Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam. Po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na projekt HomeKONCEPT-44 G1. Niestety jest za szeroki o ok 1,5m w związku z tym mam pytanie, czy przerobienie tego projektu wg załączonego szkicu zrobi architekt lokalny ? Jaki w przybliżeniu możne to być koszt ?. a może lepszym rozwiazaniem będzie zlecic indywidualny na podstawie HK44 ?

Pozdawiam

Kasia

hk 44.jpg

PRZERÓBKA hk.jpg

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich, po dłuuuugim wielomiesięcznym czasie przeglądaniu projektów, oraz równie długiej lekturze forum zdecydowałam się napisać tu, bo już projekty się kończą, nadal nic nie wybrane, a czas leci i budowa ma ruszać :p Główne założenia:

dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem, bez garażu

do 120m2 pow. użytkowej,

na parterze salon z jadalnia i kuchnia, raczej w jednej linii (od południa salon od północy kuchnia) + 1 pokój niewielki (spokojnie poniżej 10m będzie ok),

góra 3 sypialnie,

KONIECZNIE spiżarnia (nie musi być wielkich rozmiarów) i dość spora (jak na oferty gotowców..) kuchnia 9-10m, tak żeby była możliwość wstawienia małego stolika,

KONIECZNIE schody ze spocznikiem

łazienka na górze z możliwością wanny i prysznica.

Mile widziane oddzielne pomieszczenia na garderobę i pralnię :D

Głównym problemem okazuje się ta kuchnia, w większości to klitki, a jak już przesuwam ją w stronę salonu to nie ma odpowiednio miejsca na jadalnie.. Aha, zarówno kuchnie jak i salon z jadalnią preferowałabym w kształcie prostokąta, także najlepiej projekty z kaletnica prostopadłą, chociaż to nie mus, po prostu wydaje mi się że w takich domach szybciej wychodzi to czego oczekuje :)

Projektów spełniających nasze oczekiwania jest o dziwo dość sporo, tylko w większości jest zawsze jakieś małe ALE, w mojej opinii nie do przeprojektowania w to co chcę :p

najbliżej mi ostatnio było do projektu Akord IV https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3216/projekt-domu-akord-iv?gclid=EAIaIQobChMI_ejqjdW_2QIVyrftCh3RrgslEAAYASAAEgLlhfD_BwE chociaż on akurat ciut za duży (salon mógłby być 1m krótszy na długości) i chyba wolelibyśmy kotłownie zamienić miejscami z pokojem gościnnym, żeby mieć wyjście na ogród z niej.

Tamarillo 2 spełnia ten układ https://www.tooba.pl/projekt-domu-Tamarillo-2-TSF-377?gclid=EAIaIQobChMIwZCcm4XB2QIVE_EbCh2dTwEyEAAYAiAAEgIxJ_D_BwE ale tu znowuż brakuje nam tego 1 m długości w salonie :lol2: i to byłoby może do przerobienia, ale schody są zabiegowe.

Diona mała https://www.extradom.pl/projekt-domu-diona-mala-WOK1043?gclid=EAIaIQobChMIr4el9oXB2QIVCvEbCh3lrAOkEAAYASAAEgL7C_D_BwE brak spiżarni, nie wiem jakby ją "dorobić" zeby kuchnia nie była zbyt wąska a jednocześnie nie zasłaniać całej połnocnej ściany...

i tak dalej i tak dalej ;-) wiem, że z jednej strony najłatwiej byłoby po prostu zrobić projekt indywidualny, ale z drugiej strony myślę czy warto, skoro jest naście projektów które w większości odpowiadają naszym wymaganiom i wymagają być może tylko "kosmetycznej" zmiany typu przesunać gdzieś sciankę, to trochę szkoda kasy.

Powiem szczerze, że gdybym nie trafiła tu na forum projekt byłby już dawno temu kupiony :p zwłaszcza, że myślałam jak większość, że "jakoś to się przerobi", ale po lekturze zwłaszcza tego tematu widzę, że nie jest to tak łatwo jak się wydaje, choćby właśnie te schody.

Z góry dziękuję za pomoc i szacun za doczytanie tych wywodów :lol2:

Edytowane przez klaudik91

Niestety jest za szeroki o ok 1,5m w związku z tym mam pytanie, czy przerobienie tego projektu wg załączonego szkicu zrobi architekt lokalny ?

Czy homekoncept wydaje zgodę na tak daleko idącą ingerencję w konstrukcję budynku?

Projekt jest objęty prawami autorskimi.

Swoją drogą zakup projektu + taka przeróbka będzie kosztowała tyle, co zaprojektowanie domu od zera.

Witam wszystkich, po dłuuuugim wielomiesięcznym czasie przeglądaniu projektów, oraz równie długiej lekturze forum zdecydowałam się napisać tu, bo już projekty się kończą, nadal nic nie wybrane, a czas leci i budowa ma ruszać

Być może przy założeniach, które poczyniłaś nie da się zaprojektować domu do 120 m2, który dysponowałby planowanymi wielkościami pomieszczeń.

Czym chcecie palić w kotłowni?

