Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Dzięki Marcin za odpowiedz.

Po głębszej analizie, również myślimy że Prosty bedzie najlepszym wyborem. Projekty "Wygodne" maja stosunkowo małe salony oraz schowana kuchnie. Wolimy bardziej otwartą przestrzeń.

Co do zmian to na pewno w kuchni okno tylko do blatu i zrobienie zabudowy również przy tej scianie, żeby wyszła litera U.

Myślę ze okno rogowe też by tam pasowało.

Poszerzenie garazu jak najbardziej jednak w dalszym ciagu zastanawiam sie nad garażem na dwa auta. Jaki szacunkowo byłby koszt zwiekszenia garazu na dwu stanowiskowy? Garaż nie jest w bryle budynku wiec wydaje sie nie byłoby to az tak kosztowne?

Reszta w sumie nam pasuje, ewentualnie przesuniecie tego dużego okna tarasowe trochę w prawo (bardziej na środek).

Pozdrawiam

Kris

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcin, kurcze ja usłyszałam za indywidualny 9000 :eek: i jakoś odechciało mi się tracić energię na dalsze poszukiwania tańszych architektów.

... i bardzo dobrze !

porównując z wyceną Marcin34_Śl ( gotowiec + adaptacja ) różnica to 5000,-zł - to jest ta właśnie szacunkowa kwota mówiąca o tym, czy Ty wraz z rodziną ( innymi użytkownikami budynku ) dostosujesz się do "projektu" i zagospodarowania działki, czy też projekt powinien dostosować się do Twoich indywidualnych potrzeb, ... ale przynajmniej szczerze piszesz :)

powodzenia

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

gotowiec ign :

- aby dostać się z garażu do budynku należy pokonać 4 drzwi - takiej " śluzy" jeszcze nie widziałem

- kuchnia ( choć duża ) niewygodna i nieergonomiczna ! - ktoś sobie tak wrysował dwie linie blatu i podstawowy sprzęt

- stół dla 6-osób w kuchni nie jest jakimś błędem projektowym, ale trzeba lubić ! spożywanie posiłków w kuchni

- zastanawiałem się gdzie ( ? ) będzie " ściana medialna " z TV w pokoju dziennym - nie wiem ! prawdopodobnie TV będzie zwisał przez otwór w stropie na jakiejś konstrukcji, albo go po prostu nie będzie. Może to ma sens ... ( ? )

- na Piętrze zadziwiające garderoby przy pokojach dzieci, przy szafie 2m w sypialni głównej dwu osobowej

- ogólny przerost komunikacji na Piętrze

- dom podziurawiony kominami grawitacyjnymi - nie ma szans aby osiągnąć zakładaną projektowaną charakterystykę energetyczną budynku

- ...

z500

- ... tragiczny dach z "milionem" załamań, koszy, itp - to tworzy całe poddasze nieużytkowym, może poza komunikacją w jego centrum

- brak przekroju budynku - on by wszystko pokazał jw

- ...

Witam :) Postanowiłam zapytać Was o radę bo ciężko z wyborem :cool:

Działka o szerokości 24 m i długości około 50 metrów, wjazd od północy, z minimalnym odchyleniem ku wschodowi.

Rodzinka 2+2+1 na dochodne ;) (+1 to mama lub teściowa :cool: )

Myśleliśmy o projekcie z salonem na południe (tam jest ogród), kuchnią od północy i garażem na dwa auta.

MPZP mówi o 6 metrach (obowiązkowo!) od drogi i 4/3 metrach od granic działki (w zależności od tego czy w budynku są okna czy też nie).

Na piętrze mają być 3 pokoje i duża łazienka.

No i tu się zaczyna ;)

Wpadł nam w oko ten projekt: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3084/projekt-domu-kasjopea-iii-g2-nf40

Wątpliwości:

1. O 1 pokój za dużo na piętrze - czyli prawdopodobnie usuniemy coś coś dodamy ale w taki sposób żeby całość miała sens (część budynku będzie ewidentnie skierowana na północ)

2. Czy pralnia na piętrze to dobry pomysł? Jak to wygląda z punktu widzenia osób które posiadają takie rozwiązanie?

3. Czy kuchnia o powierzchni 10,5 m2 jest wystarczająco duża żeby wstawić funkcjonalną wyspę?

4. Garaż - czy taki metraż będzie ok żeby swobodnie wysiąść z auta?

Im dalej w las tym więcej drzew a nam kończą się koncepcje :lol2:

Witam :) Postanowiłam zapytać Was o radę bo ciężko z wyborem :cool:

Działka o szerokości 24 m i długości około 50 metrów, wjazd od północy, z minimalnym odchyleniem ku wschodowi.

