Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcin34_Śl , Elfir, Łukasz, bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i uwagi - wszystkie cenne. Elfir, bardzo trafnie przerobiłaś kuchnię, zwłaszcza ten blat z krzesłami od strony wiatrołapu był dziwny i niepotrzebny. Też wolę go w kuchni jako barek. Myślę też o tym, czy czasem wejście do spiżarni nie byłoby lepiej zrobić od strony tych wyrzucanych 2 krzeseł, wtedy cała ściana w kuchni pozostaje dostępna do zabudowy, a wokół kominka, z dwóch stron jest przejście - do kuchni i do salonu. Co o tym myślicie? :)

Załączam link i podgląd dla rysunków szczegółowych ze strony, z przekrojem i wymiarami: Arklow - rysunki szczegółowe. To jest wersja podstawowa, czyli z wiatą przed budynkiem, ale sam dom w wersji nr 2, czyli tej wybranej przez nas, się nie zmienia (ale nie ma tam linku do rysunków szczegółowych: Arklow 2, Arklow z wiatą. Chcemy "dokleić" garaż z boku (1 stanowiskowy), ponieważ w takiej formie (wysuniętej do przodu) nie zmieści się na działce, a raczej zabierze zbyt dużo miejsca od strony wejścia.

arklow_przekroj.jpg

arklow_parter.jpg

arklow_pietro.jpg

Edytowane przez Tamir

wydaje mi sie, że schody wyjdą bardzo stromo. Klatka schodowa zajmuje tez bardzo dużo miejsca a przestrzeń pod schodami jest słabo wykorzystana.

W oryginalnym układzie za wnęką na prysznic pod schodami robi się trudno dostępny zakątek na kurz i pająki.

Może dałoby się przerobić na dwubiegowe?

I obrócić komin o 90stopni, by móc oglądać kominek także od strony stołu w jadalni

http://images83.fotosik.pl/34/818655bf772febb7gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Poproszę o pomoc w wyborze kolorów dachu, stolarki okiennej oraz drzwi garażowych. Robiłem wizualizację na własne potrzeby. Załączam kilka wariantów, z których żaden mi się nie podoba :). Może ktoś spojrzy na to świeżym okiem?

https://drive.google.com/open?id=0B2hGUT820TXedHMwTy1HSmdNUXM

Dachówka będzie taka:

http://www.creaton.pl/produkty/dachowka-ceramiczna/dachowka-holenderka-plaska/premion/

Wzornik stolarki okiennej taki:

http://izoplast.pl/images/PDF/wzornik.pdf

jak planujesz stolarkę antracyt, czyli dość nowoczesną w wyglądzie, to przydałoby się wybrać podobną kolorystykę dachu i rynien spustowych (lub rynny pod kolor tynku).

Bo teraz prowadzi to do tego, że wszystko jest w innym kolorze.

jak planujesz stolarkę antracyt, czyli dość nowoczesną w wyglądzie, to przydałoby się wybrać podobną kolorystykę dachu i rynien spustowych (lub rynny pod kolor tynku).

Bo teraz prowadzi to do tego, że wszystko jest w innym kolorze.

Antracyt absolutnie nie. Raczej jasny szary bo wydawał się neutralny, ale też jakoś nijak to wygląda. Brama jest ogromna i obawiam się, że wyraźny kolor stłamsi całość. Momentami mam wrażenie, że najlepiej jest jak cała stolarka jest biała.

Też sobie pomyślałem, że kostka robi efekt negatywny :) Może jutro ją zmienne i wrzucę obrazek. Kolor tynku jasny kremowy, piaskowy ale blisko bieli. Tak naprawdę to nic z kolorów nie jest jeszcze ustalone nawet na 50%.

Gdybym dał antracytowy dach, stolarkę i prawie biały tynk to byłoby dobrze tylko, że mam trochę przesyt tej modnej ostatnio kolorystyki. Wizualizacja jest trochę biedna i w rzeczywistości niezależnie od wyboru powinno być dużo lepiej.

P.S. Chyba widzę co można poprawić. W wariancie gdzie cała stolarka to sosna (2-chyba najpewniejszy typ) zmienić kolorystykę schodów i wjazdu. Dodatkowo tynk bardziej biały. To chyba zabija całą resztę.

Miałam na myśli to, że przy szarej kostce, szara brama dobrze wygląda - tak jakby byla kontynuacją drogi/podjazdu... Podobnie to wygląda z szarym chodnikiem i szarymi drzwiami wejściowymi. U mnie też brama garażowa będzie ogromna i chyba w takim samym kolorze jak tynk (a raczej tynk będzie w kolorze bramy), a reszta stolarki prawdopodobnie coś drewnopodobnego.

Piaskowy tynk... jak dla mnie żółcie na ścianie i czerwienie na dachu nieco się gryzą. Przy brązowych dachówkach taki tynk wygląda już lepiej.

Z kolei szara dachówka nie musi być koniecznie antracytowa, może być zwyczajnie szara. A do szarości pasuje chyba wszystko.

WAŻNE: kolor dachu powinien współgrać nie tylko z kolorem elewacji, ale też z kolorystyką dachów w okolicy.

Edytowane przez moniss

Witam :rolleyes:

Podoba nam się ten projekt https://www.extradom.pl/projekt-domu-sezam-2-WOF1027

LUSTRZANE ODBICIE

wjazd mamy od południa. Dom będzie usytuowany na styk tzn 3 m i 4 m od granicy

długość działki 30 m

Zastanawiamy się czy salon od północy nie będzie zbyt ponury?

z jednej strony kuchnia i salon to jedno pomieszczenie, więc przy tak małym domu i powierzchni, przez okno kuchenne (planujemy je powiększyć i zrobić narożne) powinno być zadowalające doświetlenie wnętrza.

proszę o opinie :)

Można też kuchnię zrobić od ogrodu a kanapy od frontu. Zaleta jest taka, że się nie będzie latem nagrzewać.

Duże okno w salonie na bocznej ścianie prawdopodobnie światła wiele nie będzie dawać, bo będzie za blisko sąsiedniego domu.

Witam :rolleyes:

Podoba nam się ten projekt https://www.extradom.pl/projekt-domu-sezam-2-WOF1027

LUSTRZANE ODBICIE

wjazd mamy od południa. Dom będzie usytuowany na styk tzn 3 m i 4 m od granicy

długość działki 30 m

Zastanawiamy się czy salon od północy nie będzie zbyt ponury?

z jednej strony kuchnia i salon to jedno pomieszczenie, więc przy tak małym domu i powierzchni, przez okno kuchenne (planujemy je powiększyć i zrobić narożne) powinno być zadowalające doświetlenie wnętrza.

proszę o opinie :)

Poszukaj może nieco innego projektu. Koniecznie musi to być parterówka? I elewacja frontowa ma być szeroka? A może lepszy będzie projekt domu ze ścianą szczytową skierowaną w kierunku ulicy?

Poszukaj może nieco innego projektu. Koniecznie musi to być parterówka? I elewacja frontowa ma być szeroka? A może lepszy będzie projekt domu ze ścianą szczytową skierowaną w kierunku ulicy?

parterówka koniecznie :yes:

dom do 100 m2

nie możemy skierować ściany szczytowej w kierunku ulicy (wz).:no:

Myślę czy nie przenieść kuchni do tyłu, ale zależy nam też na wyjściu na taras z tyłu. Czyli musiałaby się zmieścić i kuchnia i wyjście na taras.