała łazienka z oknem od frontu

- mały wiatrołap, mała szafa. więcej niż 2 osoby się nie zmieszczą

- kuchnia/salon - zobacz realizacje tego domu. Praktycznie kanapa jest 2 m od kuchni (płyty) a stół stosunkowo daleko. Lepszy jest układ gdzie stół (jadalnia) jest w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni a salon trochę oddalony no chyba że jadalnia służy do większym imprez itp a przy kuchni jest mniejszy stoliczek

No i jak pisała Elfir nie ma miejsce na Ekogroszek. Pomyśl o gazie albo pompie ciepła PW

No właśnie, wydaje się że wszystko super ale chce zasięgnąć opnii innych

Koniecznie musisz wyobrazić sobie sypialnie i garderoby pod wielospadowym dachem.

To bardzo duży dom - 240 m2

Licząc średnią GUS, wynoszącą 2 tyś/m2, wypada 480 tyś na stan deweloperski (czyli nie pod klucz). Oczywiście to tylko rząd wielkości, bo wielospadowy dach bardziej pociągnie po kieszeni niż dwuspadowy.

Edytowane przez Elfir

2 tyś zł/m2 - wg. tego przelicznika podawane są często wyceny na stronach biur dla projektów dla których nie ma szczegółowych cenników.

Łukasz zakładał 2,5-3 tyś/m2 (ale chyba pod klucz w średnim standardzie, nie pamiętam dokładnie)

Systemem gospodarczym przy prostym domu masz ok 1,5-1,8 tyś/m2 (jak wynika z cen podawanych na forum)

Edytowane przez Elfir