Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Mój tyle kosztował...

Zacznij inaczej:

jaka jest działka? Wielkość, nasłonecznienie, sąsiedztwo? Jakie są ograniczenia MPZP

Czym chcecie grzać?

Działka 30,5 m w głąb i 33 m od frontu.

Wjazd od wschodu. Po prawej od wjazdu czyli od północy dom sąsiada. Po lewej (od poludnia) moja druga działka o takich samych wymiarach więc nic mi nie zabierze nasłonecznienia. Na tyłach domu (czyli od zachodu) też nie będzie zabudowań bo zaczyna się pas ochronny.

W ulicy mamy gaz.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w ogóle to dziękuję za wszelkie podpowiedzi i zabranie głosu w moim temacie.

Jeśli chodzi o gotowiec vs. indywidualny to jak trzeba będzie to będzie ten drugi. Ale uważam tak jak niektórzy tutaj, że można trafić architekta który spartoli indywidulny projekt a przy gotowcu jest cień szansy że będzie to projekt w miare popularny, może będą już opinie użytkowników, jakieś błedy już ujawnione.

Co do degradowania krajobrazu, naprawdę jesteś w stanie poznać, który dom został zbudowany na podstawie gotowca? Nie wierzę. Są wyróżniające się projekty - ale to promil może w indywidualnych.

Kaizen

nie trzeba mieć "wyostrzonego" zmysłu estetycznego, aby odróżnić realizację budynku wg projektu indywidualnego, a realizację wg gotowca. Albo budynek posiada swoje indywidualne cechy wyróżniające je od reszty, albo nie. Charakterystyką budynku indywidualnego jest zazwyczaj "prostota" formy architektonicznej i "wyróżniki" które nie odnoszą się do kolażu elewacji w wyborze materiałów wykończeniowych.

Pomijam jw realizacje "pseudo-indywidualne", które mają więcej z gotowców, a niżeli z rozwiązań indywidualnych. Takie choinki raczej do niczego bym nie klasyfikował. Ile razy spotkałem na FM osoby, które piszą, że zamawiały " projekt indywidualny " ... który sprowadzał się do adaptacji gotowca w indywidualnym przestawieniu dwóch ścianek w jego wnętrzu. Nieporozumienie i tyle.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Jeśli chodzi o koszt projektu indywidualnego to ja skorzystałem z promocji w KB Projekt https://www.kbprojekt.pl/jesienna-promocja-kb-projekt i mój projekt kosztował 3900 zł brutto (wyższa cena niż na stronie bo zmieniliśmy dwie rzeczy już po akceptacji koncepcji oraz zaprojektowano nam zebletowy strop nad poddaszem, tzn. lane skosy, co zwiększyło koszt o 300 zł). Oczywiście w tej cenie nie ma projektu zagospodarowania działki - to robił nam lokalny architekt.

wysłałem do nich zapytanie z ciekawości ;) zobaczymy na ile wycenia mi mój wstępny bazgroł i moje założenia :)

Kaizen

nie trzeba mieć "wyostrzonego" zmysłu estetycznego, aby odróżnić realizację budynku wg projektu indywidualnego, a realizację wg gotowca..

No, taki zamek w Stobnicy od razu atakuje wyostrzone zmysły estetyczne.

"Pałace" Cyganów zdecydowanie do gotowców też nie należą.

wysłałem do nich zapytanie z ciekawości ;) zobaczymy na ile wycenia mi mój wstępny bazgroł i moje założenia :)

Podziel się odpowiedzią, bo sam jestem ciekawy. Ja mam prosty, stosunkowo niewielki domek (150 mkw po podłodze), też wysłałem im koncepcję i sprawnie wszystko załatwiliśmy. Musiałem zrobić dopłatę bo wprowadziliśmy dwie zmiany po akceptacji koncepcji i wpłacie zaliczki. Ze współpracy jestem zadowolony.

Podziel się odpowiedzią, bo sam jestem ciekawy. Ja mam prosty, stosunkowo niewielki domek (150 mkw po podłodze), też wysłałem im koncepcję i sprawnie wszystko załatwiliśmy. Musiałem zrobić dopłatę bo wprowadziliśmy dwie zmiany po akceptacji koncepcji i wpłacie zaliczki. Ze współpracy jestem zadowolony.

