Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy domu parterowego.

Wybrany projekt to: Dom w Mekintoszach (M) z niewielkimi zmianami tj. wyrzucenie kominka z salonu oraz poszerzenie garażu o około 1.5m (oraz zmniejszenie kotłowni o 1,5m na korzyść garderoby - przejście z sypialni)

Czy ktoś z bardziej doświadczonych mógł by zasypać mnie wadami tego domu - gdyż być może zaślepiony jestem za bardzo i nie myślę już logicznie.

Najbardziej w tym domu męczy mnie strop - są dwie wersje ze stropem betonowym i drewnianym. Bardziej skłaniam się ku betonowemu - głównie ze względu na spore rozpiętości nad salonem i podobno kosztowo wyjdzie podobnie do drewnianego. Boje się też trochę pracy drewna - pękania sufitów itp ale znalezienie zaufanego wykonawcy do pracy z drewnem też jest nie bez znaczenia.

Poddasze miało by być niezamieszkałe - nie ocieplone - taka rupieciarnia.

Dodam że chciałbym ten dom wybudować i wykończyć do około 300tyś zł.

Edytowane przez sic12345

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zakładam, że względem stron świata jest ok.

Minusy

- kotłownia po przeciwnej stronie domu daleko oddalona od kuchni, bez cyrkulacji CWU się nie obejdzie, kanalizacja dosyć skomplikowana

- zobacz na wizualizacji - na przeciwko kanapy są drzwi wejściowe, będziesz widział każdego kto wchodzi do domu...nie będziesz mógł siedzieć w gaciach jak dzieci przyjdą do domu z przyjaciółmi. Kanapa trochę pod kątem do telewizora

- jak zrobisz garderobę kosztem kotłowni, to ograniczysz Sobie możłiwość wejścia z ogrodu do kotłowni

- bardzo małe pokoje dla dzieci, bardzo mało miejsca na szafy

Koszty - ze stropem betonowym się nie zmieścisz w 300 000 zł.Strop betonowy około 170 m2 to spore koszty (szacunek): 23m 3 betonu, 2,5 tony stali, z 150-200 stempli i chyba z 6 m3 drewna na szalunki i oczywiscie robocizna

Zakładam, że względem stron świata jest ok.

Chciałbym lustrzane odbicie tego co jest na stronie (czyli garaż po prawej stronie) - wejście do domu od południa - czyli troszkę ciemny salon - ale mam nadzieje że chłodny. Teraz w bloku mam salon od południowego zachodu - i w lecie jest słabo :/

- kotłownia po przeciwnej stronie domu daleko oddalona od kuchni, bez cyrkulacji CWU się nie obejdzie, kanalizacja dosyć skomplikowana

Tak, nie jest to wymarzony rozkład pod tym względem - ale w tym przypadku wydaje mi się najbardziej kompromisowy. Liczę się z cyrkulacją.

- zobacz na wizualizacji - na przeciwko kanapy są drzwi wejściowe, będziesz widział każdego kto wchodzi do domu...nie będziesz mógł siedzieć w gaciach jak dzieci przyjdą do domu z przyjaciółmi. Kanapa trochę pod kątem do telewizora

Akurat kanapa, przynajmniej tak planuje, będzie stała inaczej - tyłem i bokiem do wejścia do domu - więc siedzenie w gaciach nie wykluczone ;)

- jak zrobisz garderobę kosztem kotłowni, to ograniczysz Sobie możłiwość wejścia z ogrodu do kotłowni

Może nie napisałem jasno - garaż razem z kotłownią będzie poszerzony o około 1,5m. W garażu będzie szerzej, a z kotłowni te 1,5m zostanie wydzielone na garderobę - więc realnie w wyniku tego metrażowo kotłownia się nie zmieni, wejście będzie z ogrodu.

- bardzo małe pokoje dla dzieci, bardzo mało miejsca na szafy

To niestety "koszt" 4 sypialni na tak małym metrażu. ale u dzieci na łóżko, biurko i szafę powinno starczyć w zupełności.

