Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Mam niezły dylemat, bo szukam już działki lub domu ok 2 lat i nic mi nie pasuje. Tym razem zaszedłem dalej, po wizytacji nadal o nim intensywnie myślę. Działka nie głupia 600m, powierzchnia uż. 136m2, to takie minimum, chciałbym 150. Rodzina 4 osobowa - dwoje dzieci w planie. Swoją drogą podają dwie powierzchnie - 166m2 i użytkowa 136m2, to czym jest ta większa?

Z plusów:

1) super lokalizacja

2) kanalizacja, dla mnie to b. ważne, bo tam oczyszczalni nie można budować a mam dwa akwaria z ciągłą podmianką

3) działka co prawda o min. wielkości którą akceptuje, ale zaliczam

4) bliźniak - jedna ściana ciepła, ale one się podobno nie stykają, mają styropian pomiędzy, dodatkowo każda połówka na osiedlu będzie inna, są już 4 i wyglądają unikalnie,

5) potencjał tarasu (sunroom) ale również to wada projektu, bo w sumie za cenę która jest to ja mam coś dobudowywać, taki taras nie bardzo mi jest potrzebny, wolałbym działkę, co można robić na tarasie...

6) góra nie podzielona, można jeszcze kombinować, po zrobieniu 3 pokojów nie wiem czy nie wyjdą za małe, coś koło 10,5m2, mam taki w bloku

7) na pewno oferta ciekawsza niż segment (każdy bliźniak jest unikalny), niż zamknięte osiedle 20stu identycznych domków, gdzie płaci się 200zł/mieś dodatkowo jakieś dziwne opłaty wynikające z prowadzenie zamkniętego osiedla, ciekawsza też od apartamentów, bo ma działeczkę

8 ) Płaski dach - mniejsze koszty napraw? Bo tam jest papa.. Ale czy przypadkiem nie będę latał i odśnieżał.. No nie wiem czy to plus... Dach tworzy strych.. w sumie czy się ich używa.. nie wiem, ale tutaj mi odpadnie, nie ma szpica to nie ma strychu.

Z minusów:

9 ) Elfir, nie pomyślałem o pkt 2, faktycznie dziwnie to wygląda, niestety na dole w tym miejscu już ściana stoi :(. Ale widzę też plus - w sumie wyobrażam sobie, że w salonie jest spotkanie a ktoś jest chory i się po salonie szwenda w pidżamie :) A tak to przejdzie niezauważony do łazienki od razu. Ale zaraz.. przecież ten pokój ma swoją łazienkę.. to nie widzę plusów.. A możę... jeśli część kuchenna będzie oddzielona od dzinnej jakimiś donicami w miejscu różnicy poziomów, to to jakoś będzie miało sens..

10) te schody w salonie też mi się podobają a kobicie się to podoba, ja mówię, że przecież można się o to zabić, bo jest przecież różnica poziomów. To miałoby być jakoś zaaranżowane i oddzielić część kuchenną od salonu (tak mówi też opiekun oferty, że architekt wykorzystał nierówność terenu w ten sposób). Dla mnie to jakaś ukryta oszczędność :) Tego patentu developer nie wykorzystał już w domku obok 22: http://staragadka.pl/oferta/oferta-22.pdf ale tutaj są już regularne schody w salonie i to nie podoba mi się jeszcze bardziej. Hmm a może to po prostu złe pierwsze wrażenie? Czy schody z piętra w salonie mogą mieć plusy? Nawet nie przemawia do mnie, że ma 143m2 p. użytkowej a w domku 20 jest 136m2.

Reasumując.. czy da się tą różnicę poziomów jakoś fajnie wykorzystać, żeby za parę miesięcy w praktyce się nie rozczarować i nie narzekać latami że się głupotę zrobiło kupując ten domek?

11) wiatrołap nie połączony z garażem - a to jest duża wada projektu? W praktyce upierdliwe?

12) cena - 650tyś bliźniak na działce 600m2 można powiedzieć, że w Łodzi, bo kilkaset metrów od granicy. Działki z kanalizacją na południu Łodzi bardzo ciężko dorwać, jak są to powyżej albo ok 200tyś. Licząc nawet 250tyś za taką działkę 1000m2 czy myślicie, że bym się zmieścił z budową tego domku w cenie 650tyś ? byłem na niego nastawiony wcześniej: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2911/projekt-domu-tytan Zleciłbym to jakiejś firmie oczywiście, nie systemem gospodarczym a zleconym.

