Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Ułożenie ok względem stron świata,

trochę małe te łazienki po 3 metry z hakiem.

Ja bym wrzycił pralkę do tego schowka i powiększył łazienki kosztem sypialni i pokoju gościnnego.

Druga opcja to schowek który byłby garderobą sypialni i zmniejszenie sypialni na łazienki.

Pomyśl, czy nie lepiej zrobić w kuchni wysoką zabudową kosztem tej spiżarki.

Koniecznie trzeba coś zrobić z ciągiem komunikacyjnym, bo czy ktoś będzie przychodził do dzieci, czy ktoś pójdzie do WC to wszystko widzisz siedziąc w salonie. Mnie osobiście nie podoba się taki układ.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ułożenie ok względem stron świata,

trochę małe te łazienki po 3 metry z hakiem.

Ja bym wrzycił pralkę do tego schowka i powiększył łazienki kosztem sypialni i pokoju gościnnego.

Druga opcja to schowek który byłby garderobą sypialni i zmniejszenie sypialni na łazienki.

Pomyśl, czy nie lepiej zrobić w kuchni wysoką zabudową kosztem tej spiżarki.

Koniecznie trzeba coś zrobić z ciągiem komunikacyjnym, bo czy ktoś będzie przychodził do dzieci, czy ktoś pójdzie do WC to wszystko widzisz siedziąc w salonie. Mnie osobiście nie podoba się taki układ.

o wyjściu z wc nie pomyślałam. Pierwotnie łazienka przy sypialni miała być połaczona z pomieszczeniem przewidzianym na pralnię ale chyba wolałabym je oddzielić. Łazienki dużej nie potrzebuję, bo tylko biorę w niej prysznic i tyle. Wydawanie 2razy więcej kasy na kafelki tylko po to, żeby mieć większą łazienkę trochę mija się dla mnie z celem - to nie salon, gdzie przestrzeń jest potrzebna. Ze schowka nie chciałabym rezygnować - ma tam być odkurzacz, decha do prasowania i inne tego typu szpargały, które normalnie zalegałyby w szafach. Co do spiżarki kwestia otwarta - mam jednak wrażenie, że zabudowa spiżarki i zrobienie tam półek wyjdzie taniej niż robienie na tej powierzchni zabudowy z szaf kuchennych. W tej spiżarce byłyby jakieś zgrzewki wody, sprzęty kuchenne, przetwory - to wszystko, czego używam rzadko, a co zagracałoby mi szafki

Zmieniłabym nieco rozmieszczenie pomieszczeń:

- kuchnia w miejscu gabinetu (wszelkie instalacje wod-kan w jednej części domu)

- gabinet powiększony o spiżarkę i może nawet nieco o jadalnię (zasłoniłby nieco wejscie do łazienki)

- zmiana wymiarów przedsionka i pomieszczenia gospodarczego

Pralnię bym zrobiła w formie wnęki zabudowanej drzwiami składanymi (jak w szafie), tak jak to mają w projektach w UK czy US.

W spiżarce w projekcie wbrew pozorom nie ma zbyt wiele miejsca (do wykorzystania tylko dwie wąskie ściany), więc pożegnałabym się z nią bez większego żalu. Większe zapasy można trzymać w pomieszczeniu gospodarczym.

Komin do kominka/kozy można wybudować nad, a nie obok - zaoszczędzi się miejsca.

Drzwi wejściowe najlepiej zrobić z doświetlem bocznym (to zamiast okna).

aa.jpg

Niestety nie widać na tym foto wymiarów, więc nic więcej nie jestem w stanie napisać.

Edytowane przez moniss

dzięki moniss - pomysł z zamianą kuchni i pokoju wart rozważenia :) w prawdzie nastawiałam się na salon + aneks - ta ściana między kuchnią a salonem w założeniach miała mieć max 120xm, żeby zasłonić to, co leży na blatach ale jednak całkiem nie odgradzać pomieszczeń od siebie ale twoja koncepcja tez mi się podoba :)

dzięki moniss - pomysł z zamianą kuchni i pokoju wart rozważenia :) w prawdzie nastawiałam się na salon + aneks - ta ściana między kuchnią a salonem w założeniach miała mieć max 120xm, żeby zasłonić to, co leży na blatach ale jednak całkiem nie odgradzać pomieszczeń od siebie ale twoja koncepcja tez mi się podoba :)

Kuchnię w nowym miejscu też można otworzyć, a zasłaniać tylko podwyższonym barkiem, czy niepełną ścianką. Można też zrobić szerokie przejście i zamontować drzwi przesuwne, aby w miarę potrzeby kuchnię zamykać lub otwierać.