Koszty - ze stropem betonowym się nie zmieścisz w 300 000 zł.Strop betonowy około 170 m2 to spore koszty (szacunek): 23m 3 betonu, 2,5 tony stali, z 150-200 stempli i chyba z 6 m3 drewna na szalunki i oczywiscie robocizna

Bez konkretnych liczb - ale ogólnie wg miejscowych "znachorów" monolit i drewniany w ostatecznym rozrachunku (po wykończeniu) wychodzi bardzo podobnie, ale ja sam nie potrafię tego dobrze oszacować

Edytowane przez sic12345

Od biedy wolę kuchnie niż salon od południa.

Tv będzie stał prawdopodobnie tu gdzie stoi narożnik (na którejś ze ścian)

Powiedzmy że miało by to wyglądać mniej więcej tak jak na fotce

salon_z_jadalnia.jpg

Na oferty na wiązary od ponad 2 miesięcy nie mogę się doprosić - nawet jakichś szacunkowych kosztów nie wysyłają :/

Witam,

Przymierzam się do budowy domu parterowego.

Wybrany projekt to: Dom w Mekintoszach (M) z niewielkimi zmianami tj. wyrzucenie kominka z salonu oraz poszerzenie garażu o około 1.5m (oraz zmniejszenie kotłowni o 1,5m na korzyść garderoby - przejście z sypialni)

Czy ktoś z bardziej doświadczonych mógł by zasypać mnie wadami tego domu - gdyż być może zaślepiony jestem za bardzo i nie myślę już logicznie.

Najbardziej w tym domu męczy mnie strop - są dwie wersje ze stropem betonowym i drewnianym. Bardziej skłaniam się ku betonowemu - głównie ze względu na spore rozpiętości nad salonem i podobno kosztowo wyjdzie podobnie do drewnianego. Boje się też trochę pracy drewna - pękania sufitów itp ale znalezienie zaufanego wykonawcy do pracy z drewnem też jest nie bez znaczenia.

Poddasze miało by być niezamieszkałe - nie ocieplone - taka rupieciarnia.

Dodam że chciałbym ten dom wybudować i wykończyć do około 300tyś zł.

W jakim celu chcesz tak bardzo powiekszyć garaż?

Poza tym, jeśli robi się z garażu przejście do domu, to zwykle po to by z niego często korzystać (wjechać do garażu i dopiero wysadać z tobołami), więc przejście przez całą część nocną aby dotrzeć do wiatrołapu by zrzucić buty i kurtkę nieco mija się z celem, bo lepiej będzie wysiąść z auta przed garazem i iść od razu do drzwi wejsciowych.

Moim zdaniem, pokoje dzieci są nieco za małe.Dzieci w pokojach nie tylko śpią i odrabiają lekcje, ale też bawią się i przyjmują gości.

Jeśli salon ma być od północy, to zmniejsz nieco przeszklenie od tej strony (zostaw tylko drzwi tarasowe, a zlikwiduj fixa).

W sypialni rodziców powinny wystarczyć pojedyńcze drzwi tarasowe.

Szkoda, że łazienka główna nie ma okna.

Z drobiazgów:

- do likwidacji drzwi do kuchni, są w tym przypadku zbędne

- wiatrołap nie jest zbyt duży, więc lepsze będą drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz

P.S.

Z mekintoszy podoba mi się Dom w Mekitoszach 6 (kilka metrów większy ale bez garażu)

W jakim celu chcesz tak bardzo powiekszyć garaż?

Samochód, motor, kosiarka, rowery, jakiś "warsztat" - to wszystko ma być upchane w garażu a przy tym ma być na tyle dużo miejsca żeby się swobodnie poruszać. Nie planuje budowy kolejnego garażu (kiedyś może jakąś wiatę dobuduję na działce), więc cały dobytek musi się tu pomieścić :)

Poza tym, jeśli robi się z garażu przejście do domu, to zwykle po to by z niego często korzystać (wjechać do garażu i dopiero wysadać z tobołami), więc przejście przez całą część nocną aby dotrzeć do wiatrołapu by zrzucić buty i kurtkę nieco mija się z celem, bo lepiej będzie wysiąść z auta przed garazem i iść od razu do drzwi wejsciowych.

