Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już wiem. Nie zajrzałam do tyłu budynku. Bo on ma z tyłu ten drugi dach.

A ja bym chciała z przodu, no wiesz, żeby z przodu wychodziła ta druga część dachu. Z tyłu też może, ale z przodu to jest to! :)

Aha... wydaje mi się, że widziałem i takie ale już z głowy nie podam... jak na coś trafię to wrzucę linka :)

To ja też dorzucę coś od siebie, na stronie pracowni Atrium jest trochę takich projektów np. http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&cid=25&pid=78

Sosenka z Horyzontu http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=35&id_autora=1&spacer=2&proj=SOSENKA

Biały domek http://www.atrium.waw.pl/10.html

Ja też bardzo lubię (i oczywiście buduję) takie domy

A ile konkretnie ich budujesz? :lol: (MSPANC)

A wiesz, że zastanawiałam się nad formą gramatyczną opisząc to zdanie? Buduję dom, lubię domy o takim kształcie :) Gdyby się czepiać składni i logiki, trzebaby podzielić wypowiedź na dwa zdania.

A buduję Konwalię szt.1

1. Odnoszę wrażenie , że projekty gotowe to jak towar supertani z Tesco. Mnostwo ludzi takie kupuje i naokoło mojej działki mam okazję oglądać mnóstwo takich potworków z wodotryskami - na przemian parterówki w stylu murzyńska chata i bacowe strzechy do samego nieba.

Ja przegladnelam 5000 projektów na swoja dzialke i decyduje sie na indywidualny. Nie tylko dlatego, że chciałabym wykorzystac słowo OPTYMALIZACJA ale również dlatego, że mój dom zaczyna się już wtedy kiedy go widzę z drogi. Musi więc pasować nie tylko wewnątrz ale i z zewnątrz.

Poza tym pamietaj, przy projekcie gotowym masz koszty :

- zakup projektu "gotowego"

- adaptacja projektu

- zmiany zmiany zmiany (no chyba, że akceptujesz jak leci, a rzadko to się zdarza)

- przyłącza.

Weź to sobie zsumuj i wyciągnij wnioski.

2. Inżynier a artysta to przewaznie dwie różne rzeczy. Wiem co mówię , jestem inżynierem.

3. Mam prosbę do house - wklej może zdjęcie swojego domu?Chętnie poogladam.

nie zastanawia Was ze jakos tych aktywnych w naszym temacie jest niewielu ???

kurcze - myslalem ze dom na skarpie bedzie problemem do dyskusji dla szerszego grona - nie zebym narzekal na Was :lol:

ale moze jacys Gorale by sie odezwali ???

Xena

jasne ze sie zgadzam w kwesti zmian itp.

ale gotowiec kosztuje - powiedzmy 2 tys, a jeden z architektow wyskoczyly mi z cena prawie 15 tys :cry: :cry: - Poznan

skad jestes i z jakim kosztami sie liczysz przy indywidualnym ?

Czesc Bartekus.

Mam trochę powiedzmy inne spojrzenie na koszty, bo sama moge wykonac projekty instalacji ciepł. , kominków, wod.-kan. i całej reszty pomysłów czysto technicznych. Ale gdybym tego nie robiła, stwierdzam, iż za dom do 120m2 moge liczyć min. 6000zł.

MAm działkę z wjazdem od południowego wschodu, 20 metrów szeroką ina dodatek każą mi się odsuwać 6m od drogi. Naokoło domy pietro plus poddasze, dach dwuspadowy, 45% z elementami wodotrysków. Całe szczęście bez krasnoludków, no ale wolnośc Tomku w swoim domku.

Mam też widok na superpotwora, budowanego przez chirurgów i rolników z Rosji. Uwierz mi przeglądnełam naprawdę tonę projektów.

I mam dość.

pozdrawiam z okolic Wrocławia

Hej :D

Też mam działke ze spadkiem- 30a. Na całej szerokosci 8 m. Projekt mam gotowy- obecnie w adaptacji. http://www.ciepledomy.pl/12866.xml?page=1 to jest mój projekt. Piwnica będzie pod całym domem, w piwnicy będzie garaż. Za doprojektowanie piwnicy zapłaciłam 500, a za wszystkie zmiany 2200. Wejście do domu będzie od pólnocy z równego terenu, a garaż będzie od strony poł.natomiast pod tarasem będzie usypana skarpa. Budynek bedzie poszerzony o 0.85 cm, ponieważ potrzebne było miejsce na schody- w miejscu pom. gosp. Dodaliśmy okno w salonie i w scianach szczytowych. w piwnicy będzie kotłownia, a tam gdzie garaż likwidujemy ściane nośną i dajemy podciąg. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałes jak nie to pytaj- pogadamy

Pozdrawiam

Wiesz co tak sobie jeszcze pomyślałam, żeby Cie jednak przekonac do poszukania może innego architekta i skonfrontowania zeznań.....

- zgubisz ten koszt w materiałach (dom bez wodotrysków, projektowany ekonomicznie)

- będziesz miał wszystko tam gdzie chcesz i tak jak chcesz (strony świata, wielkość pomieszczeń, cisza, zieleń, itp.)

- dostosujesz się do archotektury otaczającej

- itd.

Zachęcam Cię - pogadaj z jakimś innych architektem jeśli ten jest według Ciebie za drogi;)

pozdrawiam

ANSI,

Twoj projekt jest wydaje mi się bardzo ekonomicznie pomyślany.Powiedz mi tylko czy ten słup w dużym pokoju zostaje.

Jeden komin, wszystko koło siebie. Jako inżenier do spraw rurek zapytam a jakie ogrzewanie?

Kwestia czy sie dom podoba czy nie to zawsze kwestia gust.Akurat mi sie Twoj dom podoba, choć dla mnie osobiście duży pokój ma miec MINImum 35 metrów. A przy sypialni musze mieć garderobę, prasowalnio suszarnie i pralnie. W koncu jak szalec to szaleć.

No i obowiązkowo w sypialni kąt na kozetkę do spraw czesania włosów.;) (SIC)

A piwnice - no cóż. Osobiście aktualnie mieszkam w domu z piwnicą i strychem.Nie, żebym miała za dużo sportu, ale powiem Ci że drażni mnie to latanie po schodach z byle czym. Pomijam fakt co jeśli nie możesz Ty albo ktoś po tych schodach latać. (jakies zlamania czy inne takie)

Pomyśl więc jak to wszystko tak urządzić, żeby nie było takiej konieczności jeśli akurat nie byłoby to możliwe.

Pozdrawiam;)

Hej

Cieszę się, że podoba się Tobie mój domek. Słup w w salonie miał zostać, ale zdecydowaliśmy się przedłużyć ściankę. Ogrzewanie- gaz+ kominek. Ja też chciałam mieć większy salon, ale cieszę się, że powiększy się o te 0.85 cm. Dom będzie poszerzony w miejscu pom. gos. Póki ci dom pozostanie parterowy- poddasze na póżniej! Jesteśmy rodzinkę 2+1 więc starczy tych metrów. Z tym lataniem po schodach... no cóż teraz ok., ale w przyszłości- dalekiej... :wink:

pzdr