Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

No właśnie chce sobie tak umiejscowić garaż żeby auto się jakoś mieściło i można było nawrócić. Są kierowcy którzy zawsze wjeżdżają do garażu tyłem ;) i powiem szczerze że ja właśnie często tak robię. Jednak nie tylko ja korzystam z garażu i ma być jak najbardziej uniwersalny i wygodny. Teraz trochę się pogubiłem z tym zagospodarowaniem. Pomysły Moniss już znam ale reszta jakoś nie do końca jest zrozumiała. Przesunięcie domu w kierunku PD wynika z chęci "schowania" się przed sąsiadem z boku, w domu mnie widział nie będzie, wolę mieć oczy z drogi. Cień by się przydał, nie ukrywam ;). Mam gotowca i jakoś muszę go włożyć w działkę. Działka mała i kiepsko zorientowana na kierunki świata, w dodatku ma ścięcie które ogranicza manewr. Najlepszym byłoby chyba mieć całkiem wjazd od strony PN i pojechać domem tak aby taras wypadł na PD a garaż ... hm właśnie gdzie garaż ? MPZP założył wjazd od strony wschodniej i stąd wynikło całe zamieszanie

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... to chyba dobry byłby garaż przejazdowy ( zawsze jedziesz do przodu :) ), ale rozwiązanie związane z drugim zjazdem drogowym i ( jak by nie było ) biorące dużo z działki. Z przesunięciem obiektu do granicy PD zawsze trzeba uważać, choćby z uwagi na to, że np. sąsiad od str. PD ( lub Ty ) posadzi drzewa wzdłuż granicy PD pokrywając Twój budynek " wiecznym cieniem " na wieki wieków.

Jeśli już inwestujesz w garaż ( co jest zrozumiałe ), to ( wg mnie ) powinien być w bryle budynku, najlepiej w osi istniejącego zjazdu drogowego, ale też zapewniający możliwy manewr samochodu, tak, aby móc jechać przodem do drogi. Nie wiem jak w WZ / zapisach Planu Miejscowego, ale zazwyczaj poszerzone wjazdy do garażu stanowią dobrą lokalizację dla wymaganych miejsc postojowych, które w Zagospodarowaniu należy zapewnić ( zgodnie z ich odległościami od granicy działki / okien ... itd )

Teraz mi się namieszało :). Potrzeby mam sprecyzowane, użytkowe, estetyczne już mniej ale to kwestia gustu. Poczekam na mapę do celów projektowych i wybiorę się do lokalnego architekta co on na to, jeśli nie będzie nic sensownego się dało wymyślić to faktycznie indywidualny projekt zostanie. Mówią że budowa domu jest trudna ... trudne jest zaprojektowanie i zaplanowanie ;). Mam nadzieję że to tak na początku tylko

Niestety zmiana planów, ja sobie mogę dużo planować i wymyślać, ale i tak urzędnik decyduje jak mam mieszkać. Mam zapłacić za działkę kupę kasy i dostosować się do tandetnych pomysłów urzędniczych, jednym słowem prawo własności nie istnieje. A do rzeczy tak - garaż blaszany jako tymczasowy na czas budowy może być, później trzeba go rozebrać i nie dopuszcza się innych tymczasowych obiektów kubaturowych. Tak mówi MPZP, bo osiedle ma być piękne okiem urzędasa, a ja nie mam nic do gadania. Tak więc garaż będzie w bryle budynku - i tu pytanie jeśli do projektu Pinia (jak wyżej) przykleję sobie garaż (powiedzmy 3 m szerokości) do ściany szczytowej, zrobię przejście do kotłowni i przykryję go dachem jednospadowym to czy będzie on w bryle ? i czy będzie spełniał założenia MPZP : cytuję "dachy budynków mieszkalnych realizować jako dwu lub wielospadowe o jednakowym kącie nachylenia głównych połaci dachowych 30-45 st." Dla takiego garażu zapewne wyjdzie w granicach 20-30 st tak aby nie zakrył okien w ścianie szczytowej, ale nie będzie on główną połacią. Tak mniemam, ale przepisy to interpretacja, niestety nie moja. Czy ktoś z Was wie co to jest za kąt ? cytuje z MPZP " kąt zawarty pomiędzy granicami działki dochodzącymi do drogi publicznej lub wewnętrznej powinien się mieścić w granicach 60 - 120 st"

tak, będzie w bryle.

Ale nie musi być murowany, tylko np. konstrukcji drewnianej (jak kanadyjczyk), nieocieplony, tylko otynkowany, bez wylewki na podłodze, tylko kostka brukowa.

zrób płaski dach nad garażem (w projekcie "taras", w rzeczywistości zwykła papa + ścianka attykowa)

Kąt - chodzi o to ścięcie co masz w narożniku działki

Wyjdzie na to że jednak zrobię garaż normalnie, czyli ocieplony, z wylewkami itd i będę już miał z głowy. Ważne że będzie w bryle :). Tylko z tym dachem kłopot, może jakieś odstępstwo się będzie dało zrobić. Płaski dach czy nawet taras podobno ciężej jest uszczelnić i powstaje kłopot z przeciekaniem. Poza tym "taras" co prawda nie wykorzystywany ale miałby okno na łazienkę. No tak właśnie myślałem że ten kąt będzie właśnie ten w ścięciu, problem w tym że na rysunkach nijak on się ma do tego zakresu. Z moich pomiarów wynika że ma 45 st i tak też zaznaczałem na rysunkach. Jeśli faktycznie będzie miał 60 st (czyli zgodnie z planem) to daje mi 3 metry dodatkowej nie ściętej krawędzi i rozwiązuje kilka problemów. Umówiłem się na wtorek z geodetą na mapkę do celów projektowych, może to rozwieje moje wątpliwości. Wcześniej nie mogę bo właścicielem będę dopiero w poniedziałek ;)

Witam, wszystkich forumowiczów, chciałbym się poradzić co do wyboru projektu, nie mogę znaleźć nic do czego byłbym przekonany.