W tamarillo masz dwa niefunkcjonalne balkony, które podrażają budowę.

Chodziło mi o użytkową, po podłogach wyjdzie ok. 65-70m pomieszczenia na parterze.

Co do ogrzewania wybór jeszcze nie jest rozstrzygnięty... nie mamy gazu, paliwo stałe się nam nie uśmiecha, więc myślimy o pompie ciepła, no ale jeszcze nie zdecydowaliśmy. Tak czy siak jeśli chodzi o projekt to wolę żeby "kotłownia" była i tak z tyłu domu i z wyjściem na zewnątrz, właśnie z powodu zrobienia z niej pomieszczenia gospodarczego.

Balkony, wykusze i inne lukarny na pewno zlikwidujemy, jeżeli się trafią w projekcie.

wiem, że o użytkową, ale jak widzisz w tych projektach albo metrów brakuje, albo są za duże.

Nie myślisz o tym by wyjście z kotłowni zrobić na bocznej ścianie domu? Wówczas nie musisz ingerować w projekt.

jeśli pasuje ci ten akord, to możesz cofnąć nieco ścianę salonu by zrobić podcień - plus, że latem salon nie będzie się przegrzewał.

Edytowane przez Elfir

Akord w sumie ok,

nie zamieniaj kotlowni pokojem gościnnym, bez sensu. Teraz masz główną łazienkę nad kotłownią i obejdzie cię bez cyrkulacji CWU, fajnie jest to zgrane.

Jak zamienisz pokoje, to większy koszt instalacji + pion kanalizacyjny w pokoju gościnnym (mało osób zwraca uwagi na piony a później ZONK...pion kanalziacyjny w salonie:lol2:)

Edytowane przez Marcin34_Śl

Witam. Po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na projekt HomeKONCEPT-44 G1. Niestety jest za szeroki o ok 1,5m w związku z tym mam pytanie, czy przerobienie tego projektu wg załączonego szkicu zrobi architekt lokalny ? Jaki w przybliżeniu możne to być koszt ?. a może lepszym rozwiazaniem będzie zlecic indywidualny na podstawie HK44 ?

Pozdawiam

Kasia

[ATTACH=CONFIG]408083[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408084[/ATTACH]

Ja bym wzięła wersję bez garażu (jeśli jest) i ewentualnie później doprojektowała garaż albo tylko wiatę w miejscu najbardziej dogodnym.

Co do kosztów wprowadzenia takich zmian, to najlepiej spytać wybranego arch., który ten projekt by adaptował, jaki będzie tego koszt (różne są stawki różnych arch. i w różnych lokalizacjach)

dzień dobry,

może ktoś mi pomoże przy wyborze projektu. szukam domu dla 5 osobowej rodziny.

moje 'wymagania';

dom z poddaszem użytkowym, głównym wymogiem są; parter z kuchnią+ spiżarka, salon jadalnia, DWIE sypialnie na parterze, garderoba i dwie łazienka ( jedna większa w drugiej może być tylko wc) na poddaszu 3 sypialnie i łazienka, dodatkowo garaza dwustanowiskowy z kotłownią. Znacie projekty spełniające te wymogi? ja mam problem aby coś znaleźć, szczególnie przez te dwie sypialnie na dole.

bede wdziecna za jakies sugestie.

sugestia najrozsądniejsza - projekt indywidualny

Większość biur projektowych projektuje statystycznie: dla rodzin 2+2.

Masz niestandardowe potrzeby i ciężko będzie znaleźć taki dom. Pewnie się znajdzie ale o powierzchni ponad 200 m2

Twoje potrzeby powodują, że strefa parteru jest ogromna - dwie sypialnie, dwustanowiskowy garaż, salon, dwie łazienki, spiżarka, kuchnia itd. A tym samym gwałtownie rośnie powierzchnia poddasza

Dziekuje za odpowiedz:)

Trudno znalezc sensowny projekt dla 5 osobowej rodziny. Ja zakładam, ze dzieciaki kiedys wyfruna z domu i nie chcialabym zebysmy Zostali z duzym domem. Założenie na chwile obecna jest takie, ze na dole mamy swoja sypialnie i gabinet a dzieciaki na gorze.

Kiedys widzialam jeden projekt ktory spełniał moje oczekiwania No ale za nic go nie moge teraz odszukać.

:/

• 2 weeks później...

Witam, stoimy przed wyborem projektu, mamy 2 typy:

Dom w Orliczkach (lustrzane odbicie)

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-orliczkach-m137218781473b

zmiany które chcemy wprowadzić to: zlikwidowanie garderoby na górze na rzecz sąsiednich pokojów, likwidacja drzwi balkonowych w kuchni oraz zlikwidowanie spiżarni na rzecz lazienki na dole.

Dom w miodokwiatach 3

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-miodokwiatach-3-m28a20b6619b83

zmiany: likwidacja części okien dachowych, likwidacja pom. gospodarczego na rzecz pokoju, likwidacja wykuszy z tylu.

Pomożecie doradzić który projekt domu jest lepszy, praktyczniejszy? Docelowo dom będzie dla rodziny 2+2. Działkę mamy z wjazdem od strony wschodniej