Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Wiem, że zimą będzie kiepsko ze światłem, ot trochę go wpadnie od południa, ale od zachodu nie ma go w ogóle bo cień lasu już od wczesnego popołudnia zakrywa działkę. Jedyne co mogę zrobić to odsunąć dom maksymalnie w głąb działki albo czekać aż zmienią MPZP i będę mógł budować także na drugiej działce tylko nie wiadomo kiedy to nastąpi. Liczyłem trochę, że sąsiad pozostawi więcej przestrzeni od swojego zachodu, a mojego wschodu ale postanowił wywalić chatę na 350 m, cóż jego prawo.

Zamierzam grzać pompą ciepała-gruntową - jak starczy kasy

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

skoro chcesz PC to po co wybierasz projekty z kotłownia na paliwo stałe?

Nawet nie zwracałem na to uwagi. Po prostu będzie większe pomieszczenie gospodarcze gdzie zmieści się PC, odkurzacz centralny, może rekuperator. Może zmieści się tam pralka i suszarka i tyle. Komin się zlikwiduje i tyle. Bardziej sugerowałem się rozkładem pozostałych pomieszczeń. Chciałbym uzyskać dół z dodatkowym gabinetem (zdaję sobie sprawę, że przy tym układzie ciężko o ogromny salon i kuchnię) i góra to 2 duże sypialnie z garderobami (po przeciwnych stronach klatki schodowej) Reszta mniej istotna.

faba9831c6209a1cgen.png

niestety drzwi wc widoczne od strony stołu :(

Zwęziłam nieco wiatrołap na rzecz kuchni, ale wydłużyłam, bu chociaż trochę zasłaniał wc..

Komin kominka przeniesiony na drugą stronę ściany - na poddaszu wypadnie miedzy umywalka a prysznicem.

Edytowane przez Elfir

Dzięki Elfir za celne - jak zwykle propozycje zmian, a przede wszystkim, że utwierdzasz mnie w przekonaniu, iż kierunek w którym podążam z wyborem projektu na tą niełatwą działkę ma sens. Widzę, że zmniejszyłaś oko balkonowe w salonie (też o tym myślałem), powiększając jednocześnie okno nad stołem (na górze trzeba by też zrobić szersze okno?). Miejsce na telewizor i zmiana kuchni rewelacja. Nie wiem tylko czy lodówka i piekarnik mogą być obok siebie? Powiedz mi z czego wynika zmiana szerokich oszklonych drzwi wejściowych na węższe z oknem (jeśli dobrze widzę). Co do drzwi od WC to Twoja propozycja jest zbliżona do rozwiązania zaproponowanego w mniejszej wersji tego projektu Vigo I i też bardzo mi się podoba. Oczywiście świetny pomysł z zabudowaniem schodów. Myślałem jeszcze o zaniżeniu podłogi w schowku pod schodami i zrobieniu tam małej spiżarki. Jeszcze raz dzięki.

Wszystko wskazuje na to, że sensownego gotowca nie znajdę, więc najprawdopodobniej wyląduję z indywidualnym projektem.

Na chwilę obecną dzięki wszystkim za wskazówki ;)

Zrobię tak jak radzi ŁUKASZ ŁADZIŃSKI i myślę, że z gotowymi pomysłami wrócę tutaj, aby ktoś spojrzał na to fachowym okiem :)

Pozdrawiam ;)

W razie gdyby ktoś jeszcze kiedyś szukał wąskiego jamnika i równocześnie miał problem z korytarzem prosto przez salon, znalazłam projekty, które rozwiązują ten problem przez dostawienie z boku ganku. Nie wszystko mi się w nich podoba, ale wydaje mi się, że właśnie ten ganek jest świetny.

