Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir : dzięki za uwagę:

1. Wiatrołap : raczej nie planuje szafy - wystarczy wieszak naścienny na kurtki, a pod nim półka na buty.

2. Schody - mam obecnie takie same i nie przeszkadzają mi. Jest to kompromis w poszukiwaniu wolnej przestrzeni.

3. To nie jest garderoba - to jest SCHOWEK na na rzeczy inne niż ubrania, czyli pościel , koce, ewentualnie kurtki zimowe po sezonie itp. W Sypialni jest szafa na ubrania codzienne : 2,6m długości - i wysoka do sufitu . Oboje z żoną nie należymy do strojnisiów i modnisiów ;))

1. wiatrołap - nie mieści się standardowa szafa

2. Schody - niewygodne

3. Nie rozumiem idei garderoby wspólnej i konieczności wychodzenia po ciuchy z pokoju na korytarz (w bieliźnie?)

a w tym kierunku, żeby garaż był połączony z wiatrołapem i ogrodem:

http://images81.fotosik.pl/52/cc3d917c5b8cd40cgen.jpg

Masz doświetlony korytarz na piętrze i łazienkę na parterze.

Moim zdaniem warto popracować nad kuchnią, bo lodówka daleko od blatu roboczego.

w tym gospodarczym pomieszczeniu przy garażu koniecznie głęboki zlew techniczny (mycie szmat, opłukanie butów) lub nawet brodzik ze słuchawką prysznicową.

Edytowane przez Elfir

kombinujesz wówczas z ustawieniem domu w odbiciu lustrzanym lub szukasz na działkę z wjazdem od południa, żeby mieć więcej przeszkleń od frontu.

Masz jeszcze jakieś wytyczne? kalenica, nachylenie dachu?

Edytowane przez Elfir

Chodzi mi głównie o ten wjazd od zachodu. czy to ma jakieś znaczenie ?czy się tym nie przejmować?

ZACH strona to bardzo atrakcyjna strona działki z oświetleniem naturalnym od południa do wieczora ( ZACH słońca ).

Warto się na nią "otwierać " np. oknami pokoju dziennego. Wszystko zależy również od najbliższego i dalszego otoczenia / sąsiedztwa działki budowlanej. Jedno z drugim ( strony świata + sąsiedztwo ) należy dobrze " wiązać ".

Elfir - dziękuję za uwagę, proste schody jak najbardziej na plus, układ łazienek też fajnie Ci wyszedł.

Ale ze względów bezpieczeństwa wole , żeby nie było przejścia z Garażu do Wiatrołapu. Czasem do wiatrołapu wpuszcza się obcych ludzi i zdarza się, że nieznani goście zostają sami na chwilę... W małym wiatrołapie (bez szafy ) co najwyżej może mi ktoś buty i kurtkę podprowadzić.

Kuchnie narysowałem na szybko - nie jest jeszcze do końca przemyślana.

Trochę duży mi ten domek wyszedł i martwię się o koszty. Ile szacujecie za taką chałupę do stanu developerskiego ?

V6 wymiary.jpg

V6 domek2.jpg

a w tym kierunku, żeby garaż był połączony z wiatrołapem i ogrodem:

http://images81.fotosik.pl/52/cc3d917c5b8cd40cgen.jpg

Masz doświetlony korytarz na piętrze i łazienkę na parterze.

Moim zdaniem warto popracować nad kuchnią, bo lodówka daleko od blatu roboczego.

w tym gospodarczym pomieszczeniu przy garażu koniecznie głęboki zlew techniczny (mycie szmat, opłukanie butów) lub nawet brodzik ze słuchawką prysznicową.

Elfir - dziękuję za uwagę, proste schody jak najbardziej na plus, układ łazienek też fajnie Ci wyszedł.

Ale ze względów bezpieczeństwa wole , żeby nie było przejścia z Garażu do Wiatrołapu. Czasem do wiatrołapu wpuszcza się obcych ludzi i zdarza się, że nieznani goście zostają sami na chwilę... W małym wiatrołapie (bez szafy ) co najwyżej może mi ktoś buty i kurtkę podprowadzić.

A dlaczego wpuszczasz obcych do domu? U mnie nawet znany od lat listonosz/kurier/doręczyciel stoi i czeka grzecznie przed drzwiami czekając aż przyniosę kasę za przesyłkę za pobraniem. Nie znam obcych, którzy by się pakowali sami od razu do domu - nawet lokalne żuliki, gdy przychodzą po prośbie o jakiś złom.

Poza tym...

- do garderoby dajesz drzwi na całą ścianę (część to atrapa), które wyglądają jak drzwi do szafy

- pomiędzy garderobą a częścią gospodarczą tez dajesz drzwi, mogą być nawet zlane ze ścianami (np. oklejone taką sama tapetą jak ściana).

- pomiędzy pom. gospodarczym a garażem drzwi możesz nawet na klucz zamykać albo otwierać je czytnikiem linii papilarnych :)

Przeróbki Elfir jak zwykle są bardzo dobre, bo masz:

1. wygodne schody, które można genialnie zaaranżować (pod nimi można zrobić schowki, a może jakiś "tajemny" kącik?)

