Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

No własnie Aniu właśnie, o tej "dalekiej" trzeba myśleć już teraz.

Bez słupa mnie się bardziej podoba;).

W wybranym przez Ciebie projekcie podoba mi się prostota, bez zbędnych dziwactw, mam wysypkę na temat ganków, słupków, plus zwisających frędzli, i innych takich. Archotekci do spraw frędzli własnie pewnie wieszają na mnie koty ale w końcu jak mówiłam artystą nie jestem:P

A kolorystyka jaka?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tez należę do fanów prostoty! Co do kolorytyki. Dach zgodnie z planem zagosp. ma być brązowy lub czerwony więc zawężona możliwość wyboru, a elewacja... jeszcze nie wiem, ale białej chyba bym niechciała.

Ja też wolałabym mieć pralkę w pom gosp. ale trzeba było gdzieś umieścić schody.Jeżeli będę taka sprawna jak moja babcia to damy radę z tym chodzeniem po schodkach, no i po skarpach :wink:

Podoba mi się (zewnętrznie) i biały domek, i paprotka i niektóre sajdaka i jeden z atrium :)

ale ...

wewnętrznie mi nie pasują

bo albo za mało pokoi, albo za dużo, albo kuchnia nie tam gdzie powinna być, albo nie ma zadaszonego tarasu, albo garaz pojedynczy i takie tam.

Zresztą mąż już jest przekonany do jednego projektu (nie z tych - sama go kiedys do niego przekonałam i nadal uważam, że jest fajny, tylko, że teraz te dachy mi chodzą po głowie) i teraz gdy zaczynam rozmowę o projektach on urywa mówiąc: no przecież już mamy wybrany projekt!!!

Podoba mi się (zewnętrznie) i biały domek, i paprotka i niektóre sajdaka i jeden z atrium :)

ale ...

wewnętrznie mi nie pasują

bo albo za mało pokoi, albo za dużo, albo kuchnia nie tam gdzie powinna być, albo nie ma zadaszonego tarasu, albo garaz pojedynczy i takie tam.

Typowe dylematy... tylko pamietaj zeby Ci wygląd zewnętrzny nie przesłonił komfortu wnętrza. Zdecydowanie więcej czasu spędzisz w środku niż stojąc na zewnątrz i podziwiając szlachetną bryłę budynku :D

wiem, wiem

najważniejsze jest wnętrze

dlatego do tej pory patrzyłam prawie tylko na rozkład pomieszczeń i funkcjonalność (z mojego punktu widzenia)

a teraz mi coś strzeliło z tymi dachami

znając życie pewnie zostaniemy przy tym już wybranym

zresztą tak mu się teraz przygladam i widzę, że też ma elementy połączonego dwuspadu :)

http://www.dobredomy.pl/?id_project=20&infopage=4&lustro=1

Ania

witaj sąsiadko - może na tych samych górkach nasze działki?

Bardzo fajny wybrałaś projekt - też takie właśnie proste domki lubię najbardziej.

Co do Twojego gotowego projektu - nie każdy ma możliwość wjazdu od drugiej strony - ja np. mam we warunkach zabudowy tylko wjazd od fronu i garaż od północy u mnie odpadał.

Ciekawa jestem także o ile wzrosną koszty domu z piwnicą w stosunku do domu przed zmianami.Czy w Twoim przypadku się to opłaca?

Ja np. miała bym około 200m2 piwnicy!To były by koszty absolutnie nie do przyjęcia.

Przy wykorzystaniu przyziemia na część mieszkalną pozostało mi zaledwie kilkanaście metrów na typową piwnicę,taką ciemną ,bez okien.

Zależy też Aniu jaki masz spadek.Nawet gdybym mogła mieć wjazd od drugiej strony do garażu,skarpa na wyrównanie tarasu miała by ponad 2,5 metra wysokości.

A tak mam tam prawie płaski teren,który łatwiej zagospodarować zielenią.

Jaki jest u Ciebie spadek terenu na długości domu?

Pozdrawiam Gorzowiankę - mimi

Gość plaz

Xena z Xsary zdjecia mojego bylego i nowego domu znajdziesz w "super prywatnym :lol: :lol: watku o nowoczesnych inspiracjach" :lol: .Strona 6 jak sie nie myle i oczywiscie ostatnia .

Jednym minusem jest to ze zawsze pojawiaja sie w godzinach popoludniowych(po 18.00),cos z serwerem chyba nie tak.