Archipelag: Bil

http://i.imgur.com/aYIFBZMl.png

Archipelag: Bil II z wejściem od południa

http://i.imgur.com/ij7SstEl.png

archipelag bil.jpg

archipelag bil II.jpg

Dzięki Elfir za celne - jak zwykle propozycje zmian, a przede wszystkim, że utwierdzasz mnie w przekonaniu, iż kierunek w którym podążam z wyborem projektu na tą niełatwą działkę ma sens. Widzę, że zmniejszyłaś oko balkonowe w salonie (też o tym myślałem), powiększając jednocześnie okno nad stołem (na górze trzeba by też zrobić szersze okno?). Miejsce na telewizor i zmiana kuchni rewelacja. Nie wiem tylko czy lodówka i piekarnik mogą być obok siebie? Powiedz mi z czego wynika zmiana szerokich oszklonych drzwi wejściowych na węższe z oknem (jeśli dobrze widzę). Co do drzwi od WC to Twoja propozycja jest zbliżona do rozwiązania zaproponowanego w mniejszej wersji tego projektu Vigo I i też bardzo mi się podoba. Oczywiście świetny pomysł z zabudowaniem schodów. Myślałem jeszcze o zaniżeniu podłogi w schowku pod schodami i zrobieniu tam małej spiżarki. Jeszcze raz dzięki.

Węższe okno:

1. mniej światła będzie odbijać się w ekranie TV

2. połowy bardzo drogiego okna nie zastawiasz kanapą. Kanapa nie stoi tyłem do widoków z okna.

Lodówka może być przy piekarniku. Pomiędzy meble wstawia się matkę izolującą.

Mi się bardzo podoba projekt domu z widokiem http://www.mgprojekt.com.pl/dom-z-widokiem-6 jest niebanalny i bardzo efektowny. Co sądzicie? Jak dla mnie dom marzeń, taki bym chciała mieć :)

Jakbym miała te 700 tyś na budowę to jednak postawiłabym parterowy na dużej działce :)

Węższe okno:

1. mniej światła będzie odbijać się w ekranie TV

2. połowy bardzo drogiego okna nie zastawiasz kanapą. Kanapa nie stoi tyłem do widoków z okna.

Lodówka może być przy piekarniku. Pomiędzy meble wstawia się matkę izolującą.

Jak myślisz 500 tys. do zamieszkania w przypadku tego projektu to realna kwota ?

wydaje mi się, że spokojnie.

Pomyśl nad tym by garaż nie łączyć z domem konstrukcyjnie (może być wówczas nieocieplony - kilka m2 styropianu mniej) i nie rób nad nim tarasu tylko dach odwrócony lub papę. Albo dach pulpitowy.

wydaje mi się, że spokojnie.

Pomyśl nad tym by garaż nie łączyć z domem konstrukcyjnie (może być wówczas nieocieplony - kilka m2 styropianu mniej) i nie rób nad nim tarasu tylko dach odwrócony lub papę. Albo dach pulpitowy.

Garażu tu nie planuję chcę go zbudować później z małym PG na tej dodatkowej działce. Dzięki temu odsunę dom jeszcze 4 m w głąb działki i zyskam okienko w WC. :)

minusy:

-balkony

- brak połączenia garażu z wiatrołapem

- bardzo mały wiatrołap - praktycznie nie będzie pełnił swojej funkcji, bo aby w nim stanąć w dwie osoby trzeba otworzyć oboje drzwi.

Ale pewne rzeczy da się wyeliminować w czasie adaptacji.

Przydałaby się wyższa ścianka kolankowa, bo jest problem ze wstawieniem szaf.

Projekt chyba nie jest dostosowany do obecnych przepisów dotyczących energooszczędności.

Tylko aby balkon był sensownym miejscem ewakuacji musiałby być w każdym pomieszczeniu. Bo inaczej niektórzy domownicy w razie pożaru będą bardziej uprzywilejowani od innych w kwestiach szansy na przeżycie. A jak pożar dopadnie nas w łazience? Albo w pralni?

A seniorzy powinni i tak mieć pokoje na parterze, bo schody są wystarczającą przeszkodą architektoniczną.

Mamy już nasz projekt i jutro idziemy do lokalnego architekta w celu adaptacji.

Bardzo dziękuję za wsparcie i pomoc w wyborze.

A dla Elfir szczególne DZIĘKUJĘ - bo dzięki zaproponowanym zmianom zdecydowaliśmy się na ten projekt, który po kolejnych przeglądach innych - nadal uważam za idealny dla nas :)