Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co sądzicie o tym projekcie

https://www.archipelag.pl/projekty-domow/flo-iii ? Ja się sprawdza kotłownia koło kuchni? Czy ma sens robienie takiej kotłowni na paliwo stałe?

Dziękuję za wszelkie opinie

Ładny projekt, ale wiatrołap jest zdecydowanie zbyt mały i można by go powiększyć o część dużej sypialni.

Kotłownia mogłaby być pomieszczeniem technicznym z pralnią i spiżarnią. Do ogrzewania gaz (i tu lepiej z krótkim kominem wychodzącym przez ścianę zew.) lub prąd. Jeśli lubisz paliwo stałe, to do dyspozycji zostaje jeszcze kominek w salonie ;)

W kuchni poprzestawiałabym nieco urządzenia (zlew jest zbyt daleko od reszty).

Jak dla mnie salon mógłby być nieco dłuższy, ale zadaszony kawałek tarasu też jest fajną rzeczą.

Idealnie by było mieć dwie łazienki, czyli np. zamiast samego wc- wc z prysznicem.

- problematyczne wydają się schody z garażu do wiatrołapu (czy możne je jakoś zlikwidować lub inny sposób rozwiązać ten problem)

?

Proste, zrównać poziomy garażu i budynku i wykonać bardziej stromy podjazd do garażu. Zachować właściwą wysokość garażu dostosowując wysokość pomieszczenia nad nim. Ewentualne wyrównanie dachu radykalnie popsuje widok bryły i stworzy stodołę, więc jest niedopuszczalne. Wejście do pomieszczenia można zrobić z sypialni po schodu, zależnie od przeznaczenia na pewno ten schodek będzie mniej przeszkadzał niż przejście z garażu do domu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3885-JAKI-PROJEKT-DOMU-WYBRAĆ-wątek-dla-zmagających-się-z-wątpliwościami/page570

Poza tym nierealne wymagania - dom 130-150 m2 a kuchnia z salonem 50-60 m2?

Takie metraże salonu to szukaj w domach 200 m i więcej.

Edytowane przez Elfir

Proste, zrównać poziomy garażu i budynku i wykonać bardziej stromy podjazd do garażu. Zachować właściwą wysokość garażu dostosowując wysokość pomieszczenia nad nim. Ewentualne wyrównanie dachu radykalnie popsuje widok bryły i stworzy stodołę, więc jest niedopuszczalne. Wejście do pomieszczenia można zrobić z sypialni po schodu, zależnie od przeznaczenia na pewno ten schodek będzie mniej przeszkadzał niż przejście z garażu do domu.

Problem w tym, że chciałbym utrzymać wejście do pokoju nad garażem właśnie z półpiętra. Planuję przeznaczyć go na pokój gościnny.

Inna koncepcja (choć trochę niewygodna) to zlikwidowanie bezpośredniego przejścia z garażu do wiatrołapu ...

Problem w tym, że chciałbym utrzymać wejście do pokoju nad garażem właśnie z półpiętra. Planuję przeznaczyć go na pokój gościnny.

Inna koncepcja (choć trochę niewygodna) to zlikwidowanie bezpośredniego przejścia z garażu do wiatrołapu ...

To już wygodniej będzie zostawić przejście ze schodkami.

Jeremies, poszukaj jeszcze jakichś innych projektów zanim na jakiś się zdecydujesz. Łatwiej będzie wybrać najlepszy z kilku do wyboru.

Ładny projekt, ale balkon zbędny, tak jak i okna połaciowe w sypialni 3 oraz 4.

Salon i jadalnia są duże i reprezentacyjne, więc szkoda aby zagracać tę przestrzeń widokiem na kuchnię (ja bym ją zamknęła).

