Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

patysiaw

Domy z pracowni projekty z wizją są bardzo ładne, ale wg Mnie drogie w wykonaniu jeśli chcemy utrzymać standard z projektu. Kosztorys na stronie to pokazuje.

Dużo było na forum o domach parterowych/piętrowych, kwestiach kosztów itp. WG Mnie taki dom (310 m dachu, 190 m zabudowy) nie jest wcale tani w wykonaniu. Jeśli chcesz dodatkowo pralnią, garderobą, większą łazienkę to dom jeszcze się powiększy

W projekcie mi się nie podoba:

- kuchnia/salon - zobacz realizacje tego domu. Praktycznie kanapa jest 2 m od kuchni (płyty) a stół stosunkowo daleko. Lepszy jest układ gdzie stół (jadalnia) jest w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni a salon trochę oddalony no chyba że jadalnia służy do większym imprez itp a przy kuchni jest mniejszy stoliczek

Z tym, że nie jest to tani dom już się pogodziłam :-) w naszym przypadku płyta byłaby przy ścianie a naprzeciwko długa wyspa przy, której można by usiąść i zjeść śniadanie. Ciągle bije się z myślami czy właśnie standardowy układ kuchnia, jadalnia w wykuszu i dopiero salon nie jest lepszą opcją. Od lat przeglądam projekty i jestem załamana że wciąż nie podjęliśmy decyzji :(

Koniecznie musisz wyobrazić sobie sypialnie i garderoby pod wielospadowym dachem.

To bardzo duży dom - 240 m2

Licząc średnią GUS, wynoszącą 2 tyś/m2, wypada 480 tyś na stan deweloperski (czyli nie pod klucz). Oczywiście to tylko rząd wielkości, bo wielospadowy dach bardziej pociągnie po kieszeni niż dwuspadowy.

No właśnie u mnie z tą wyobraźnią jest kiepsko :)

Zakładałem okolice 500tys pod klucz więc będzie lipa.

Najgorsze że nigdzie nie umiem znaleźć podobnych projektów ale ciut mniejszych - albo łazienka mała albo salon mały albo garaz 1 stanowisko.

Priorytet to właśnie ten salon, łazienka i garaż.

Widzę że z niejednego pieca chleb jedliście - może polecicie jakiś inny znany projekt który będzie spełniał plus minus te warunki ?

Tak oglądałem ale w stosunku do pierwszego projektu różni się zaledwie 30m2 po podłodze a zarówno pomieszczeń jak i samo rozmieszczenie jest dużo gorsze (mniejsza kuchnia, łazienka, salon z widokiem na TV z boku plus wyjscie na taras jeszcze gdzieś pomiędzy).

Ma on 110m2 uzytkowej gdzie ten pierwszy ma 160m2

Nigdy nie wiem tylko o jaki metr chodzi, a ile osób tyle opinii :) użytkowa, netto, całkowita... rozumiem, że prawidłowa odpowiedź to netto, zwana również "po podłodze" :)

wolę założyć całkowitą, bowiem różnica między użytkową a całkowitą może wynosić między 20 a 100%, zależnie od projektu - czyli przelicznik byłby od czapy.

U mnie wyszło ok 1686 zł/m2 pow. całkowitej do stanu deweloperskiego - ale dom jest maksymalnie prosty, zwarty z małym dachem.

Najgorsze że nigdzie nie umiem znaleźć podobnych projektów ale ciut mniejszych - albo łazienka mała albo salon mały albo garaz 1 stanowisko.

Priorytet to właśnie ten salon, łazienka i garaż.

przecież garaż można doprojektować większy w adaptacji.

Dziękuję za podpowiedz.

Ten też spełnia nasze oczekiwania - nie w takim stopniu jak podany przeze mnie projekt ale jest najpawdę OK.

Tyle tylko iz tutaj powierzchnia jest identyczna czyli 240m2 a wiec budżetowo dalej jestem do tyłu - wyjdzie pewnie ciut taniej ze względu na dwuspadowy dach.

Ten projekt ma bardziej prostą bryłę i bardziej prosty dach. Na oko 10-20 tyś taniej.

Poza tym to może być punkt wyjścia do adaptacji - np. zwężenia części dziennej o 1 m.

Dodatkowy pokój na poddaszu można przerobić na garderobę albo pralnie z suszarnią.