13) dwa płaskie dachy - nie wiem, czy to wada, może podpowiecie..

14) nowoczesność - nie brałem nigdy tego pod uwagę, nie wiem, czy to nie przez tą nowoczesność cena jest wysoka, domek powinien być dla mnie rodzinny, niekoniecznie nowoczesny ani z zewnątrz ani wewnątrz (nowoczesne mogą być biura). Boję się też, że ta nowoczesność przerodzi się w przyszłości w kiczowatość albo z bryły zrobi się makabryła lub podobne straszydło, bo tego rodzaju projekty to chyba nowość...?

Moje poszukiwania trwają już dwa lata i zbiera się trochę lat na karku.. Chcę założyć rodzinę ale obecnie mam 30m2 i nie da się tutaj wychowywać dzieci. Cena jest do negocjacji ale nie wiem ... jak byście wycenili ten domek? Działki u mnie powiedzmy kosztują 200zł/metr.

Napiszcie coś jeszcze.. czy dobrze pogrupowałem wady / zalety ? liczę, że dostanę jakieś oświecenie i to co zaliczyłem do wad stanie się jakimiś zaletami albo ktoś doda coś do plusów :)

Edytowane przez heteranthera

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrzebuję porady/pomysłu na elewację. Buduję garaż wolnostojący z domem. Wcześniej już pytałem tutaj o wersję dachu garażu, ostatecznie zostało tak

G2.jpg

Teraz zastanawiam się nad elewacjami.

Plan był taki:

Drzwi, brama garażowa, okna i obróbki blacharskie dachu w kolorze antracytowym.

Dom i garaż ocieplony styropianie i otynkowany na jasny kolor.

Kombinuję teraz, czy nie obić np garażu (7,67 x 5.48 x 3,5 m wysokości ) jakimś drewnem lub sidingiem a pomiędzy okna domu dać wstawki z takiego samego drewna.

Coś takiego może

G2_1.jpg

Edytowane przez busy_beaver

Napiszcie coś jeszcze.. czy dobrze pogrupowałem wady / zalety ? liczę, że dostanę jakieś oświecenie i to co zaliczyłem do wad stanie się jakimiś zaletami albo ktoś doda coś do plusów :)

ciekawsza jest ta parterówka 120 m2 (oczywiście działówki do całkowitej zmiany).

Na razie nie masz dzieci, więc dwie sypialnie starczą . A w przyszłości możesz pomyśleć o dobudowaniu pokoju.

Ale ogólnie widzę, ze wnętrza tych domów podporządkowane są efektownej elewacji.

Przez co tracą znacznie na funkcjonalności - płacisz za metry korytarzy, wielkich przeszkleń.

naprawdę niewielkie zmiany polepszyłyby diametralnie funkcjonalność.

Podejrzewam, że za to efekciarstwo przepłacasz co najmniej 20 tyś.

Edytowane przez Elfir

U mnie od decyzji o budowie domu, do umowy u notariusza dotyczącej działki minęło 3 tygodnie :) Musisz jasno określić co potrzebujesz, a wtedy zakup jest prostszy.

Dla mnie warunek konieczny to działka w mieście, blisko szkoła, a także kanalizacja i wodociagi.

Płaski dach to nie zawsze taki plus. Co prawda podobno pokrycia papowe są nowocześniejsze niż kiedyś, ale taki dach wymaga mimo wszystko pewnej uwagi. Co innego gdy zastosowany zostanie EPDM na pokrycie, ale wątpię by deweloper to zastosował...

Mam ograniczone zaufanie do deweloperów, bo dla nich najważniejsze jest efekciarstwo i tani koszt budowy. Nikt nie zważa na dobrą izolację czy mostki termiczne - ma być tak jak mówią przepisy.

