Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Nie wiem po prostu z czego mogę zrezygnować i co da jakiś wymierny zysk. Z balkonów i drogich wykończeń na zewnątrz mógłbym od razu zrezygnować. Bez balkonu z tyłu chciałbym coś na zasadzie werandy, żeby można było sobie pod nią usiąść.

W Bryzie podoba mi się bryła, zróżnicowana z klimatem. Siena tak samo. Patrząc na Bryzę:

Jeśli chodzi o detale to ściąłbym do minimum. Pewnie za późno dopisałem a co z tymi pomysłami - czy one dadzą jakąś wymierną oszczędność (np 50tyś)?

- Zrezygnować z dachówki ceramicznej na koszt blachodachówki

- Wszelkie kamienisto drewnianie wstawki zostaną zastąpione odpowiednim kolorem farby

- Zlikwidować wszystkie 3 balkony z projektu natomiast balkon z tyłu zastąpić jakąś werandą, żeby można było sobie pod nią usiąść

- Jeszcze jakieś inne zmiany, z czego można by łatwo zrezygnować?

Faktycznie pomyliłem parterówki z poddaszami, szczerze się przyznam, że nie analizowałem różnic w kosztach budowy. Zawsze wydawało mi się, że będzie drożej, bo dom zabiera większą powierzchnię budowy i większy jest dach.. Trzeba też mieć większą działkę, bo wiadomo.. Ja planuję działkę 1000m2.

EDIT: Dokształciłem się na szybko z projektów parterowych ale ich koszty budowy (120-130m2) są jeszcze większe, patrzyłem na http://www.dobredomy.pl, projekty Nela, Julia, Afrodyta, Alanis, Hiacynt III, Atena.

Edytowane przez heteranthera

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

serio, chcesz budować dom wyglądający jak elegancka willa, żeby suszyć gacie na balkonie z kutą balustradą? :)

Do suszenia prania to jedynie pełne balustrady - często w projektach robi się takie tarasy na płaskim dachu garażu.

Blachodachówka jest głośna, to głupia oszczędność. Zwłaszcza, że wymaga pełnego deskowania.

Płaski dach kryty papą wychodzi najtaniej.

Dom parterowy może być droższy, ale może kosztować podobnie co piętrowy. Kwestia konstrukcji i mądrego rozplanowania wnętrz. W tych domach sporo przestrzeni tracisz na korytarze, hole i klatkę schodową.

Edytowane przez Elfir

tytan - chciałem budować i oglądałem na żywo. Najlepiej zbudować dom, który już wcześniej ktoś budował (lub podobny) żeby mieć podgląd. Na zywo salon wydawał się trochę mały i bardzo wąski. Mały wiatrołap, kilka osób się nie zmieści. Duży minus to WC na parterze, który jest praktycznie w salonie. Dach drogi - prawie 100 gąsiorów (to już 3000 zł)

Mało jest lokalizacji, które umożliwiają budowę domów piętrowych szczególnie z płaskim dachem..jak nie wymóg kata nachylenia dachu, to znowu wysokości do okapu dachu itp... Teraz buduję dom z poddaszem (drugi projekt) bez garażu i wychodzi mi dużo, dużo taniej niż piętrowy.

Garaż to spory koszt (dużo metrów), wg Mnie wygodny garaż to 3,8 m szerokości.

Odnośnie Tytana to widziałem na żywo.

Jak dla mnie strasznie duży hol na dole i na górze. Pokoje też dosyć spore ale to raczej nie problem :)

Za to na dole łazienka wychodzi prosto na salon - lepiej chyba wejście zrobić przez hol. Jadalnia salon wystarczające...można nawet mniejsze.

Kominek na zewn. lepiej zlikwidować bo tylko elewacje zabrudzi a w środku znajomi mają na ścianie z TV i rozprowadzone grawitacyjnie ciepło na górne pokoje. Na górze znajomi pokoje mają dosyć spore jak dla mnie nawet za duże jak dla 1 osoby. Mniejsza łazienkę połączyli z pokojem. Druga łazienka nad garażem jest bardzo duża (5.5m troche nie wiarygodne przez skosy). Niestety pomieszczenia nad garażem chłodne więc trzeba tam lepiej grzać.

Ps. Jednak mi chodziło o Tytana z Dobrych Domów...a Ty pytałeś o innego :)

Edytowane przez smolarz

serio, chcesz budować dom wyglądający jak elegancka willa, żeby suszyć gacie na balkonie z kutą balustradą?

