Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam,

- w garażu krzyżują się dwa podciągi co sporo kosztuje

ściana zewnętrzna garażu w zarysie ściany zewnętrznej PIĘTRA i ( przy tej ściance kolankowej ) podciąg znika :)

- nie znika niestety toaleta Parteru otwierana w osi stołu jadalnego, czy też większa łazienka przy sypialni głównej, od mniejszej łazienki ogólnodostępnej PIĘTRA

- 18cm wełny w dachu - to trochę słabo, jak na dzisiaj

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bartoszu, nie sztuką jest powiększać dom w nieskończoność, lecz na wyznaczonym metrażu upchnąć wszystko co trzeba nei robiąc klitek :)

Tak więc zamiast powiększać dom, poprzesuwaj nieco ściany wewnątrz.

A myślałeś może o zamianie miejscami kotłowni i łazienek z gabinetem i garderobą?

łazienka pierwotnie była tam gdzie gabinet - daleko od kotłowni, z oknem na taras (czyli w praktyce całe lato okno i tak trzeba zasłaniać).

Bartosz planuje kotłownię z wejściem z zewnątrz (paliwo stałe?)

Edytowane przez Elfir

łazienka pierwotnie była tam gdzie gabinet - daleko od kotłowni, z oknem na taras (czyli w praktyce całe lato okno i tak trzeba zasłaniać).

Bartosz planuje kotłownię z wejściem z zewnątrz (paliwo stałe?)

Okno nie musi mieć przezroczystych szyb :)

Poza tym, okno w łazience nie musi być na "pokojowej" wyskości - można je dać dużo wyżej, aby nikt nie zaglądał.

A gdy Bartosz przejdzie "pranie mózgu" i zrezygnuje w końcu z kotła na ekosyf, to kotłownię wraz z łazienkami będzie mógł przenieść na środek domu ;)

Zerknęłam kilka stron wcześniej i patrząc na przeróbkę w wykonaniu Elfir, muszę powiedzieć, że zamiana pokoju rodziców z pokojem dziecka jest rozsądna, a do tego dobrze wygląda. A Tobie, Bartosz, nie podoba się? :)

m1.jpgWitajcie! Ja wykombinowałam coś takiego-czy to ma sens-zwłaszcza,że tak piszecie o tej kotłowni-a ta zewnętrzna ma być na paliwo stałe, a ta w środku na gaz. boję się,że gaz będzie taki drogi i dlatego wymyśliłam drugą kotłownię, aby grzać np.ekogroszkiem. Myślicie ,że projekt jest ok. Ta ściana gdzie jest najmniej okien-Pólnoc,a ta od tarasu -Wschód.

murator.jpg

Edytowane przez Rakowiec

Rakowiec - może dodaj jeszcze kotłownię na owies w dobudowanym budynku i studzienkę do podłączenia cieplika miejskiego jak za 100 lat wybudują w okolicy?

Naprawdę nie macie na co wydawać kasy niż na dublowanie systemów ogrzewania i to jeszcze takich rodem z XIX wieku (węgiel)?

Podstawowa zasada - nie wybiera się taniego źródła ciepła do domu tylko ogranicza zapotrzebowanie na ciepło.

[ATTACH=CONFIG]367960[/ATTACH]Witajcie! Ja wykombinowałam coś takiego-czy to ma sens-zwłaszcza,że tak piszecie o tej kotłowni-a ta zewnętrzna ma być na paliwo stałe, a ta w środku na gaz. boję się,że gaz będzie taki drogi i dlatego wymyśliłam drugą kotłownię, aby grzać np.ekogroszkiem. Myślicie ,że projekt jest ok. Ta ściana gdzie jest najmniej okien-Pólnoc,a ta od tarasu -Wschód.

Trochę mały rysunek jak na moje zmęczone oczy.... ale coś tam chyba widzę...niewiele, ale zawsze coś.

Wejscie do kibelka od strony części dziennej (na wprost stołu) to nie jest estetyczne rozwiązanie (ani dla wzroku ani dla słuchu).

Salon jest wielki, za to kuchnia wydaje się być małą i ciasna, a do tego na wejściu do niej stoi stół. Może ustaw stół pod podciągiem, a do tego zrób dodatkowe przeszklenie po jego drugiej stronie (bliźniacze do tego co jest obecnie przy stole).

Szafki z TV lepiej ustawić obok kominka, tak aby móc z kanapy patrzeć na jedn i drugie.

Skoro masz kominek, to gdyby gaz kiedyś okazał się zbyt drogi, to można pomyśleć awaryjnie o ogrzewaniu z salonowego źródła (zamiast budować dodatkową kotłownię i kupować dodatkowy kocioł).

A poza tym, tak jak napisała Elfir, najlepiej jest dom wybudować w taki sposób, aby jak najbardziej ograniczyć straty ciepła. Można straty ograniczyć nawet do tego stopnia, że ogrzewanie czystym prądem nie nadszarpnie budżetu (plus takiego ogrzewania to niskie koszty instalacji)

Witajcie

Poszukiwania projektu w toku. Po kilku miesiącach poszukiwań to jest nasz typ na ten moment:

Arklow2: http://projektydomow.ladnydom.pl/projekt-domu-arklow-2-BBE1032

Ze względu na strony świata potrzebna będzie wersja lustrzana. W projekcie brak garażu, ale chcemy go "dokleić" od strony pomieszczenia gospodarczego (prosty, płaski, bez tarasu).

Proszę Was o uwagi na temat układu funkcjonalnego itp., bo naprawdę wydaje mi się układny i przemyślany. Bardzo zależało nam na małym gabinecie na dole. Zastanawiamy się nad likwidacją balkonu, ale to już ewentualna zmiana adaptacyjna.

Tamir, oglądałem kiedyś ten dom. Ciekawy projekt. Jest wersja z garażem ale z przodu domu.

Do poprawy:

- wejście do domu, kuchnia. Ja bym zrobił wejście przez spiżarkę, żeby nie krążyć do kuchni przez salon. A tak wchodzisz, otwierasz drzwi i rzucasz zakupy do spiżarki. Nie wiem co tam jest na rzutach pomiędzy spiżarką a kominkiem?

- wejście na taras/komunikacja do przemyślenia. Kłopotliwe będzie wejście na taras omijając kanapę czy przechodząc przed tv

- brak prysznica w łazience na górze

- w jednym pokoju na poddaszu brak okna w ścianie szczytowej a jest miejsce. Ja bym zrobił dwa takie same okna balkonowe od podłogi w obydwu pokojach

- jak dla MNie za duży korytarz u góry, niewykorzystana przestrzeń

- nie fajnie wyglądają 3 kominy, zrób WM, paliwo gaz, prąd lub PC i zostaw tylko jedne na kominek

Mnie się dom podoba, balkon/zadaszenie tarasu jest bardzo fajne, pokoje na na piętrze identyczne, super sypialnia z garderobą. Dostawiony garaż/wiata to dobry pomysł

Edytowane przez Marcin34_Śl