Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tutaj przerobiona któraś wersja modrzyka, ze zmianą układu (ale niestety też ścian nośnych):

546ad2b4b4c3551egen.jpg

od pieca gazowego nie ma sensu ciągnąć komina, lepiej wyprowadzić rurę spalinową przez ścianę.

Zakładam, że dodatkowy pokój jest gościnny, wiec jego oświetlenie światłem naturalnym jest kwestią drugorzędną.

może jednak inaczej rozwiązać ten układ?

Nie możesz odwrócić układu łazienki w odbiciu lustrzanym?

Dziękuję-mogę przesunąć drzwi w kierunku toalety i i przenieść zlew na drugą stronę,Wtedy schowam drzwi bardziej za ścianę i nie będą wychodziły bezpośrednio na salon.

Dlaczego piszecie o rurze od gazu zamiast komina? Czy to rozwiązanie oprócz tego,że jest tańsze ma jeszcze jakieś zalety?

Cześć, widzę, że jest Was tu więcej, wiec proszę o opinie projektu (wejście jest od północy).

Razem na parterze będzie 125 m2 i na razie będzie to dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, które w przyszłości planujemy wykończyć. Jeszcze musimy gdzieś zmieścić małe WC, chyba pomiędzy schody a kotłownie (lekko ją pomniejszając). Kuchnia trochę nieustawna i raczej usuniemy tą wyspę, oddzielając kuchnie od jadalni podwójnymi zasuwanymi drzwiami, coś jak na planie poniżej, tak aby otwór w ścianie wynosił ok. 160 cm. Umieszczając na wschodniej stronie wysoką zabudowę na całej ścianie osiągniemy dużo miejsca do przechowywania.

No i usunęłabym ten słup na zachodniej ścianie i te 2 wąskie okienka obok. Dom będzie budowany z silikatów + 20 cm styropianu, w podłodze 20 cm styropianu, 100% ogrzewanie podłogowe, powietrzna pompa ciepła, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, własna studnia i oczyszczalnia ścieków. Dach dwuspadowy z niewielką jaskółką od południa, gdzie będzie antresola, brak kominów, brak okien dachowych. Proszę o komentarze.

http://imge.pl/p/33888/n/338889021024.jpg

http://imge.pl/p/33888/n/338889021109.png

projekt 1 13,01,16.jpg

Edytowane przez stellina

Wg Mnie kuchnia, jadalnia i salon zajmują bardzo dużo miejsca ale są nieustawne. Salon ma około 16 m2 (4m na 4m) to bardzo, bardzo mało. Te kanapy na rzucie to mają chyba po 1,5 m. Wywal ten słup i poserz wogóle salon o ten uskok. Zrób koniecznie drugie wyjście nataras od strony jadaln, bo tak trezba się będzie przeciskać między kanapą a TV, żeby dostać się na taras. Na temat kuchni się nie wypowiadam, ale nie robiłbym drzwi przesuwanych.

Generalnie trudno się odnieść, bo to nie do końća dom parterowy ani z poddaszem. W parterowym strefa dzienna powinna być oddzielona od strefy nocnej, tak samo komunikacja. U Ciebie strefa nocna miesza się z dzienną, łazienka otwiera się na salon, jadalnię, sypialnia prawie w salonie.

Ja na Twoim miejscu bym robił dom z poddaszem tak 2 piętra po 80 m i od razu sypialnie na poddaszu, najwyżej jednen czy dwa pokoje nie były by wykończone.

salon z wc - nie!

Stellina - jeśli sypianie na parterze ma być przejściową koniecznością, to czy jest sen robienia wielkich sypialni z garderobami?

Nie pozwól wrysowywać do projektu dekoracyjnych murowanych donic wokół domu!

To ładnie wygląda tylko na wizualizacjach, ale trudno utrzymać w środku rośliny bez ocieplania od środka i ciągnięcia nawadniania.

Biurka dzieci tyłem do okien? Gdzie miejsce na szafę?

Już ci to pisałam - moim zdaniem wychodzicie ze złego założenia.

Rozbudowujecie na parterze część sypialną i stanie się jak w wielu przypadkach - poddasze nigdy nie zostanie ukończone. Bo przyzwyczaicie się do spania na dole.

Edytowane przez Elfir

Tak myślę, że nakręciłam się :( aby salon/ taras był od strony południowo/zachodniej, nawet jak z tej samem strony jest wjazd na działkę

A może odpuścić te założenie, i zrobić salon/taras od wschodu/ południa (i ogród jest wtedy duży), a od zachodu będzie wjazd/ wejście do domu? Co myślcie o tym?

