Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak już pisałam we wcześniejszym poście, ja z mężem zostajemy na parterze, jedna to będzie nasza sypialnia - garderoba niezbędna, drugi gabinet/pokój gościnny, a chłopcy za kilka lat pójdą na górę.

Ale chyba po wyprowadzce dzieci przeniesiecie się do ich pokoju, żeby z sypialni mieć widok na ogród?

Czyli zróbcie duży pokój dla dzieci z możliwością wyodrębnienia garderoby lub z garderobą. A swoją sypialnię jako pokój minimum, z przerobieniem potem na gabinet.

Może coś w tym kierunku (zakładam ogrzewanie na gaz lub PC):

98cc0e8554522478gen.jpg

Wymiary zewnętrzne domu wyszły mi (dla ściany nośnej silikat 18 cm i ocieplenia 22 cm+ działowe 12 cm):

12,7 m x 11,7 m

Dom asymetryczny - jedna połowa budynek piętrowy, druga parterowy

Edytowane przez Elfir

Oki, dzięki pomyślę o tym, pomysł jest dobry. Będzie PCPW, ale nie widzę na Twoim planie kotłowni.Gdzie zmieszczę rekuperator, PC ze zbiornikiem CW?

Podoba mi się w tym planie dużo miejsca na przechowywanie, ale nas ogranicza nieprzekraczalna linia zabudowy 11 m, więc o 70 cm za szeroki.

A co myślisz o kuchni? Taka nie będzie lepsza od tego co proponuje architekt?

http://imge.pl/p/33888/n/338889031422.jpg

raczej kto będzie rozpalał ;) z sprzątaniem naprawdę nie jest problem

a w temacie kuchni od wejścia - teraz tak mam, i chyba o to chodzi jak teraz dzieci się kręcą, lub ktoś podjedzie to widzimy. Kwestie pewnie przyzwyczajenia ;)

taras teraz też mamy od południa-zachodu , ale jest od ogrodu i w zaciszu. ale fakt - latem nie da się wysiedzieć jak nie ma zadaszenia :(

Dzięki za rady, sugestie - kombinuję dalej i powrócę z nowymi pomysłami

A jak nie będzie wszędzie sadzy to się jeszcze zastanowię ;)

Oki, dzięki pomyślę o tym, pomysł jest dobry. Będzie PCPW, ale nie widzę na Twoim planie kotłowni.Gdzie zmieszczę rekuperator, PC ze zbiornikiem CW?

kotłownia to to pomieszczenie w środku - wejdzie spokojnie i PC i pralka i zasobnik.

Rekuperator możesz podwiesić nad pralką (ja tak mam)

Nie bardzo wiem z której wizualizacji tak kuchnia? Bo nie pasuje do ostatniego rzutu domu, który pokazałaś

Edytowane przez Elfir

Wyspa jest modna i ładna, ale mnie bardziej zależy na wysokiej zabudowie. No i nie chce mieć garów na widoku jak ktoś wpadnie niezapowiedziany. Jednak w takiej wersji jaką architekt przedstawił zaraz przy wejściu kuchnia jest na pierwszym planie. Oddzielając ją ścianką jest lepiej, a zasuwając podwójne drzwi to już luz ;)

stellina - koleżanka ma podobny układ - kuchnia, jadalnia, salon i jest zadowolona bardzo :)

w kuchni też planowała - w razie czego drzwi przesuwane - do dnia dzisiejszego nie ma, i chyba już nie zakupi - bo nie jest tak źle z "garami" ;) Zawsze można postawić do zmywarki, za ścianką (oddzielającą jadalnie) koło kuchenki, a przecież jak goście przyjdą to chyba i tak trzeba wejść i kawę zrobić ;)

stellina:

e558eea98a406301.jpg

62413a797b85a113gen.jpg

Dla wygody proponowałabym małą pralkę w kotłowni do użytku rodziców i dużą w szafie na piętrze przy łazience dla dzieci. Żeby nie latać z praniem po schodach.

