Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Hej,

wraz z przyszła żona już wkrótce zostaniemy właścicielami działki. Działka o wymiarach 26x38x5m (10ar), media prąd oraz woda, gaz.

Już kiedyś zadałem pytanie o projekt i już prawie byliśmy zdecydowani, ale pojawił się nowy, który odpowiada nam w stu procentach.

https://www.extradom.pl/projekt-domu-e-143-WAX1040

E-143 jest dla nas idealny, chciałbym poznać wasza opinie na jego temat.

Na budowę będziemy mieli okolo 430tys (chcemy w tej kwocie sie wprowadzić).

Planuje budowę systemem zleconym do stanu - nazwijmy go - deweloperskiego. Wykończenie w większości we własnym zakresie (sufity,płytki,panele itd).

Co chciałbym mieć w domu e-143 i jakie zmiany w projekcie?

-pompa ciepła PW

-podłogówka w całym domu

-wentylacja mechaniczna + rekuperacja

-likwidacja kominu z kotłowni

-nie oszczedzać na ilozacji

Wiem, że dom ma duży dach itd i będzie to kosztowne, ale układ, funkcjonalność, ilość pokoi, garderoby, spiżarnie itd wszystko jest tak jak chcemy.

Bardzo prosze o jakieś sugestie/uwagi co do tego projektu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kynio,

przemyśl to jeszcze:

- bardzo skomplikowany dach

- 12 okien dachowych

- niska ścianka kolankowa + niski kąt dachu = mało powierzchni na piętrze. nigdzie nie wejdzie Wam wysoka szafa, a garderoby nie ma.

Prosta "stodoła" z dwuspadowym dachem i oknami w ścianach szczytowych wg Mnie dwa razy praktyczniejsza i dużo tańsza od Waszego wyboru.

Witajcie,

chciałabym się dowiedzieć co myślicie o projekcie https://www.extradom.pl/projekt-domu-gl-332-jagienka-BBA1028

edit: wersja bez garażu

Działkę mamy z wjazdem od południa i powoli przekonujemy się do decyzji, że kuchnia powinna być z tyłu (od północy). Jakoś zawsze myślałam, że kuchnia to tylko od frontu, ale teraz widzę same plusy kuchni z widokiem na ogród :lol2: szczególnie jak ma się dzieci :yes:

w załączeniu rzuty domu - nasze przeróbki. Nie wiem czy da się tak pozmieniać, ale to rozkład dla nas idealny.

Widzicie w tym domu jakieś mankamenty, które warto przemyśleć? :confused:

dom1.jpgdom3.jpg

Pozdrawiam

dom1.jpg

dom3.jpg

Edytowane przez corale

ja mam kuchnię od północnego wschodu, od strony ogrodu, z wyjściem na taras. W upały na takim północnym tarasie siedzi się idealnie. Wejście z ogrodu do kuchni pełni rolę nieformalnych drzwi wejściowych do domu - wchodzimy od tyłu, bliscy goście również :)

Mam też taras od południa, do siedzenia wiosna i jesienią.

Przy kuchennym oknie z tyłu domu masz wgląd na dzieci bawiące się w ogrodzie

Twoje zmiany ingerują w ścianę nośną, co wymaga przeprojektowania konstrukcji domu.

Ten dom ma też bardzo wysoki strych, przewidziany na adaptację. Macie narzucony kąt dachu?

Wada projektu jest brak połączenia garażu z domem

ja mam kuchnię od północnego wschodu, od strony ogrodu, z wyjściem na taras. W upały na takim północnym tarasie siedzi się idealnie. Wejście z ogrodu do kuchni pełni rolę nieformalnych drzwi wejściowych do domu - wchodzimy od tyłu, bliscy goście również :)

Mam też taras od południa, do siedzenia wiosna i jesienią.

Przy kuchennym oknie z tyłu domu masz wgląd na dzieci bawiące się w ogrodzie

Twoje zmiany ingerują w ścianę nośną, co wymaga przeprojektowania konstrukcji domu.

Ten dom ma też bardzo wysoki strych, przewidziany na adaptację. Macie narzucony kąt dachu?

