Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wypis z MPZP:

Ustala się następujące parametry i wskaźniki kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenów

o których mowa w ust. 1:

1) nieprzekraczalne linie zabudowy od dróg publicznych klasy KDD1/2 - 6,0m;

2)powierzchnia terenu czynna biologicznie -min. 25%, dla zabudowy jednorodzinnej;

3)powierzchnia terenu czynna biologicznie -min. 15%, dla zabudowy jednorodzinnej z towarzyszącymi usługami,

5)powierzchnia zabudowy -max.60%, dla zabudowy jednorodzinnej;

6)powierzchnia zabudowy -max. 75%, dla zabudowy jednorodzinnej z towarzyszącymi usługami;

8)wysokość zabudowy -do 2 kondygnacji nadziemnych plus jednokondygnacyjne poddasze użytkowe w spadku dachu lub 3kondygnacje nadziemne dla dachów płaskich;

9)dachy wielospadowe o nachyleniu powyżej 25° lub dachy płaskie;

10)wysokość budynków gospodarczych i garaży max. 6,0m;

11)kształt dachów budynków gospodarczych i garaży dostosowany do kształtu dachu budynku mieszkalnego.

czyli prawie totalna dowolność.

Proszę o opinie uwzględniając kierunki świata zaznaczone na zdjęciach :)

Co to za pomieszczenie między łazienką a salonem? Kotłownia? Wyjątkowo nieustawna. Po co ci wyjście na ogród z niej? Piec do takiego małego domku z zasobnikiem jest wielkości lodówki. Wejdzie do spiżarki przy kuchni.

Schody w wiatrołapie - chcesz wykorzystać poddasze? Na co ci stałe schody do sporadycznego wchodzenia? Tam jest za nisko by zrobić pod nimi szafę na kurtki w wiatrołapie.

Na drugiem rysunku ta mała klitka przy sypialni to ma być garderoba? Przecież tam ledwo człowiek wejdzie.

Mahoń:

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/5251/rzuty/mahon_12864_zoom_max.gif

przeróbka:

http://images84.fotosik.pl/56/759354ef512a0cecgen.gif

Adaptacja oryginału nie ma sensu, bo to bunkier a nie dom - same ściany nośne! Konstruktor chyba nawet do reki nie wziął kalkulatora, żeby policzyć nośność.

Ale można zlecić indywidualny na tej podstawie, bez ścian nośnych, z dachem z wiązarów.

Oryginał ma 15,84 m szerokości, przeróbka została zwężona o ok. 1 m

Murator południe na łące:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_poludnie-na-lace,2955,0,0.htm

przeróbka:

http://images84.fotosik.pl/56/b3de5ffa595c7847.jpg

Edytowane przez Elfir

Szczerze - jak mi zostanie 15m x 20,5m ogródka za domem to spokojnie mi to starczy :))

qbaiana ale musisz dom trochę odsunąć, bo gdzie wjedzie samochód? Nie mówiąc o samochodach gości... Skoro dom bez garażu to chyba musisz mały parking wyznaczyć?

W ten sposób ogród robi się jeszcze mniejszy... Naprawdę chcesz siedzieć na tarasie i mieć sąsiadów 5 metrów z boku i maksymalnie 15 metrów na wprost? Będziesz słyszeć każde ich słowo, zapomnij o intymności. Ale oczywiście zrobisz jak chcesz, trzymam kciuki :)

Mi się też podoba większe pomieszczenie gospodarcze - z wyjściem na ogród.

1. Kominek można zrobić między salonem a pomieszczeniem gospodarczym - tak żeby wyczystka z komina była w brudnym pomieszczeniu, a nie w salonie.

2. W pomieszczeniu gosp oprócz reku, pieca gazowego i zasobnika na wodę , można dać ZLEW lub brodzik , przydaje się do prac ogrodowych.

3. Dać tam pralkę - żeby wynieść pranie prosto na ogród, do tego może być trochę miejsca do suszenia na podwieszanej suszarce...

4. Dodatkowa przechowalnia rzeczy ogrodowych i dziecięcych.

Co to za pomieszczenie między łazienką a salonem? Kotłownia? Wyjątkowo nieustawna. Po co ci wyjście na ogród z niej? Piec do takiego małego domku z zasobnikiem jest wielkości lodówki. Wejdzie do spiżarki przy kuchni.

Schody w wiatrołapie - chcesz wykorzystać poddasze? Na co cui stałe schody do sporadycznego wchodzenia? Tam jest za nisko by zrobić pod nimi szafę na kurtki w wiatrołapie.

Na drugiem rysunku ta mała klitka przy sypialni to ma być garderoba? Przecież tam ledwo człowiek wejdzie.

Mi się też podoba większe pomieszczenie gospodarcze - z wyjściem na ogród.

.

Mnie się też podoba wiele rzeczy. Problem w tym, że w małym domu się nie mieszczą.

Dodatkowe drzwi na ścianie pom. gospodarczego powodują, że jest ono nieustawne, robi się z tego dziwacznie połamany korytarzyk. To mały dom. Przejście z praniem kilka kroków do sąsiedniego pomieszczenia, by wynieść na dwór nie spowoduje bólu nóg.

Sama widzisz, że jest problem z twoim projektem - kiedy umieściłaś, to co chciałaś zrobił się za duży na twoje możliwości finansowe.

Nie łudźmy się. Na ten wątek nie zaglądają osoby, które mają hektarową działkę i miliony na budowę. Większość ludzi ma budżety (lub zdolności kredytowe) "na styk". Lepiej ograniczyć apetyt a mieć za co zbudować dom do stanu "pod klucz", niż zostać z zakończoną budową w stanie deweloperskim, ale bez jakichkolwiek zapasów finansowych.