2. doświetloną łazienkę

3. możliwość dowolnego ustawienia mebli w 2 pokojach na piętrze, bo drzwi możesz ustawić w dowolnym miejscu a nie tylko tuż przy jednej ze ścian

4. garderobę przy wiatrołapie (a wiatrołap pozostaje nadal tylko na wieszaki)

5. możliwość powiększenia kuchni o spiżarkę, którą można zrobić w garderobie przy wiatrołapie (w drodze z samochodu do wiatrołapu, część zakupów ląduje od razu na odpowiednich półkach)

6. dodatkowe okno na elewacji frontowej, bo wcześniej czegoś na ścianie nad garażem brakowało i było bardzo "łyso"

7. mniejsze szanse na kłótnie z żoną o brudzenie w mieszkaniu, gdy autem wracasz z pracy w deszczowy dzień i idąc z garażu do wiatrołapu nie musisz zostawiać błota w przedpokoju ;)

Edytowane przez moniss

Może , źle się wyraziłem z tymi "obcymi", listonosza ani kuriera też nie wpuszczam. Bardziej chodzi o dzieci, ale nie teraz gdy są małe, tylko gdy będą PRAWIE dorosłe.

Osobiście wole nie mieć przejścia z wiatrołapu do pomieszczenia gospodarczego i garażu.

Wracając do mojej koncepcji :

Jednak trzeba zmniejszyć domek : parter 96 m + piętro 108m + garaż 35m to za dużo jak na moją kieszeń .

( chociaż wszystko w tym projekcie mi się podoba - a zwłaszcza to , że w takim układzie z dużego domu można w bardzo prosty sposób zrobić 2 w pełni funkcjonalne mieszkania z osobnymi wejściami) .

Działkę mamy kupioną 20,5 x 40m , wjazd od północy. Rodzina 2+2+trzeci Dzidziol w planach :)

Rozpisałem sobie jakie pomieszczenia musiałyby być w dwóch wersjach - parterówka i piętrówka:

powierzchnie.jpg

Przy 135metrach powierzchni może warto iść w parterówkę ?

Chociaż piętrówka pozwala lepiej wykorzystać południową ekspozycję działki.

Edytowane przez qbaiana

bez problemu się zmieści.

Czym będziecie grzać?

Jak macie dwójkę dzieci to jedno będzie miało okna pokoju od północy.

Meble na rzucie zostały pomniejszone, by dom wydawał się większy.

hej,

wracam z moimi przeróbkami i mam dwie wersje

1. Kuchnia z przodu (plus za większą przestrzeń i w ogóle jakoś tak bardziej przestronnie -> duża kuchnia, w naszym wypadku to na ++)

2. Kuchnia z tyłu (trochę mniejsza, część dzienna zdecydowanie mniej przestronna)

Elfir będziemy grzać tylko gazem. Pokoje dla dzieci są z przodu od południa :)

Proszę o opinie uwzględniając kierunki świata zaznaczone na zdjęciach :)

WERSJA 1 - Sezam 2.jpg

WERSJA 2 - Sezam 2.jpg

qbaiana masz za małą działkę na parterówkę IMO.

Nie, działka jest wystarczająco duża na parterowy domek ok. 135m2. Trzeba tylko go dobrze zaprojektować/usytuować.

Ale czy ma to być parterówka czy z użytkowym poddaszem, zależeć będzie od zapisów w planie miejscowym czy warunkach zabudowy.

qbaiana, możesz niektóre pomieszczenia jeszcze nieco przykroić np. w 6 metrowej łazience zmieścisz tyle samo co w 9-metrowej, a zaoszczedzisz na "parkiecie do tańca" na środku pomieszczenia.

Korytarze za to mogą wyjść nieco większe niż planujesz.

Po co Ci tak duże pomieszczenie gospodarcze? Co tam planujesz trzymać?

Edytowane przez moniss

Teoretycznie nawet takie coś się zmieści:

http://z500.pl/projekt/588/Z195,wygodny-dom-parterowy-z-duzym-salonem-czterema-sypialniami-i-opcja-poddasza.html

A to już jest kawał DOMU - tyle , że okna będą prosto na płot .

Jaka waszym zdaniem jest najlepsza bryłą domu na taką działeczkę ?

Teren wygląda takparcele - nasza ŻÓŁTA.jpg:

Nasza działeczka zaznaczona na ŻÓŁTO . Na razie jest pusto dookoła - teren świeżo podzielony i uzbrojony.

qbaiana ale musisz dom trochę odsunąć, bo gdzie wjedzie samochód? Nie mówiąc o samochodach gości... Skoro dom bez garażu to chyba musisz mały parking wyznaczyć?

W ten sposób ogród robi się jeszcze mniejszy... Naprawdę chcesz siedzieć na tarasie i mieć sąsiadów 5 metrów z boku i maksymalnie 15 metrów na wprost? Będziesz słyszeć każde ich słowo, zapomnij o intymności. Ale oczywiście zrobisz jak chcesz, trzymam kciuki :)