Witam. Drodzy forumowicze możecie mi porównać te dwa domy i napisać który jest tańszy w budowie. http://projekty.muratordom.pl/projek...=1&sd=20#rzuty czy http://www.mgprojekt.com.pl/albatros-2.

Jeśli chodzi o Albatrosa , chciałbym zlikwidować obydwa balkony. Na poddaszu jedna łazienka.Chodzi mi o SSZ bez instalacji wewnętrznych. Z góry dziękuje za wyrozumiałość , cierpliwość, i cenne rady

Albatros - jeśli robisz tylko jedną łazienkę to warto powiększyć do komina pokój dziecięcy (12,76 m2) - dzięki temu pokoje dzieci będą miały podobną powierzchnię.

Niestety link do muratora jest błędny i nie wiem o jaki projekt chodzi?

2 tyś zł/m2 - wg. tego przelicznika podawane są często wyceny na stronach biur dla projektów dla których nie ma szczegółowych cenników.

Łukasz zakładał 2,5-3 tyś/m2 (ale chyba pod klucz w średnim standardzie, nie pamiętam dokładnie)

Aha, czyli jeśli chodzi o projekt Sosnowe Wzgórze II (150 p.u, 230 po podłodze, albo inny podobny), na który jesteśmy z żoną potencjalnie zdecydowani, na stan wykończony na przyzwoitym poziomie trzeba liczyć bardziej 600k niż 500k?

Pamiętaj, że GUS podaje średnią cen. Prosty dom wyjdzie taniej, bardziej skomplikowany drożej.

Muszę coś przyjąć do szacunków. Nie mając projektu firmy nie bardzo chcą wycenić dom. Na SSO wysłałem z 10 zapytań a dostałem dwie odpowiedzi różniące się o 50k. Jedna z firm wycenila mi Sosnowe Wzgórze na 456k za stan deweloperski. Firma jest jedną z droższych (siedziba w Warszawie, kilka ekip, załatwiają papiery itp.), raczej jej nie wybiorę, więc innymi ekipami myślę, że 400k na stan deweloperski wystarczy. Wówczas zostanie 200k na wykonczeniowke i zakładany budżet powinien wystarczyć.

Akurat spodobał nam się niezbyt popularny projekt. Udało mi się wyszukać w necie jednego czlowieka, który buduje ten dom gdziej w okolicach Bielska Białego, niestety startuje dopiero z budową więc też nie ma jeszcze czego porównywać ;)

Drodzy,

Czasu zostało mi mało (ekipa zarezerwowana od 01.06), a dalej zmagam się z wątpliwościami.

Teraz chciałbym Was prosić o porównanie dwóch projektów, które trzeba nałożyć na działkę o długości 20,3m i szerokości 30m.

http://www.dobredomy.pl/projekt/honorataII/lustro/

VS

https://www.extradom.pl/projekt-domu-dn-060-WAM1208

Jak oceniacie praktyczności powyższych projektów i który Wam przypada bardziej do gustu?

Teściowej najbardziej podoba się projekt http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-3 , ale ten jest moim zdaniem już za duży na tę działkę.

Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam!

Witajcie

Rozpoczynamy chyba największą przygodę życia :D

Po długim czasie poszukiwania projektu znalazł się ten idealny, no prawie ;) https://www.extradom.pl/projekt-domu-domidea-60g-WAC1027

Układ funkcjonalny, wielkość, strony świata, bryła, wszystko jest fajnie. Jedynie martwi mnie powierzchnia 2 pokoi na poddaszu. 9m2 z hakiem to stanowczo za mało jak na pokój pod skosem. Zastanawiam się czy jest sens/możliwość poszerzenia projektu i jak bardzo inwazyjna byłaby to zmiana, czy wpływa na konstrukcję dachu etc..

Poszerzenie pokoi na poddaszu spowodowałoby powiększenie również kotłowni, dzięki temu uzyskamy więcej miejsca na zaadaptowanie tam pralni z suszarnią i oddzielenie od kotłowni, na czym bardzo nam zależy (umiejscowienie ich na dole).

Działka: 31 x 22,5

Co myślicie? :)

resize$860-860-1,f$bw.jpg

resize$860-860-1,f$bw (1).jpg

Edytowane przez mrukpuk