Hehehe, tak widziałem to we Włoszech, powszechnie wiszą gacie w takich willach :)

Parterowe teraz oglądamy i to chyba nie to..

Siena jest grubo tańsza..

Nie mam wybranego, nie mogę znaleźć projektu tego typu bez garażu, bo to faktycznie mógłby być kierunek oszczędności (na początku poszukiwań założyliśmy projekt bez garażu ale ich było niewiele), poszukam jeszcze raz.

Dzięki za uwagi o Tytanie. Jeśli chodzi o ten projekt to wydawało mi się, że będzie to kompromis, jest garaż ale w bryle budynku więc tańszy, nie ma swojego dachu. Hol też teraz wydaje mi się duży, wejście do WC bez sensu. Tytan jest te min. za duży, więc teoretycznie mogłoby to być 124m2 a nie 134. Jeden pokój na górze jest za duży a drugi zbędny. Na dole nie ma gabinetu. Na górze jedna łazienka wystarczy i nie za duża, dla jednej osoby. Na dole tak samo. Tytan ma wiele rzeczy, do których też mamy uwagi, wciąż, jest na naszej liście 10 projektów, które z całego Internetu zebraliśmy.

Reasumując, z czego nie chciałbym rezygnować to dwie kondygnacje, prosty dach i chyba tyle. Chciałbym mieć werandę, gabinet na dole i 3 sypialnie na górze po ok 11m2.

Balkon, garaż - mogą odpaść, tylko teraz takiego projektu muszę poszukać jeszcze raz.

heteranthera, najpierw rozejrzyj się za ładną działką w dobrej okolicy, a nie za projektem. Ze znalezieniem działki jest trudniej niż z wyborem projektu (tu w ostatecznosci zostaje projekt indywidualny).

Pomyśl o domu parterowym (czyli ten z niużytkowym poddaszem, lub nawet z dachem płaskim), w którym, mimo bardziej rozłożystych fundamentów i zwykle większego dachu, masz także:

- tańszy drewniany strop

- nie musisz robić schodów (odpada kolejne kilka - kilkanaście lub -dziesiąt tysięcy)

- nie musisz ocieplać połaci dachowych - wystarczy ocieplić sam strop nad parterem

- z każdej sypialni możesz zrobić wyjście na taras

Jeśli jednak zdecydujesz się na inny dom, to pamiętaj, że balkony to zbędny wydatek a często także kłopot.

Blachodachówka to tylko pozorna oszczędność, gdyż ceny metra kw. dachówki betonowej czy ceramicznej zaczynają się od 35 zł (dachówka podstawowa), czyli w cenie blachodachówki.

Jeśli chodzi o "odchudzanie" więźby pod blachodachówkę, to dużo się nie zaoszczędzi (pewnie akurat tyle/albo mniej ile weźmie architekt/konstruktor za owo przeprojektowanie).

Gdy pada deszcz, to blacha bardzo hałasuje, a latem łatwiej i szybciej nagrzewa się poddasze niż pod dachówką. Mam też wrażenie, że dachówka wytrzyma więcej lat "bez remontu" niż blachdachówka.

Z ciekawostek.... Kilka lat temu słyszałam od dekarza, że lepiej jest wybrać blachę trapezową, która jest zginana, niż blachodachówkę, która jest tłoczona i ma różne grubości blachy w arkuszu (w miejscach tłoczenia jest mniej "mięsa").

Garaż, zwłaszcza z przejściem do domu, to fajna rzecz, ale tańsza będzie wiata.

Na garaż pojedyńczy zwykle przyjmuje się ok. 30tys. zł, za podwójny 50tys. zł

W garażu poza samochodem zwykle trzyma się też rowery, kosiarkę, opony lub koła na zmianę, oraz rzeczy ogrodowe (narzędzia meble)

Edytowane przez moniss

Dom parterowy to na razie zgodne nie :) Dom bez garażu, który udało mi się znaleźć to Milano I - V https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1174-Milano-V,1202.html Nawet podobny to projektu Elfira :) Ma fajny taras, który można by było przekształcić w zadaszoną werandę. Myślicie, że by się dało tanio to zrobić? Jak mogłoby to wyglądać?

