Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Jeżeli wykończenie ma być takie jak w prezentacji to dom tanio nie wyjdzie. I projekty wbrew pozorom nie s a az takie proste jest w nich sporo zbędnych udziwnień.

A może po prostu ten projekt muratora http://projekty.muratordom.pl/projekt_maly,20,0,0.htm

Zrobiłbym ogrzewanie elektryczne i zamiast kotłowni zrobił spiżarnie i dodatkowe WC,

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przemyślałem całą sprawę. Żona, po przeczytaniu waszych uwag, również odradza. Tak więc sprawa z projektem homeConcept nieaktualna.

Ivo - szukamy domu parterowego, na działkę szerokości 18 x 50 metrów (węzszy bok z wjazdem na działke i jest od wschodu). W miarę taniego w budowie, nowoczesnego. na 99% rekuperacja + gaz.

Wewnątrz:

- 1 sypialnia rodziców (tylko łóżko + szafki nocne + tv);

- 2 pokoje dla dzieci (w przyszłości) ok 12 metrów powierzchni;

- w miarę duża garderoba (jesteśmy fanami trzymania ciuchów w garderobie, nie w komodach w salonie itd.);

- 1 łazienka z wygodną wanną;

- 1 wc dla gości z prysznicem;

- otwarta kuchnia (nieduża, z zabudową do sufitu);

- część jadalno/salonowa (stół z możliwością rozłożenia na 12/14 krzeseł z dwa/trzy razy w roku, sofa 3 osobowa + dwa fotele przed tv - z wyjściem na taras od strony zachodniej);

- kominek (ciągle się nad nim zastanawiamy w relacji marzenia/koszty);

- pralnio/kotłownia;

- garaż 1 stanowiskowy z dodatkowym miejscem (poszerzony) na jakieś rupcie itd...

Całość najlepiej na max 110 metrów powierzchni użytkowej (im mniej tym lepiej) - nie licząc pralni i garażu. Ciężko to wcisnąć na tą szerokość, z sensownym wyglądem (nie jak stodoła).

Większość okien fixy, - w kuchni może jedno otwierane + wyjście na taras.

kubus, ciężko będzie znakleźć taki dom. Jak masz ograniczone fundusze i celujesz w dom 100-110 m2 to odpuść garaż (bo to 20-25 m2 czyli 1/4 powierzchni o której piszesz). Ciężko będzie o inny projekt niż stodoła.

Jak dla Mnie najlepszy projekt niewielkiego domku na wąską działkę to Ekonomiczny. Superd design, bryłą tania w budowie

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2

No ale ten projekt ma dokładnie tę samą wadę co poprzedni - salon jest tutaj korytarzem. To jest fatalne rozwiązanie :(

Raczej nie. W poprzednim projekcie salon był przechodni, a w Ekonomicznym salon jest powiększony o korytarz, czy też otwarty na hol/korytarz. Wszystkie funkcje salonowe ograniczone są do przestrzeni salonu (kanapa, TV, szafki, kominek) i nic nie zahacza o komunikację.

kubus, ciężko będzie znakleźć taki dom. Jak masz ograniczone fundusze i celujesz w dom 100-110 m2 to odpuść garaż (bo to 20-25 m2 czyli 1/4 powierzchni o której piszesz). Ciężko będzie o inny projekt niż stodoła.

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2

Wiem wiem, będzie ciężko. Miał być garaż 2 stanowiskowy, ale garaż większy niż salon to masakra. Już chociaż chcę zostawić 1 stanowisko.

A co myślicie o tym projekcie? https://pracownia-projekty.dom.pl/hp_san_diego_b_ce.htm

Dodając prysznic do wc, oraz zmieniając położenie łązienki z korytarza do boku, zyskujemy kilka metrów z szerokości.