Jak w praktyce sprawdza się salon z takiej strony?

Ale wtedy myślę, że warto aby kuchnia był od strony wejścia, czy też sobie to odpuścić?

Wtedy jest o wiele więcej projektów do wyboru, wąskich, ale w takim układzie coś się znajdzie...

Pomijając umieszczenie salonu - po co upierać się na kuchnię od frontu? Faktycznie jest to miejsce, gdzie spędzacie tyle czasu i chcecie mieć pod stałą obserwacją ulicę?

Bo ja mam kuchnię od ogrodu z bezpośrednim wyjściem na zacieniony latem taras. Wolę patrzeć na rośliny niż ulicę.

Wg Mnie kuchnia, jadalnia i salon zajmują bardzo dużo miejsca ale są nieustawne. Salon ma około 16 m2 (4m na 4m) to bardzo, bardzo mało. Te kanapy na rzucie to mają chyba po 1,5 m. Wywal ten słup i poserz wogóle salon o ten uskok. Zrób koniecznie drugie wyjście nataras od strony jadaln, bo tak trezba się będzie przeciskać między kanapą a TV, żeby dostać się na taras. Na temat kuchni się nie wypowiadam, ale nie robiłbym drzwi przesuwanych.

Generalnie trudno się odnieść, bo to nie do końća dom parterowy ani z poddaszem. W parterowym strefa dzienna powinna być oddzielona od strefy nocnej, tak samo komunikacja. U Ciebie strefa nocna miesza się z dzienną, łazienka otwiera się na salon, jadalnię, sypialnia prawie w salonie.

Ja na Twoim miejscu bym robił dom z poddaszem tak 2 piętra po 80 m i od razu sypialnie na poddaszu, najwyżej jednen czy dwa pokoje nie były by wykończone.

Marcin, tak mam zamiar zrobić, słupa nie będzie salon będzie o 1,5 m szerszy i będzie miał 22m. Ogólnie będzie narożnik 2,70 x 2,30, więc zostanie ponad 2m szerokości na przejście.

Dlaczego nie dla drzwi przesuwanych w kuchni?

Będzie jeszcze małe WC, więc dla gości tak będzie w miejscu ubocznym, bo naprzeciwko schodów.

Mieszkałam przez wiele lat we Włoszech i jesteśmy z mężem przyzwyczajeni do otwartych przestrzeni, a to że główna łazienka jest pod schodami prawie że w jadalni nam nie przeszkadza. Ze względów zdrowotnych będziemy musieli mieszkać na parterze, dlatego nie robimy poddasza teraz. Wykończymy je za kilka lat dla chłopców, na razie mają po 6 lat, więc mamy trochę czasu.

salon z wc - nie!

Stellina - jeśli sypianie na parterze ma być przejściową koniecznością, to czy jest sen robienia wielkich sypialni z garderobami?

Nie pozwól wrysowywać do projektu dekoracyjnych murowanych donic wokół domu!

To ładnie wygląda tylko na wizualizacjach, ale trudno utrzymać w środku rośliny bez ocieplania od środka i ciągnięcia nawadniania.

Biurka dzieci tyłem do okien? Gdzie miejsce na szafę?

Już ci to pisałam - moim zdaniem wychodzicie ze złego założenia.

Rozbudowujecie na parterze część sypialną i stanie się jak w wielu przypadkach - poddasze nigdy nie zostanie ukończone. Bo przyzwyczaicie się do spania na dole.

O dzięki za tą uwagę z donicami, nawet nie wiedziałam co to jest :)

Jak już pisałam we wcześniejszym poście, ja z mężem zostajemy na parterze, jedna to będzie nasza sypialnia - garderoba niezbędna, drugi gabinet/pokój gościnny, a chłopcy za kilka lat pójdą na górę.

Biurka dzieci nie wiem czemu tak są ustawione, ja dałam wizualizację gdzie są pod południowych oknem, a szafa? cała północna ściana, tam będzie jej miejsce.

A co myślisz o kuchni, jak byś ją zorganizowała?

. Ciekawe kto to będzie później sprzątał ?:D.

raczej kto będzie rozpalał ;) z sprzątaniem naprawdę nie jest problem

a w temacie kuchni od wejścia - teraz tak mam, i chyba o to chodzi jak teraz dzieci się kręcą, lub ktoś podjedzie to widzimy. Kwestie pewnie przyzwyczajenia ;)

taras teraz też mamy od południa-zachodu , ale jest od ogrodu i w zaciszu. ale fakt - latem nie da się wysiedzieć jak nie ma zadaszenia :(

Dzięki za rady, sugestie - kombinuję dalej i powrócę z nowymi pomysłami