Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

rodzinanaswoim - a jakie macie warunki zabudowy? Czy planujecie z poddaszem użytkowym czy piętrowy tzn bez skosów?

Czy teściowe tylko na dole - wygodniej ze względu na wiek, a Wy na dole tylko salon i na górze pokoje sypialne?

Na stronach biur projektowych często są opcje "dwurodzinne" w wyszukiwarce.

No właśnie teraz zbieramy pomysły, aby mieć o czym z architektem rozmawiać. Na pewno poddasze użytkowe, dopuszczamy też opcję z piętrem, bo wymiary działki mogą nas do tego przymusić. Teściów chcielibyśmy na dole ulokować, dla nas na parterze kuchnia i salon. Czy ma sens robić jakieś podpiwniczenie pod dom? Myślałem, że wtedy można tam będzie ulokować kotłownię plus jakieś miejsce na tzw. rupieciarnię/składzik.

Najwaźniejsza kwestia, która nam zaprząta głowę to koszt budowy: myślicie, że da radę to ogarnąć za około 500 tys. złotych, razem z wykończeniówką?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej tylko indywidualny projekt.

Macie wąską działkę. Chcecie sporą powierzchnię przeznaczyć dla teściów - 60 m2, co z waszym salonem i kuchnią na parterze daje sporą powierzchnię zabudowy.

Spora nie spora, ale chcemy aby mieli trochę miejsca do życia:) Oczywiście to wszystko jest kwestia do ustalenia i wypracowania jakiegoś kompromisu, ale dlatego zaczynam wcześnie, aby móc to jakoś w głowie poskładać.

Ivo, trzeba umieć szukać,

tutaj masz super projekt, dach 35 stopni, wszystko fajnie rozplanowane, wizualnie bomba. Iskierka/Modrzyk to projekty patrząc na wizualizację z przed 10 lat :D

Szafa w wiatrołapie, kotłownie + schowek, mega garderoba, super kuchnia, rewelacja

tylko z niewiadomego powodu same ściany nośne.

stellina:

e558eea98a406301.jpg

62413a797b85a113gen.jpg

Dla wygody proponowałabym małą pralkę w kotłowni do użytku rodziców i dużą w szafie na piętrze przy łazience dla dzieci. Żeby nie latać z praniem po schodach.

A może zsyp na pranie? Czy to jest wygodna opcja? A tak w ogóle to chciałam Ci podziękować, że Ci się chciało zrobić dla mnie te plany ;)

Ivo widzę, że też tak jak ja szukasz wąskiego projektu, który spełniałby Twoje wymagania, ja nie znalazłam, dlatego właśnie powstaje indywidualny.

Może pomyśl też o tym :)

Witaj rodzinanaswoim

Jeśli macie małą działkę to budowa podpiwniczenia, nawet pod częścią domu wydaje się sensowna. Z drugiej strony nowoczesne sposoby ogrzewania jak gaz, prąd czy pompa ciepła nie wymagają dużo miejsca i przede wszystkim są pomieszczeniami czystymi, gdzie razem można ulokować np pralnie.

Dwurodzinny to specyficzny projekt, których nie ma za wiele na rynku, więc pewnie łatwiej będzie zrobić indywidualny, gdzie uwzględnicie swoje osobiste preferencje.

W temacie szukania - "Ekonomiczny" też był w moich opcjach jako jeden z pierwszych ;)

A bardziej "Ekonomiczny 3" - i wtedy bez dwóch ostatnich pokoi i bez tarasu - ale to wtedy właśnie wychodzi "Ekonomiczny 1"

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-3,rzuty

Nie wiem teraz dlaczego zostawiłam go i szukałam dalej :(

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-1-lustrzany,rzuty

Na pewno zastanawiają mnie kominy "rury" a nie "murowane" - i tu dostałam odp, że ze względu estetycznych tzn. lepiej wygląda. Nie znam się, teraz mamy "murowane", i na kominek, i wentylacyjne. Macie z tym jakieś doświadczenie/ wiedzę?

Po drugie - zmiana stropu - nie chcę podwyższonego salonu ze względu na koszty ogrzewania. Ale przy innych projektach też są zmiany stopu na np. drewniany.

I do zmiany okna w pokojach na tradycyjne a nie na taras - z wyjątkiem oczywiście salonu. Kuchnia normalne okno i wtedy bardziej ustawna jest,

I faktycznie więcej na nie już nie widzę. Hmmmmm :)

Stellina- kuchnia fajna,tylko miałam tak kiedyś zlew przy oknie i strasznie na okno chlapała woda-je jestem za parapetem,aby zminimalizować zabrudzenia;)

rodzinanaswoim- dla was chyba najlepszy projekt indywidualny,-odnośnie finansów-to chyba najlepiej z kartką papieru wyliczyć jaki chcecie metraż-ile m2 ma mieć salonnp. 40 czy raczej 20,podobnie kuchnia, pokoje,łazienki itp. wasze i teściów-wtedy wyjdzie mniej więcej powierzchnia domu.Metraż bardzo determinuje koszty. Piwnica się przydaje,ale jest droga.

Dołączam nasz dom i proszę o ewentualne porady .Zastanawiam się, czy nie poszerzyć okna w jadalni i nie zrobić na nim miejsca do siedzenia?01_Wagon_miesz_1701.jpg

piec gazowy?

a jak wentylacja w kuchni/ łazienkach?

a kominek?