Rodzinka 2+2+1 na dochodne ;) (+1 to mama lub teściowa :cool: )

Myśleliśmy o projekcie z salonem na południe (tam jest ogród), kuchnią od północy i garażem na dwa auta.

MPZP mówi o 6 metrach (obowiązkowo!) od drogi i 4/3 metrach od granic działki (w zależności od tego czy w budynku są okna czy też nie).

Na piętrze mają być 3 pokoje i duża łazienka.

No i tu się zaczyna ;)

Wpadł nam w oko ten projekt: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3084/projekt-domu-kasjopea-iii-g2-nf40

Wątpliwości:

1. O 1 pokój za dużo na piętrze - czyli prawdopodobnie usuniemy coś coś dodamy ale w taki sposób żeby całość miała sens (część budynku będzie ewidentnie skierowana na północ)

2. Czy pralnia na piętrze to dobry pomysł? Jak to wygląda z punktu widzenia osób które posiadają takie rozwiązanie?

3. Czy kuchnia o powierzchni 10,5 m2 jest wystarczająco duża żeby wstawić funkcjonalną wyspę?

4. Garaż - czy taki metraż będzie ok żeby swobodnie wysiąść z auta?

Im dalej w las tym więcej drzew a nam kończą się koncepcje :lol2:

1 - zamiana pokoju na np. garderobę, to żaden problem

2 - wg mnie dobry - tam się rozbierasz, tam masz szafy / garderoby itd., a w naszym klimacie gorących i suchych dni w skali roku masz jak na lekarstwo, więc i tak głównie w domu suszysz pranie :)

3 - zależy jaka to wg ciebie funkcjonalna, mi się raczej tam widzi ciąg szafek jak na wizualizacji niż typowa wyspa

4 - nie ma wymiarów ale szerokość pewnie ok 5m, więc przy 2 autach może być ciężko

Dzięki agao :)

Szerokość garażu to 5,6 m głębokość 5,75 m.

Możemy poszerzyć go max o 40 cm ale to znowu wiąże się z powiększonym dachem.

Na górze mają być 3 sypialnie, łazienka i pralnia (chyba że pralnię uda się wyeksmitować na poddasze nad garażem :) )

Funkcjonalna wyspa to taka w której jest blat roboczy (teraz mam coś około 1 m2 blatu i to jest zdecydowanie za mało) zlew z ociekaczem a w części przypodłogowej piekarnik, zmywarka i szafki na gary i inne sztućce.

Nie miała baba kłopotu stworzyła sobie budowę ;)

Garaż dwustanowiskowy - powiniem mieć 6 m szerokosci dla 2 aut.

Piętro - ja bym zrobił z jednego pokoju łazienką, 6 m trochę mała łazienka, 10 m2 to dobry metraż na łazienkę albo z jednego pokoju garderobę a dwa pokoje powiększył kosztem obecnej garderoby.

Wiatrołap - duż apowierzchnia ale tylko jedna mała szafa wejdzie.Lepiej zmniejszyć spiżarnie kosztem dodatkowej szafy w wiatrołapie. Masz schowek pod schodami to może pełnić funkcję spiżarni.

W końcu dojrzałem do budowy własnego domu. Najbardziej zainteresował mnie projekt Archonu "Dom w Tamaryszkach 2" w wersji G2N.

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-g2n-mb402108cc4cb1

Podam kilka szczegółów i moich planów:

- Szerokość działki 30m. Wjazd od północnego-zachodu.

- Ogrzewanie pompą ciepła PW.

- Wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

- Likwidacja wszystkich kominów. Brak kominka.

- Likwidacja spiżarni i powiększenie kuchni wraz z częściowym lub pełnym odgrodzeniem od jadalni i salonu. Możliwe, że zamontowane zostaną rozsuwane drzwi.

- Poszerzenie garażu o około 0,5 do 1m.

Pytam, gdyż mam nadzieję, że pomożecie mi dostrzec błędy w projekcie lub w moich zamierzeniach, a których ja nie dostrzegam.

Poszerzenie garażu powiększy ci sypialnię na górze. Z całkiem sporego domu (300 m2) robi się ogromny dom z bardzo duża częścią gospodarczą. Jesteś pewny, że chcesz fundować kosiarce do trawy pomieszczenie za ok. 1600-1800 zł/m2? Chyba, że planujesz jakiś warsztat dla majsterkowicza?

Bo cześć gospodarcza domu (garaż, kotłownia, schowek) będzie miała wielkość aż 1/4 pow. całego domu.

Taki dom to dobre 500 tyś wzwyż. Przy takiej kwocie budowy robiłabym indywidualny, idealnie dopasowany, dostosowany do PC i warunków energooszczędności na 2021 rok.

