Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

no to liczmy :

- łóżko - wygodne to 2x2m, ale i na 180szer. x 190cm można się wyspać

- dojście do łózka - minimum 60cm powinno być ( ale idąc bokiem to 40cm ujdzie )

- szafy garderobiane - głębokości 60cm + przesuw / otwieranie i dojście do nich ( przedpole ), szerokość ... no i to zależy

- miejsce na przebieranie ( na łóżku trochę kiepsko ) - liczę 1x1m ( ale może i 90x90cm w " przedpolu " jw )

- drzwi wejściowe do sypialni i ich otwieranie ( powierzchnia otwierania )

- dodatkowe szafki przy łóżku ( praktyczne ) - liczmy 40x40cm / każde minimum

- dodatki wynikające z preferencji użytkowników : biurko, komoda, TV, lusto, parawan, dekory, dodatkowe ścianki ....

tylko to logicznie wrysować i mamy orientacyjną powierzchnię minimalną :yes:

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

U mnie również trwa gorące poszukiwanie projektu :D

Dom będzie na działce z wjazdem od północnego zachodu, 33x22.

Póki co rozważamy następujące:

http://www.dobredomy.pl/projekt/bonita/

http://www.dobredomy.pl/projekt/opal - mój typ

http://www.dobredomy.pl/projekt/cirillaII/lustro

Proszę Was o rzucenie okiem, który najlepszy, czy może wszystkie do kosza ;)

Zależy mi na gabinecie na dole oraz pralni. Być może wybiegam za bardzo w przyszłość, ale na starość będziemy zamieszkiwać pewnie jedynie parter, dobrze mieć wtedy dostęp do niezbędnych rzeczy ;)

Edytowane przez Tamir

Opal - Tracenie miejsca na poddaszu na antresolę kosztem pokoi dzieci, które są naprawdę maleńkie - nie rozumiem czym się kierował architekt.

Ogólnie wszystkie te projekty zakładają chyba, że dzieci tylko w pokojach śpią. Żaden mi się nie podoba.

Witam

Prośba o poradę w jaki sposób usytuować dom względem drogi (kalenica prostopadła czy równoległa). Rzut działki poniżej:

Dzialka.jpg

Południe wskazuje słońce ;)

Rozważam dwa projekty właściwie identyczne oprócz orientacji kalenicy:

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-5-g2p-ver-2-ma8720427b3761

http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-rododendronach-17-g2p-me5020a4e1ba69

Mam zamiar zamontować kolektory słoneczne, jeśli dostanę dotację (jakieś 40% szans w mojej gminie).

Z góry dzięki za radę.

Edit: Dałem poprawne linki do projektów.

Edytowane przez pstawik

jak chcesz kolektory to raczej zostaje ci tylko kalenica prostopadła.

Obydwa wklejone projekty maja kalenice prostopadłe.

Po co ci balkony w domu jednorodzinnym?

w obydwóch projektach jest fatalna kuchnia.

Jeśli wejście będzie zawsze od drogi, to jeden projekt ma kalenice prostopadłą, a drugi równoległą (poprawiłem linki do projektów, uwaga słuszna).

W kwestii balkonów, to byłyby zlikwidowane :yes:

Również nie rozumiem argumentu dotyczącego kuchni...

Edytowane przez pstawik

Kuchnie, specjalistą nie jestem, ale obydwie kuchnie małe i nieustawne. W jednej i drugiej kuchni blat nie jest większy niż 1,2 m, szersze lodówki niż 60 cm (np. SIde by Side) nie wejdą bo są okna, okna są normalne więc nie ma szans na szafki nad oknami, szafki wiszące tylko naroże i w dodatku trzeba zmieścić okap, te pseudo spiżarnie po 1 m trzeba zlikwidować i wstawić wysoką zabudowę.

Domy bardzo duże a salon z jadalnią ma 25 m...to śmiesznie mało a garaże masz po 40-45m. Gdzie spędzacie więcej czasu w salonie czy garażu? Małe wiatrołay, jak wstawisz szafę to 3 osoby się nie zmieszczą. Nie będą się przenosić zapachy z garażu do domu? Zazwyczaj wejście z garażu do domu jest przez wiatrołap a tutaj bezpośrednio do domu.Poczytaj o tym na forum. Nie wiem dla ilu osób dom, ale jedna łazienka na piętrze to mało jeśli na piętrze będą 4 osoby.

Edytowane przez Marcin34_Śl

Ok. 160 m2 użytkowej. Jeśli chcecie salon+4 sypialnie to faktycznie uzyskać duży salon i kuchnię będzie trudno. Ale przemyślcie Wasze priorytety. W Rododendronach 17 podoba mi się duży garaż (choć musicie z niego jeszcze wyciąć kotłownię), duży gabinet i dość duże sypialnie na górze. Tylko ten salon i kuchnia malusie... Pomyślcie o adaptacji projektu i poszerzeniu go o jakiś metr. To nie będą jakieś gigantyczne koszty w skali budowy.

Elfir, a wg Ciebie jaką powierzchnię powinien mieć pokój dziecięcy? 12,6 oraz 10,8 m2 pow. użytkowej (po podłodze więcej) to za mało (Bonita)? Trochę mnie to dziwi, dlatego podpytuję :)

http://www.dobredomy.pl/projekt/cirillaII/lustro/

Cirilla wydaje mi się całkiem ustawna...ale może czegoś nie dostrzegam, dlatego pytam profesjonalistów :)

Elfir, a wg Ciebie jaką powierzchnię powinien mieć pokój dziecięcy? 12,6 oraz 10,8 m2 pow. użytkowej (po podłodze więcej) to za mało (Bonita)? Trochę mnie to dziwi, dlatego podpytuję :)

Około 12 m2. Pamiętaj, że pokój pod skosem jest mniej ustawny - nie wszędzie wstawisz szafę.

Bonita - czy dziecko, które dostanie mniejszy pokój nie będzie się czuło pokrzywdzone?

W Cirilli na parterze nie masz pełnej łazienki - a musisz uwzględniać na tyle dużą, by można było tam wjechać na wózku lub poruszać się z cudzą pomocą, skoro chcecie wykorzystać na starość tylko parter.