Kolega kupił skrajny segment od dewelopera. Podłoga na gruncie jest strasznie zimna. Po 3 godzinnej wizycie przemarzliśmy mimo, że w w samym domu powietrze było ciepłe. Jego segment oddziwlony jest od drugiego budynku dwoma ścianami i styropianem, a słychać normalne rozmowy... Gdy dwa lata temu mówiłem mu, że nie kupiłbym bliźniaka czy segmentu, to trwała zażarta dyskusja. 2 miesiące temu przyznał, że jednak dom wolnostojący, to dom wolnostojący. Nie dość, że robione na miarę, to z pełną kontrolą inwestora.

Koszty podawane przez pracownie są mocno zaniżane i z reguły to ceny netto. Pomnóż ten koszt razy 1,5 w systemie zleconym przy założeniu, że chcesz to zrobić porządnie.

Edytowane przez Owczar

Cześć, No to jeśli chodzi o wycenę domu 160m2, to wychodzi mi, że przepłacam więcej niż 20tyś. Taka firma DDG Domy mi napisała, że mogę przyjąć 1,8tyś/m2 do stanu developerskiego (netto). Biorąc pod uwagę działkę za 200tyś 1000m2:

1) Dodając VAT, nie wiem, jaki bo pewnie różny? 8-20%, dodam 15%, ryzyko razy 1,5 (ryzyko o którym piszecie) wychodzi 496tyś + 200tyś.

2) Bez tego przelicznika to z działką by było 330tyś +200tyś oznaczałoby, że trochę przepłacam

3) Bez przelicznika i przy stawce vat 8% 311tyś + 200tyś.

Trochę te wyliczenia rozstrzelone, szczególnie przez ten przelicznik 1,5, on wszystko zmienia, w skrajnym wypadku różnica wynosi aż 140tyś (3).

Za za bliźniaka w stanie developerskim na działce 600m2 mamy 650tyś do negocjacji.

Nadal nie wiem, czy ten spadek poziomów to będzie w praktyce przeszkadzało w użytkowniu domu, czy macie pomysł jak to wykorzystać?

Musisz jasno określić co potrzebujesz, a wtedy zakup jest prostszy.

Dla mnie warunek konieczny to działka w mieście, blisko szkoła, a także kanalizacja i wodociagi.

No właśnie mam sprecyzowane - takie same jak Ty. Przy czym nie spodziewałem się, że będę tak długo myślał o jednym bliźniaku, może dlatego, że ma właśnie gaz, kanalizację, jest na granicy z miastem, jest szkoła, czyli wszystko tak samo jakbym budował wolnostojący. Ale jak zaczynałem kiedyś marzyć o domu, to miałem w głowie dom wolnostojący, więc to nie jest spełnienie moich marzeń, które przecież są w zasięgu. Z drugiej strony bliźniak już jest, mógłbym w nim mieszkać już za dwa miesiące, a dom będzie pewnie za dwa lata bo tyle się ciągnie budowa a ja jeszcze nie mam działki. Dalsze czekanie na założenie rodziny robi się już niebezpieczne :(.

Domek: https://www.youtube.com/audio?v=EKCJlNxyAyw

Elfir, pisałeś(aś) o jakichś drobnych zmianach, które by dużo zmieniły, możesz coś narysować? Na dole są już ścianki działowe a przejście z garażu do wiatrołapu jest chyba niemożliwe, bo w łazience na dole w tym schowku (gdzie można by się ew. przebić) jest z 1,50 wysokości albo i mniej.

Edytowane przez heteranthera

w przypadku tego piętrowego zmiany musiałby być na etapie projektowym.

W czym przeszkadza salon na dwóch poziomach? To nie jest jeden stopień. Czyli różnica poziomów spora. Czyli trzeba jakieś balustrady robić, by nikt przypadkiem nie spadł. Przecinanie pokoju w poprzek balustradą jest kuriozalne.

- masz rację z tą wewnętrzną balustradą - niefortunny pomysł, a różnica poziomów to 45cm. Na wizualizacji schody wewnętrzne rozcinające pokój dzienny idą na całej szerokości pokoju tworząc go nieustawnym, mało funkcjonalnym.