Kotłownia jest dostosowana do kotła na paliwo stałe (drożejący węgiel lub drogi pelett) - czy tym chcesz ogrzewać? Ostatnio, w związku z podwyżkami cen węgla, zrobiliśmy wyliczenia dla teściów o kosztach ogrzewania: węglem oraz powietrzną pompą ciepła. OK. 18 gr to koszt kWh uzyskanej z węgla (przy 80% sezonowej sprawności kotła) i z PPC (przy COP 3 i w taryfie płaskiej G11). Przy grzaniu PPC wyłącznie w tańszej taryfie nocnej (G12, G12w, G13) ok. 8-9gr/kWh. Koszt zakupu kotła na paliwo stałe będzie tańszy od zakupu PC o ok. 50-60%. Przy PC nie ma dodatkowej pracy własnej, a w kotłowni (a raczej pomieszczeniu technicznym) można zrobić pralnię z suszarnią i prasowalnią (podobnie będzie przy gazie, ale tu trzeba doliczyć koszt przyłącza).

Po co balkony w domu jednorodzinnym?

Zastanawia mnie uskok ściany przy kotłowni.

Jak będziesz myła okno w salonie naprzeciw antresoli?

... a ja się zastanawiam :

- czy spiżarka o głębokości 110 cm wytrzyma próbę czasu ?

- czy oby użytkownicy nie oparzą się przy blacie kuchennym przez nieprzemyślaną lokalizację płyty grzewczej ?

- skąd osoba schodząca po schodach będzie wiedziała, czy ktoś nie wyjdzie w tym samym czasie z wiatrołapu przy dole schodów ?

- jeśli to kotłownia na paliwo stałe, to gdzie skład opału ? ( w woreczkach na działce ? )

- jeśli promowana w obliczeniach charakterystyki energetycznej jest Wentylacja Mechaniczna, to dlaczego ten projekt posiada wrysowane kominy grawitacji ? ( tak skrzętnie zamalowywane na czarno na rzutach). Przy zachowaniu grawitacji w budynku, żadne z podanych danych EP budynku jest niewłaściwe. A jeśli WM - to gdzie będzie centrala wentylacyjna, rekuperator, czerpnia, wyrzutnia, itd ...

- brakuje przekroju przez budynek w drugą stronę, nie wiadomo tym samym jak się ma zabudowa przy ścianie kolankowej i jaka jest "wartość" użytkowa tej zabudowy ? ( np. pomieszczenie pralni , pokojów, garderoby przy sypialni, ... )

- jaka jest wysokość stopni do spocznika ? i na jakiej jest wysokości ? ( pomijając, że schody są zabiegowe, niewygodne )

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Dla mnie ustawienie mebli na takich rzutach to tylko wizja koncepcyjna a nie projekt wykonawczy.

Poza tym akurat tak ustawiona płyta występuje na jakiś 80 % wysp i półwysep kuchennych zaprojektowanych przez architektów wnętrz

Mam spiżarkę pod schodami o szerokości ok. 100 cm i daje radę. Oczywiście kwestia tego ile i co się przechowuje, czy chce się wstawić zamrażarkę, dodatkową płytę grzewczą.

Dla mnie ustawienie mebli na takich rzutach to tylko wizja koncepcyjna a nie projekt wykonawczy.

Poza tym akurat tak ustawiona płyta występuje na jakiś 80 % wysp i półwysep kuchennych zaprojektowanych przez architektów wnętrz

- cały ten projekt to " koncepcja " :) . Nie potrzeba robić projektu wykonawczego, aby logicznie " poukładać " meble w danej przestrzeni, a jeżeli jeszcze mamy na nią wpływ, to już zupełnie.

Mam spiżarkę pod schodami o szerokości ok. 100 cm i daje radę. Oczywiście kwestia tego ile i co się przechowuje, czy chce się wstawić zamrażarkę, dodatkową płytę grzewczą.