Tak zgadzam się z tym, nawet wykombinowałem rozwiązanie jako takie. Planuje zrezygnować z szafy w sypialni (w końcu będzie garderoba) na korzyść powiększenia "pralni" i zrobienia w niej miejsca na szafę czy coś podobnego - żeby można było tam zrzucać odzienie ;)

Moim zdaniem, pokoje dzieci są nieco za małe.Dzieci w pokojach nie tylko śpią i odrabiają lekcje, ale też bawią się i przyjmują gości.

Analizowałem to na wiele sposobów, zdaje sobie z tego sprawę że nie są duże, choć sam dzieliłem taki metraż (no metr kw. więcej mieliśmy) przez pół życia z bratem i właściwie żadnemu to nie przeszkadzało i na brak miejsca nie narzekaliśmy. Z mojej perspektywy osobne pokoje mimo że nie specjalnie duże wydają się swego rodzaju luksusem. Zresztą założeniem naszym jest to iż sypialnie służą do spania i nie muszą być duże (być może tego pożałujemy w przyszłości :rolleyes:), a salon i kuchnia z racji spędzania w tych miejscach największej ilości czasu powinny być w miarę duże żeby wszystkich swobodnie pomieścić, coś za coś.

Jeśli salon ma być od północy, to zmniejsz nieco przeszklenie od tej strony (zostaw tylko drzwi tarasowe, a zlikwiduj fixa).

A dlaczego? Wydaje mi się że im więcej światła tym lepiej.

W sypialni rodziców powinny wystarczyć pojedyncze drzwi tarasowe.

Nie wiem czy w tym miejscu okno nie powstanie - ale podobno na etapie budowy można takie zmiany wprowadzać, więc jeszcze na to jest czas.

Szkoda, że łazienka główna nie ma okna.

Z drobiazgów:

- do likwidacji drzwi do kuchni, są w tym przypadku zbędne

- wiatrołap nie jest zbyt duży, więc lepsze będą drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz

P.S.

Z mekintoszy podoba mi się Dom w Mekitoszach 6 (kilka metrów większy ale bez garażu)

Tak, okna w łazience szkoda, drwi do kuchni nie będzie (przynajmniej nie planuje), a drzwi w wiatrołapie być może będą się otwierać na zewnątrz :)

Mekintosza z garażem widziałem przez przypadek na żywo i baaaardzo mi się spodobał - szczególnego uroku dodaje mu ten przylepiony garaż z nieco mniejszymi wymiarami (wysokość szerokość) - posiedziałem parę godzin w internecie i znalazłem go :)

Edytowane przez sic12345

Przy wejściu od południa przerzuciłabym kuchnię na stronę ogrodu i wzdłuż ściany szczytowej zrobiła salon.

Przejście do garażu przez część sypialnią - tworzy wiele problemów w codziennym użytkowaniu.

Edytowane przez Elfir

Hej,

Szukam działki i projektu ale natrafiłem na dom, którego cena wydaje się atrakcyjna. Tutaj chciałem Waszej porady w obszarze projektu na podstawie opisu oferty: http://dom.gratka.pl/tresc/402-69569227-lodzkie-rabien-ab.html

Dom ma 15lat i był zamieszkiwany tylko latem, dlatego nie ma ogrzewania, trzeba by było założyć gazowe. Są media - gaz i kanalizacja. Nie wiem, czy takie duże okna nadają się do domu całorocznego?

Na zdjęciach widać, że zapalone są światła a jest jakby ciemno, może to przez te drzewa a może dom jest źle oświetlony.. ?

Być może trzeba by wymienić okna .

Na parterze widać strop ale na I piętrze widać drewno na górze - czy tam nie powinno być również stropu?? Podobno dach jest ocieplony ale przecież tam widać konstrukcje drewnianą.. Na górze sypialnia ma 45m2 a więc jest do zamiany na 3 pokoje. Nie wiem, czy można założyć, że bezproblemowo postawi się ze dwie ścianki działowe np z porothermu 11,5cm ?