- te rzuty były tworzone bardzo szybko i o wielu rzeczach zapomniano lub nie przemyślano do końca :

- brakuje pomieszczenia pralni, a że sypialnia jest zarówno w Parterze, jak i na Piętrze to jakby nie było przy lokalizacji pralki, jedni użytkownicy będą mieli lepiej, inni gorzej chcąc się do niej dostać na jedną ( nie wiadomo którą ) kondygnację.

- nie rozumiem, dlaczego pomiędzy garażem, a częścią mieszkalną nie ma czegoś w rodzaju "śluzy" - nieszczęśliwe rozwiązanie.

- sypialnia główna bezpośrednio przy ścianie garażu - akustycznie porażka, nic tylko owinąć te ścianki X cm wełny mineralnej, albo najlepiej nie korzystać z garażu :(

- w kuchni ściana oddzielająca jest "wystrzelona" krawędzią w pokój dzienny - chyba tylko po to, aby uzyskać trochę więcej kuchni. Gdyby jeszcze miała jakąś logiczną kontynuację ... ale nie ma.

- natrysk w parterze ( toaleta przy wiatrołapie ) zwiększa funkcjonalność przestrzeni, ale pytanie : jedna łazienka jest na Piętrze, druga przy sypialni głównej, kto będzie korzystał z tego natrysku ?

- skoro nad pokojem dziennym jest dach płaski kopertowany do środka dachu, na 100% w pokoju dziennym pojawi się kanalizacja deszczowa ( dokładnie w centrum pomieszczenia ). Bardzo jestem ciekaw przekroju przez budynek, aby zobaczyć jak sprytnie ta kanalizacja została zaizolowana ...

- na plus : podoba mi się wnęka pod spocznikiem schodów dostępna z pomieszczenia garażu. Jedyna rzecz, jaka mi się tutaj podoba

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Dla pospolitego mieszkańca bloku ciężko mi zrozumieć niektóre niedogodności o których piszesz. Przykładowo ta wystrzelona ściana w kuchni, to cbyba jej zaleta, że powiększa kuchnię i trochę zasłania wejście do domu?

- różnica poziomów w salonie - myślałem o jakiejś aranżacji (w ogóle jak googlam to ludzie specjalnie dzielą salon z kuchnią szybami albo jakimiś donicami czy półkami: http://ianewinc.com/moderne-wohnstube/die-besten-25-moderne-wohnzimmer-ideen-auf-pinterest-zusammen-mit-grau-haus-brauch/ albo po prostu wzdłuż tej różnicy będzie kanapa tak żeby z kuchni na nią wskakiwać :) Kanapa by się zaginała pod oknem, nie wiem, czy to ma sens...

- brak śluzy - nom, to mi się też nie podoba

- sypialnia przy garażu - jak by się zdarzyło, że któreś wróci późno z delegacji, co się bardzo rzadko zdarza, to i tak na siebie czekamy :) Ewentualnie tej nocy auto na podwórku..

- natrysk na parterze - no zgadzam się, ale chcemy łazienkę w sypialni zamienić na garderobę więc jej nie będzie

- kanalizacja deszczowa - rura wychodzi z sufitu, wykonanie podwieszanego sufitu i ocieplenie nie wchodzi w stan developerski, ten domek jest w stanie developerskim a jak powinno być to ocieplone, na co zwrócić uwagę?

Potrzebuję porady/pomysłu na elewację. Buduję garaż wolnostojący z domem. Wcześniej już pytałem tutaj o wersję dachu garażu, ostatecznie zostało tak

[ATTACH=CONFIG]411839[/ATTACH]

Teraz zastanawiam się nad elewacjami.

Plan był taki:

Drzwi, brama garażowa, okna i obróbki blacharskie dachu w kolorze antracytowym.

Dom i garaż ocieplony styropianie i otynkowany na jasny kolor.

Kombinuję teraz, czy nie obić np garażu (7,67 x 5.48 x 3,5 m wysokości ) jakimś drewnem lub sidingiem a pomiędzy okna domu dać wstawki z takiego samego drewna.

Coś takiego może

[ATTACH=CONFIG]411840[/ATTACH]

Zerknij tutaj:

http://olczak.info/domzdachemjednospadowym/

może coś Cię zainspiruje....