Bartek znalazlem elewacje frontowa teraz musze ja zeskanowac a,to po powrocie z terenu moge zrobic.

Mimi pozdrawiam Ciebie serdecznie :D

Moje górki są w Janczewie. ja mam dwie drogi: od północy i południa. Póki co nastawiam się na drogę od północy ( juz w tej chwili jakoś ona wygląda, a także jak narazie najlepiej sie dogaduję z sąsiadami, którzy budują domki przy tej drodze) Wiem, że to będzie jakas trudność jeżeli chodzi op wjazd, bo łatwiej by było wjechac do garażu od południa. Na całej szerokosci działki mam spadek 8 m. Skarpa zaczyna sie od północy i opada na południe- ło matko jak to obrazowo wyjasnić??? Działka ma wymiary 50 dł/70szer.Budując dom bez piwnicy trzeba by było dużo piachu, aby zasypać fundameny a szkoda! A tak będę miała garaż i pom. gosp., na których ogromnie mi zależy.pod tarasem trzeba będzie usypać 2 m skarpy.Kombinacje były rózne, ale w końcu ostatecznie wyszło właśnie tak. Mimi, ile myśmy najezdzili się po okolicy w poszukiwaniu " złotego środka"

Z tym przyziemiem to racja, ma to sens, a projekt, który pokazałaś jest dobrze przemyślany.

U nas jednak od północy będzie ściana piachu, po jednej i drugiej stronie skarpa opada na południe, a reszta j.w., czyli skarpa pod tarasem i garaż.

Uff, ale namieszałam :cry:

pozdrówka

House, widziałam zdjęcia twojego domu. Nie powiem, jest ok, ale patrząc na posty jakie piszesz spodziewałam się niestety czegos więcej.

Poza tym z tym tarasem na południe - nie jest tak do końca jak mówisz. Znam osoby, które wolą mieć taras od "zimniejszej strony". (a ja osobiście uwielbiam wygrzewac sie na zachodzie;) Wychodza z założenia podobnego, jak wychodzi się ciesząc, że masz zacieniony taras - że ma to słuzyc do przyjemnej ochłody. Zakładają również, że nie maja ogródka przydomowego 2mx10m, tylko większy , wiec słońca aż nadto.Także szkoły sa różne, tak jak i gusta.

Osobiście najbardziej przeszkadza mi nie dobranie domu do otoczenia.

To tak jak odwieczny problem zwykłych bloków, które nie musza byc takie ohydne przecież, ale począwszy od okien - każdy uprawia swoja prowizorę i wychodzi maszkara.

Right?

Gość plaz

Jedynie przytaczam to co sie odnosi do krajow gdzie maja wieksze naslnecznienie i zycie toczy sie wokol tarasu.

Tak dla przykladu biorac wysokosc geograficzna 45* north

naslonecznienie dla stoku 15* spadku,przy zalozeniu ze na plaskim terenie mamy naslonecznienie = 100

a) dla 21 czerwca:

stok poludniowy 107

stok polnocny 86

b)dla 21 wrzesnia:

stok poludniowy 122

stok polnocny 70

Natomiast przy wysokosci 50*N(poludnie polski),wypada to bardziej korzystniej dla stoku poludniowego ,szczegolnie czym blizej jesieni,tak wiec mozna wiecej korzystac z tego dobrodziejstwa.

Stok poludniowy 127

Stok polnocny 65

Dlatego twierdze i to potrzymuje ze taka dzialka w polskich warunkach jest porazka i malo co tutaj pomoze.

Wiec niech niektorzy mi nie udawadniaja ze ich projektant ma konszachty :wink: z natura i jest cacy :lol:

Powtarzam ,polnocna dzialka to badziew :( jesli jest na stoku.

Mi sie podoba :) Ja bym dla swoich potrzeb domek nieco powiekszyła, szczególnie salon, ale mamy sporą rodzinkę. Brakuje mi też troszkę pomieszczenia-składzika i spiżarni przy kuchni. Ale jeśli ktoś szuka małego domku dla 5-osobowej rodzinki, jest OK

House

Twoje fotki podobne gdzies krąża - znaczy domu :D w sumie i tu house i to house wiec na to samo wychodzi,

mozesz prosze wkleic albo puscic na

[email protected]

z gory dzieki

dzisiaj uciekam na Mazury na tydzień :) :D :lol: 8) :p :wink:

więc wilgoć w piwnicy nie bedzie mi przeszkadzac, a stok sobie obroce dowolnie sterem i zawsze bede mial optymalne nachylenie