Zastanawiam się dlaczego Milano V i Siena III mają praktycznie takie same koszty budowy skoro jeden nie ma garażu (poszło pytanie do pracowni)?

https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-851-Siena-III,899.html

https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1174-Milano-V,1202.html

Ze strony Milano:

Pokrycie dachu dachówką cementową Braas..

A jak ta dachówka ma się do kosztów?

Gdzieś mi śmignęły jeszcze Gonty z papy - czy to byłby dobry wymiennik ceramiki?

Czy ten garaż w Tytanie to także można liczyć 30tyś więcej?

Ale fajnie pozmieniałeś Elfir :) Wszystko wygląda lepiej. Na dole salon i kuchnia stały się podłużne, ciekawe ile miałby z krótszego boku?

Na górze widziałbym jedną łazienkę a w zasadzie wc i łazienkę oddzielnie. Drugie tego typu pomieszczenie widziałbym mimo wszystko jako dodatkowy pokój/gabinet. Jedna łazienka i wc na każdym piętrze wystarczy.

Abstrahując od Tytana, rezygnując z garażu powstaje właśnie pytanie o rowery, narty itp. Wydaje się, żę trzeba by zrezygnować z gabinetu na dole i tam je trzymać i gabinet trafiłby na górę. Tutaj pojawia się pierwszy efekt oszczędności i rezygnacji z garażu (gabinet na dole to izolatka np dla przeziębionego i miejsce do pracy, na górze może być większy hałas bo będą dzieci).

Jeśli chodzi o blachę na dachu, to ten temat czuję zajmie mi dłużej. Nie miałem nawet na myśli przeróbki konstrukcji tylko po prostu położenie blachy zamiast ceramiki. Widziałem na dachach blachę trapezową tylko nie wiedziałem jak się nazywa, mogłaby być zamiast blachodachówki. U teściów jest stary dom właśnie z tą trapezową i ma już 20lat, pomalowali ją 3 lata temu, trzyma się bardzo dobrze. Zastawiam się ile dokładnie bym zaoszczędził w porównaniu do dachówki, wtedy łatwiej by mi było podjąć decyzję. Wszystkie projekty, które znajduję przewidują chyba dachówkę, więc jeśli faktycznie konieczne jest pełne odeskowanie to ta różnica się jakoś niweluje?

Działka - wiem, zdążyłem się zorientować, że to nie takie proste. Mam chociaż wybrany rejon i są tam domki z dwiema kondygnacjami, więc jest jakaś szansa. Tak naprawdę szukam teraz obu rzeczy naraz. Nie wiem, czy do działki za chwilę nie wezmę biura nieruchomości, wiem, 3% trzeba będzie zapłacić ale mam wrażenie, że nie wszystkie działki widzę..

Elfir dzięki z info.

Łazienka całkiem dobrze w tym miejscu wygląda. Nie wiem tylko jak tam schody wyjdą.

Zastanawiam się jeszcze na salonem i jadalni - czy tak to się zmieści jak na zdjęciu: wypoczynek + stół na 6 osób

A co sądzisz o poddaszu? Czy ścianka kolankowa 88cm +1 pustak będzie wystarczająca? Łóżko czy komoda się normalnie już zmieści.

Pokojami na poddaszy się nie martwię, gorzej z sypialnią - bo wychodzi na styk. Tu się zastanawiam czy w garderobie robić okno dachowe - najczęściej bym się go pozbył.

Heteranthera

Milano - łazienka otwiera się na salon + schody zabiegowe - niewygodne.

Pokój na parterze - docenisz, jak złamiesz nogę. Przy okazji znienawidzisz ideę schodów w domu. Schody to zło!

W tym zmienionym Tytanie można zrobić drzwi w kotłowni na ogród i wówczas masz schowek na kosiarkę.

Na piętrze zrobiłam pralnię.

Smolarz: ja nie lubię poddaszy, dla mnie każdy skos jest przytłaczający.

W garderobie nie ma sensu robić dachowego. Nad garażem można zrobić płaski dach - tracisz stryszek, ale możesz doświetlić łazienkę i klatkę schodową normalnym oknem a nie połaciowym. W sypialni, jak wywalisz biurko, można powiększyć garderobę.

Hej,

W odniesieniu do porady moniss

najpierw rozejrzyj się za ładną działką w dobrej okolicy, a nie za projektem. Ze znalezieniem działki jest trudniej niż z wyborem projektu (tu w ostatecznosci zostaje projekt indywidualny).