Ale garaż zrobiłabym w jednolitym kolorze, by nie rzucał się w oczy. To dom powinien dominować.

heteranthera

dla pospolitego mieszkańca bloku ciężko mi zrozumieć niektóre niedogodności o których piszesz

… napisałeś „ co myślicie o tych rozkładach … ” – stąd moja odp. dot. wskazanych rzutów, które nie dotyczą mieszkańca bloku, tylko mieszkańca / użytkownika domu.

różnica poziomów w salonie

… tak, można to w taki, czy inny sposób dzielić

kanalizacja deszczowa … a jak powinno być to ocieplone, na co zwrócić uwagę

… tak powinna być "ocieplona" akustycznie , aby nie stwarzać niedogodności dla użytkowników przebywających w pokoju dziennym / jadalni / kuchni

Witam wszystkich, to mój pierwszy post.

Trochę poczytałem ten wątek, dzięki temu udało się nam wybrać projekt domu.

Biorąc pod uwagę potrzeby i ograniczenia, zdecydowaliśmy się na z67 lustro.

https://z500.pl/projekt/835/Z67_A,parterowy-dom-z-piecioma-pokojami.html?mirror=1

1481203479Q4VWG_1122_0_tl_mirror.png

Ogrzewanie będzie gazowe, bez kominka, wentylacja mechaniczna.

Działka jest szeroka 70m, ale krótka 22m. Wejście do domu jest od północy.

Mam pytanie dotyczące zmian układu pomieszczeń, co można byłoby tutaj poprawić?

Ścian zewnętrznych nie chcemy ruszać.

Zależy nam na 3 większych sypialniach, a jeden pokój będzie jako "gabinet".

Dwa pokoje z oknami na południe dla dzieci.

W sypialni małżeńskiej przydałaby się garderoba.

W łazience chcemy zmieścić wannę, ale nie narożną, prysznic, jedną umywalkę, wc i bidet.

Fajnie byłoby mieć spiżarkę, ale większe zakupy mamy zamiar trzymać w kotłowni.

Wyczytałem, że przy kotle z zamkniętą komorą można zrezygnować z komina w dachu.

Poproszę o wskazówki :)

- dla kotła gazowego kondensacyjnego można mieć faktycznie przewód spalinowo - powietrzny wychodzący przez ścianę budynku ( w odpowiedniej odległości od okien ) lub tradycyjnie przechodzić nim przez dach. Ogólnie taki kocioł można instalować wszędzie pod warunkiem, że pomieszczenie będzie miało zapewnioną wentylację. Jeśli jest potrzeba spiżarki, to pomieszczenie ( otwierane na kuchnię ) o pow. 2,5m2 spełniłoby swoją rolę.

- brakuje pomieszczenia pralni / suszarni. To jest moim zdaniem mankament tego rzutu.

Takie drobne zmiany:

78aef815789bd7de.png

lub

645b55c402cc4132gen.png

Na czerwono do przemyślenia powiększenie spiżarki. Trochę zaburzy to symetrię elewacji, ale da więcej miejsca do przechowywania w spiżarce.

Łazienki bez okien niestety, więc taki standard blokowy.

Póki kocioł będzie od frontu, póty raczej nie ma sensu wyprowadzać rury spalinowej przez ścianę - bo wylot będzie tuż przy drzwiach i nawdychasz się tylko spalin .Nie mówiąc o tym, ze wylot będzie we wnęce, gdzie te spaliny będą się kumulować.

Zawsze możesz rozważyć powietrzną PC.

Edytowane przez Elfir

W sumie jak już przeglądam ten temat, to poproszę o rzut okiem na moje zmiany. Co prawda projekt został zaadaptowany, ale sporo zmian można zrobić jeszcze w trakcie budowy.

W stosunku do bazowego projektu podwyższyliśmy parter o 40cm i poszerzyliśmy dół w cześci garażowej o 1,4m. Na górze też sporo się zmieniło.

resize$625-625-1.jpg

ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

niestety nie ma miejsca na pralnie, ale z tego zdecydowaliśmy się zrezygnować

Elfir

Fajny pomysł z tym powiększeniem na spiżarkę.

Ten drugi rozkład dla nas lepszy.

Przemyślimy sprawę.

Chciałem łazienkę z oknem, ale niestety tu się nie uda.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.