Edytowane przez Elfir

po podłogach to przecież całkowita. Nie zabudowy, tylko wewnętrzna.

Netto nie, bo nie wlicza się do niej pomieszczeń technicznych. A przecież nie wybudują się za darmo.

Powierzchnia netto inaczej po podłodze to powierzchnia wszystkich pomieszczeń łącznie z gospodarczymi liczona po podłodze.

Powierzchnia całkowita z kolei to powierzchnia liczona po obrysie zewnetrznym kondygnacji plus schody wejściowe, tarasy. Ja takie definicje znalazłem.

Mówimy pewnie o tym samym, tylko różnie nazywamy - o powierzchni wszystkich podłóg :)

Edytowane przez kemot_p

Jaka wielkość sypialni...:confused:

Mieliśmy kilka wybranych projektów, pokazaliśmy je architektowi adaptujacemu, który stwierdził, że pokoje na górze za małe, "blokowe". Pytanie o Was - jakiej wielkości macie/planujecie sypialnie? 14mkw użytkowe (17 po podłodze) dla dzieci, ok 20 dla rodziców byłoby chyba ok? Najwyżej zamiast 4 pokoi (miało być pomieszczenie rekreacyjne), będą 3 większe. Jak uważacie, która opcja lepsza? 4 mniejsze, czy 3 większe?

Pozdrawiam.

Kazdy ma swoje preferencje. U mnie sypialnia 15m2, pokoj dziecka 12,5m2 i gabinet 9m2 (taki chcialem wiekszy mi niepotrzebny)

Z tym, ze ja mam mniejsze pokoje na rzecz salonu z jadalnia ktory ma 47m2.

Obecnie mieszkam w bloku i moj pokoj ma 6,5m2 mimo, ze mam wolny salon 16m2 to i tak wole ten swoj maly pokoj :D

Wg mnie 10-12m2 to takie minimum w domu, mi by tyle wystarczylo jakbym byl dzieckiem, ale sa tez tacy ktorzy uwazaja ze pokoj powinien miec 20m2

Jak uważacie, która opcja lepsza? 4 mniejsze, czy 3 większe?

... zależy jakie masz potrzeby. Co do wielkości pomieszczeń : można świetnie zorganizować przestrzeń pokoju o powierzchni 14m2, jak również zepsuć aranżację pomieszczenia o wielkości 20m2 ( przykładowo ). Jeśli pomieszczenia są pod skosami dachu, aranżacja w nich rządzi się swoimi prawami, np. trudno wrysowywać szafy garderobiane na ściance kolankowej o wysokości 110cm ... co jest skrajnym, ale niestety typowym przykładem. Na rzucie niekiedy wszystko świetnie wygląda, potem niestety przykładowa szafka nie wchodzi ...

potrzeby czy finanse? Bo wielu ma potrzeby na 300m2 ale finanse ledwo na 100m2 :D

Kemot - wiadomo, że w blokach dzieci czasem w dwójkę mieszczą się na 10m2. Bo muszą.

Daj dzieciom tak duże pokoje na jakie cię stać. Co z tego, że architekt namawia cię po kilka metrów więcej na pokój, jak po zsumowaniu powierzchni okaże się, że dom przekracza twój budżet?

Inaczej projektuje się dom z dzieckiem studentem, który praktycznie jest "na wylocie" i dom traktuje raczej jak hotel, a inaczej dla małego dziecka, które przynajmniej 15 lat pomieszka z rodzicami.

Nie ma sztywnych ram. Jest rozsądek.

Zawsze radzę - podoba ci się projekt? Umebluj go wstępnie na kartce. Zobacz czy zmieści się to, co potrzebujesz. Czy nie będziesz się obijał o meble, aby przejść do okna. Czy dziecko będzie miało gdzie wstawić klatkę z ukochaną świnką morską? Czy szafa pomieści ubrania, koce, pościel. Gdzie będziesz trzymać odkurzacz, wiadra? W domu z poddaszem lepiej mieć dwa odkurzacze - na kondygnację, żeby nie biegać po schodach. Gdzie będzie spał pies (jak planujecie)?

Edytowane przez Elfir

Miałam z młodszym bratem pokój 11m2. Były w nim dwa łózka, szafa, dwa biurka, komoda z akwarium i klatka z szynszylą.

Nie było tygodnia bez awantur i szarpania się. Bo mała powierzchnia powoduje konflikty. Brakuje intymności dla siebie.

Kiedy się wyprowadziliśmy, matka urządziła w pokoju swoją sypialnię. Szafa została. Jest wygodne łóżko, dwie komódki, fotelik. Nie jest ciasno, ale też nie jest duża przestrzeń. Jak my się mieściliśmy?! Nie mam pojęcia.

U Mnie pokoje w domu z poddaszem od 16-18,5 m po podłodze.

Zrobilismy na poddaszu 3 pokoje + garderona, łazienka przy sypialni i łazienka.

Ściankę kolankową mam 110 cm, ale gaderoba ma 3,5 m długości więc spokojnie wejdą fajne szafy, gdyż do wysokości 2,2 m jest po około 2 m długości

Budżet to około 550k (zawsze rok dłużej możemy poczekać z przeprowadzką a te zaoszczędzone 40k dołożyć do budżetu więc liczmy na równo 600), planowany dom po podłodze 160m mkw plus garaż, czyli ze 200 w sumie. Psa nie będzie (ewentualnie w budzie), w planie mam odkurzacz centalny, i ok. 8-10 m kotłownię na kocioł, zasobnik, reku i właśnie te wiadra, mopy. To czy na poddaszu zamieścimy na 80 metrach 4 czy 3 pokoje na cenę nie wpływa.