Jak to teraz jest, co musi być spełnione dokładnie i co powinienem zrobić PRZED zakupem działki, żeby nie zaliczyć wtopy potem? Chcę powiedzmy zbudować tego Tytana. Rozumiem, że są dwie ścieżki - uzyskanie pozwolenia na budowę, lub zgłoszenie z projektem http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/nowelizacja-prawa-budowlanego-weszla-w-zycie-czy-wybudujesz-dom-bez-pozwolenia-na-budowe,132_13568.html

W obu przypadkach załącza się projekt do pozwolenia. Znaczyłoby, to że najpierw powinienem kupić projekt, żeby mieć pewność, że na danej działce w ogóle go zbuduję i wystąpić o pozwolenie jeszcze przed zakupem działki? Bo jak inaczej nie zaliczyć wtopy w tym temacie? Jeśli nie ma MPZP to w ogóle taką działkę chyba najlepiej odpuścić - prawda? Jeśli jest MPZP, to dodatkowo musi być to działka budowlana a nie np leśna, żeby nie było problemów i komplikacji i wtedy mam już pewność, że zbuduję Tytana? Czy właśnie wtedy występuje się o Warunki Zabudowy jeszcze przed zakupem działki?

W MPZP masz opisane przeznaczenie działek (niska zabudowa mieszkaniowa, usługi, przemysł, wyska zabudowa mieszkaniowa, zieleń miejska itp.), oraz dokładne wytyczne, co można na nich postawić, jakiej wielkości, z iloma kondygnacjami, rodzajem i katem dachu, czasami nawet określonym jego kolorem, ile zachować powierzchni biologicznie czynnej itp.

Jeśli gmina nie zatwierdziła jeszcze MPZP, to występuje się o warunki zabudowy. Nie trzeba mieć do tego projektu domu, wystarczą podstawowe dane takie jak rodzaj planowanego budynku, jego przybliżona wielkość itp. W urzędzie powiedzą co dokładnie ma się znaleźć we wniosku.

Z wnioskiem o warunki występuje się przed zakupem działki. Jeśli działka ma już warunki zabudowy o które wystąpił wcześniej jej obecny właściciel, a Tobie one odpowiadają, to możesz je urzędowo przepisać na siebie. Jeśli nie odpowiadają, to możesz wystąpić z nowym wnioskiem z własnymi wytycznymi (u mnie zmiana warunków zabudowy trwała ok. 2 miesięcy).

Wybudować się możesz tylko na działce budowlanej, albo rolnej jeśli wcześniej uda ci się ją odrolnić z przeznaczeniem pod budowę domu (inna opcja to budowa siedliska, ale tutaj obowiązują przepisy dla rolników ).

Działki rekreacyjne mogą kusić ceną, jednak zgodnie z przepisami nie można tam postawić zwykłego domu tylko letniskowy (może być i całoroczny, co nie zmienia faktu, że traktowany będzie jako letniskowy - brak ulg, inne podatki).

Można spotkać się z ogłoszeniem sprzedaży działki budowlano-leśnej, lub rolno-budowlanej, co zazwyczaj oznacza, że wydzielona jest część, na której teoretycznie można dom wybudować. Teoretycznie, gdyż może się okazać, że część budowlana po uwzględnieniu odległości od granic, lasu i ewentualnych cieków wodnych będzie za mała na dom.

Trzeba też uważać na ludzi, którzy chcą sprzedać działkę o innym przeznaczeniu jako działkę budowlaną. Znajomy o mały włos by się tak naciął, bo nie sprawdził MPZP, gdzie jak byk stało, że to tereny zielone bez prawa zabudowy. Całe szczęście, że przed finalizacją zakupu, zasięgnał rady u budującego się kolegi.

Przed zakupem działki warto też zerknąć na zapisy w księgach wieczystych, aby sprawdzić, czy nie ma wpisanych służebności, obciążeń kredytowych, martwych właścicieli (co oznacza postępowanie spadkowe, które może ciągnąć się nawet latami).

Ze strony Milano:

Pokrycie dachu dachówką cementową Braas..

A jak ta dachówka ma się do kosztów?

Gdzieś mi śmignęły jeszcze Gonty z papy - czy to byłby dobry wymiennik ceramiki?