Co prawda jeszcze nie wiem, czy wymagany jest remont generalny ale licząc koszt remontu generalnego ok 100tyś (http://kb.pl/teksty/2013/10/01/koszt-remontu-starego-domu/) cena nie jest już taka atrakcyjna..

Działki w okolicy kosztują ok 125zł/m2 a mnie interesuje tak ok 1000m2.

Alternatywną byłoby postawienie nowego domu wedle projektów, które już wcześniej Wam podsyłałem do skomentowania (dzięki za komentarze):

http://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-julia-7-ma7621fe803d00

http://www.mgprojekt.com.pl/tytan

Edytowane przez anubias

Witam po raz kolejny,

dziękuję za komentarze do poprzednich wpisów, które dały mi trochę do myślenia i nakreśliłem nową koncepcję domku.

Dla przypomnienia, działka 20,5 x 40m wjazd od północy.

Rodzina 2+2 (+trzeci Dzidziol w planach ;)

założenia:

-salon powyżej 35m,

-kuchnia + spiżarnia (ważne dla Żony, żeby w kuchni był stolik lub ława),

-podcień od wschodu - żeby można było usiąść w cieniu latem,

-4 pokoje na piętrze,

-na parterze pomieszczenie gospodarcze z wyjściem do ogrodu - żeby nie trzeba było w gumiaczkach do salonu wchodzi jak się grzebie w ogródku,

-domek, który teoretycznie można podzielić na 2 niezależne mieszkania przy niewielkim nakładzie pracy - na stare lata, jakby zaszła taka potrzeba,

-garaż oddylatowany od domu (nieogrzewany) ,

-coś prostego w budowie , czyli nie generującego zbędnych kosztów:)

-ciepły, jasny i wygodny :)

-ogrzewanie : gaz jest w drodze , pewnie wszędzie podłogówka + WM z reku, możliwe, że bez kominka.

No i narysowałem coś takiego :

V6 działka.jpg

Sytuacja na działce (wjazd od północy - działka odchylona o 24stopnie od osi północ-południe)

V6 domek2.jpg

Front

V6 domek1.jpg

Ogródek od południa,

V6 wymiary.jpg

rzuty z wymiarami

Na piętrze: "nieumeblowana" łazienka, WC, Schowek, Sypialnia + 3 pokoje dla dzieci.

Na parterze: okno lub okna tarasowe w salonie na południowej ścianie nie muszą być przesuwane/otwierane, ponieważ wyjście na ogród będzie przez podcień z salonu i kuchni - mniej brudu się będzie nosić do domu.

To jest tylko ogólna koncepcja do dalszych przemyśleń - ale proszę o Wasze rady, sugestie i konstruktywną krytykę.

Wiem, że nie polecacie budowania domu 4m od granicy - ale w tym wypadku mam wystarczająco dużo ogrodu do dyspozycji za domem i wole wykorzystać całą południową dawkę słońca poszerzając bryłę domu.

Edytowane przez qbaiana

Na pierwszy rzut oka:

- stół masz w salonie, to w kuchni musi być mniejszy stolik do jedzenia posiłków. Odległość od kuchni do stołu jest duża więc nie będziecie tam siadać do każdego posiłku zważywszy, że musisz przejść przez dwie pary drzwi

- schody do zmiany, zabiegowe niewygodne a Twoim rysunku w zabiegu jest 6 schodów i ogólnie 16 (za mało). Nie chcesz okna na schodach?

- ja bym wydłużył kanapę na ścianę i przesunął tv od ściany bardziej na środek bo będziesz miał za blisko. Kanapa musi stać przynajmniej 50 cm od ściany

- zostaw wejście na taras od południa

- garderoba - p co okno? Kurzy się i ubrania płowieją. Nie chcesz zrobić garderoby z wejściem do sypialni? Pokoje dzieci są duże i spokojnie zmieszczą się szafy?