- ja nie pisze o Twojej spiżarce ! - czymś innym jest " upychanie ", czy też próba wykorzystania przestrzeni pod schodami, spocznikiem w jakiejś tam funkcji użytkowej, zupełnie czymś innym planowanie spiżarki przy kuchni od podstaw i z założenia. W tym projekcie jest tak, że gdyby były wygodne schody, to pewnie wejścia do tego budynku by nie było, a że spiżarka przy kuchni jest praktyczna to w gotowcach bez względu na jej wymiary - musi zaistnieć, a że ma takie, nie inne wymiary ? - cóż ...

Zadałeś pytanie "czy spiżarka o głębokości 110 cm wytrzyma próbę czasu".

No to odpowiedziałam :)

Mogłeś mniej sarkastycznie stwierdzić, ze ta szerokość znacznie utrudnia sensowne zagospodarowanie przestrzeni, jeśli ktoś chciałby zabudować wszystkie ściany.

Co do rozstawienia mebli kuchennych w gotowcach to często widuję takie kurioza, że oczy bolą.

Mnie nie podoba się rozpoczęcie biegu schodów w kolizyjnym miejscu, przy wyjściu z wiatrołapu.

Dom duży, ale pewne kluczowe funkcje upchnięte a nie rozplanowane.

Dziękuję za odpowiedzi ogrzewanie ma być pompa ciepła meble w kuchni planowałam ustawić inaczej i może zrezygnować ze spiżarki i zrobić większą kuchnię ale projekt wydawał mi się fajny dość duży salon i duża jadalnia na górze też w miarę fajnie rozplanowane antresola też bardzo mi się podoba ale trochę dużo negatywów napisaliście takich technicznych a na tym się nie znam Edytowane przez carmen55

carmen55,

Niektóre z wad (czy też "wad") zależeć będą od oczekiwań inwestora i dla niektórych jedne rzeczy w projekcie będą wadami, dla innych niekoniecznie, np. ta spiżarka dla jednych będzie zbyt ciasna, dla drugich w pełni wystarczająca i wygodna. Dla jednych duże niestandardowe przeszklenia w wysokim salonie będą problemem (problematyczne mycie, zbyt duże nasłonecznienie-przegrzanie, problem w znalezieniu odpowiednich rolet, czy koszt samego okna), dla drugich o wiele bardziej będzie się liczył reprezentacyjny wygląd. Dla jednych kawałek zadaszenia nad tarasem to będzie zdecydowanie za mało i uznają to za wadę, inni z kolei nie będą na to narzekać.

Jeśli chodzi o schody z zabiegiem, to ja osobiście bym wolała z pełnym spocznikiem albo proste, ale wejście na nie przy wyjściu z wiatrołapu nie stanowiłoby już dla mnie problemu (w końcu to nie urząd z masą petentów). Ja bym uznała otwartą kuchnię za wadę, ktoś inny przeciwnie - za dużą zaletę. Dla jednych ten dom byłby za duży i za drogi, dla innych niekoniecznie.

Antresola może być problematyczna, co u siebie zauważyli moi znajomi: hałas rozmów i telewizora przeszkadza w odpoczynku na poddaszu, a ciepło też szybko na górę ucieka i trudno jest ogrzać salon. Ale inni będą przedkładali właśnie takie rozwiązanie.

Jeśli więc chcesz dom tani w budowie, to raczej wybierz inny projekt. Jeśli jednak chcesz mieć przestronne, reprezentacyjne pomieszczenia i jak najwięcej otwartej przestrzeni, to Dom pod soforą może być dla Ciebie dobrym rozwiązaniem.

Jeśli miałby to być dom energooszczędny, to wentylację grawitacyjną zamieniłabym na mechaniczna z rekuperatorem.