Nie widzę na zdjęciu wymiarów (są rozmazane), i zastanawiam się, czy w łazience z prysznicem nie jest za wąsko...

dada.jpg

układ ze zmienioną kotłownią - dzięki temu większa łazienka i większy pokój gościnny - teraz łazienka ma 1,4m szerokości, więc powinno starczyć, żeby swobodnie przejść. Kuchnia chyba jednak zostanie gdzie była - dając tam pokój musiałabym pomniejszyć jadalnie/salon, a zależy nam na dużym salonie, bo w zasadzie tylko tam spędzamy czas w ciągu dnia :)

co o tym myślicie? lepiej?

oczywiście, sprawdzimy. To takie nasze poprawki, stworzyliśmy wymarzony rozkład pomieszczeń :lol2:

mi się najbardziej podoba dach 30 stopni :yes:

coś takiego http://www.dobredomy.pl/projekt/blanka/

dzięki!:)

http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/luna,468.html

bardzo podobny projekt do tego po Twoich zmianach

20160718_181911.jpg

Moniss zamieniłam miejscami kuchnię z pokojem gościnnym i powiem szczerze, że to chyba jest TEN układ :) początkowo chciałam aneks i salon, żeby było 40m i przestrzeń ale potem pomyślałam o hałasach przy gotowaniu, zapachach, kuchni od zachodu no i chyba wolę taki układ, jak na rysunku. Przynajmniej w lecie da się wejść do kuchni no i wszystkie instalacje wod-kan będą w jednym miejscu, więc zawsze to jakieś oszczędności, co nie ukrywam jest dla nas istotne :)

[ATTACH=CONFIG]361711[/ATTACH]

Moniss zamieniłam miejscami kuchnię z pokojem gościnnym i powiem szczerze, że to chyba jest TEN układ :) początkowo chciałam aneks i salon, żeby było 40m i przestrzeń ale potem pomyślałam o hałasach przy gotowaniu, zapachach, kuchni od zachodu no i chyba wolę taki układ, jak na rysunku. Przynajmniej w lecie da się wejść do kuchni no i wszystkie instalacje wod-kan będą w jednym miejscu, więc zawsze to jakieś oszczędności, co nie ukrywam jest dla nas istotne :)

To teraz zabawię się w adwokata diabła... :evil:

Przy poprzednim układzie można było bezpośrednio z kuchni wyjść na taras (gdyby zamiast okna byłyby drzwi tarasowe).

Ale moim zdaniem, to chyba jedyny plus tamtej lokalizacji. No, może jeszcze dwurzędowy układ szafek, który mi osobiście bardzo się podoba (zwłaszcza, gdy pomiędzy nimi jest wyjście na zewnątrz) ;)

DROBIAZGI:

- coś ciasno jest z tym stołem w kuchni. Jakie ma ona wymiary?

- okna w łazienkach i w pom. gospodarczym bym powiększyła, bo takie maleńkie to nadają się co najwyżej do przewietrzania, a światła wpuszczają niewiele (pomieszczenia odbierane są jako nieprzytulne, ciemne i ponure). Gdy mieszkałam w domu teściów, to miałam łazienkę z dużym oknem od wschodu....jejku... jak ja tam lubiłam przebywać...

- w łazience przy sypialni, aby móc powiększyć okno (w poziomie lub pionie, albo tak i tak), można by przenieść wannę pod okno. Dobrze by też wtedy było w małej łazience przenieść wszystkie sprzęty na drugą ścianę, co uprości odpływy instalacji kanalizacyjnej

- drzwi w małej łazience można otwierać w ten sam sposób co w schowku obok (zdaje się, że nazywają je prawymi)

- drzwi w gabinecie bym przesunęła bardziej w kierunku środka, tak aby przy ścianie można było wstawić szafy lub regały

- pamiętaj o doświetleniu przedsionka poprzez bardzo przeszklone drzwi lub dostawienie przy nich doświetla bocznego

- pamiętaj aby kupić odpowiednią ramę łóżka do sypialni głównej, aby zostało jak najszersze przejście przed oknem (zwykle łóżka mają ok.205 - 2015cm długości)

- w pomieszczeniu gospodarczym, kocioł, bojler itp. umieściłabym na ścianie przy kuchni, a półki magazynowe jak najbliżej drzwi

Edytowane przez moniss

To teraz zabawię się w adwokata diabła... :evil:

Przy poprzednim układzie można było bezpośrednio z kuchni wyjść na taras (gdyby zamiast okna byłyby drzwi tarasowe).