Moje pytanie do nich :

Założenia:

dom parterowy ze schodami na strych nieużytkowy, możliwość późniejszej adaptacji

płyta fundamentowa na 10cm XPS

ściany nośne silka 18, ściany działowe silka 12

strop monolityczny

dach pod kątem nachylenia 30 stopni

wykorzystać jak najbardziej wysokość poddasza tak aby było na "zas" :) maksymalnie budynek moze miec 12m

brak okien w dachu

dwa okna w ścianach szczytowych

więźba/wiązary pod deskowanie + dachówka ceramiczna

kanalizacja i woda są w drodze

ogrzewanie gaz lub pompa powietrze/woda

A to ich odpowiedz:

Parter domu ma do 150 m2 jednak jest też poddasze do adaptacji, które trzeba zaprojektować (strop nośny, ocieplenie, doświetlenie, instalacja elektryczna itd) więc w takich przypadkach doliczamy pewną cenę do wartości projektu. Innym elementem podnoszącym cenę projektu jest płyta fundamentowa (700 zł). Pozostałe elementy są standardowe. Doświetlenie poddasza tylko od ścian szczytowych do późniejszej adaptacji będzie zapewne niewystarczające.

Koszt projektu w takiej formie wyniósłby 5300 zł brutto (w tym 23% VAT).

Zakres opracowania:

- koncepcja budynku

- projekt architektoniczny budowlany

- projekt konstrukcyjny budowlany

- projekt budowlany wewnętrznych instalacji sanitarnych (c.o, c.w.u, wod-kan, gaz)

- projekt budowlany wewnętrznej instalacji elektrycznej oraz instalacji odgromowej

- projektowana charakterystyka energetyczna budynku

- zestawienie materiałów budowlanych

- zestawienie elementów więźby dachowej

- zgoda na zmiany w projekcie

W razie zainteresowania lub jakichkolwiek pytań prosze o kontakt.

tyle, że ja nie chce użytkować poddasza :) ma robić za strych nic więcej, a zaprojektować tam elektrykę? to może mi teść ;) wystarczy mi tam tylko światło trochę jakby na siłę chcieli wcisnąć projekt poddasza :p ale co nie zmienia faktu, że cena jest ok jak czytam tutaj o cenach 10tyś + :D jak bede miał ostateczną koncepcje wtedy poprosze ich jeszcze raz o wycene i popytam wśród lokalnych architektów też nie są drodzy ;)

Powracam na forum. Witam wszystkich serdecznie.

Mam czas na znalezienie albo idealnego projektu gotowego, albo zrobienie planu z Waszą pomocą, który posłuzy jako wytyczne dla architekta.

Pewnie kilkoro z Was powie - czemu od razu nie pójdę do projektanta i nie powiem co i jak i zrobimy projekt indywidualny bez konsultowania Was, często ekspertów bądź ludzi z dużym i różnorodnym doświadczeniem, na forum.

Otóż, mieszkam w Belgii i tutejsze projekty naprawdę nie powalają. Obejrzeliśmy kilka domów wykonanych wg projektów indiwidualnych w ramach dnia otwartego i na serio - wiele pozostawia do życzenia, a przynajmniej nam nie odpowiada. Chodzi mi o funkcjonalność, rozplanowanie pomieszczen a nie o same dekoracje.

Wstępnie też spotkałam się z 2 biurami, wrażenie dobre, ale patrząc po ich projektach to albo klienci lekko podchodzą do tego jak dom jest zaprojektowany, abo nie wiem co....

Czym dysponujemy. Teren to 2tys m2, z czego uzytkowych ok 1700m2. Zabudowa w 2giej lini i wymogi, które wskazują na zabudowę w ramach obszaru zaznaczonego na mapie linią przerywaną [10m od granicy działki].

- max 200m2 zabudowy na parterze

- wysokość max 8m [ale można pewnie z 0,5-1m więcej wynegocjować]

- dach max 45st

- charakter zgadzający się z okoliczną zabudową [brak tzw kostek].

- garaż do 35-40m2 może być osobnym budynkiem, max wysokość 3m i ten sam typ zabudowy/stylu co dom.

Sytuacja na działce która wpływa na kształt domu to:

- Wjazd/wejście od zachodu

- lekki spadek ku północnemu-wschodowy, ale nie jest to 2m w obrębie zabudowy jak na mapie, ale max 1m w różnicy poziomów. Teren był niwelowany jakieś 30lat temu, ale jak widać ekspert od robienia mapek nie stwierdził za istotne aby zmierzyć i mapę zaktualizować [jedno z wielu oblicz lenistwa lokalnych expertów]

Rozważania, dywagacje, chciejstwa, ale czy rozsądne?!

- Wykorzystac jak najbardziej południową ekspozycję, duże przeszklenia, ale nie musi to być ściana ze szkła, drzwi przesuwane i duże okna wystarczą.

- Duża częśc dzienna,tj kuchnia+salon+jadalnia 45-50m2. Czy to nie za dużo?

