Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Elfir :)

Tak, ten drugi ma większe pokoje na górze, wpadła też kolejna łazienka i dodatkowa pralnia, czego chcemy uniknąć. No i wyleciał taras.

Szkoda, że nie ma wersji przejściowej ;)

Kuchnia faktycznie jest trochę udziwniona, ale akurat wyspa całkiem mi pasuje. Czy o to chodziło Ci w nieustawności? Czy może o tę jadalnię obok?

Edytowane przez mrukpuk

Nieustawna, bo nie wstawicie np. słupka pod piekarnik. Wyspa jest bardzo daleko od głównego blatu roboczego (ze zlewem), więc będzie pełniła rolę barku najwyżej. Jednocześnie stoi w takim miejscu, że stół jadalni jest wciśnięty w kąt - jak ktoś mocniej odsunie krzesło to albo walnie w okno albo w wyspę.

Ja bym wyprostowała kuchnię względem ściany salonu.

http://images75.fotosik.pl/447/3307fff5a1af13a9gen.jpg

Garaż IMHO za wąski.

A dach możecie przedłużyć o kilka krokwi bez większych problemów.

można też pomyśleć o podniesieniu ścianki kolankowej, ale wówczas zmienia się proporcje domu.

http://images77.fotosik.pl/448/a8394d32b451c1eagen.jpg

radzę też w pokojach dzieci powiększyć okno na ścianie szczytowej. Połaciowe okna nie są najlepszym rozwiązaniem.

Edytowane przez Elfir

Witam,

Puszkujmy projektu na działkę z frontem 23 i 44m długości.

Wjazd od wschodu.

Obecnie wpadł nam w oko ten projekt:

http://www.domplan.com.pl/Armanda%20Mala/Armanda%20Mala.html

Problem w tym że nie bardzo mam pomysł na umeblowanie przestrzeni do góry, tzn zawsze mieliśmy dużego komandora a przy tym projekcie nie mam totalnie pomysłu gdzie by powstawiać jakieś szafy czy właśnie zabudować komandorem.

Zastanawiam się też od jakiej strony jest najlepiej mieć sypialnie, wstępnie wybrałem 2/3 dla córki i 2/4 dla nas, 2/2 gościnny - i nie wiem czy to najlepszy układ może zamienić gościnny z naszym? 2/2 i 2/4 jest od południa a łazienka i 2/4 jest od północy.

Kolejny problem przemeblowanie łazienki u góry tak żeby jeszcze dodać prysznic, dodam że rezygnujemy z bidetu i z jednego zlewu.

Macie może jakiś pomysł jak rozwiązać powyższe?

Pozdrawiam

Artur

Elfir,

W momencie gdy będziemy wprowadzali się do domu (za ok 1,5 roku), prawdopodobnie będziemy rodziną 2+1 z perspektywą na 2+2 (w sierpniu bieżącego roku bierzemy ślub). Biorąc pod uwagę powyższe, dla nas nie ma ogromnej różnicy czy na dole będzie pokój typu gabinet, a na górze dodatkowa łazienka. Oczywiście fajnie jakby tak było, ale nie jest to "krytyczne" wymaganie.

W momencie gdy będziemy wprowadzali się do domu (za ok 1,5 roku), prawdopodobnie będziemy rodziną 2+1 z perspektywą na 2+2 (w sierpniu bieżącego roku bierzemy ślub). Biorąc pod uwagę powyższe, dla nas nie ma ogromnej różnicy czy na dole będzie pokój typu gabinet, a na górze dodatkowa łazienka. Oczywiście fajnie jakby tak było, ale nie jest to "krytyczne" wymaganie.

Pytanie - czy chcecie budować dom (i macie na to środki finansowe) w których są pomieszczenia wam niepotrzebne?

Jaka macie linię zabudowy?

Bo pisałaś o działce, że ma 20,3 m, więc Honorata nie wejdzie (wymagane jest 20,4 m przy linii zabudowy 4 m)

I czy chcecie mieć z tych dużych okien w salonie widok na płot i dom sąsiada - czyli te wymagane prawem min. 4 m?

Edytowane przez Elfir

Cześć wszystkim!

Przypuszczam, że moje potrzeby nie są specjalnie wyszukane, więc może ktoś mi podpowie bo sam zadawał sobie takie pytania:

Poszukuję projektu spełniającego następującego kryteria:

- pow. wszystkich podłóg - maks 115m2

- brak garażu

- parterowy

- małe pomieszczenie techniczne z przeznaczeniem na PC PW oraz pralkę

- prosta bryła ułatwiająca samodzielne wykonanie płyty fundamentowej oraz wymurowanie ścian nośnych i działowych;

- wjazd na działkę od zachodu

- 2 łazienki - jedna z wanną, druga mała z prysznicem

- salon z aneksem kuchennym - minimum 38-40m2

- 3 sypialnie

Mój obecny typ to:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-bukowej-5.html

http://filebase.galeriadomow.pl/241/viz/viz_1_web.jpg

http://www.galeriadomow.pl/filebase/241/rzuty/rzut_1_web.jpg

Elfir,

Jeśli chodzi o $ - całe szczęście możemy sobie pozwolić na budowę domu w którym na początku będą pokoje niewykorzystywane przez nas.

Musimy zachować 4 m z każdej strony. Przed ustanowieniem miejscowego planu, wymagane było 5 m od strony ulicy, ale całe szczęście zostało to zmienione.

Z okien od strony salonu (północna strona na rzucie), znajduje się polanka z drzewami na której prawdopodobnie nikt się nie wybuduje, ale faktem jest, że główna część ogrodu - ok 11m, będzie od strony jadalni i za plecami siedziąc w salonie.

Pamietaj też proszę, że Honorata, to najmniejszy projekt z trzech które zamieściłem :)

ajerzyk

jak dla Mnie salon z jadalnią 24 m to bardzo mało...kuchnia też nie za duża. Wg Mnie strefa dzienna trochę zbyt mała.

Jak macie jedno dziecko potrzebne Wam 4 pokoje? Nie ma w pokojach miejsca na szafy, będzie ciężko bez garderob.

Pralka w pom. gospodarczym?

4 pokoje bo 1 to gabinet i jeden gościnny, bo czasami teściowa wpada.

Gabinetu nie odpuszczę, pracuje w branży IT, po przeprowadzce będę pracować z domu.

Nad salonem i jadalnią się nie zastanawiałem, patrzyłem jedynie żeby od kanapy do ekranu było z 4,5m po projektor i duży ekran :).

A jak myślicie przy układzie wjazd od wschodu, ogród od zachodu z której strony lepiej zrobić sypialnie?

Elfir,

Północna część rzutu nie oznacza, że tam jest faktycznie północ :)

Usytuowanie domu na działce:

Strona salonu - południe

Strona jadalni - zachód

Strona kuchni - północ

Jeśli chodzi o brakujące 10 cm - nie ma żadnego problemu żeby skrócić garaż o tę odległość. Jestem już po rozmowie z architektem w tej sprawie

Marcin34_Śl

U mnie odpadają 3 kominy bo będzie PC PW i WM.

Projekt, który pokazałeś, owszem jest fajny, ale jednak nie. Dlaczego?

- mimo wszystko nieco zbyt mały salon - serce domu;

- maleńkie sypialnie - zbyt małe. jako minimum uważam te 12-13m2. W twoim projekcie są 2x10m2 i 1x9,2m2!

- przejściowy salon