Największym minusem jest nieproporcjonalność części sypialnej względem części dziennej. Sypialnia w której spędzasz głownie noc jest większa od wypoczynkowej części salonu.

Wiatrołap jest ciasny - nie zmieścisz się razem z dwójką dzieci.

Garaż nie ma sensownego połączenia z domem. Trzeba przechodzić przez pomieszczenie gospodarcze, z którego w ten sposób tworzy się korytarz, co wydatnie zmniejsza efektywną powierzchnię użytkową. Na dodatek musisz zdjąć buty, żeby zanieść je do szafy w wiatrołapie. także zakupy trzeba nosić do kuchni przez cały dom. I jeszcze dwa schodki - idealne, by się potknąć i przeszkadzać w komunikacji.

Chyba, ze w praktyce okaże się, że wiatrołap i główne wejście będą kompletnie niewykorzystywane a prawdziwym, używanym na co dzień wejściem do domu będzie wejście do pomieszczenia gospodarczego. Wówczas będzie pełniło ono rolę anglosaskiego mudroom - miejsca na kurtki, buty, zlew techniczny do obmycia zabłoconych butów i łap psa. Gdyby tak było, bardziej praktyczne byłoby umieścić kuchnię w miejscu pokoju gościnnego. Byłaby wówczas blisko ogrodu (blisko aby zanieść kawę na taras), byłby z niej widok na bawiące się w ogrodzie dzieci, blisko z samochodu z zakupami.

Bardzo rozbudowana instalacja wodna prawdopodobnie wymusi cyrkulację, żeby nie czekać zbyt długo na ciepłą wodę.

Łazienka gościnna powinna być bliżej pokoju gościnnego - aby ewentualny nocujący gość nie musiał biegać po całym parterze.

Balkon - idealne miejsce na wieczne problemy z wodą :)

Rozpatrywane osobno - są to drobiazgi. Ale po zsumowaniu dają niezbyt praktyczne wnętrze.

" Garaż nie ma sensownego połączenia z domem "

- masz rację ! takie rozwiązanie połączenia garażu z pomieszczeniem gospodarczym ( a mówiąc WPROST : składem opału ! ) jest podyktowane istnieniem w tym projekcie kotłowni na paliwo stałe. Kotłownia oczywiście wymaga komina dymowego, ten ciągu, tym samym i odpowiedniej wysokości, a że komin o wys. 7 - 9m idiotycznie wygląda nad np. częścią Parterową, stąd zabudowa CAŁEJ części PODDASZA nad garażem, kotłownią, pomieszczeniem gospodarczym Parteru. Dalej to już rozpoczął się ciąg przyczynowo skutkowy z efektem końcowym jak na rysunkach :yes:

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

A co powiecie o tych projektach?

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-20-g2n-m18120f7c13afc

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-5-g2-m4796f9713c754

W Rododendronach 5 G2 wydłużył bym garaż i tam przeniósł kotłownię, a w miejsce kotłowni mała przebieralnia tak jak w Rododendronach 20.

po co ci kilkanaście balkonów w domu jednorodzinnym?

Nie skorzystasz z żadnego. A kląć będziesz każdy.

te projekty chyba są identyczne. nr 5 pochodzi z lat dziewięćdziesiątych, gdy ludzie zachłysnęli się ozdobnikami na elewacji a nr 20 to wersja nowocześniejsza.

Łukaszu - autor chce PC. Trzeba spojrzeć na pryzmat tego domu przez poprawki, które toledo chce wprowadzić. ;)

... tak, czytałem, że planowana ma być PC, ... i co z tą bardziej ( lub mniej ) potrzebną powierzchnią użytkową na Poddaszu ? która powstała ( wg mnie ) z uwagi na komin kotłowni na Parterze :) ... do kasacji !

po co ci kilkanaście balkonów w domu jednorodzinnym?

Nie skorzystasz z żadnego. A kląć będziesz każdy.

te projekty chyba są identyczne. nr 5 pochodzi z lat dziewięćdziesiątych, gdy ludzie zachłysnęli się ozdobnikami na elewacji a nr 20 to wersja nowocześniejsza.

5-tka przeszła ewidentnie taki ogólny " lifting ", np. balustrada drewniana balkonu została zastąpiona szklaną .... tylko że balkon pozostał :o

... przy każdym gotowcu powinien być napisany rok produkcji :)

... tak, czytałem, że planowana ma być PC, ... i co z tą bardziej ( lub mniej ) potrzebną powierzchnią użytkową na Poddaszu ? która powstała ( wg mnie ) z uwagi na komin kotłowni na Parterze :) ... do kasacji !

Niektórzy uważają, że minimum dla sypialni małżeńskiej to 20 m2 + garderoba. Bo inaczej jest "zaduch"