- Kuchnia od wschodu, fajnie jakby była opcją czasem ją zasłonić całkiem, albo cały czas częściowo skryta, ale dalej otwarta. [choć na moim planie jest od zachodu...bo tak jakoś bardziej mi pasuje]

- Wypoczynek mało widoczny z kuchni i vice versa. Stąd w mojej głowie zrodził się plan L. Widziałam na żywo domy gdzie kuchnia, jadalnia i salon są w jednej linii – nie podobało mi się to że z wypoczynku widać całą kuchnię. Obecnie mamy w L i jestem zadowolona.

- 4 pokoje. Jeden były gościnno-gabinetowy. Jeśli domek z poddaszem to może 5 pokoi, jeden koniecznie na parterze.

- pomieszczenia gospodarcze na szczotki,odkurzacze etc.

- spiżarka kuchenna

- pralnio-suszarnio-prasowalnia

- jeśli dom będzie z poddaszem to nie chcę mieć schodów zupełnie odkrytych. Wolę mieć schowek na szczotki albo wolną przestrzen.

- chyba sobie odpuścimy kominek. Mamy teraz i używamy sporadycznie tylko dla zabawy.

W sumie podobają mi się domy z poddaszem, ale może warto zmaksymalizować te 200m2 i zrobić dom parterowy, może ewentualnie z takim luźnym pomieszczeniem na poddaszu. A część dzienną zrobić wysoką do samego dachu?

Może kojarzycie jakiś gotowiec, który mogłabym wykorzystać jako inspirację?

Kiedyś narysowałam sobie luźny plan. Ale jeśliby wymiary zostały zachowane to salon i jadalnia miałyby ok 90m2 – haha. No i plus kuchnia... to już w ogóle hahaha!

Teraz ten plan trochę przerobiłam i zrobiłam z niego parterówkę. Część kuchnia+jadalnia+ salon wyszło ok 70m2 więc .dużo. w dodatku strasznie duża przestrzen wyszła korytarza, a od wejścia do domu i przejścia do części dziennej to już boisko. No i kuchnia od zachodu, a wolałabym od wschodu.

Pok 1 – ok 3.5x4m

Pok 2 – wraz z garderobą ok 5x4

Pok 3 – ok. 3x2.5 więc klitunia

Pok 4 - 3x3 więc klitunia

Pok 3-4 można by przesunąć w prawo i dojście do gabinetu byłoby „ukryte”.

Ponadto jeśli byśmy chcieli dać schodu na poddasze to można zrobić może kolo pok 2.

Przez to że wejście musi być od zachodu [od południa jakoś mi się nie widzi, pozatym chyba od południa zwykle się nie robi] to dom na podstawie prostokąta chyba nie wchodzi w grę? A może się mylę?

Poniekąd podobają mi się domy w kształcie L ale nie będę się upierać bo pewnie i dach sporo droższy jest.

Strasznie długi się ten post zrobił. Może za długi i nikt go nie przeczyta i przez niego nie przebrnie.

A teraz proszę o konstruktywna krytykę, uwagi i sugestie [powyższych wywodów jak i mojego "planu" zrobionego ręcznie, nie mogę usunąć poprzedniego całościowo zrobionego w paintcie]. Z góry dziękuję.

dzialka usytulowanie.jpg dom plan - parterowy kuchnia od zachodu na fm.jpg

dom parter.JPG

Edytowane przez nicol21

czym się grzeje domy w Belgii?

Nie wiem czy jest sens robienia tu dużej parterówki...

Jeśli pokoje miałby w większości korzystać ze słońca, wychodzi długi tramwaj - sporo powierzchni straci się na komunikację. Aby zrobić sensowny podział na część nocną i dzienną warto byłoby zrobić wejście do domu pośrodku bryły, ale to oznacza długi chodnik od ulicy do drzwi. Na dodatek kuchnia od wschodu zmusza do zrobienia jej na końcu budynku - czyli od garażu z zakupami trzeba byłoby pędzić przez cały dom.

Edytowane przez Elfir

czym się grzeje domy w Belgii?

Nie wiem czy jest sens robienia tu dużej parterówki...

Jeśli pokoje miałby w większości korzystać ze słońca, wychodzi długi tramwaj - sporo powierzchni straci się na komunikację. Aby zrobić sensowny podział na część nocną i dzienną warto byłoby zrobić wejście do domu pośrodku bryły, ale to oznacza długi chodnik od ulicy do drzwi. Na dodatek kuchnia od wschodu zmusza do zrobienia jej na końcu budynku - czyli od garażu z zakupami trzeba byłoby pędzić przez cały dom.

