Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Trochę poprzeglądałam różnych projektów, w wolnych i mniej wolnych chwilach biję się z myślami - że fajnie mieć kuchnię od wschodu [bo slonko rano, bo chlodniej wieczorem] kanape od poludniowego-zachodu [bo fajanie promyki słonka łapać zwłaszcza zimowym popołudniem], że nie chce aby wchodząc do domu wchodziło się na kuchnię tylko wypoczynek ewentualnie jadalnię. W tym wszystkim wejście musi być od zachodu. Garaż nie będzie w bryle domu. Zależy mi też na schowkach/garderobach.

Co sądzicie o takim układzie. Powierzchnia całkowita parteru to 130m2 do tego dojdzie poddasze [chyba dość małe bo wysokośc od poziomu ziemi do rynny to max 3.5m, wiec chyba ścianka kolankowa będzie niska=duże straty powierzchni, prawda?] . Ale na razie na tapecie jest parter.

Rozrysowanie na bazie gotowca ale sporo zmian wprowadziłam.

co myślicie o tym układzie?

w zasadzie rozkład dość podobny do martingg, tyle że my chyba jednak z poddaszem będziemy budować.

projekt-dom-w-rabatkach__11815 rzut parter - modifikacja 3 powiekszenie czesci dziennej - parter.jpg

Edytowane przez nicol21

zauważyłam po wrzuceniu, ale dziecię odciągneło i dopiero po chwili mogłam większy dodać.

z góry dzięki za komentarze.

Pomieszczenie gospodarcze przy kotłowni jest za małe na cokolwiek poza spiżarką czy schowkiem na miotły - do wyrzucenia.

Gdybym to ja planowała budowę takiego domku, to jak największą część mieszkalną chciałabym mieć na parterze, stąd w mojej propozycji dwie sypialnie + gabinet na tej właśnie kondygnacji.

Jeśli kuchnia miałaby być od wschodu, to może jeszcze z wyjściem na taras? :)

projekt-dom-w-rabatkach__parter - modifikacja.jpg

Zamiast kotłowni - pomieszczenie techniczne (przy ogrzewaniu gazem lub prądem/PC)

Pomieszczenie gospodarcze przy kotłowni jest za małe na cokolwiek poza spiżarką czy schowkiem na miotły - do wyrzucenia.

Gdybym to ja planowała budowę takiego domku, to jak największą część mieszkalną chciałabym mieć na parterze, stąd w mojej propozycji dwie sypialnie + gabinet na tej właśnie kondygnacji.

Jeśli kuchnia miałaby być od wschodu, to może jeszcze z wyjściem na taras? :)

[ATTACH=CONFIG]419200[/ATTACH]

Zamiast kotłowni - pomieszczenie techniczne (przy ogrzewaniu gazem lub prądem/PC)

nie ma jak swieże spojrzenie na sprawę/plan.

kotłownia - tak będzie ogrzewanie gazem więc słowo kotłownia użyte niepoprawnie. rzeczywiście szkoda tego wschodu na pomieszczenie gospodarcze.

powiem Ci że gdzieś w głowie kołotała mi się tam kuchnia z wyjściem na taras, od wschodu. poranna kawka i takie tam marzenia...

jedyne co to teraz to przejście wydaje się być takie korytarzowe/wąskie a chciałabym bardziej otwartą kuchnię [teraz mam i jest super] ale też tak ustawioną żeby nie było widoku z kanapy na gary... ;). teraz jest ta ściana więc widoku nie ma, ale i kuchnia zamknięta.

a gdyby tak część ściany do salonu wyburzyć i zamienić miejscami salon z jadalnią? czy tak to by miało sens?

bo w sumie to myślałam już wcześniej o podobnym układzie tyle że bez gabinetu od zachodu. ale czego się bałam to duża strata przestrzeni / że salon, jadalnia wyjdą za duże.

jak będę miec przerwę na obiad to jeszcze pogapie się na ten plan. bo jest parę rzeczy które mi się tam podobają, zdecydowanie :). dzięki!

Edytowane przez nicol21

Kotłownia od najbardziej reprezentacyjnej , ogrodowej strony?

klatka schodowa - zdecydowanie zmiana na schody dwubiegowe.

schody - tak w planie były dwubiegowe - dlatego też pod nie wcisnełam schowek na szczotki i odkurzacze.

tak, to pomieszczenie na ogrzewanie gazowe zdecydowanie trzeba miec w mniej atrakcyjnym zakątku.

Weź poszukaj architekta na projekt indywidualny, bo nie wiem, czy nie lepiej postawić dom węższy, ale prostopadle do drogi, z większą częscią elewacji skierowaną na południe?

Coś w tym kierunku:

2a93c9989b7cadb8gen.jpg

W sumie nie znam twojej działki, więc ciężko coś proponować.

Gdyby gabinet był do pracy przy komputerze w ciągu dnia, to lepiej go zrobić od wschodu.

Przydałoby się też określenie potrzeb mieszkaniowych oraz środków finansowych przeznaczonych na budowę.

Edytowane przez Elfir

Weź poszukaj architekta na projekt indywidualny, bo nie wiem, czy nie lepiej postawić dom węższy, ale prostopadle do drogi, z większą częscią elewacji skierowaną na południe?

Coś w tym kierunku:

2a93c9989b7cadb8gen.jpg

W sumie nie znam twojej działki, więc ciężko coś proponować.

Gdyby gabinet był do pracy przy komputerze w ciągu dnia, to lepiej go zrobić od wschodu.