- WC malutkie na piętrze

- w pokojach na piętrze duże przeszklenia. Nie wiem jak się będą sprawdzać od południa

4 m od granicy możesz budować, ja też tak buduję. Pokombinuj z oknami od frontu, jakieś takie małe i mało nowocześnie wyglądają. Jak możesz budować dom piętrowy nie chcesz z płaskim dachem?

Na pierwszy rzut oka:

- schody do zmiany, zabiegowe niewygodne a Twoim rysunku w zabiegu jest 6 schodów i ogólnie 16 (za mało). Nie chcesz okna na schodach?

Stopnie na moim rysunku są tylko ideowe... nie liczyłem stopni :) A zabiegowe mogą być, mam obecnie takie i nie przeszkadzają.

Na pierwszy rzut oka:

- ja bym wydłużył kanapę na ścianę i przesunął tv od ściany bardziej na środek bo będziesz miał za blisko. Kanapa musi stać przynajmniej 50 cm od ściany

czemu kanapa nie może być w rogu ? co daje 50 cm odsunięcia ? Można za nią przejść? Ale w tym układzie nie ma takiej potrzeby.

Na pierwszy rzut oka:

- garderoba - p co okno? Kurzy się i ubrania płowieją. Nie chcesz zrobić garderoby z wejściem do sypialni? Pokoje dzieci są duże i spokojnie zmieszczą się szafy?

To nie garderoba - w pokojach i sypialniach jest wystarczająco dużo szaf na ubrania. To pomieszczenie to schowek na inne rzeczy.... Pisałem, że chciałbym, żeby była teoretyczna możliwość rozbicia domu na dwa osobne mieszkania. Po rozbiciu na dwa mieszkania SCHOWEK na górze stanie się wiatrołapem, dlatego jest w nim okno - z którego można zrobić drzwi wejściowe. Na piętrze , zamiast sypialni zrobi się kuchnie, a na dole w zamiast pomieszczenia gospodarczego, można zaślepić drzwi do garażu i zrobić osobną sypianie i mamy przy niewielkim remoncie dwa osobne , w pełni funkcjonalne mieszkania z niezależnymi wejściami. Dlatego , pasowałby żeby piec gazowy był na piętrze w łazience, a nie w pomieszczeniu gospodarczym na dole. Łazienka jest duża , może się zmieści ... ale to temat do dalszych przemyśleń.

- WC malutkie na piętrze

- w pokojach na piętrze duże przeszklenia. Nie wiem jak się będą sprawdzać od południa

4 m od granicy możesz budować, ja też tak buduję. Pokombinuj z oknami od frontu, jakieś takie małe i mało nowocześnie wyglądają. Jak możesz budować dom piętrowy nie chcesz z płaskim dachem?

Malutki WC na piętrze wystarczy.

W pokojach duże przeszklenia od południa i dlatego dach dwuspadowy z okapem, żeby w lecie zacienić okna. No i przyda się trochę przestrzeni na poddaszu jako schowek na choinke i inne pierdoły.

Edytowane przez qbaiana

Hej,

Szukam działki i projektu ale natrafiłem na dom, którego cena wydaje się atrakcyjna. Tutaj chciałem Waszej porady w obszarze projektu na podstawie opisu oferty: http://dom.gratka.pl/tresc/402-69569227-lodzkie-rabien-ab.html

Musisz wypruć ściany lub posadzki by zrobić ogrzewanie.

Musisz docieplić by spełniało jakieś sensowne normy i ogrzewanie nie pochłaniało tysięcy złotych

Duża ilość drzew na pewno zacienia wnętrze. Na szczęście to liściaste, więc zimą nie jest tak źle.

Ale byłam kiedyś w mieszkaniu ocienionym starymi klonami i latem trzeba było cały dzień palić światła w pokoju.

Wielkie okna - to nie jest problem w domy\u całorocznym, większość nowoczesnego budownictwa składa się z ogromnych przeszkleń. Pytanie jakie parametry mają te okna? Bo jak są wypaczone, kiepskiej jakości to będą gigantycznymi mostkami cieplnymi.