Wentylację załatwia rekuperator, piec gazowy jest właśnie poziomą rurą (dokładnie to przewód koncentryczno-spalinowy) przez ścianę wyprowadzony. A kominka nie mam bo trzeba sprzątać.

Dzięki czemu na dachu nie mam żadnego komina, żadnego przerwania izolacji, żadnego miejsca na kapanie wody

http://images64.fotosik.pl/334/63dd38906e8801b0gen.jpg

IMHO w tak małym domu gaz nie ma sensu.

kiedyś tutaj rysowałam taki domek:

http://images76.fotosik.pl/293/0e873295e6ec3d1b.jpg

Edytowane przez Elfir

A może zsyp na pranie? Czy to jest wygodna opcja? A tak w ogóle to chciałam Ci podziękować, że Ci się chciało zrobić dla mnie te plany ;)

Ivo widzę, że też tak jak ja szukasz wąskiego projektu, który spełniałby Twoje wymagania, ja nie znalazłam, dlatego właśnie powstaje indywidualny.

Może pomyśl też o tym :)

Witaj rodzinanaswoim

Jeśli macie małą działkę to budowa podpiwniczenia, nawet pod częścią domu wydaje się sensowna. Z drugiej strony nowoczesne sposoby ogrzewania jak gaz, prąd czy pompa ciepła nie wymagają dużo miejsca i przede wszystkim są pomieszczeniami czystymi, gdzie razem można ulokować np pralnie.

Dwurodzinny to specyficzny projekt, których nie ma za wiele na rynku, więc pewnie łatwiej będzie zrobić indywidualny, gdzie uwzględnicie swoje osobiste preferencje.

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiamy sie czy podpiwniczenie nie wygeneruje Nam niepotrzebnie dodatkowych kosztów. Jesli nie będzie takiej konieczności to wolelibyśmy zostać ponad poziomem gruntu. Faktycznie projektów domów dwurodzinnych czy też jednorodzinnych dwulokalowych (inna nazwa, na którą się natkneliśmy) jest stosunkowo niewiele więc pewnie pójdziemy drogą indywidualną. Licząc na szybko na dół (parter) potrzebujemy min. 110 m2 PU (plus ok.60 m2 na poddaszu/ piętrze) a to do tej pory nie udało Nam się znaleźć gotowego projektu domu dwurodzinnego, który pasowałby do działki o szerokości 20 m i spełniał kryteria metrażowe dot. parteru.

Swoją drogą - ile mniej wiecej może kosztować indywidualny projekt u Architekta? Obiły mi sie o uszy kwoty ok. 10 tys.

Dwurodzinne - przykłady - ale pewnie też przeglądaliście

1) http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-bs-15-z-senioratka-hm11/ i jest chyba wersja mniejsza

2) http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-dom-w-makadamiach-r2-ij76/

Tak widzieliśmy je- obydwa na działke o szerokości powyzej 20 m, moze byłaby opcja przerobienia z utrzymaniem metrażu na parterze 9min. 110 m2). Dzięki za pomoc.

Stellina- kuchnia fajna,tylko miałam tak kiedyś zlew przy oknie i strasznie na okno chlapała woda-je jestem za parapetem,aby zminimalizować zabrudzenia;)

rodzinanaswoim- dla was chyba najlepszy projekt indywidualny,-odnośnie finansów-to chyba najlepiej z kartką papieru wyliczyć jaki chcecie metraż-ile m2 ma mieć salonnp. 40 czy raczej 20,podobnie kuchnia, pokoje,łazienki itp. wasze i teściów-wtedy wyjdzie mniej więcej powierzchnia domu.Metraż bardzo determinuje koszty. Piwnica się przydaje,ale jest droga.

Dołączam nasz dom i proszę o ewentualne porady .Zastanawiam się, czy nie poszerzyć okna w jadalni i nie zrobić na nim miejsca do siedzenia?[ATTACH=CONFIG]378824[/ATTACH]

Na parterze potrzebujemy min. 110 m2 wiec faktycznie to całkiem spora powierzchnia, poddasze to min. ok. 60 m2 (sypialnie plus łazienka), Dzieki za odpowiedz.

Zostajemy przy ISKIERKA - ale przy mojej wersji ZMIANA 2.

Zew budynek może wyglądać też dobrze - kwestia elewacji ;)

A wew jednak nam pasuje - i jak na razie - godzimy się na niedogodności kosztem tych dobrych rzeczy. I może uda się zminimalizować te minusy jak ruszymy ;)

Większe zmiany to stop na drewniany i zmiana stopnia stopnia z 30 na 35.

Czy tą zmianę lepiej zlecić firmie ARCHETON czy lokalnemu projektantowi, który będzie robił adaptację. Tylko on też będzie zlecał dla jakiegoś konstruktora.

Ceno wychodzi trochę więcej w ARCHETON.

Jest idealne.

Problem w tym, że się boisz uwierzyć.

Oczywiście możesz olać energooszczednosć.

W podłodze dać 5 cm styro a na ścianach 10 cm i wówczas wstawić sobie piec na węgiel :)

Zmiana nachylenia dachu jest zmianą wymagająca przerysowania w zasadzie całej konstrukcji dachu i zaprojektowania go na nowo.