Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Apropo tej kotłowni i że nie zmieszczę się z 4 sypialniami w 120m2 - małe sprostowanie, wystarczą 3 sypialnie + pokój na dole, tak jak w P136.

Dzięki za te cenne podpowiedzi. Powiedzcie mi ile konkretnie oznaczają te oszczędności? Np Tytan vs P136 w wersji z pokojem na dole? Czy to jest 100, 50 czy bardziej 20tyś?

Pytam, bo jest jeszcze coś takiego jak urok / wygląd domku i P136 trochę traci na wyglądzie, pytanie właśnie o ile może być tańszy w budowie.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Anubis - jakby nie liczyć 3 sypialnie + pokój z możliwością spania na dole to nadal są 4 sypialnie :)

P136 to dom pasywny, potrzebujący minimalną ilość energii - Tytan taki nie jest.

Więc różnica kosztów budowy nie będzie jakaś ogromna. Oszczędność na prostszym dachu, ale za to grubsze ocieplenie.

Natomiast znacząco różnić się będzie koszt eksploatacji budynku.

Napisz do autora projektu na ile on wycenia koszty budowy.

Apropo skomplikowanych dachów w Tytanie i Julii7, znalazłem takie projekt, który metrażowo jest podobny, ma prostszy dach a mimo to jest wyceniany drożej, macie pomysł dlaczego ? http://www.mgprojekt.com.pl/miranda

Podoba mi się także taki projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/prosty ale wycena też podobna mimo nazwy wskazującej co innego :)

Edytowane przez anubias

o szczegółach świadczą detale niewidoczne dla laika na rzutach - rodzaj konstrukcji dachu, materiał na ściany, ocieplenie, ilość kominów.

I rzetelność samej wyceny.

Ten dom jest trzykondygnacyjny - poddasze nad piętrem można zagospodarować. To też podraża budowę, bo występuje dodatkowy strop. Dom jest też wyższy, potrzebuje mocniejszego fundamentu, więcej zbrojenia, itd.

Witam,

zmodyfikowałem dom dzięki wielkiej pomocy ze strony P. Elfira.

Rzut w lepszej jakości: foto

2.jpg

mam mały dylemat:

czy duża łazienka z pralnią ma być przez drzwi czy zrobić jedno wielkie pomieszczenie

i teraz jakie okna do łazienek przydzielić?

chciałbym aby w łazience była kabina prostokątna duża , wanna, 2 umywalki, wc i pralka w pralni itd.

nowy projekt _ lazienki.jpg

Edytowane przez Bartosz Buczyński

Bartoszu, jak szerokie planujesz lożko w sypialni? Przy obecnych jej wymiarach, aby się nie przeciskać, to zmieści się tam tylko 140 centymetrowe. Jeśli ma byś większe, dobrze byłoby przesunąć ściankę pokoju dziecinnego i ewentualnie ściankę łazienki.

W sypialni planujesz okno czy drzwi tarasowe?

plan (9).jpg

Obawiam się też, że gabinet, za uskokiem ściany, nie będzie najlepiej doświetlony.