Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

A co sądzicie o tym projekcie http://www.dobredomy.pl/projekt/arystoteles/lustro/ ? Wydaje się być dla nas odpowiedni.

To jest duży dom.

Te 150m2 to miała być powierzchnia użytkowa, czy całkowita? Bo dom może mieć z ponad 200m2 a użytkową nadal mieć na poziomie 150 m2

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uruchomiłam wątek o projekcie MODRZYK, ale chyba najpierw powinnam tu napisać - bo to jeszcze etap wyboru projektu, wątpliwości...

Dla kogo ma byc ten dom? Dwójka dorosłych?

Salon bardzo mały i jeszcze ten kominek to zawalidroga.

Witajcie!

Ja nadal koryguję projekt-Proszę Was o wsparcie.

Korekty są możliwe,ale małe,bo projekt zatwierdzony do budowy,

Zastanawiam się nad tą łazienką-czy drzwi przesunąć?

Wydłużyć ściankę od kuchni,aby ją powiększyć?

Czy nie będzie za długi korytarz?

Dziękuję za dotychczasowe uwagi-te zabawne o owsie też Kuchnia_salon_301216.jpg:)

u nas grzanie ma być gazem, a w okresie jesienno/ wiosennym też kominek

do do werandy - to o którą chodzi? tą przy wejściu? to będzie zmienione - i tam powstanie przedsionek powiększony i trochę wtedy zadaszony .

a traas to będzie od południa i trochę zachodu - bo od południa to blisko (za kolejną działką) jest główna ulica, a od zachodu lokalna uliczka do trzech działek i po drugiej stronie drogi od razu lasek

i nijak nie można inaczej ustawić domu, bo przez środek działki idzie kanaliza i dom możemy mieć tylko wąski, gdzie wejście jest od zachodu.

Edytowane przez Ivo

Rama betonowa nad tarasem to jest mostek cieplny.

W porządku, jeśli nie zależy wam na minimalizacji kosztów ogrzewania. Ale w domu energooszczędnym z takich dekoracji się rezygnuje lub wykonuje w inny sposób (na ramie z osb okładanego styropianem)

Dla mnie przejście do garażu powinno być w wiatrołapie a nie w środku domu, żeby biegać z butami i kurtką.

Bardzo duża klatka schodowa - i znów, jeśli nie liczycie każdej złotówki, nie ma znaczenia, ale w przypadku określonego budżetu czy kredytu warto się zastanowić czy reprezentacyjne schody są warte kilku miesięcy kredytu więcej (lub rezygnacji z wakacji)

Pustka nad salonem bez antresoli będzie po prostu wysokim kominem.

Chodziło mi o powiększenie domu o tę werandę na froncie, przez co mielibyście większy salon. Ale teraz rozumiem, że dom ma stać szczytem do ulicy?

Tak, szczytem do ulicy lokalnej

Na co dzień dla dwóch osób salon pewnie będzie ok, a na czas spotkań rodzinnych pewnie za mały - ale na ten moment to kwestia wyboru, kosztów budowy, utrzymania itp.

Tak, szczytem do ulicy lokalnej

Niby układ jest ok, ale dziwni mnie konstrukcja tego domu (dużo ścian nośnych), dlatego myślę o jakiejś innej alternatywie.

Będzie rekuperacja? Bo jeśli tak, to nie wiem czy ogrzewanie gazem ma sens.

A dlaczego chcecie wchodzić od szczytu a nie z boku?

Ivo,

unikaj domów z WC otwieranych n salon, to mało komfortowe. Kominek dobrze usytowany, nie trzeba go omijać.

Fakt, że w małym domku wszystko jest małe, ale w LUCCA pokoje najmniejsze nie są a salon mały.

Elfir wielokrotnie pisała o przekłamanych wielkościach mebli na rzutach. Na rysunku stół ma 120 cm...wyobraź Sobie stół na 160 cm z 6 krzesłami , odsunięty od ściany. W tak małym domku wybrałbym kształt prostokąta, wejscie zrobiłbym od frontu a w miejscu podcienia zrobił schowek/garderobę. Po co robić słup żelbetowy, stopę fundamentową itp?

Lepiej zrobic mały daszek stalowy/szklany (zobacz daszek Elfir). W LUCCA i tak miałbys zadaszenie z tytułu okapu dachu.

Zobacz projekt ktory podała Elfir, mały metraż ale usytuowania powoduje, ze strefa dzienna wynosi 40 m

Edytowane przez Marcin34_Śl

rekuperacja nie będzie

ścian nośny pewnie dużo bo strop drewniany i na salonem jest przestrzeń do dachu - którą chcemy zlikwidować

NANO zaraz przejrzę ;)

już wyjaśniam jak z tym wejściem

planowałam też wersje od południa, tylko zastanawia mnie wtedy gdzie będzie ogród, bo tak od południa bedzie wtedy "wchodzenie" i też możliwość podjechania auta/ miejsc postojowych

aaaa .. przez środek działki idzie rura kanalizacyjna i nie można na niej postawić domu.

i wtedy jak wejście od południa to wybór był na "Dom w arnice"

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-arnice-m46a9b50275831

.

Działka i dom.jpg

Edytowane przez Ivo