Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

gdyby wypowiedział się w tym temacie ktoś bardziej doświadczony :)

Jak macie gaz blisko, to odpuśćcie sobie pompy ciepła. Za drogie.

Coś trzeba zrobić z łazienką otwierająca się na przestrzeń dzienną na parterze.

W tym projekcie są trzy spore łazienki - licz wykończenie średniej półki po ok. 20 tyś za jedną.

Okna w szczytach warto powiększyć, by zrezygnować z połaciówek. Zamiast port-fenetra, zwykłe okno - pokój będzie ustawniejszy.

Jak powiększysz garaż od razu powiększy ci się poddasze (będzie naprawdę duże) - warto więc powiększyć sypialnię rodziców kosztem garderoby.

Warto też przy okazji zamienić schody zabiegowe na dwubiegowe.

tutaj zmiany bez poszerzania domu.

http://images78.fotosik.pl/553/d9146f8320ab26a8.jpg

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcin

dzięki

Rodzina nam się nie powiększy, jedna sypialnia będzie pełniła rolę gościnno- córkowego,;)

Myslałamo takich zmianach:

-poddasze nieuzytkowe - tylko jakies graty itd

-schody przeniesione do garażu,

zlikwidowane okna dachowe do 2?

- mała łazienka powiekszona o prysznic/ w miejsce schodów/

- zmniejszenie salony od strony tarasu o 70-80 cm,

-od strony garażu i pokoju skrocić/zmniejszyć do o 0,5 m ?

-powiększyć pomieszczenie techniczne kosztem garażu / żeby zmieściła się pralnia/

- strop lżejszy, bo strych nieuzytkowy

I to chyba wszystko. Nie chcemy za dużego domu, bo jak wiadomo - koszty, koszty...

Na pewno wybierzemy się do projektanta z sugestiami - a forum jest baaaaardzo przydatne, z tego co czytam od 2 lat.

Może będzie projekt indywidualny- zobaczymy. :)

Co myslicie o zmianach?

Marcin,

Masz rację, z poszerzania garażu chyba zrezygnuję - po szybkich obliczeniach wychodzi, że zostaje po 75 cm z każdej strony auta czyli chyba nie ma tragedii. To że pralnia duża to akurat mi się podoba, bo upchnę tam przy okazji inne graty, jakieś odkurzacze itp.

Dolną łazienkę i tak chciałam zmniejszyć aby poszerzyć kuchnię, prysznic wywalić. Teraz muszę jeszcze przemyśleć kwestię podwyższenia ścianki kolankowej.

Elfir,

Do gazu mam koło 120 m, muszę się dopytać o warunki przyłączenia bo akurat biegnie na krawędzi gminy, nie wiem czy to nie będzie problemem. po mojej stronie granicy gazu blisko nie mam.

Co sugerujesz z łazienką, zrobić wejście z korytarza?

Podoba mi się pomysł z oknami, będzie gdzie postawić dzieciakom biurka.

Schody na pewno zmienię na dwubiegowe, dzięki za podpowiedź. No i wg Twojego planu garderoba nie będzie miała tylu skosów, a w łazience nie będą tak przeszkadzać.

Podoba mi się ta wersja :)

O tym nie pomyślałam :)

Zastanawiam się jeszcze jak i z której strony zrobić zadaszenie nad tarasem. Wejście i garaż będą od strony północno-wschodniej, salon od południowo-zachodniej. Jakoś nie umiem sobie tego wszystkiego wyobrazić, czytam o markizach, dachach z plexi albo z dachówki i sama nie wiem jakby to miało wyglądać. Czy warto robić taras w kształcie litery L, żeby w ciągu dnia chociaż jego część była w cieniu, czy lepiej zadaszyć?

taras wcale nie musi przylegać do budynku. I najlepiej zrobić kilka tarasów o różnym nasłonecznieniu: przynajmniej jeden na stół i jeden na kanapy/leżaki

Przecież z miejscem wypoczynkowym możesz "wyjść" na ogród

tutaj tarasy na różnych poziomach - w tym miejsce z kanapą pod drzewem:

http://static1.squarespace.com/static/50e7d2a8e4b0d5ee8b76396d/53baac3de4b01905fcc5c036/53baac7fe4b0d5e7513f7f87/1404742880584/Garden+-+Peter+Fudge+Gardens+-+1.jpg

tutaj pod domem wcale nie ma tarasu, jest odsunięty i pod drzewami:

http://greenspiration.pl/wp-content/uploads/2016/04/Doyle-Herman-Design-Associates_Residental-Garden_1.jpg

A tutaj widać, jak wiele różnych miejsc wypoczynku zaplanowano w ogrodzie. Oczywiście to duży ogród, więc tych miejsc też jest sporo:

http://cdn.stylisheve.com/wp-content/uploads/2014/02/Modern-Natural-Garden-by-Jacques-van-Leuken_15.jpg

Czesc

Znalazłem pierwszą działkę z wszystkimi mediami, wymiar 25x40 ale się zastanawiam, czy da się tam postawić jakikolwiek projekt typu Tytan, bo ta działka jest dłuższym bokiem do ulicy.. Taką chyba nie warto się interesować?

Dodatkowo na krańcu działki stoi mały murowany domeczek letniskowy, ciekawe ile by kosztowało jego wyburzenie.. Ma jakieś 15-20m2, na garaż będzie chyba za mały ale na drewutnię kto wie.. W sumie jej nie planuję :)

Edytowane przez heteranthera

• 3 weeks później...

