Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

troche sie z tego ciesze, ze nic nie znalazlem, bo juz mam poczucie tworzenia tego domu. Teraz pozostaje mi tylko wybor architekta, ktory oszlifuje moja koncepcje.

:D :D :D

picasso - pięknie to ująłeś - ja tak właśnie mam od początku i dlatego tak bardzo mnie to wciągnęło,tym bardziej,że projektuję wnętrza.

Gdzie jest Twój Hornówek?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

troche sie z tego ciesze, ze nic nie znalazlem, bo juz mam poczucie tworzenia tego domu. Teraz pozostaje mi tylko wybor architekta, ktory oszlifuje moja koncepcje.

:D :D :D

picasso - pięknie to ująłeś - ja tak właśnie mam od początku i dlatego tak bardzo mnie to wciągnęło,tym bardziej,że projektuję wnętrza.

Gdzie jest Twój Hornówek?

Hornowek jest gdzies pod Warszawa :)

Trochę nie na temat,ale skorzystam z okazji,że jest tu mimi i Robert.

Zauroczyły mnie kominki wolnostojące jakie sprzedaje Koperfam.Zwłaszcza te nowoczesne.Ale ceny !!!! 10-30tys.

Nie znacie może firmy,która ma tańsze tego typu rzeczy?Przeglądam sobie niemiecki ebay i tam ceny zaczynają się od 800 euro.Dotychczas kupowałem tam tylko wina ale kto wie?

Będę wdzięczny za pomoc.

do mojego kolegi Jakuba - kominki różnych firm,także niedrogie schody

albo jeszcze lepiej - 095 763 97 00 - proś Artura - to kominki Spartherm.

Jeśli nie zastaniesz Artura,zadzwoń innym razem - może być w terenie i pozdrów go z Gorzowa od Beaty :D .

Na poczatku byl chaos, zreszta jest nadal, ale juz mniejszy :lol: . Jeszcze do konca nie wybralismy projektu, ale...

Zaczelo sie od rozmow, czy chcemy duzy, maly, parterowy czy z poddaszem. Wielokrotnie ogladalismy rozne albumy z projektami, zaznaczalismy domki, ktore podobaly nam sie z zewnatrz na pierwszy 'rzut oka', przegladalismy strony internetowe, moj maz zawziecie robil rysunki naszego przyszlego domku, zatrzymywalismy sie na ulicy jesli cos nam sie spodobalo. Nawet zdarzylo nam sie zadzwonic do furtki jednego z domkow zeby zapytac z jakiej jest pracowni :lol: Wszystkie projekty, ktore nam sie chociazby w najmniejszym stopniu podobaly odkladalismy na bok, na 'kupke' zeby potem eliminowac. Rozmawialam z ludzmi na forum co mysla o danym projekcie, jak im sie podoba, jakie maja spostrzezenia - wiele projektow dzieki ich spostrzezeniom odpadlo, poniewaz zauwazyli cos na co my nie zwrocilismy uwagi. Moj maz robil wyliczenia czy projekt zmiesci sie na dzialce, jak powinien byc usytuowany wzgledem stron swiata, zeby salon byl od poludnia, itd. Po wielu rozmowach usiedlismy i spisalismy wymiary poszczegolnych pomieszczen, ktore powinny sie znajdowac w naszym domu. I w ten sposob probujemy znalezc cos co bedzie mnie wiecej pasowalo do naszych marzen, oczywiscie na pewno trzeba bedzie pojsc na jakis kompromis, ale najwazniejsze, ze wiemy na czym nam zalezy. Wybor projektu to bardzo wazna decyzja i trzeba ja dobrze i dlugo przemyslec, zeby niczego nie zalowac. Chcialabym tez zeby dom podobal mi sie rowniez z zewnatrz, ale dla mnie jest to drugorzedna kwestia. W tej chwili mamy na naszej 'kupce' trzy domki, z ktorych musimy wybrac jeden. I teraz w gre beda wchodzily srodki, ktorymi dysponujemy na budowe domu ... :( :oops: No i zobaczymy co z tego sie wykluje! Oczywiscie nie obejdzie sie bez drobnych zmian :o

Ja jestem wciąż na etapie wybierania

Co biorę pod uwagę?

Dom powinien mieć:

- garaż dwustanowiskowy

- przynajmniej częściowo zadaszony taras

- 3 sypialnie + gabinet

- spiżarnię przy kuchni

- pomieszczenie gospodarcze

- dużą łazienkę lub (najlepiej) pralnio-suszarnię

- kominek

- kuchnię z oknem na podjazd

Dobrze by było gdyby rodzice mieli własną łazienkę

Niestety nadal nie mam pewności czy to powinna być parterówka czy z poddaszem.

Mam już faworytów, ale wciąż decyzja ostateczna nie jest podjęta

No to zalaczam link do domu ktory przez kolektyw zosatal uznany za najlepiej dopasowany do naszych potrzeb:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=20&infopage=1&lustro=1

http://www.dobredomy.pl/l_images/002_3d_f_s.jpg

Dom spelania wytyczne co do ilosci i wielkosci pomieszczen oraz ukladu funkcjonalnego. Oczywiscie jest to tylko niezbedne minimum i podejzewam ze bedzie nam troche brakowac np. sauny, basenu, sali sportowej, sali z kinem domowym, itd, itd. W razie czego rekompensata jest duzy garaz. Samochod mozna eksmitowac i mamy duze pomieszczenie ktore mozna zamienic nawet na male mieszkanko.

Z drugiej strony jak dzieci sie wyprowadza, a nastapi szybciej niz splata kredytu - bedzie mniej pustej przestrzeni. Ale i tak bedzie pusto. :(

pozdrawiam

No to widzę, że macie podobne "zapotrzebowanie" jak ja. Niestety nie znalazłam domu, który bez zastrzeżeń odpowiadałby naszym (moim i męża) oczekiwaniom. Zdecydowaliśmy się więc na adaptację gotowego projektu. Kuchnię z salonu przeniosłam do pokoju z oknem na podjazd itd. Dzięki temu za przyzwoite pieniądze mamy projekt właściwie indywidualny, bo z gotowego został tylko obrys fundamentów. :lol:

Pozdrawiam

http://www.wm.com.pl/katalog/domy/W08.html

Witam!

Wiem wiem pewnie nie realne?

Spójrz na projekt Saturn:

http://nowydom.onet.pl/2857,1,projekt.html

dom do 160 m2 - (T)

wpisany w prostokąt / kwadrat - (T)

kopertowy dach, poddasze używtkowe z min 3 pokojami, duża lazienką, jakąs garderobą - (T), ale bez garderoby

dobrze byłoby aby nie miał zbyt wielu okien polaciowych - (4)

garaz jednostanowiskowy - (WIATA)

pokój/gabinet na dole - (T)

lazienka/prysznic na dole - (T)

kuchnia od strony wejscia do domu - (T)

koltłownia polaczona z garażem, z możliwością zainstalowania pieca węglowego, co się wiąże z tym że nie może być mała lub musi byc połączona z jakimś pomieszczeniem gospodarczym, - (N)

fajnie byłoby gdyby wejscie zacienione tzn wsunięte w wewnatrz domu /podcienia? - (+/-)

taras z tyłu domu narożny częsiowo pod dachem głównym domu

dach 40/42 stopnie nachylenia (T)

hol w miarę jasny i przestronny (T)

no salon i kuchnia nie wspominam (T)

Może to ci w czymś pomoże.

Pozdr