I tak dla równowagi trochę plusów:

- dzięki w miarę wysokiej ściance kolankowej na poddaszu będzie sporo miejsca pod skosami i np. w garderobie będzie można powiesić drążek z wieszakami na koszule i żakiety lub zrobić szafki z półkami (można też to pomieszczenie podzielić i zrobić małą garderobę oraz małą łazienkę)

- pralnia na poziomie sypialnym, czyli tam gdzie trzymamy ubrania, rozbieramy się, kąpiemy

- duży, jasny hol z miejscem do pracy

- sypialnie nie są klitkami, ale nie są też nazbyt duże

- łazienka obok kotłowni i kolejna łazienka dokładnie nad nią (można liczyć na szybkie "dostawy" ciepłej wody z kotłowni)

- przestronny, jasny wiatrołap

Dom idealny dla ludzi, którzy lubią przyjmować gości :)

Edytowane przez moniss

carmen55,

Niektóre z wad (czy też "wad") zależeć będą od oczekiwań inwestora i dla niektórych jedne rzeczy w projekcie będą wadami, dla innych niekoniecznie, np. ta spiżarka dla jednych będzie zbyt ciasna, dla drugich w pełni wystarczająca i wygodna.

- wymiarów człowieka nie zmienisz. Za tym idzie ergonomia i docelowo komfort użytkowania danej przestrzeni.

- z plusów - jak najbardziej ! : bardzo poprawne, prawidłowe połączenie kuchnia / jadalnia / pokój dzienny i w dobrych gabarytach. To co zwraca uwagę ( a czego niekiedy brak w innych gotowcach ) to długa ( wygodna ) " ściana medialna " w pokoju dziennym i dużo miejsca na aneks wypoczynkowy.

- antresola - jak najbardziej ! - w końcu to DOM a nie mieszkanie i ... dlaczego nie ? - problem z myciem okien ? może troszeczkę jest problem, ale jakie doświetlenie Parteru i Piętra ! ( coś za coś ).

- jeżeli zrezygnować ze spiżarki, to może byłaby szansa na powiększenie wiatrołapu, przesunięcie drzwi wejściowych i .... poprawienie biegu schodów na bardziej wygodne

... tak, czy nie - jest to gotowa koncepcja do możliwego przystosowania pod kątem architektury - konstrukcji - instalacji i opracowania na tej podstawie Projektu Budowlanego ... to już inna " bajka " :)

Cześć :)

niestety za cholerę nie mogę znaleźć tematu o tanich domach a pamiętam że był ... otóż mam pytanie czy uważacie iz za 250 tysi postawie parterowy dom 110m2 ~~ około bez garażu 3-4 pokoje, dach 2 spadowy dodam iz ojciec ma firmę wykończeniowe wiec odchodzi kasa na wykończenie pewnie tez ocieplilibyśmy dom własnymi siłami, opinie? :)

przykłady

https://z500.pl/projekt/1180/Z369_D,dom-drewniany-jednorodzinny-z-dachem-dwuspadowym.html

https://z500.pl/projekt/990/Z98_NF40,wersja-projektu-w-standardzie-nf40.html

https://z500.pl/projekt/1212/Z376_35,wariant-z376-z-katem-nachylenia-dachu-35-stopni-4-sypialniami-do-110m2.html

https://z500.pl/projekt/165/Z182,parterowy-dom-z-duzym-bocznym-garazem-na-2-auta-we-wspolczesnym-stylu.html

... jeśli nie będzie "cyrków" z posadowieniem budynku na działce oraz dot. : budynku o zwartej formie architektonicznej, to szacunkowo licz kosz realizacji budynku - stan surowy zamknięty na około 3000,-zł / m2 powierzchni użytkowej. Do tego wykończeniówka i zagospodarowanie działki ( od przyłączy / instalacji - po ogrodzenie ) ... oczywiście koszty projektu budowlanego i wszystkich dokumentów formalno prawnych ( od mapy do celów projektowych - ... - po Opinię Geotechniczną ).

- wg FM faktyczne koszty mogą być większe / mniejsze - wszystko zależy od projektu, od oferty na wykonanie prac budowlanych, od lokalizacji działki budowlanej, od ceny materiałów budowlanych i ich transportu na budowę, od ( choćby ) zastosowanych typów okien i ich powierzchni... dlatego określenie " szacunkowo " wydaje się być dobrym określeniem.