Dzień dobry, a ja z pytaniem o ten projekt http://www.dobredomy.pl/projekt/lucjusz/ zdecydowanie potrzebuję domu gdzie dzieci są na górze. Mieszkam teraz w parterówce i ich obecność nie pomaga w wypoczynku- nastolatki! Co myslicie o tym projekcie. ja zmieniłabym tylko położenie kominka na bliższe drzwi tarasowych- aby nie latać z drzewem po salonie i czy jest możliwość zmiany schodów na schody ze spocznikiem-najlepiej na takie na konstrukcji stalowej z wypełnieniem z drzewa.

Dom ma według mnie dużo zalet: mała powierzchnia zabudowy, mały dach, fajny wygląd i pokój sypialniany lub gościnny na dole. Może trochę za wąski garaż ale to można zmienić

bardzo proszę o opinie

Dzień dobry, a ja z pytaniem o ten projekt http://www.dobredomy.pl/projekt/lucjusz/ zdecydowanie potrzebuję domu gdzie dzieci są na górze. Mieszkam teraz w parterówce i ich obecność nie pomaga w wypoczynku- nastolatki! Co myslicie o tym projekcie. ja zmieniłabym tylko położenie kominka na bliższe drzwi tarasowych- aby nie latać z drzewem po salonie i czy jest możliwość zmiany schodów na schody ze spocznikiem-najlepiej na takie na konstrukcji stalowej z wypełnieniem z drzewa.

Dom ma według mnie dużo zalet: mała powierzchnia zabudowy, mały dach, fajny wygląd i pokój sypialniany lub gościnny na dole. Może trochę za wąski garaż ale to można zmienić

bardzo proszę o opinie

Rozumiem, że dzieci na górze, a wy na dole w tej małej klitce?

Wypoczynkowi na pewno nei będą sprzyjały schody w salonie, zwłaszcza, gdy nastolatki spraszać będą znajomych (a to jak najbardziej naturalna rzecz) i ganiać będą po schodach, w czasie gdy zechcecie się relksować.

Mieszkałam w piętowym domu - chodzenie po piętrze i głośną muzykę (u nastolatków zazwyczj taka) słychać na parterze idealnie :p

Moim zdaniem najsensowniejsza byłaby jednak parterówka z osobnym skrzydłem dla dzieci i osobnym dla rodziców (sypialnia, łazienka, garderoba).

Sypialnia na dole dla jednej osoby czyli mnie, obecnie mam sypialnie obok pokoi dzieci i jest to fatalne-kiedys były mniejsze i wtedy pasowało.

gorączki, żygawki wirusowe, ja się boję itp.

Teraz -mamo nie budź mnie, dlaczego hałasujesz odkurzaczem, dlaczego chodzisz do pralni, dlaczego pies szczeka itp, czemu stukasz w kuchni itp.

Marzy mi się CISZA ! bez tych tekstów.I nie chce oglądać ich bałaganu w pokojach.Obecny dom ma 210m2 i jest za duży, parterowy i rozległy.

potrzebuje zmiany.

Lucjusz wydaje się ok, oczywiście góra troche za duża ale jest to do zrobienia.

garaż z prawej może być, tylko trzeba trochę przeorganizować strefę wejścia lub zrobić wejście przez spiżarnię do domu.

Ale po to jest projekt indywidualny - żeby realizować marzenia a nie średnie statystyczne dla rodziny "Kowalskich".

Takiego domu w gotowcach nie znajdziesz.

Jak możecie to pomóżcie...

Po analizie naszych potrzeb i możliwości, zapisów MPZP wytypowaliśmy 2 projekty, które powinny spełnić nasze oczekiwania od własnego domu:

MNIEJSZY

http://z500.pl/thumb/res/wizualizacje/Z334/Z334_view2_1024_575_tl_normal.jpg

http://z500.pl/thumb/res/rzuty/Z334/Z334_rzut1_614_0_tl_normal.png

WIĘKSZY

http://z500.pl/thumb/res/wizualizacje/Zx17/Zx17_view1_1024_575_tl_normal.jpg

http://z500.pl/thumb/res/rzuty/Zx17/Zx17_rzut1_614_0_tl_normal.png

Bryły budynków proste, bez kosztownych bajerów.

Na wstępie powiem, ze zastanawiające jest wycenienie przez biuro większego domu jako tańszego niż ten mniejszy... mhm... Może się nie znam, ale poddaje to w wątpliwość.

Gdzie szukać w nich tej różnicy cen?

Czy budując raczej tanimi ekipami zbuduje je w kwocie ok. 300k+/- 30k? Piszę o domu z wyposażeniem, przynajmniej tym niezbędnym.

Dodam, że celuję w energooszczędność, o ile to w ogóle możliwe przy takim budżecie.

Edytowane przez dawiddur

dawiddur

dla Mnie to trochę dwa różne projekty,

Z334 ma dwie łazienki i wyodrębnioną garderobę w sypialni. Zawsze duży koszt to dach a w Z334 dach jest większy niż w Zx17. Napisz jakie masz strony świata

Z334 - małe pokoje, brak pralni, zbyt małe okno tarasowe. Plus to dwie łazienki i garderoba w sypialni

Zx17 - ładna strefa dzienna z dużym oknem tarasowym i oknem w kuchni, pokoje ok, duża spiżarka (można tam ustawić pralkę). Minus to jedna łazienka i wejście do domu w strefie sypialnej dosyć daleko od kuchni i spiżarki. Można pokombinować i powiększyć WC o prysznic i np. połączyć spiżarkę i pom. gosp w jedno pomieszczenie?

problemem tych projektów sa nierówne pokoje dzieci :)

Ten mniejszy ma aż dwie ściany nośne i podciągi, które są drogie w budowie.

uważaj, bo z500 zmniejsza meble na rzutach, bo pomieszczenia wyglądały na większe.

łazienki - sa bardzo drogie w wykończeniu. Taniej wypadnie gościnne wc z prysznicem + łazienka z wanną niż dwie łazienki + wc gościnne.