Na piętrze nie musi być stropu. Dlaczego sądzisz, że powinien być? Poddasze po prostu wykończone jest drewnianą boazerią na suficie. ocieplenie może być ponad. Ale jak grube? Nie wiadomo.

Ścianki działowe - materiał musi określić konstruktor, bo tylko on wie jaka będzie wytrzymałość stropu.

Wiem, że nie polecacie budowania domu 4m od granicy

Ja nawet polecam w granicy ;)

Nie polecam robienia wielkich reprezentacyjnych przeszkleń (a często na ścianie bocznej lokalizowane są w projektach gotowych przeszklone ryzality na jadalnie) kiedy do granicy z sąsiadem są tylko 4 m

Ja nawet polecam w granicy ;)

Nie polecam robienia wielkich reprezentacyjnych przeszkleń (a często na ścianie bocznej lokalizowane są w projektach gotowych przeszklone ryzality na jadalnie) kiedy do granicy z sąsiadem są tylko 4 m

Pisałaś , że trudno sensownie zagospodarować ogród o szerokości 4m..

A co sądzisz o mojej koncepcji domku ?

Puki co układ sprzętów w kuchni , okien oraz drzwi do łazienek rozrysowany na szybko ... jeszcze do przemyślenia .

bo trudno - kiedy masz tam reprezentacyjne okno i na tych 4 m trzeba stworzyć sensowną kompozycję, która jednocześnie osłoni widok na sąsiedni dom, będzie tworzyła ładny widok z okna i nie zacieni wnętrza.

Wzdłuż pustej ściany akurat nie ma problemu.

Witam,

Od dłuższego czasu przeglądam projekty domów ale nie mogę znaleźć tego "właściwego".

Wymagania:

- 160-180 m2 + garaż

- garaż dwustanowiskowy

- jak najprostszy dach (najlepiej dwuspadowy)

- nowoczesny wygląd

- schody jednobiegowe

Na razie najbardziej w oko wpadł dom gala z MGProjekt http://www.mgprojekt.com.pl/gala ale jednak:

- jest za duży (na etapie adaptacji myślałem aby zmniejszyć szerokość o 1m co da ok 25m2 mniej)

- na poddaszu jak dla mnie jest za dużo okien dachowych (15) mnożąc je przez cenę dobrego okna (ok. 2000) da jakąś kosmiczną kwotę. Tu myślałem aby zlikwidować poczwórne okna na rzecz podwójnych. Czy tyle okien wystarczy? Nie będzie za ciemno?

- w garażu krzyżują się dwa podciągi co sporo kosztuje

Więc pytanie. Czy zna ktoś projekt gotowy, który spełni powyższe oczekiwania? Czy może zbudował ktoś Galę i zmieścił się w kosztorysie podanym przez biuro? W Internecie znalazłem wypowiedź, że ktoś wybudował stan surowy za 400.00, a wykończenie kolejne 600.000 co mnie lekko zmartwiło- dlatego szukam już oszczędności na etapie projektu.

Pomożecie?

- ... zamiast analizować set "projektów gotowych" pod katem dostosowania do swoich potrzeb, nie lepiej iść w stronę projektu indywidualnego ?, który ( z "natury rzeczy" ) jest opracowywany już na etapie Koncepcji w oparciu o oczekiwania użytkowe ( Twoje wytyczne ), ale też Warunki Zabudowy, czy też wszystkie dane wynikające z działki ( od sąsiedztwa, wjazdu, stron świata ... po geotechnikę ) Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

W Internecie znalazłem wypowiedź, że ktoś wybudował stan surowy za 400.00, a wykończenie kolejne 600.000 co mnie lekko zmartwiło- dlatego szukam już oszczędności na etapie projektu.

Normalna cena. Ten projekt ma całkowitej powierzchni 300m2 * 2 tyś średni koszt budowy domu w Polsce do stanu deweloperskiego = 600 tyś.

Edytowane przez Elfir