Nasze założenia:

1) dom z poddaszem, garażem w bryle budynku / dobudowanym, dachem dwuspadowym

2) na parterze - salon ok 30m2, 1 sypialnia (ew. 2) - min. 12m2, kuchnia od frontu ze spiżarnią, kotłownia na piec gazowy (duża z pralnią lub pralnią osobno, raczej z przodu budynku - blisko do kuchni i łazienki), łazienka min. 3,5m2

3) poddasze - 2-3 sypialnie, garderoba, łazienka

4) za garażem mile widziane pomieszczenie gospodarcze

Moje dotychczasowe typy (aktualnie nie dostępne koncepcje):

Emilia

http://www.dobredomy.pl/projekt/emilia/

http://www.dobredomy.pl/projekt/emilia/thumb.html?w=940&h=520&src=/dd_files/Image/projekty/emilia/emilia_r1.jpg

E-193

https://www.e-domy.pl/e-193.html?prosty-dom-z-dwuspadowym-dachem

Może ktoś zna podobne projekty, ewentualnie co sądzicie o ww.?

Pozdrawiam

Edytowane przez octinvest

Jeszcze nie jestem znawcą tematów projektowania, ale siedzę w tym od początku roku szukając odpowiedniego więc swoje już przeszedłem. Wybierając projekt trzeba dobrać go do działki, a działkę do projektu. Kolejnym etapem jest dostosowanie i działki i projektu do stylu życia i upodobań. Jako że projekt można zmieniać w prawie dowolny sposób, to działki już nie. Znasz warunki zagospodarowania ? jaką masz działkę ? jej orientację względem stron świata ?

Jeszcze nie jestem znawcą tematów projektowania, ale siedzę w tym od początku roku szukając odpowiedniego więc swoje już przeszedłem. Wybierając projekt trzeba dobrać go do działki, a działkę do projektu. Kolejnym etapem jest dostosowanie i działki i projektu do stylu życia i upodobań. Jako że projekt można zmieniać w prawie dowolny sposób, to działki już nie. Znasz warunki zagospodarowania ? jaką masz działkę ? jej orientację względem stron świata ?

Działka szer. 36, głębokość 28m, wjazd od zachodu, plan miejscowy przewiduje dachy 30-45 stopni, symetryczne.Pozdrawiam

Kemotxb tak jak napisałeś :)

Dodrze zaprojektowany dom powinien :

1. idealnie pasować do konkretnej działki budowlanej ( z jej wszystkimi "atrybutami" ).

2. być zgodny z wymogami Warunków Zabudowy ( lub zapisów Planu Miejscowego ),

3. spełniać potrzeby / upodobania ( użytkowe ... estetyczne ) przyszłych użytkowników

4. być zgodny z aktualnymi przepisami budowlanymi

... a że budowa domu jest sporym wydatkiem, warto wszystko mocno przemyśleć / przeanalizować pod kątem najlepszych rozwiązań projektowych.

Wyjdzie na to że jednak zrobię garaż normalnie, czyli ocieplony, z wylewkami itd i będę już miał z głowy. Ważne że będzie w bryle :). Tylko z tym dachem kłopot, może jakieś odstępstwo się będzie dało zrobić. Płaski dach czy nawet taras podobno ciężej jest uszczelnić i powstaje kłopot z przeciekaniem.

Jako posiadacz płaskiego dachu uważam, że te idiotyczne mity rozpowszechniają producenci dachówek. Nie ma łatwiejszego i tańszego rozwiązania niż płaski dach.

Skoro chcesz ocieplać garaż, znaczy, ze nie masz co z kasą robić...

Jako posiadacz płaskiego dachu uważam, że te idiotyczne mity rozpowszechniają producenci dachówek. Nie ma łatwiejszego i tańszego rozwiązania niż płaski dach.

Skoro chcesz ocieplać garaż, znaczy, ze nie masz co z kasą robić...

Spotkałem się i z przeciekającymi tarasami i z takimi co stoją już lata i nic. A płaski dach sam w sobie to faktycznie rozwiązanie jak najbardziej proste i tanie. Zobaczymy co powiedzą urzędnicy :). Garaż chce ocieplić bo jak już będzie to chyba przeniosę tam kotłownię, jako drugie pomieszczenie na końcu. Bo jeśli dokleję do Pinii to ocieplić trzeba tylko ścianę szczytową ;)

ja nie pisałam o tarasie. Ja pisałam o płaskim dachu, który w projekcie zostałby ujęty jako "taras", jeśli MPZP zabraniałby łączenia różnych dachów w jednym budynku.

tak tak, wiem o co chodziło i to jest dobra myśl, bo kto mi zabroni przykryć projektowy "taras" jakimś prostym płaskim dachem żeby było szczelnie. Muszę popytać jakie metody zastosować żeby MPZP się nie czepiał. Może jednak będzie się dało zastosować jednospadawy i będzie z głowy :)