Edytowane przez Elfir

Znalazłam jeszcze jeden projekt - ISKIERKA z firmy ARCHETON

http://www.archeton.pl/projekt-domu-iskierka_843_opisogolny

Fq_BBMteHhrQNcLAO4MH-yFsLq24G_94B2wu4zkrxaWn8AJmuDVx8ey0xvoL0i3nllxsRJ4-b9fMAFPmsbj4godMyLZ7-lTI3YqKcuVi3Gh6S9o50S0-uMS9GXqTZHhk8rtTPUEmFzMyIWdbBbTe_JD8aZwCY2a3w6obSZlFMFvMhVEwmMHonxiQawKNGhZvpu9A3y1qbFX9f_Gg0ZMq70aLZjoc0mICQeDDbepk5IHK8y_O0KtdANJkRMqw8qZBMabRJmlKyYxdGjhDM5l_QyuzZU6M4WAp1onTZD7Ukxwu5iTynFZQoTjhtDXJL1_q_82UDh7fQHVLdirROGtmeFTZw8WjAAXAx96Fyhnc11dqbAIAGl-wD5kJUP-hDLpsrM1BzRVbTiqBTuVZ0O-Iu2OXvG-xywWA2rOdwE1y7vlnwdujS_EuqSgwiYOOoP4oWsXG0JS85kedgSegqaMVkutpjY1J6Ld3G8xXF3wRBqAwshvli2TqnpMNJxMWgEHEC7aik6rA4cyU9x96ssk0WOd6wZSVGop36P9BteGeq7j72l3AgNwHN2x5XYgLm1mlRtoIjIh7uw3QyBfrozzfI6YzbtVLJO03cDnr4IUodWBVrTGSZrL8U4t0SJfFauh0qWOL3rFuDuJnA3IUZ6C9El3I8ojUTIxJB_jCalxoIg=w411-h505-no

- Wejście od zachodu/ ulicy

- salon/ taras od wschodu/ południa i ogrodu

- kuchnia od wejścia i ogrodu

- kotłownia - duża, na pralnie, sprzęty itp od północy

- dwa pokoje, w tym sypialnia od wschodu

- salon w miarę ustawny + stół mały na co dzień (dla dwóch osób), a jak spotkanie rodzinne to wtedy poprzesuwa się wszystko ;)

No i aby był bardziej praktyczny/ wygodny są też zmiany.

Co byście jeszcze dodali zmienili? Lepszy jest niż MODRZYK? Wg mnie tak ;)

Tylko nie wiem która zmiana :( Bardziej wygodna wydaje się nr. 2

ZMIANA nr 1

- likwidacja zadaszenia (przedłużenia dachu) od wschodu

- dodanie okien tarasowych os południa/ jadalni

- zmiana układu w kuchni - bez spiżarni od południa

wru-hlm6e6-aaheirMbnsUnqLeqcHFldEFxOzgWPQVRituMsjf_4THEDNZcAElsNQ8qr6EIbw50A0zKDBzjxY_iguaF90zOYJ28Oir45tJOb3-i-Pnj0x-lJBCIKKFZ8PFbn1R0WIOdJh6PoSySQYRF7jpoBoqkf4fpvzy7iNUnEyHlTCwZ_hxA4f1zf3hQaGkgCKcELtUwAvKOjl7Yk1SfU66ikQnII7b-zvA89xMwCSIjoD2tmBrZ__sdzIScQsYaCCPPT2ZZ7D_rwmRzISq8WPx4kqv0BIsDsOc9xARnQIAN5MMRZrt0S-ZltaRXWE22smlOvIKv8FZfISMfB_Rp1jBsjUGBiEwMx-tJyMV-H_xzha1smxHejyNoaaqeSIkE05UdyCFx0_HzrvotpJptY8xEsC46of1kSI4yXpf4LD90VlIczdP_PElyo0rpg8pMtvOD-zOem2_SPW9n0YrYrvNLIg_Gb0DUgncM7mjoItXxXyyMWFUqvjIGq2gSkqSIvRQNtACSyAq8ihVThdMQdgHTnz_yWve8Ro8tatJxtBpM5bRtNVpCAHjKvcnl6bm70bX9KASvA74PSz0RRmJKesfXHlD91KNx_9zR6mHyxLObhpF21NmTtodu19FQm7xFv0kq4Cq0NYCYLulUGIf2B-znNxtO7UiQjMeNEPA=w411-h505-no

ZMIANA nr 2

to co w zmiana 1, ale dodatkowo wydłużenie budynku od strony frontu/ wejścia o ok. 1 m, tak aby pojawiła się szafa w wiatrołapie i kuchnia będzie wtedy bardziej ustawna, i z wejściem z korytarza a nie przez salon.