30605_rzuty1_hp_san_diego_b_ce.jpg

Oczywiście musimy zrobić wersję lustrzaną, i mamy pokoje dzieci z oknami na zachód, salon z kuchnią na południe i zachód. W 18 metrach powinien się zmieścić... ;/

30605_rzuty1_hp_san_diego_b_ce.jpg

Edytowane przez kubus1701

Zobaczę właśnie jak będą się kształtować koszta dachu porównując 4 spadowy do 2 spadowego. Jeśli różnice będą bardzo duże, którym nie podołam, pójdzie 2 spadowy. Mniejszy nad garażem i większy nad pozostałą częścią domu z podcieniem nad tarasem ;)

Wydaje mi się, że wówczas ściany nośne wyjdą po obrysie i przy rozdzieleniu salonu z korytarzem. Chociaż, przy stropie drewnianym, może uda się uniknąć nośnej ściany przez środek domu. Ale to już musiałbym uzgodnić z architektem, bo przeglądając internet widzę, że projekt będzie raczej indywidualny.

Raczej nie. W poprzednim projekcie salon był przechodni, a w Ekonomicznym salon jest powiększony o korytarz, czy też otwarty na hol/korytarz. Wszystkie funkcje salonowe ograniczone są do przestrzeni salonu (kanapa, TV, szafki, kominek) i nic nie zahacza o komunikację.

Przecież musisz przejść przez salon żeby dojść do każdego innego pokoju/łazienki... To masakra jakaś. Ten "powiększony salon" ma 25 m.kw - to ile by on miał bez powiększenia? IMO ten projekt to porażka totalna, nawet pomijam 10-metrowe pokoje.

a może coś z tej strony?

... albo w podobny stylu ...

Ivo - jeśli masz tak potężny "rozrzut" to po brniesz w gotowce ?

nie lepiej wystąpić o wydanie Warunków Zabudowy lub wypisu z Planu Miejscowego ( to uszczegółowi możliwości realizacji takiego, a nie innego budynku )

Mapa do celów projektowych - wskaże geometrię działki, spadki terenu, infrastrukturę, dojazdy, dojścia do budynku, sąsiedztwo, ... ( pod kątem między innymi właściwej lokalizacji budynku na działce )

Opinia Geotechniczna - poda warunki geotechniczne ( pod kątem konstrukcji obiektu, posadowienia, może omijania miejsc z kiepskimi gruntami, ... różnie bywa )

Program funkcjonalno użytkowy - w zasadzie jest stały dla rodziny 2-u, 3,

4-o osobowej

wg jw porozmawiaj z projektantem, na pewno pomoże Ci w podjęciu decyzji, która będzie przekładać się na przestrzeń którą będziesz użytkować przez

X lat :)

Wszystko wskazuje na to, że sensownego gotowca nie znajdę, więc najprawdopodobniej wyląduję z indywidualnym projektem.

Na chwilę obecną dzięki wszystkim za wskazówki ;)

Zrobię tak jak radzi ŁUKASZ ŁADZIŃSKI i myślę, że z gotowymi pomysłami wrócę tutaj, aby ktoś spojrzał na to fachowym okiem :)

Pozdrawiam ;)

To może i ja poproszę o radę. Jakiś czas temu już pomagaliście (zwłaszcza Elfir) ale zmieniły się okoliczności i działka,a właściwie jej otoczenie i zńów szukam projektu. Sytuacja jak na poniższym rysunku:

dzialka.jpg

Myślałem o dwóch poniższych projektach:

https://lipinscy.pl/projekt/vigo-iii

oraz

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-4-ma81221b2fdcda

Wiem, że nie bardzo nadają się na działkę z zachodnim wjazdem ale od południa jest las i zimą tylko od wschodu będzie słońce.

Założenia: Planuję ogrzewać PC. Góra to raczej 2 duże pokoje z garderobami. Nie będzie garażu. Z racji, że działka nr 5 (stąd budynek stoi w granicy) także należy do mnie ale nie można na niej obecnie budować myślę ją później wykorzystać na zaplecze gospodarcze. Nie chcę parterówki z racji słabych warunków naświetlenia działki chciałbym maksymalnie doświetlić pokój dziecka na górze.

Proszę o rady

Pozdrawiam