Przydałoby się też określenie potrzeb mieszkaniowych oraz środków finansowych przeznaczonych na budowę.

Elfir dzięki. Tak, pewnie skonczy sie na projekcie indywidualnym, ale chcialabym miec przemyslane podejscie nie nie dac sie urobic architektowi w jego plan. odwiedzilismy pare domow z 2-3 firm, wsio projekty indywidualne a jakby ten sam model byl powielany... ot moda.

załączam plan nadzej działki oraz sąsiednich. dom będzie z 2gim rzędzie i stąd min odległość 10m od granicy działki. na działce jest spadek, ale nie aż tak duży jak zaznaczony na mapce - ot expert co wyznaczał działkę/robił mapę był leniwy i tego nie mierzył... a może nie jest to jego praca?! mimo wszystko spadek jest znaczny.

na mapce jest zaznaczony teren w ramach którego możemy siębudować z max 200m2 zabudowanego terenu [wiec dom trochę mniejszy]

Potrzeby mieszkaniowe to [mam nadzieję] 2+2, pies i kot, czasem goście zostający potencjalnie na parę dni, czasem praca z domu dla nas obojga.

potrzebuję pomieszczen gospodarczych /schowków bo teraz mi tego bardzo brakuje.

poddasze użytkowe, ale chyba wolimy mieszkać na dole.

kominka raczej nie planujemy, ale to może się zmienić więc można go planować na chwilę obecną.

lubimy światło, zatem duże przeszklenia są porządane, raczej otwarta część dzienna, ale tez z kanapy nie chce widziec kuchni w całości, częściowo widoczna jest ok.

od str wschodniej jest sąsiad ale niżej więc nie zasłania zbytnio światła. między naszym domem a sąsiadem od wschodu chce założyc mini sad. sąsiedzi od południa to jakieś 50-70m i więcej odległości więc chyba nie jest zle.

od zachodu jest zagajnik sosnowy który przynależy do willi która jest od strony północnej.

wrzuciłam panoramę, jestem ustawiona plecami na północny zachód, oraz zdjęcie od strony podjazdu, plecami ustawiona jestem na południowy-zachód. Nasza działka to ta wysoka trawa. na podjeździe krzaki do wykarczowania. tak -nasz podjazd musi być obok drogi podjazdowej do willi poniżej.

daj proszę znać czy te moje wypociny coś pomagają w doradzeniu?

[ATTACH=CONFIG]419266[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]419267[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]419268[/ATTACH]panorama z opisem.jpg dzialka z opisem.jpg dzialka - rzut  - baza z opisem.jpg

Edytowane przez nicol21

te załączniki nie działają.

Może dom, gdzie pom. techniczne, pokój gościnny i biuro będą na poddaszu - goście będą mieli prywatność a pracujący w biurze spokój?

u mnie działały wcześniej, teraz rzeczywiście nie, ale znów dodałam.

czy jest to dość standardowe rozwiązanie żeby pom techniczne mieć na poddaszu?

w sumie biuro na poddaszu ok, ale nalatać się z herbatką trzeba ;)

Dlatego na piętrze wstawiasz sobie w biurze czajnik bezprzewodowy i opakowanie herbaty.

Oczywiście takie biuro ma sens, kiedy faktycznie jest biurem - miejscem pracy, a nie miejscem do dorywczego przeglądania neta.

Ja mam kotłownię na piętrze. Właśnie po to, by nie marnować najlepszej przestrzeni parteru na pom. techniczne.

Dlatego na piętrze wstawiasz sobie w biurze czajnik bezprzewodowy i opakowanie herbaty.

Oczywiście takie biuro ma sens, kiedy faktycznie jest biurem - miejscem pracy, a nie miejscem do dorywczego przeglądania neta.

Ja mam kotłownię na piętrze. Właśnie po to, by nie marnować najlepszej przestrzeni parteru na pom. techniczne.

przeglądanie net'a to raczej z jadalni albo kanapy :D.

w sumie przy ogrzewaniu gazem to chyba nie ma jakis wielkich minusow robienie pom technicznego na poddaszu - ot jak będzie inspekcja to inspektora trzeba na góre wpuścić i już. coraz bardziej mi się ta opcja podoba.

poprzestawiałam jeszcze trochę w planie moniss oraz posłuchałam elfir :)

zależy mi aby mieć choć trochę słonca popołudniowego w salonie.

pom techniczne w tym założeniu jest na poddaszu.

gabinet przesunięty bardziej na północ aby zachodnie słonce wpadało do salonu

wypoczynek zamieniony miejscem z jadalnią.

kuchnia bardziej otwarta

wiatrołap oraz schod cofnięte tak że teraz wiatrołap i pokój 1 zaczynają się na tej samej wysokości.

sekcja od północy została wyciągnięta w kierunku wschodu o metr. powiększyłam łazienkę oraz dodałam garderobę w sypialni.

pokój wschodni to sypialnia z małą [czy nie za małą?] garderobą.

w jadalni dodałam szklane drzwi od południa

okna oznaczyłam kolorem niebieskim, a drzwi kolorem ciemno niebieskim.

czy okna naroże są dużo droższe od zwykłych?

co o tym rozłożeniu sądzicie?

wg mnie sypialnia, łazienka są trochę za małe, gabinet też mógłby być trochę większy.

projekt-dom-w-rabatkach__parter - modifikacja - forum muratora - modyfikacja 5 -pom techniczne n.jpg