no i w kuchni zmieści się mała spiżarnia ;)

oGtwGnkfv0TSByQKuWCpm1RPvRbcegh0JYQt7pWmx8oqFVTAKjitIe5BPf1aiQ4jsOmlIFDsfqnK6htIubEXkUgxfWg9GLCErzMNrajbI62heseHv76eHc0jSc7xpI38Jaf5__XwsO0alKrd6mZEgyDUcqfTuGdftU54Rxkpo2UQT0BG_H8HGMmO008yStzxmlWfUomGE_4RwPDdD2qDX-1AeJt5I1cAaJzWM5W0pGKgWSfqfTGDYSyDTdt1GqKSiRvXfuyLEM11PGNI1QrSk_L5gqVQUHzx4K8RwjQ4Hl0sDSYmRFS0Qs0l10OABy0h1z33ZOTjnPPIG6K_yXz-SqMUDZfl6focCaNWtteb9ZNEnYU2cu4QEAIZp28H_qQT3AG0PCw8q8oPOUz4xj8BkAN1bT28vI54Yu76R8zGWpFaZf0laggref0MXjsFdB9BUtrXMOL4JCDqilTVjh_bWZAEbYK_CAFO-2g_n1bYBzqGBKhj9EI1q_tYXDB70U-KxI-C7-JobeUyBSRFPCEsR9oIwOScCcuSe8PmIkfPc3c20n_ieSIiqLaoJ-NmSgrUNozGrBASwMDLSezLSdao_XG6xLSPI1ds_tBHOOxmfGNshv4bTaDrQk6TbMtyFRZhF9fTumlGCH0Mr-FNW7_GjtgBc4FD-bq6ZiRo4EtqMw=w411-h505-no

Edytowane przez Ivo

Jako świeżak na forum pozwólcie, że najpierw się przywitam :welcome:

Cześć wszystkim!

Podjęliśmy z żoną decyzję o budowie domu w jednej z podkrakowskich miejscowości. Akurat decyzja o budowie jest w tym wszystkim najprostsza. Cała reszta jawi się jako duże wyzwanie. Zacznę od tego, że działka jest dość mała: 20x40 metrów, ale całe szczęście uzbrojona. Pierwszy problem, jaki musimy z żoną ogarnąć, to projekt domu. W domu będziemy mieszkać z teściami, czyli jest nas dwójka plus dwoje dzieci oraz teściowie. Warunkiem absolutnym jest taki projekt, aby dom miał dwie oddzielne części: teściowie mają swoją kuchnię i łazienkę, a my swoją. Teściom wystarczy około 60 metrów, ale muszą mieć 2 oddzielne sypialnie. Gdzie takich projektów szukać? Żona na razie przekopuje strony internetowe z projektami, ale mamy na tyle wąską działkę, że zdecydowana większość projektów odpada już na starcie. Zapewne będziemy szukać architekta który nam to ogarnie sensownie. Macie może jakieś pomysły, od czego zacząć lub ewentualnie architekta z Krakowa, którego można polecić? Dom zaczniemy budować na wiosnę 2018 r., ale w tym roku chcemy ogarnąć jak najwięcej i jak najwięcej się dowiedzieć, aby być przygotowanym na ewentualnie przeciwności losu:)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

rodzinanaswoim - a jakie macie warunki zabudowy? Czy planujecie z poddaszem użytkowym czy piętrowy tzn bez skosów?

Czy teściowe tylko na dole - wygodniej ze względu na wiek, a Wy na dole tylko salon i na górze pokoje sypialne?

Na stronach biur projektowych często są opcje "dwurodzinne" w wyszukiwarce.

Ivo - iskierka ma bardzo mało miejsca na szafy w sypialniach.

Poszukałabym projektu w którym dodatkowy pokój otwierałby się na salon. Można byłoby dać szerokie drzwi i otwierać w przypadku większej liczy gości, powiększając przestrzeń.

Elfir - przejrzałam setki projektów i nie ma takich :(

Naprawdę trudno znaleźć wąski, z wejściem od zachodu, i do tego min. 35 stopni dach dwuspadowy :(

Myślę, że można ewentualnie pomniejszyć mniejszy pokój i w sypialni będą wtedy szafy na całej długości ściany.

I wtedy też strych na rzeczy sezonowe itp.

Ale fakt, mało miejsca na szafy tu jest.

A który mój wariant zmian lepszy nr 1 czy nr 2?

Ivo, trzeba umieć szukać,

tutaj masz super projekt, dach 35 stopni, wszystko fajnie rozplanowane, wizualnie bomba. Iskierka/Modrzyk to projekty patrząc na wizualizację z przed 10 lat :D

Szafa w wiatrołapie, kotłownie + schowek, mega garderoba, super kuchnia, rewelacja

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-1-lustrzany