Ale moim zdaniem, to chyba jedyny plus tamtej lokalizacji. No, może jeszcze dwurzędowy układ szafek, który mi osobiście bardzo się podoba (zwłaszcza, gdy pomiędzy nimi jest wyjście na zewnątrz) ;)

DROBIAZGI:

- coś ciasno jest z tym stołem w kuchni. Jakie ma ona wymiary?

- okna w łazienkach i w pom. gospodarczym bym powiększyła, bo takie maleńkie to nadają się co najwyżej do przewietrzania, a światła wpuszczają niewiele (pomieszczenia odbierane są jako nieprzytulne, ciemne i ponure). Gdy mieszkałam w domu teściów, to miałam łazienkę z dużym oknem od wschodu....jejku... jak ja tam lubiłam przebywać...

- w łazience przy sypialni, aby móc powiększyć okno (w poziomie lub pionie, albo tak i tak), można by przenieść wannę pod okno. Dobrze by też wtedy było w małej łazience przenieść wszystkie sprzęty na drugą ścianę, co uprości odpływy instalacji kanalizacyjnej

- drzwi w małej łazience można otwierać w ten sam sposób co w schowku obok (zdaje się, że nazywają je prawymi)

- drzwi w gabinecie bym przesunęła bardziej w kierunku środka, tak aby przy ścianie można było wstawić szafy lub regały

- pamiętaj o doświetleniu przedsionka poprzez bardzo przeszklone drzwi lub dostawienie przy nich doświetla bocznego

- pamiętaj aby kupić odpowiednią ramę łóżka do sypialni głównej, aby zostało jak najszersze przejście przed oknem (zwykle łóżka mają ok.205 - 2015cm długości)

- w pomieszczeniu gospodarczym, kocioł, bojler itp. umieściłabym na ścianie przy kuchni, a półki magazynowe jak najbliżej drzwi

stół w kuchni jest poglądowo - jakiś będzie ale może np nei będzie tego blatu , co jest za stołem :) to już kosmetyka do ogarnięcia później. W łazience obecnie mam duże okno na całą ścianę nad wanną i od początku zaklejone jest mleczną folią, więc i tak nic przez nie nie widać. Tym razem wolałabym okno tylko do wywietrzenia - nie kręci mnie paradowanie na golasa przed oczami sąsiadów, a nie chcę robić okna, żeby znowu je zaklejać :) Umiejscowienie sprzętów będzie jeszcze pewnie zmieniane - zostały naniesione, żeby zobaczyć, czy się pomieszczą :) przesuniecie drzwi w gabinecie jak najbardziej wchodzi w grę :)

sprzęty w łazience specjalnie są na tej ścianie - żeby nie było ich widać z salonu, gdy ktoś bedzie otwierał drzwi :) no i drzwi wolałabym w tą stronę otwierane, bo nie lubię ich obchodzić, żeby wejść do pomieszczenia :) w pomieszczeniu gospodarczym okno tylko do wietrzenia, więc małe starczy. W przedsionku będzie na pewno jakieś przy drzwiach :) łóżko w sypialni na rys ma 2.2m długości, wiec każde krótsze spowoduje powiększenie przejscia :)

sprzęty w łazience specjalnie są na tej ścianie - żeby nie było ich widać z salonu, gdy ktoś bedzie otwierał drzwi :) no i drzwi wolałabym w tą stronę otwierane, bo nie lubię ich obchodzić, żeby wejść do pomieszczenia :) w pomieszczeniu gospodarczym okno tylko do wietrzenia, więc małe starczy. W przedsionku będzie na pewno jakieś przy drzwiach :) łóżko w sypialni na rys ma 2.2m długości, wiec każde krótsze spowoduje powiększenie przejscia :)

Drzwi do łazienki zazwyczaj są zamknięte, a przynajmniej powinny, więc nie obchodzisz drzwi naokoło, lecz stajesz dokłądnie przed nimi :)

Poza tym jeśli masz w korytarzu drzwi niemal obok siebie, to lepiej (w sensie ładniej) aby były albo prawe, albo lewe, a nie prawe i lewe.