Elfir - gazem będzie tak jak teraz mamy.

w pokojach mniej zalezy mi na słoncu, grunt żeby w strefie dziennej go dużo było.

ta droga do nas to jest tylko do nas, w sensie chodnika robić nie będziemy bo sam podjazd do działki to ponad 40m, potem jeszcze kawałek we właściwej części działki... także zjeżdzać będziemy autami pod dom, a garaż myślałam dać od północy [jeszcze niżej], a w pobliżu podjazdu dać 2 miejsca parkingowe.

kuchnia od wschodu, ale może też to być taki późny wschód, prawie że południowy. wstawie poprzedni rozrys z mniejszą bryłą i opcją poddasza [bez wstawiania rzutu poddasza]. Kształt domu ten sam, mniejszą powierzchia parteru, chyba pogubiłam proporcje i ta strefa dzienna mega duża wyszła

, ale kuchnia jest od późnego wschodu, na przeciw wejścia .

czy w takim układzie myślałabyś o parterówce czy jednak z poddaszem coś?

dom parter.JPG

działka wygląda tak - tam gdzie duża nieskoszona trawa jest.

2018 05 18 (4).jpgnasza dzialka 2018.jpgnasza dzialka 2018.jpg

Edytowane przez nicol21

Będziesz mieć problem, w tamtych rejonach jest bardzo dużo małych i ładnych domów, dobrze z rozplanowanymi układami pomieszczeń. Duży dom parterowy zazwyczaj będzie się mocno gryzł z resztą. Takie układanie bez odniesienia do przestrzeni, jest, według mnie, bez sensu. Może przejedź się i zrób fotki tego, co Ci się podoba?

Będziesz mieć problem, w tamtych rejonach jest bardzo dużo małych i ładnych domów, dobrze z rozplanowanymi układami pomieszczeń. Duży dom parterowy zazwyczaj będzie się mocno gryzł z resztą. Takie układanie bez odniesienia do przestrzeni, jest, według mnie, bez sensu. Może przejedź się i zrób fotki tego, co Ci się podoba?

W tej okolicy jest właśnie kilka niskich i szerokich domów, część w pierwszej, częśc w drugiej zabudowie. a warunki są takie że max 200m2 na parterze [ok, nie znaczy to że trzeba wszystko wykorzystać] i 3.5m od ziemi do rynny - czyli poddasze w zasadzie bez ścianki kolankowej czyli dużo strat powierzchni. Najpierw uparłam się na dom z poddaszem [bo lubię] i wtedy może do 220m2 by było ok, ale w sumie 200m2 w parterze tez by wystarczylo.

w bezpośrednim sąsiedztwie jest różnorodność: dom sprzedającego z lat chyba 20tych, wysoki, wąski i brzydki. od wschodu - płaski chyba lata 70, czarno-biały, południowy-wschód to nowa budowla płaski chyba z częściowo użytkowym poddaszem. spory. dom od południowego-zachodu to spora L-ka z poddaszem użytkowym. a na północ jest za drzewami schowana wielka stara willa.

Co do małych domków to obecnie mieszkamy w szeregówce ale budowanej jako indywidualne domy [jeszcze w stopce mam podpis z remontu]. Powierzchnia jakieś 130m2 + garaz, strych ale rozbite na 3 poziomy [ze strychem 4!]. Także celowo szukalismy większej działki, zielonej i ustronej.

na pewno będziemy musieli miec w elewacji choć trochę cegły bo tutaj jest używana w zasadzie w każdym domu, nawet w typowych kostkach.

na zdj przedtawiam w miarę domy z okolicy, większość to dość stare. Najgorsza stodoła będzie na południe - dom osoby od której sprzedaliśmy ziemię. czuję, że bez ładnego drzewa się nie obędzie. między tą beżową stodołą a kolejnym domem powstanie kolejny, bo gość rozdzielił działkę. ten pewnie będzie w miarę mały w podstawie bo działka nie jest b.szeroka. Bramy do willi nie umieszczam.

swoją drogą 2 ulice dalej były typowe belgijskie domy i pola po przeciwnej stronie. Pola się sprzedały i postawili same kostki, elewacje z cegłą przynajmniej częściowo. No ale teren mocno pod górę. więc chyba innego domu niż kostki częściowo zatopionej w gruncie i wielopoziomowej [3] by się nie dało tam zrobić.

dodaję też usytuowanie działki i długi podjazd [ok40m]. kreskami zajechałam na drogę, w zasadzie polną bo my oddajemy 3m w użyteczność wieczystą.

czy nadal myślisz że parterówka w tej okolicy to zły pomysł?

domy wschod i poludniowy wschod.JPGdomy na poludnie i poludniowy zachod.JPGnasza dzialka powierzchnia i usytuowanie.jpg

Edytowane przez nicol21