Wada projektu jest brak połączenia garażu z domem

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

zapomniałam dopisać, że nasz dom będzie bez garażu ;) (gapa :bash:)

mamy narzucony kąt dachu -> 35-45 stopni

my mamy taras od południa w tej chwili i jeszcze się dobrze lato nie zaczęło, a już go nienawidzę :bash:

35 to lepsze rozwiązanie dla parterówki

taras od południa jest ok, kiedy jest ocieniony drzewami, pergolą.

Elfir, dziękuję! :yes:

no w jagience jest 37 stopni

my mamy taras pod balkonem, ale nie jest ocieniony :(

do czego można się jeszcze" przyczepić" w tym projekcie?

chcemy zbudować prosty dom, koniecznie parterowy (ok 100m2) tani w budowie bez żadnych udziwnień =zbędnych kosztów.

37? Wygląda na wizualizacjach na bardzo stromy, miałam wrażenie, że to co najmniej 40 stopni.

Wasze poprawki - nie wiem czy beda mozliwe do wprowadzenia z powodu tej ściany nośnej. Zanim kupicie projekt, upewnijcie się czy ta zmiana jest mozliwa.

37? Wygląda na wizualizacjach na bardzo stromy, miałam wrażenie, że to co najmniej 40 stopni.

Wasze poprawki - nie wiem czy beda mozliwe do wprowadzenia z powodu tej ściany nośnej. Zanim kupicie projekt, upewnijcie się czy ta zmiana jest mozliwa.

oczywiście, sprawdzimy. To takie nasze poprawki, stworzyliśmy wymarzony rozkład pomieszczeń :lol2:

mi się najbardziej podoba dach 30 stopni :yes:

coś takiego http://www.dobredomy.pl/projekt/blanka/

dzięki!:)

Witam wszystkich bardzo serdecznie :) Na wiosnę planujemy rozpocząć budowę domu. Jesteśmy na etapie wyboru projektu, niestety ciężko się zdecydować wśród takiej ilości możliwości i tu liczymy na Waszą pomoc i rady :) Na pewno ma być to domek parterowy, bez poddasza, z dachem dwuspadowym. metraz ok 100 m -120 m. Nie ukrywamy, że liczą się także koszta budowy, na pewno mały kredyt bedziemy dobierać ale nie chcielibyśmy się zbyt mocno zadłużyć. Mamy wstępnie wybrane dwa projekty:

- http://z500.pl/projekt/255/Zx17,funkcjonalny-dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-o-nowoczesnym-wygladzie/dane-ogolne.html

tu wprowadzilismy kilka zmian związanych z ukladem pomieszczeń, kotłownia zamiast lazienki, z wyjsciem na zewnatrz, a łazienka zaraz przy przedsionku, no a przedsionek bliżej salonu. No i marz nam się szersza ta wneka wejsciowa z zewnatrz. Chcielibyśmy, żeby przypominal dom z tego dziennika: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167438-Zx-17-na-start!

- http://pracownia-projekty.dom.pl/tp_endo_ce.htm

tu chcielibyśmy salon i taras zrobić jak w projekcie wyżej, bez tej wnęki no i kotlownia też z boku, zamiast lazienki.

Liczymy na Wasze porady... Co sądzicie o tych projektach? Który lepszy? Wydaje mi się, że Zx17 bedzie tanszy w wykonaniu, ale z kolei wizualnie może wypaść gorzej.. A może macie jakieś inne ciekawe projekty na oku ?

Czekam na Wasze opinie :) I z góry dziekuje! :)

Pozdrawiam,

Sandra

Edytowane przez sandri5

Czym chcecie ogrzewać?

Obydwa projekty mają drogie krycie blachą na rąbek stojący.

funkcjonalnie chyba lepszy byłby Endo, ale jest też większy, ma więcej uskoków i okien - a więc droższy.

Poza tym mam wrażenie, że tam jest strop monolityczny.

Zetka niestety ma nieciekawie rozplanowane wejście do domu.