Sprzęty łazienkowe na jednej wspólnej ścianie to mniej skomplikowana instalacja kanalizacyjna.

Większe okna, to więcej światła i nawet w pochmurny dzień nie trzeba zapalać światła. Jakiej wielkości masz zaplanowane okna łazienkowe i w pom.gosp.? Bo tak na oko, to wyglądają na szer. 50cm.

W obecnej łazience 3,4m2, mam okno 50x90cm, przy czym samej szyby jest tam zaledwie ok.27x70cm (nie jest to okno energooszczędne), i oczywiście można tam wejść i się umyć bez włączania światła, ale nie mogę powiedzieć aby tam było przyjemnie przebywać (pomimo ładych płytek itp.) - milej/przytulniej się robi dopiero przy włączonym świetle.

Uwagę odnośnie łóżka w sypialni napisałam widząc wymiar 273cm, który po tynkach oraz wstawieniu standardowego łóżka daje nam ok. 60-65cm na przejście, przy czym lepiej aby to było 65cm, bo mniej się człowiek będzie obijał o ścianę czy parapet ;)

DOPISEK:

Małe okno też trzeba zasłaniać, bo przez nie też wszystko widać ;) - no chyba, że jest to lufcik 30x30cm...

W łazience z prysznicem można dać okno do (albo niemal do) samej podłogi

Edytowane przez moniss

Witam moi drodzy.

Proszę o opinie i rady.

Trafiła nam się fajna działeczka: 20,5x40m , na nowo powstającym osiedlu. Teren lekko pochylony w kierunku zachodnim. Wjazd od północy. Jest droga, woda, prad, gaz i kanalizacja - nic ino się budować ;)

Działka działka ksgora 378.jpg

Więc zaczynamy myśleć co by tam postawić.

Założenia są takie:

- rodzinka 2+2 (w przyszłości może się jeszcze powiększy), czyli salon +4 pokoje ;

- piętrówka z pełnym piętrem - nie lubimy skosów w pokojach,

- dach czterospadowy kopertowy lub dwuspadowy,

- garaż może być doklejony do budynku,

- domek bedziemy grzać gazem + ewentualnie kominek,

- powierzania 140-170 m ( razem z garażem)

-fajnie jakby w domu było : spiżarnia koło kuchni, pralnio-kotłownia z wyjściem na ogród, jak najwięcej słoneczka w domu (ogród od południa + dach z okapem żeby zacienić południowe okna na piętrze w lecie)

Szukamy ciekawych projektów.

Wstępnie zacząłem rysować jakby to mogło wyglądać - i wyszło coś takiego (nie wiem czy to się konstrukcyjnie da zrobić?)

V1.jpg

Proszę o rady i opinie.

Dzięki

Pozdrawiamy!!

Witam moi drodzy.

Proszę o opinie i rady.

Trafiła nam się fajna działeczka: 20,5x40m , na nowo powstającym osiedlu. Teren lekko pochylony w kierunku zachodnim. Wjazd od północy. Jest droga, woda, prad, gaz i kanalizacja - nic ino się budować ;)

Działka [ATTACH=CONFIG]361921[/ATTACH]

Więc zaczynamy myśleć co by tam postawić.

Założenia są takie:

- rodzinka 2+2 (w przyszłości może się jeszcze powiększy), czyli salon +4 pokoje ;

- piętrówka z pełnym piętrem - nie lubimy skosów w pokojach,

- dach czterospadowy kopertowy lub dwuspadowy,

- garaż może być doklejony do budynku,

- domek bedziemy grzać gazem + ewentualnie kominek,

- powierzania 140-170 m ( razem z garażem)

-fajnie jakby w domu było : spiżarnia koło kuchni, pralnio-kotłownia z wyjściem na ogród, jak najwięcej słoneczka w domu (ogród od południa + dach z okapem żeby zacienić południowe okna na piętrze w lecie)

Szukamy ciekawych projektów.

Wstępnie zacząłem rysować jakby to mogło wyglądać - i wyszło coś takiego (nie wiem czy to się konstrukcyjnie da zrobić?)

[ATTACH=CONFIG]361922[/ATTACH]

Proszę o rady i opinie.

Dzięki

Pozdrawiamy!!

Najpierw sprawdzić co na tej działce można wybudować, w MPZP lub w razie braku wystąpić o WZ.

Domy piętrowe często nie mieszczą się w parametrach np wysokości itp. kąta dachu itp.