Gonty z papy, to po prostu papa. A papa kojarzy mi się z małą trwałością i poprawkami na dachu co kilka lat. Poza tym pod pokrycia bitumiczne konieczne jest pełne deskowanie (deski lub płyty).

Dachówka cementowa Braas na Milano i Sienie, to dachówka płaska, czyli ta droższa (lepszy gatunkowo Tegalit ok. 70zł/m2 dachówki podstawowej, lub tańsza o kilkanaście złotych na metrze Reviva). Najtańsze dachówki cementowe z Braasa to celtycka, grecka, romańska i bałtycka w cenie ok. 30zł/m2 za podstawową.

Edytowane przez moniss

Witam

Jestem nowa na forum. W końcu zdecydowlismy sie wybudować dom. Nasza rodzinka to 2+1.

Działkę już mamy 1400 m kw. szer. 32 i dł 44. No i tu zaczyna sie problem. Szukamy projektu domu.

Najbardziej pasuje nam ten: https://www.e-domy.pl/e-131.html?lustro=1

I pytanie do znawców budownictwa/ z szacunkiem/ Co o projekcie myślicie: ? Np czy to jest dom drogi w budowie, jakie ma niedoskonałości.

Może znacie projekty domów podobnych do wyżej pokazanego. Chodzi nam wyłącznie o parterówkę.

Z góry dziękuję za odp. Mam nadzieję, że jakieś bedą.

Ogrzewanie na gaz, wjazd na działkę od strony wschodniej. Powierzchnia uzytkowa nie większa niż 120 m +garaż ;);)

Witam,

Podobnie jak Mania 12 jestem nowa na forum. Zastanawiamy się z mężem nad kupnem projektu domu Heweliusz (http://www.domenadom.pl/produkty/195/heweliusz-ps.html?mirror=1&tab=1).

Na pierwszy rzut oka wydaje nam się, że spełnia większość naszych założeń:

duża kotłownia/schowek,

osobna pralnia na piętrze,

łazienka przy sypialni i spora garderoba,

powierzchnia użytkowa nie za duża (dla rodziców i 2 dzieci)

ale po przejrzeniu wątku o błędach które wychodzą po budowie lub w trakcie, dodatkowo planuję:

zrobić jeszcze jeden schowek pod schodami + wylać je z betonu zamiast ażurowych

w całym domu ogrzewanie podłogowe, ogrzewać je pompą ciepła albo piecem kondensacyjnym (czy ktoś może mi doradzić co lepsze?)

went. mechaniczną + reku

z tego, co czytam na forum, przydałoby się też zadaszyć przynajmniej część tarasu, który chcę też powiększyć

poszerzyć garaż

zlikwidować małą spiżarnię, zrobić w tym miejscu szafę do sufitu i zabudować w niej lodówkę

w łazience przy sypialni wykuć okno, bo w tej chwili w projekcie nie ma żadnego... podobnie w pralni

to są spostrzeżenia, które nam przychodzą do głowy, ale byłabym wdzięczna, gdyby wypowiedział się w tym temacie ktoś bardziej doświadczony :)

Mania,

masz taką działkę, że wejdzie dowolny dom. Musisz wiedzieć czego chcesz. Nie powiększy Wam się rodzina?. Dwie sypialne to trochę mało. Nie potrzebujesz gabinetu, pokoju gościnnego? Poddasze będzie zagospodarowane? Bo to droga opcja tj. schody, strop w drewniany wzmocniony albo monolityczny i 8 okien dachowych to kilkadziesiąt tysięcy.

Lepiej i taniej chyba wybrać większy dom parterowy bez opcji poddasza. W sypialniach od zachodu może być ciepło.

Jedna łazienka trochę mało, jakby nie schody może zmieścił by się prysznic przy WC.

Jakby nie schody można by przesunąć drzwi do prawej strony w wiatrołapie, żeby zmieściła się szafa na całej ścianie.

Koszty - trzeba liczyć 2500 zł od metra powierzchni netto

nikon,

dużo zmian, jak chcesz poszerzyć garaż (cały dom) to poważne zmiany konstrukcyjne, to nie jest prosta adaptacja.

Schody zabiegowe niewygodne, pralnia mega duża - prawie tak duża jak pokój.

Bardzo niska ścianka kolankowa (75 cm), garderoba duża ale będzie za bardzo ustawna ze względu na skosy.

U góry dwie łazienki, więc prysznic na dole chyba niepotrzebny