Bardzo dziękuję za opinie. Ogrzewanie na paliwo stałe, niestety na gaz nie mamy co liczyć w tej okolicy. Blacha na rąbek bardzo nam się podoba, tu taka nutka nowoczesności stąd takie projekty, ale ostatecznej decyzji co do pokrycia jeszcze nie podjeliśmy. W Endo jest zaplanowany strop drewniany. Niestety dziś dostaliśmy warunki zabudowy.. Stety, niestety, długo oczekiwane, ale przewróciły nasze plany do góry nogami. Szerokość elewacji frontowej max 14,5 m. No i tu się robi problem, żeby ciekawą parterówke z dachem dwuspadowym znaleźć. Myśleliśmy, żeby skrócić Endo, ale nie wiadomo co na to powiedzą przy adaptacji. Gdyby była możliwość skrócenia to rzucił nam się też ten projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt_poznany,3124,0,0.htm i wtedy kotłownia dobudowana do domu.

postaw dom w kształcie L-ki - trochę droższy o kosz w załamaniu dachu, ale chyba tańszy od czterospadowego.

Poza paliwem stałym jest kilka innych rozwiązań.

Przy małej powierzchni domu kotłownia na paliwo stałe niepotrzebnie zajmie ci 1/5-1/6 powierzchni domu. A trzeba dobudować jeszcze składzik na węgiel. No i jesteś całą zimę uwiązany do domu - bo trzeba pilnować i dokładać do pieca. Pomijam kwestie trucia własnej rodziny spalinami.

Przy dobrze ocieplonym domu (czyli tak min. 20 cm ocieplenia w podłodze i ścianach, 40 w stropie) koszty ogrzewania prądem + kominek wyjdą na poziomie ogrzewania podobnej wielkości mieszkania w bloku z wielkiej płyty.

Celio wygląda fajnie. Ale koszty podrażają ściany nośne, których jest więcej niż w parterówce (jest ich przeraźliwie dużo!), bowiem projekt zakłada adaptację poddasza. Dobry konstruktor mógłby sporo odchudzić budynek a tym samym obniżyć koszty budowy - lżejszy fundament, strop, mniej zbrojenia, mniej betonu, mniej szerokich nadproży .

Z powodu dużego zadaszenia nad tarasem zimą salon może być ciemny.

No i niestety dwa kominy.

drobne zmiany:

http://images76.fotosik.pl/733/9df7460cbd6dcd2bgen.jpg

Cześć !

Dopiero zaczynam starania o dom. Złożyłem o warunki zabudowy, które mam nadzieję dostanę. Co nie zmienia faktu że ciężko o tym nie myśleć. Mam wybrane dwa projekty, które mam nadzieję będą pasowały do warunków:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-20.html

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-3-m51bf2a7337ebe

Każdy ma dla mnie wady i zalety - mam wejście od południa, więc zielistek ma fajniejszy salon. Jednocześnie ma salon mniejszy - boję się, żeby nie była taka kiszka. Alabaster bardziej w kwadracie, z kolei nie ma spiżarni i garderoby i jakąś taką skomplikowaną łazienkę. W zasadzie plusy i minusy się równoważą i nie mam wyraźnego faworyta.

Jednak problem leży gdzie indziej. Zakładam, że będę miał na start ok 200tys zł. Resztę będę musiał dobierać. Chciałbym stan surowy otwarty z pokrytym dachem wykonać przez firmę - ze względu na papierologię, kierownikowanie, i to, że nie mam specjalnie jak koło tego chodzić - praca.

Resztę już w systemie gospodarczym i przez podwykonawców. Jeśli chodzi o wykończenie wnętrza, płytki, karton-gipsy, armatura, elektryka jestem w stanie robić sam. Chciałbym też sam robić ocieplenie.

Jakoś tak czuję, że zielistek wyjdzie taniej - to znaczy więcej zrobię bez kredytu, tylko czy ta różnica będzie aż tak wyraźna między tymi dwoma domami? Bo alabaster dla mnie jest ładniejszy, ale nie jestem już młody i każde tysiące w kredycie będą miały znaczenie.

Jak sądzicie ?

Taki dylemat w oczekiwaniu na papiery....